Montarea caloriferelor - ghid util pentru spatii rezidentiale si comerciale
RoInstalatii.Ro | Blog | Montarea caloriferelor - ghid util pentru spatii rezidentiale si comerciale

Montarea caloriferelor - ghid util pentru spatii rezidentiale si comerciale

Va recomandam

Publicat la 11 Apr 2023 | 609 afisari


Montarea caloriferelor

Instalarea corecta a caloriferelor este esentiala pentru realizarea unui sistem de incalzire eficient si confortabil in locuinte, birouri sau spatii cu alte destinatii. Un calorifer bine instalat si montat poate ajuta la maximizarea eficientei sistemelor de incalzire, asigurandu-te ca spatiul interior este incalzit eficient si uniform.

Radiatoarele sau caloriferele sunt componente esentiale ale multor sisteme de incalzire, care functioneaza prin transferarea caldurii degajate de agentul termic (in general apa incalzita de o centrala termica, sau un amestec de apa si antigel ori abur de joasa presiune - in functie de scenariul concret de lucru) in aerul din jur, prin fenomenul fizic de convectie. Caloriferele sunt compatibile cu diferite tipuri de sisteme de incalzire, inclusiv centralele pe gaz, pe lemne sau peleti precum si cu centralele electrice. Fiecare tip de sistem de incalzire are unele cerinte generale pentru instalarea radiatoarelor, iar intelegerea acestor cerinte este esentiala pentru obtinerea performantelor optime.

 

Acest mic ghid va acoperi montarea corecta a diferitelor tipuri de calorifere, cu ilustrarea metodelor de instalare, va oferi idei de amplasare a caloriferelor, metode de dimensionare si sfaturi de intretinere pentru calorifere. In plus, vom discuta despre diferitele accesorii care pot imbunatati performanta si aspectul caloriferelor.

 

Montarea caloriferelor in baie sau in alte camere - principalele metode de instalare folosite în funcție de tipul de radiator

Caloriferele sunt disponibile in magazinele de profil in diferite tipuri si stiluri, fiecare avand propriile caracteristici si beneficii unice. Intelegerea diferitelor tipuri de calorifere este esentiala atunci cand vrei sa alegi cea mai buna optiune pentru un anumit spatiu interior. Iata care sunt cele mai comune tipuri de calorifere sau radiatoare pe care le poti lua in considerare:

 

  • Calorifere de tip panou

 

Radiatoarele cu panou sunt reprezinta cel mai frecvent tip de calorifere intalnite in spatii rezidentiale si comerciale, deopotriva. Aceste calorifere constau dintr-un panou plat din otel sau aluminiu care acopera elemntii si au un design simplu si elegant. Radiatoarele cu panouri sunt de obicei disponibile cu panouri simple sau duble, iar eficienta lor depinde de numarul de elementi pe care le au. Sunt ideale pentru spatii mai mici si sunt, de obicei, montate pe perete. De regula, caloriferele din otel simple, clasice, orizontale si caloriferele din otel verticale se incadreaza in aceasta categorie. 

 

  • Radiatoare tubulare sau cu elementi distincti

 

Caloriferele tubulare au un design traditional si sunt disponibile in diferite dimensiuni si stiluri. Ele constau din coloane sau tuburi din otel sau - la modelel mai vechi - din fonta, verticale, care se incalzesc de la agentul termic care circula in interior si radiaza caldura in aerul din jur. Deoarece pot avea diverse stiluri aceste radiatoare fac parte din gama mai larga a caloriferelor decorative care pot constitui un adaos stilistic important pentru spatiile cu diverse design-uri interioare. Modelele de calorifere tubulare sunt potrivite pentru spatii mai mari si sunt de obicei montate pe podea sau pe perete.

 

  • Radiatoare pentru baie  

 

Ca model constructiv, caloriferele de baie sunt concepute special pentru a fi utilizate in bai si ofera si un suport pentru prosoape. Aceste modele pot avea diferite stiluri si finisaje exterioare, au dimensiuni diferite si pot fi racordate la diverse tipuri de centrale.

 

  • Caloriferele cu elementi din aluminiu

 

Deoarece aluminiul este un foarte bun conductor termic, caloriferele din aluminiu au o capacitate superioara de convectie sau de transfer rapid a caldurii de la agentul termic catre spatiul interior. Totusi, neretinand caldura mult timp, aceste tipuri de calorifere usoare si aspectuase pot incalzi rapid un spatiu interior dar raman calde mai putin timp fata de caloriferele din otel si, cu atat mai mult, fata de mai vechile calorifere din fonta.

 

Atunci cand alegi un tip de calorifer, trebuie sa iei in considerare dimensiunea spatiului de incalzit, cerintele de incalzire si preferintele personale de stil.

 

In privinta metodei de montare folosite pentru un calorifer, aceasta va depinde de diversi factori, inclusiv de tipul de calorifer si de dimensiunea spatiului alocat montajului. Iata care sunt metodele principale de montare ale caloriferelor:

 

  • Calorifere montate pe perete. Radiatoarele montate pe perete reprezinta unul dintre cele mai comune tipuri de instalare a acestor componente ale sistemului de incalzire. In acest scenariu, caloriferele sunt montate pe perete si vin cu suporturi prinse de pereti in care se fixeaza. 

 

  • Radiatoare montate pe podea. Caloriferele montate pe podea sunt potrivite pentru spatii mai mari. Ele sunt utilizate, de obicei, in spatii comerciale sau case mai mari si sunt disponibile in diferite dimensiuni si stiluri. Radiatoarele montate pe podea necesita lucrari de instalare ceva mai laborioase.

 

Alegerea metodei de montare trebuie sa ia in considerare, pe langa dimensiunea spatiului unde va fi instalat caloriferul, si modul de realizare a racordurilor cu restul instalatiei de incalzire.

 

La ce inaltime se monteaza caloriferele vertical sau pe perete - sfaturi de fixare adecvata a diverselor modele de radiatoare

 

Fixare adecvata a diverselor modele de radiatoare

 

Amplasarea corecta a caloriferelor este esentiala pentru performante optime si eficienta energetica a intregului sistem de incalzire. In randurile care urmează vei putea observa cateva sfaturi si idei pentru amplasarea ideala a radiatorului, in functie de tipul de camera si de aspect:

 

  • Caloriferele plasate in camerele de zi 

 

Intr-o camera de zi (sufragerie sau living) ori intr-un spatiu de birou, caloriferele trebuie amplasate pe un perete exterior pentru a asigura o incalzire uniforma a intregului volum al camerei. Se va evita plasarea caloriferelor in spatele mobilierului, deoarece acest lucru poate impiedica fenomenul de radiere a caldurii si poate reduce eficienta radiatorului. In schimb, se va lua in considerare amplasarea caloriferelor sub ferestre sau langa zonele de relaxare pentru o incalzire optima. 

 

In ceea ce priveste inaltimea de montaj a caloriferelor, acestea trebuie plasate la cel putin 10 cm atat fata de pervazul ferestrelor sub care se aseaza, cat si fata de pardoseala. In cazul in care lasarea acestei distante nu este posibila, ar trebui alese modele de calorifere cu o inaltime mai mica. Distanta fata de perete a caloriferului ar trebui sa fie de minim 5 cm. 

 

  • Montarea caloriferelor in bucatarie

 

Intr-o bucatarie, caloriferele trebuie amplasate pe un perete interior pentru a evita pierderile de caldura prin peretii exteriori, avand in vedere ca feresterele bucatariei vor fi deschise mult mai frecvent daca se gateste in mod regulat. Radiatoarele pot fi amplasate in apropierea zonelor de lucru sau a zonelor de luare a mesei pentru a oferi o incalzire directionata.

 

  • Montarea caloriferelor in dormitoare

 

Intr-un dormitor, caloriferele trebuie amplasate pe un perete exterior, de preferinta sub ferestre. Aceasta amplasare va preveni pierderile de caldura prin ferestre si va asigura o incalzire uniforma in intreg spatiul de odihna. Evita plasarea caloriferelor direct in spatele patului sau al mobilierului greu (dulapuri, sifoniere, etc.), deoarece acest lucru poate impiedica dispersia uniforma a calduri si poate reduce eficienta sistemului de incalzire.

 

  • Montarea caloriferelor in baie

 

In acest scenariu, un calorifer de baie port-prosoape este o alegere ideala, deoarece ofera atat incalzire, cat si un loc convenabil pentru agatarea prosoapelor. In privinta inaltimii la care se monteaza caloriferul portprosop, acesta trebuie amplasat pe un perete la cel putin 10 cm fata de pardoseala.

 

  • Montarea caloriferelor in holuri si coridoare de acces

 

Caloriferele din holuri si coridoare trebuie amplasate astfel incat sa nu incomodeze sau sa reduca spatiul si asa ingust al acestor incaperi. In acest caz, se poate lua in considerare amplasarea de calorifere din otel verticale care se pot integra in mod armonios in astfel de spatii mai stramte.

 

La amplasarea caloriferelor, trebuie sa se acorde atentie la aspectul general al spatiului si la dispunerea ferestrelor si a usilor incaperilor. Radiatoarele trebuie amplasate in zonele in care pierderile de caldura sunt cele mai semnificative, cum ar fi langa ferestre si pe sau langa peretii exteriori. 

 

Pe langa amplasarea corecta, trebuie sa te asiguri ca radiatoarele nu sunt obturate de mobilier sau perdele din material greu, dens, ori draperii, deoarece acest lucru poate reduce semnificativ eficienta incalzirii camerei. Un spatiu liber in jurul caloriferelor va permite aerului cald sa circule normal si va asigura o incalzire uniforma in tot volumul incaperii.

 

Instalarea caloriferelor - pasii operationali de urmat

 

Instalarea caloriferelor pasii de urmat

 

Instalarea corecta a caloriferelor este esentiala pentru functionarea corecta si obtinerea de performante optime din punctul de vedere al eficientei energetice a sistemului de incalzire. Iata care sunt pasii generali care trebuie respectati la montarea caloriferelor:

 

  • Oprirea sistemului de incalzire

 

Daca este vorba de inlocuirea unor calorifere dintr-un sistem de incalzire, inainte de a incepe instalarea se va opri sistemul de incalzire si se va proceda la golirea completa a instalatiei. Acest pas nu este, desigur, necesar daca se executa montarea pentru prima data a unui sistem complet de incalzire cu radiatoare. 

 

  • Uneltele necesare operatiunii de montaj

 

Uneltele necesare pentru instalarea caloriferului pot varia in functie de tipul metodei de montare. Unele dintre instrumentele esentiale includ: nivela, burghiu, suruburi de diverse marimi, suporturi, masini de taiat tevi din cupru sau aparate de taiat la cald pentru tevile din polipropilena ori pexal, dupa caz si chei speciale pentru tevi. Instalatorii profesionisti in montarea caloriferelor detin toate toate instrumentele necesare inainte de a incepe procesul de instalare.

 

  • Alegerea metodei de montare

 

In primul rand, se va alege metoda de montare potrivita pentru spatiul interior, in functie de tipul de calorifer si de locatie. Caloriferele montate pe perete necesita efectuarea unor gauri in perete si instalarea consolelor care vor sustine greutatea radiatorului, in timp ce caloriferele montate pe podea necesita utilizarea unor suporturi fixate in pardoseala. 

 

  • Instalarea sau fixarea suporturilor sau a consolelor 

 

Daca se monteaza un calorifer pe perete sau pe podea, se va incepe lucrarea prin a instala suporturile sau consolele. In faza premergatoare, se vor efectua masuratori precise ale locurilor de montaj ale acestor elemente. Se va avea in vedere pastrarea unei distante minime de 10 cm intre corpul caloriferului si pervazul ferestrelor dar si fata de pardoseala. 

 

In cazul montajului caloriferului pe perete se va pastra o distanta de minim 5 cm intre corpul radiatorului si suprafata murala prin montarea adecvata a consolelor.

 

In cazul montajului caloriferului pe pardoseala se va avea grija ca distanta dintre corpul radiatorului si podea sa fie de minim 10 cm. In toate situatiile se va utiliza o nivela pentru a se asigura planeitatea si simetria gaurilor de montaj ale consolelor si suporturilor.

 

  • Instalarea racordurilor la conducte si a robinetilor 

 

Inainte de fixarea radiatoarelor pe suporti sau console se va proceda la montajul robinetilor si a accesoriilor caloriferelor care vor asigura legatura cu tevile prin care va circula agentul termic. Sunt necesari robineti de tur si de retur precum si robineti de aerisire. De asemenea, se va proceda la taierea tevilor la lungimea necesara folosind uneltele speciale realizanad astfel conexiunea necesara cu radiatorul.

 

Robinetii de radiator sunt folositi pentru a controla fluxul de apa calda sau abur catre radiator. Exista trei tipuri de robineti de radiator: manuali, cu termostat analog și cu termostat electronic. Robinetii manuali permit pornirea si oprirea manuala a intrarii agentului termic din curcuit in elementii caloriferului, in timp ce robinetii cu termostat regleaza automat accesul agentului termic in calorifer in functie de temperatura ambientala dorita pentru camera in care se afla caloriferul pornind sau oprind sistemul de incalzire.

 

  • Fixarea caloriferului in console sau pe suporti 

 

Daca se instaleaza un calorifer pe perete, acesta va fi fixat pe consolele montate deja in perete. Se va verifica daca radiatorul este orizontal si ancorat sigur. Daca radiatorul se monteaza pe podea, acesta trebuie asezat pe suporturi si fixat pe loc.

 

  • Conectarea tevilor de tur si retur la calorifer

 

Odata ce caloriferul este montat, se poate proceda la conectarea tevilor de tur si retur prin care circula agentul termic la robinetii corespunzatori ai caloriferului. Instalatorul trebuie sa se asigure ca toate conexiunile sunt bine stranse si izolate cu solutii speciale si ca nu exista scurgeri de agent termic.

 

  • Testarea sistemului de incalzire

 

Odata ce montarea corecta a caloriferelor este finalizata, se va porni centrala sistemului de incalzire si se va inspecta fiecare radiator pentru depistarea eventualelor scurgeri si testarea performantei corespunzatoare de incalzire pentru toti elementii sau suprafata panourilor caloriferelor.

 

Urmand acesti pasi, va puteti asigura ca toate caloriferele sunt instalate corect si ofera performante optime de incalzire. În concluzie, instalarea si montarea radiatoarelor poate fi un proces simplu daca se apeleaza la instalatori profesionisti, autorizati si care detin cunostintele si inventarul potrivit de unelte. Cu o instalare si o intretinere corespunzatoare, caloriferele pot oferi un nivel confortabil de incalzire si pot asigura eficienta consumului de resurse in acest scop o lunga perioada de timp.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau
Contact RoInstalatii.Ro
Despre Cristian Alexandru
Avatar Cristian Alexandru

0376.44.80.30

office@roinstalatii.ro

Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

Centrale termice

Centrale termice pe gaz

Centrale termice electrice

Centrale termice pe combustibil solid

Centrale termice pe peleti

Accesorii pentru centrale termice

UPS si stabilizatoare de tensiune

Filtre antimagnetita

Filtre anticalcar si armaturi montaj

Cosuri de fum din inox

Termostate de ambient

Tubulatura de evacuare

Accesorii GPL

Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

Calorifere / Radiatoare

Calorifere panou din otel

Calorifere panou din otel cu ventil

Calorifere panou din otel verticale

Calorifere din aluminiu

Calorifere de baie

Calorifere decorative

Calorifere decorative Purmo

Calorifere tubulare Tesi

Calorifere SAX

Calorifere PIANO

Calorifere ARPA

Convectoare electrice

Robineti si accesorii calorifere

Panouri solare

Panouri solare presurizate

Panouri solare nepresurizate

Sisteme complete

Accesorii panouri solare

Incalzire in pardoseala

Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

Teava pex

Colectoare de distributie

Grupuri de amestec si distributie

Accesorii si componente

Placa cu nuturi

Cutii pentru distribuitoare

Incalzire in pardoseala electrica

Covorase electrice

Automatizari incalzire in pardoseala

Automatizari cu fir

Automatizari wireless / Smart Home

Boilere / Puffere

Boilere electrice

Boilere termoelectrice

Boilere pe lemn/electric

Boilere indirecte

Boilere cu pompa de caldura

Incalzitoare instant

Puffere

Puffere pentru pompe de caldura

Incalzitoare instant apa calda electrice

Boilere pentru pompe de caldura

Pompe de apa / Hidrofoare

Pompe de circulatie

Pompe submersibile

Pompe periferice

Hidrofoare

Vase de expansiune pentru incalzire

Vase de expansiune pentru hidrofor

Vase de expansiune pentru A.C.M.

Vase de expansiune multifunctionale

Accesorii pentru pompe

Instalatii APA / GAZ / CANAL

Teava PEX

Racorduri de presare pentru PEX

Colectoare si distribuitori

Teava de cupru

Fitinguri de cupru

Teava si fitinguri PPR alb

Teava si fitinguri PPR verde

Teava si fitinguri PEXAL

Canalizari interioare PP

Izolatie pentru teava

Mufe rapide GEBO

Mufe rapide COBRARING

Contoare de apa / Apometre

Robineti pentru apa TIEMME

Supape de sens filtre si sorburi

Supape de siguranta

Robineti pentru gaz TIEMME

Reductoare de presiune / Manometre

Armaturi industriale fonta

Robineti cu sfera si flansa

Robineti sertar

Robineti cu fluture disc

Filtre Y

Flanse si accesorii

Rezervoare de Apa

Accesorii pentru instalatori

Detectoare de gaz

Climatizare

Aer conditionat mono split

Aer conditionat multi split

Aparate de tratare si filtrare aer

Aer conditionat portabil

Casa si gradina, bricolaj

Baterii monocomanda

Masini de taiat gresie si faianta

Rigole si sifoane de dus

Pompe de caldura

Pompe de caldura split

Pompe de caldura monobloc

Pompe de caldura hibrid monobloc

Pompe de caldura hibrid split

Accesorii pentru pompe de caldura

Sisteme fotovoltaice si accesorii

Kituri panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice

Piese de schimb

Piese de schimb boilere

Rezistente boilere

Anod magneziu boiler

Termostate boiler

Placi boiler

Piese de schimb centrale termice

Placi centrale

Electrod aprindere

Fluxostate

Schimbatoare caldura centrala

Pompe recirculare

Robineti umplere centrala

Vane gaz

Vase expansiune

Ventilatoare centrala

Presostate centrale

Termomanometre si Manometre

Supape presiune centrala

Senzori de temperatura