Alegere aparat aer conditionat

RoInstalatii.Ro | Blog | Alegere aparat aer conditionat
Alegerea unui aparat de aer conditionat - reguli pretioase
Aer conditionat

Publicat la 16 Mar 2018 | 129 afisari


Aer conditionat, confort, racoare, monosplit, multisplit

Un aparat de aer conditionat nu mai este de mult timp un moft pe care sa il faci in casa, ci reprezinta o necesitate, fara de care, in anumite perioade ale anului sau in anumite incaperi, nu poti sa supravietuiesti. Chiar daca auzim des faptul ca aerul conditionat nu este recomandat pentru sanatate, pentru a face o alegere corecta, care sa nu ne afecteze este indicat sa cunoastem detaliile unui aparat, dar si sa stim dupa ce trebuie sa ne ghidam atunci cand il cumparam.


Iata ce trebuie sa stii cand alegi un aparat de aer conditionat pentru casa sau apartament!

 

Sunt cateva reguli importante pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a te asigura ca faci alegerea unui aparat de aer conditionat este cea potrivita si anume:


Capacitatea aparatului. Alege-l in functie de casa, incaperea in care urmeaza sa il montezi. Suprafata totala a incaperiii iti spune inca de la inceput de ce model de aparat are nevoie. Este firesc faptul ca daca ai o camera mica pe care vrei sa o racesti, nu apelezi la un model de aparat mult prea puternic, cum, de asemenea, daca ai o incapere mare pe care vrei sa o racoresti, nu vei apela la un aparat cu o putere prea mica.


Asa ca trebuie sa stii care este suprafata pe care va functiona aparatul pentru ca:

- Pentru o suprafata cuprinsa intre 10 - 25 mp, vei avea nevoie de un aparat de 9.000 btu;

- Pentru o suprafata cuprinsa intre 15 - 35 mp, vei avea nevoie de un aparat cu o capacitate de 12.000 btu;

- Pentru o suprafata cuprinsa intre 30 si 50 mp atunci un aparat de aer conditionat ar trebui sa aiba o capacitate de 18.000 btu;

- Daca vorbim despre spatii mai mari, care se incadreaza intre 40 si 70 mp, atunci un aparat de aer conditionat de 24.000 btu ar face fata cu brio.


Deci, nu folosi niciodata un aparat nepotrivit intr-o incapere pentru ca o sa fii stresat si de zgomotul pe care il ofera. Intr-un dormitor cu o suprafata mica, vei auzi mult prea tare zgomotul unui aparat de aer conditionat mult prea puternic.


Tine cont si de inaltimea suprafetei pentru ca, intr-o camera mica si joasa, un aparat cu o capacitate mult prea mare va face mai mult rau decat bine. Aparatele cu o putere foarte mare sunt recomandate pentru incaperi cu suprafete ce se ridica pana la 3 metri.

 

  • Alege tipul aparatului: de perete, pentru tavan, portabile si multi split. Cel mai des folosite au fost cele pentru perete, insa nici cele pentru tavan sau mono split nu au fost mai prejos. Le alegi in functie de necesitati, de spatiul disponibil sau de nevoie.
  • Clasa energetica a aparatului mai ales ca aceasta iti spune si consumul pe care il va avea. Vei vedea ca pe aparatele conditionate vei gasi insemnat simbolul A +, cu cat este un aparat care are mai multe plusuri, de exemplu, A +++, cu atat va consuma mai putin. Trebuie sa stii faptul ca si investitia pentru inceput este mai mare, fata de celelalte cu un singur +, dar investita se dovedeste a fi de bun augur pe termen lung.
  • Filtrele de curatare. De ele depinde sanatatea ta, cu cat sunt mai curate, cu atat vei respira un aer mai sanatos. In mod normal, un aer conditionat se curata o data la 6 luni, pentru o intretinere cat mai buna, bineinteles asta tine cont si de cat de mult a fost folosit.

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau