Rolul pompelor de recirculare si modul de functionare al acestora

Articol din: Va recomandam

Pompele de circulatie se adreseaza tuturor utilizatorilor casnici si industriali care doresc sa aiba un plus de confort, astfel incat apa calda sa curga instantaneu la locul de consum. Desi pompele de recirculatie sunt cunoscute in principal pentru avantajele aduse in incalzirea apei calde menajere, acestea mai sunt folosite in circuite inchise de incalzire sau de ventilare. Pe de alta parte, cele mai cunoscute sisteme de recirculare au drept agent termic apa, dar exista pompe de recirculare pentru sisteme inchise pe gaz sau lichide diferite de apa.

Care este rolul pompei de recirculare?


Intr-o instalatie obisnuita exista un singur sens de curgere a apei de la centrala termica sau boiler spre cel mai departat loc de consum din casa. In cazul in care nu exista o pompa de recirculatie a apei, odata ce se opreste robinetul, apa nu mai curge pe conducta si atat lichidul cat si teava se racesc. De aici vine si disconfortul pe care utilizatorul casnic il simte la prima ora a diminetii cand trebuie sa deschida robinetul, sa astepte si sa iroseasca apa pana cand tot lichidul racit pe traseu este inlocuit de altul cald.


Rolul pompei este, dupa cum ii spune numele, sa recircule apa constant pe acest circuit un volum redus de apa la o temperatura crescuta, astfel incat teava si apa din interiorul acesteia sa ramana continuu calde. Asadar, in momentul in care utilizatorul casnic deschide robinetul beneficiaza in cel mai scurt tip sau chiar imediat de apa calda.

 

Cum functioneaza pompa de recirculare?


Sistemul de recirculare este un echipament de dimensiuni medii sau mici, care are ca principala componenta o pompa centrifuga, functionand in mai multe trepte de viteza. Arborele motorului este fabricat dintr-un material anticoroziv, precum otelul inoxidabil calit ( pentru ilustrare vedeti pompele de recirculare DAB din oferta).


Criteriile principale care trebuie luate in considerare la achizitionarea unei pompe de recirculare a apei sunt debitul de apa si inaltimea maxima de pompare. In acelasi timp, frictiunea apei in circuit este un aspect de luat in calcul, aceasta variabila fiind raportata la numarul de coturi si fitinguri existente pe traseu.

 

Beneficiile instalarii pompelor de recirculatie


Un prim avantaj este confortul, intrucat nu mai pierdeti timp si va bucurati de apa calda chiar de la deschiderea robinetului. In al doilea rand, prin instalarea unei pompe de circulatie faceti economie la apa si nu mai irositi apa rece care curge pe traseul de apa calda. In cazul in care nu aveti instalat un echipament pentru recirculare a apei (a agentului termic), va invitam sa analizati oferta noastra si sa beneficiati de transport gratuit la pompele DAB!

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro