Cum alegi centrala termica potrivita in functie de puterea acesteia?

Articol din: Va recomandam

Centrala termica de apartament este o investitie a carei rentabilitate este data de mai multi factori. Puterea echipamentului este unul dintre cele mai importante criterii in functie de care poti stii daca se merita sau nu sa alegi un anumit tip de centrala. In acest articol, iti oferim sfaturi utile despre cum sa alegi centrala potrivita, tinand cont de necesarul de putere pentru casa ta.

Ce reprezinta puterea unei centrale termice si de ce este un criteriu de alegere esential

 

Puterea unei centrale termice reprezinta, de fapt, capacitatea sa de incalzire si se masoara in kW. Este important sa alegi o centrala in acord cu necesarul de caldura pentru suprafata care trebuie incalzita, iar explicatiile sunt simple: subdimensionarea puterii centralei va produce uzura prematura a acesteia, iar supradimensionarea presupune costuri cosiderabile, aferente unui consum mai mare de combustibil.

 

De asemenea, optiunea de a alege o centrala termica de o anumita capacitate este strans legata de gradul de izolare termica al locuintei si de suprafetele pe care se intind ferestrele. Astfel, in cazul in care peretii casei tale nu au izolatie, o centrala termica de putere mica nu va putea face fata. Pe de alta parte, daca spatiul respectiv nu este izolat, ar putea avea loc pierderi de caldura prin pereti si prin tamplarie, lucru care va duce la un consum mai ridicat.

 

E foarte important ca, decizia de a alege un anumit model de cazan sa se faca luand in calcul si faptul ca acesta va fi folosit nu doar pentru a furniza agent termic, dar si pentru a incalzi apa menajera. In acest caz, puterea centralei se va calcula astfel incat sa suporte cel mai mare consum, fie cel de caldura, fie cel de apa calda.

 

Cum calculezi puterea centralei tale de apartament in functie de necesarul de caldura?

 

Pentru a intelege mai bine cum anume poti calcula puterea centralei in raport cu necesarul de caldura pentru casa ta, vom prezenta un exemplu concret.

 

Vom presupune ca urmeaza sa achizitionezi una dintre modelele de centrale Saunier Duval, a carei putere  este de 31-35 kw. Vom tine cont de faptul ca aceasta poate fi utilizata atat pentru incalzire cat si pentru ACM, iar tirajul este fortat, ceea ce inseamna ca poate fi montata cu succes intr-un apartament de bloc. Astfel, vom considera ca apartamentul are o suprafata de 55 mp si inaltimea de 2.5m. Printr-un calcul simplu, putem afla ca volumul acestuia este de 137,5 mc. Deoarece, pentru calculele generale se estimeaza un necesar de incalzire de aproximativ 50 wati/mc, vom inmulti aceasta valoare cu volumul incaperii care trebuie incalzita. Asadar, printr-un calcul simplu, optinem un rezultat de 6,875 kw.

 

Prin urmare, o centrala termica Saunier Duval cu o putere de 31 kw este potrivita pentru a crea confortul termic dorit in casa ta.

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro