Aer conditionat nociv - RoInstalatii.Ro

RoInstalatii.Ro | Blog | Aer conditionat nociv

Aerul conditionat, nociv pentru sanatate?

Aer conditionat

Publicat la 15 Aug 2017 | 154 afisari


Aer conditionat, confort termic, racoare

Odata considerat un lux, aerul conditionat a devenit de-a lungul timpului o modalitate accesibila de a crea confort termic. Acum sunt extrem de multi utilizatori care se bucura de beneficiile pe care le ofera aceste inventii moderne. Insa, aparatele de aer conditionat au si efecte nocive asupra sanatatii?

Aerul conditionat are efecte negative doar daca este utilizat necorespunzator

 

Pentru unii, sistemele AC au devenit o chestiune esentiala: in masina, la serviciu sau acasa, acesta reprezinta o necesitate, chiar si atunci cand temperaturile nu sunt foarte ridicate, fiind utilizat ca un mod de a improspata aerul.

 

Sa recunoastem, exista multi oameni care abuzeaza de folosirea aerului conditionat. Pentru ei, trebuie sa subliniem faptul ca rolul unui sistem de ventilatie si racire a aerului este sa creeze un mediu sanatos si confortabil, cu o temperatura medie de 22 de grade Celsius. O greseala frecvent intalnita este reprezentata de reducerea acestei temperaturi, creand spatii neplacute, favorabile socului termic.

 

Bineinteles, tehnologiile avansate incorporate in sistemele de aer conditionat actuale sunt menite sa reduca pe cat posibil efectele negative ale utilizarii lor. Cu toate acestea, expunerea in exces la aerul conditionat poate produce mici probleme de sanatate. Durerile musculare, migrenele, gatul uscat sau chiar frisoanele pot avea drept cauza utilizarea excesiva a aerului conditionat. De asemenea, expunerea indelungata la acest tip de aer poate provoca alergii, ochii inlacrimati sau din contra, uscati, dar si raceli.

 

Efectele negative ale aerului conditionat pot fi minimizate

 

Pentru cei care asociaza aerul conditionat cu disconfortul, este important de subliniat ca sunt mai predispusi la probleme de sanatate precum cele de mai sus daca sistemul de racire nu este curatat si igienizat asa cum trebuie. Cauza acestor efecte negative care se pot manifesta nu sunt provocate de aerul rece, ci de bacteriile care se formeaza in interiorul unitatii interioare ale aparatului si care sunt eliminate prin procesul de igienizare. Curatarea filtrelor trebuie realizata lunar, iar de asta te poti ocupa sigur, doar ca ar fi indicat ca, periodic, sa soliciti ajutorul unui tehnician avizat care va folosii solutii si tehnici speciale si eficiente in acest sens.

 

Daca aceste reguli minime de intretinere sunt respectate, te poti bucura de nenumarate avantaje ale sistemului de racire; de exemplu, ventilarea aerului creeaza un mediu propice activitatii intelectuale, fapt pentru care se recomanda sa existe acest gen de instalatii in birouri. In plus, aerul va fi mai curat, iar disconfortul creat de transpiratia pielii va disparea, intrucat temperatura din incapere este cea optima.

 

Desigur, pentru cei mai reticenti exista modalitati ecologice de a limita incovenientele caldurii extreme, cum ar fi echiparea casei cu elemente de protectie solara (jaluzele etc), precum si evitarea utilizarii aparatelor electrice care emana caldura (cuptor, uscator de rufe etc).

 

Un aparat de aer conditionat aduce beneficii prin eliminarea umiditatii excesive, filtrarea aerului si mentinerea temperaturilor la nivelul dorit de confort.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau