Erori centrale termice - RoInstalatii.Ro

RoInstalatii.Ro | Blog | Erori centrale termice

Erori centrale termice: care sunt cele mai des intalnite?

Centrale termice

Publicat la 26 Iun 2020 | 2984 afisari


Centrala termica, incalzire, apa calda

Centrala termica este preferata de multi proprietari datorita eficientei in consum si a confortului termic asigurat. Chiar daca este conceputa pentru o utilizare indelungata, mecanismul sau se poate uneori defecta. In acest articol vom vorbi despre cele mai des intalnite erori ale centralelor termice pe gaze si pe lemne, cum se pot rezolva, cauzele acestora si moduri de prevenire.

Cauzele erorilor centralelor termice

 

In ciuda faptului ca tehnologia centralelor termice este mai viabila ca oricand, aceste aparate nu sunt lipsite de riscuri. Subansamblele care compun instalatia termica pot prezenta erori care sa cauzeze diferite defectioni. Cele mai comune cauze ale acestor erori sunt:

 • instalarea gresita a centralei si a elementelor instalatiei;
 • vechimea caloriferelor si a tevilor;
 • revizii periodice efectuate deficitar;
 • calitatea slaba a izolatiei cladirii;
 • constructia incorecta a cosului care evacueaza gazele arse sau fumul.

 

Erorile centralelor termice pe gaze

Centrala termica pe gaz, incalzire, confort, apa calda

Centrala termica nu porneste. In cazurile fericite, aceasta este o eroare temporara, cauzata de lipsa alimentarii cu energie electrica. Daca, totusi, functionarea centralei este ingreunata de lipsa gazului, va trebui sa o resetezi imediat dupa ce alimentarea a fost reluata.

Centrala face zgomot. Atunci cand declansezi aprinzatorul, centrala poate emite zgomote asemanatoare suieratului unei oale cu presiune ori a unor lovituri de ciocan. De vina pot fi factori precum colmatarea schimbatorului de caldura, patrunderea aerului in instalatie sau presiunea necorespunzatoare a apei.

Centrala termica pe gaz merge putin si se opreste. Aceasta eroare apare, in general, atunci cand termostatul este dereglat ori cand exista o presiune anormala in sistem. Schimbarea termostatului nu este costisitoare, iar reglarea presiunii se poate face in cateva minute.

Arzatorul nu functioneaza. Eroarea poate fi cauzata de o anomalie a electrodului de detectare aprindere, lipsa alimentarii cu gaz, ori defectarea valvei de gaz. Solutia este sa cureti electrodul, sa inlocuiesti valva de caz, sa cureti arzatorul si, ulterior, sa resetezi centrala. 

Scurgeri de apa. Atunci cand presiunea este prea mare in instalatie, cauza poate fi supapa de siguranta, ce elibereaza surplusul de apa, tevile cu fisuri sau garniturile deteriorate. In afara situatiilor ce necesita interventii mecanice, rezovarea acestei erori poate fi facuta prin reglarea presiunii in sistem. 

Flacara se aprinde, insa se stinge rapid. Aceasta eroare apare atunci cand arzatorul nu este corect calibrat sau presiunea din instalatia de gaz este scazuta. Solutiile indicate pentru rezolvarea problemei sunt verificarea valorii minime pentru presiunea arzatorului si a presiunii gazului.

Sunt prezente sedimente cu aspect nisipos in apa de la robinet. Motivul poate fi duritatea mare a apei, insa corodarea rezervorului de apa este o alta potentiala cauza ce duce la aparitia acestei erori. Tratamentul zonelor metalice afectate de efectele apei poate remedia problema.

Presiunea apei din instalatie nu este suficienta. Asta poate semnala o cantitate prea mica de apa in instalatia centralei. In cazuri mai rare, eroarea poate fi generata de un presostat defect, ceea ce va necesita inlocuirea piesei.

Apa nu are o temperatura constanta ori caloriferele nu se incalzesc. Originea problemei poate fi in functionarea anormala a termostatului sau in presiunea excesiva din coloana de apa rece.

Presiunea apei creste anormal. Daca valoare afisata este peste 2 bar, cantitatea de apa din sistem este prea mare, ceea ce poate cauza defectarea robinetului de incarcare ori spargerea membranei din vasul de expansiune. Pentru a rezolva eroarea, este indicat sa refaci perna de aer a vasului de expansiune si sa verifici sistemul de incalzire.

 

Erorile centralelor termice pe lemne

Centrala termica pe lemne, caldura, confort termic

 • Este dificil de aprins centrala termica pe lemne. Daca arzatorul nu porneste, s-ar putea sa exista acumulari de cenusa si gudron. Functionarea acestui dispozitiv depinde foarte mult de modul in care cureti cazanul.
 • Apa nu se incalzeste. Aceasta eroare este de obicei cauzata de trasaturile deficitare ale gazelor de ardere ori de calitatea necorespunzatoare a lemnului. Solutia consta in folosirea brichetelor de rumegus, curatarea frecventa sau chiar reconstruirea cosului de fum.
 • Centrala pe lemne nu primeste energie electrica. Centrala care functioneaza cu lemne poate acumula, in lipsa energiei electrice, exces de energie termica. Pentru ca presiunea sa ramana in limite normale, este recomandata instalarea unui dispozitiv invertor cu baterie care sa protejeze centrala de intreruperile de curent.

 

Cum previi aparitia erorilor?

 

Pentru prevenirea acestor erori si asigurarea confortului termic, centrala trebuie mentinuta intr-o stare tehnica buna, prin cateva masuri preventive, precum:

 • instalarea unui termostat;
 • in cazul centralei pe lemne, poti dubla elementele de siguranta cu o baterie suplimentara si un dispozitiv UPS;
 • verificarea periodica a centralei si a instalatiei termice;
 • evitarea setarii unei temperaturi excesive a apei menajere;
 • aerisirea corespunzatoare a caloriferelor.

Cu informatiile din acest articol, vei sti cu ce eroare te confrunti, care este cauza acesteia si cum o poti rezolva. Mai mult, acum stii si cum sa previi aparitia acestor probleme.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau