Cum alegi un UPS pentru centrala termica

Articol din: Va recomandam

Una dintre modalitatile eficiente de a-ti asigura necesarul termic de caldura pe timpul iernii este folosirea unei centrale termice. Cu siguranta stii deja ca fiecare centrala termica are si o componenta electrica si necesita alimentare la curent. Insa, aici intervine o situatie pe care este important sa o cunosti de la bun inceput: Ce faci daca are loc o pana de curent? Ce inseamna UPS si cum il alegi?

Ce inseamna UPS si cum se alege

 

UPS (Uninterruptible Power Supply) este sursa neintreruptibila automatizata, care permite alimentarea pompelor centralei cu energie chiar si imediat dupa ce curentul a fost oprit. Dispozitivul este protejat si nu este afectat de fluctuatiile de tensiune. Daca vrei sa cumperi un UPS, iata cateva solutii practice care te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie!

Alegerea unui UPS in functie de tehnologii. Vei gasi o gama variata de produse, deosebirile intre ele sunt date de autonomia bateriei pe care UPS-ul o incorporeaza, dar si de interfata de conectare, respectiv panoul unde se realizeaza conexiunea dintre componentele care furnizeaza energie si conexiunea dintre UPS. Indiferent de modelul de aparat pe care il alegi pentru incalzirea locuintei, important este sa cumperi un UPS cu iesire sinusoidala pura. Un dispozitiv ales gresit nu ar putea functiona in cazul centralei sau ar defecta-o.

Alegerea unui UPS in functie de putere. Inainte de achizitionarea dispozitivului potrivit, trebuie sa faci cateva calcule. Aduni consumul tuturor consumatorilor din instalatie, iar suma care iti reiese o aduni cu o rezerva de putere de 25%, avand in vedere ca rezultatul care iti reiese sa fie mai mare decat puterea UPS-ului. De multe ori, puterea este exprimata in volt-amperi (VA) si nu in watti (W) asa cum ne-am obisnuit in cazul multor aparate electronice.

Alegerea unui UPS in functie de autonomia bateriei. Durata de rezistenta a centralei termice fara curent de la priza, ci doar de la UPS depinde in primul rand de capacitatea acumulatorului si de numarul de consumatori. Autonomia poate sa varieze de la cateva minute, pana la 17 ore. Deoarece si tensiunea de alimentare este un factor important, UPS-ul trebuie sa fie alimentat cu 12V, 50 Hz, iar in cazul in care este o putere mai mare de 1.000 VA, va functiona la o tensiune de 24V si este necesar instalarea a 2 acumulatori de 12V.

Alegerea unui UPS in functie de tipul bateriei. Acumulatorul poate fi extern, dar poate fi si integrat in structura UPS-ului. Sunt disponibile si modele care au functie de incarcare automata a bateriei exterioare, imediat ce isi revine curentul la retea.

Alegerea unui UPS in functie de siguranta. Siguranta se poate mentine prin cateva masuri si anume: protectia la supratensiune DC si la suprasarcina, protectia suplimentara la fulgere ori socuri puternice si dotarea cu un regulator automat la tensiune.

De asemenea, clemele folosite la incarcare, care sunt prinse la un acumulator extern, mai ales unul auto, este necesar sa aiba o izolatie corespunzatoare. In cazul in care detii o centrala termica pe gaz, care are o aprindere electronica, atunci ar fi indicat un UPS cu protectie la polaritate inversa.

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro