Functionarea hidrofoarelor: top cinci intrebari si raspunsuri

Articol din: Va recomandam

Fie ca este folosit ca sursa principala de alimentare cu apa potabila a caselor, fie ca este folosit in apartamentele de bloc ca solutie ajutatoare, atunci cand presiunea apei de la chiuveta nu este suficient de puternica, hidrofoarele prezinta o serie de avantaje, aducand o multime de beneficii pentru cei care le utilizeaza. Daca ai luat in calcul montarea unui astfel de echipament, afla mai multe despre functionarea sa si despre cum sa il alegi!

1. La ce poate fi folosit un hidrofor?

 

Asa cum sugereaza si denumirea, un hidrofor este folosit drept sursa de alimentare cu apa, pentru uz casnic sau pentru gradinarit, utilizat frecvent pentru case. In principiu, hidrofoarele indeplinesc trei functii majore:

-    Alimentare cu apa din fantani

-    Irigare sau stropire

-    Aspersare

 

2. Care sunt avantajele hidrofoarelor?

 

 

Aceste dispozitive de alimentare cu apa au mai multe avantaje, printre care:

 

Functioneaza la adancimi mari. Hidrofoarele au capacitatea de a aspira apa de la adancimi care ajung chiar si pana la 8 metri.

 

Sunt silentioase. Zgomotul de functionare este foarte subtil, astfel ca un hidrofor devine solutia perfecta de alimentare cu apa pentru orice tip de locuinta.

 

Au un numar scazut de porniri si opriri. Aceasta caracteristica se concretizeaza intr-un consum mic de energie electrica, dar ajuta si la prevenirea socurilor de presiune, prin existenta unui vas de expansiune.

 

Sunt automorsante, ceea ce presupune ca nu este nevoie de incarcarea manuala cu apa a coloanei de aspiratie.

 

 

3. Cum se realizeaza racordarea electrica a hidroforului?

 

Se recomanda ca racordarea sa se faca de catre un electrician, pentru a evita eventualele pericole care pot aparea. Racordarea se face prin cablu fix sau cu intrerupator, urmand sa fie montata o singuranta fuzibila, sau, la motoarele trifazate, un contractor. Doar in situatia in care aceasta este necesara, se va monta un releu de protectie la curenti vagabonzi.

 

4. Cum functioneaza hidroforul?

 

Principiul de functionare al hidroforului prespune crearea unui circuit format din doua preocese care se succed continuu: aspiratie (atunci cand apa este trasa din subteran) si refulare (atunci cand apa ajunge la fiecare robinet din casa). Apa va circula prin tevi de pexal, cupru, polipropilena etc. Electropompa este cea care exercita presiunea in acest circuit de tevi, presiune care este controlata si masurata de catre presostat. Atunci cand presiunea scade sub 1,5 bari, electropompa este oprita de presostat pana ce aceasta atinge 2,5 bari. Acest ciclu se repeta continuu, cu minim de consum de energie electrica.

 

Criterii de alegere a hidrofoarelor

 

 

Inainte de achizitionarea unui hidrofor, este important de avut in vedere scopul pentru care va fi folosit. De aceea, alege-l in functie de numarul de cosumatori si de frecventa consumului. Pe langa asta, trebuie sa stii ca puterea hidroforului creste direct proportional cu adancimea sa de aspiratie. In plus, cu cat rezervorul este mai mare, cu atat pornirile sale sunt mai rare. Pentru a evita risipa de energie, opteaza pentru un hidrofor cu sistem integrat, care se opreste automat atunci cand nu are suficienta apa.

 

Roinstalatii a creat oferte speciale la produse din gama de hidrofoare si pompe de apa, vase de expansiune si alte accesorii, toate pentru a te bucura de confortul pe care ti-l ofera aceste produse!

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro