Publicat la 11 Mar 2012 | 73 afisari
De aproape 100 de ani, radiatoarele sunt lider incontestabil in domeniul sistemelor de incalzire. Pentru a marca acest eveniment special, compania Heizkörper Vogel & Noot, producator inovator in tehnologia incalzirii si lider in domeniu de nivel european, prezinta un studiu propriu ce trece in revista nenumaratele avantaje ale sistemelor moderne de incalzire ce utilizeaza radiatoare inovatoare.
Un lucru trebuie stabilit de la bun inceput: toate argumentele acestui studiu sunt confirmate stiintific. Atat argumentele de natura rationala, cat si cele emotionale au la baza valori masurabile si fapte care pot fi demonstrate. Prin prezentul studiu, Vogel & Noot doreste sa demonstreze faptul ca radiatoarele, in ciuda sau tocmai datorita lungii lor existente pe piata, prezinta si astazi motive convingatoare pentru a fi utilizate – atat in ceea ce priveste confortul termic, designul si eficienta energetica, cat si in ceea ce priveste flexibilitatea proiectarii, usurinta montajului si facilitarea asistentei tehnice.
80% din totalul de energie
Pentru asigurarea necesarului de caldura in incaperi, cat si a apei calde menajere poate fi nevoie de aproximativ 80% din totalul de energie necesar pentru o cladire – cine economiseste la acest capitol, are de castigat! In afara de o sursa moderna de energie (de preferinta, energii regenerabile), incalzirea prin intermediul unor calorifere /radiatoare moderne este esentiala: in calitate de ultim element in „lantul termic“, acestea au un rol determinant asupra eficientei asa numitului „lant“! In cazul renovarilor (care intre timp reprezinta aproape 85 % din toate lucrarile de constructie, fata de constructia de cladiri noi care reprezinta 15 %), odata cu modificarea sursei de incalzire trebuie neaparat schimbate si radiatoarele vechi si ineficiente, de exemplu cu radiatoarele de joasa temperatura marca Vogel & Noot, prevazute cu acreditarea europeana eco-label ECO.
Din punct de vedere rational, multe avantaje
Cel mai important criteriu in alegerea radiatorului este functionarea fara probleme cu toate sursele de energie, de la energia geotermala si solara, la energia biomasei si pana la energia pe baza de petrol si gaze. Radiatoarele panou moderne de la Vogel & Noot au o plaja foarte mare de valori de temperaturi pe tur, care variaza intre 90°C si 40°C – sunt compatibile cu orice sursa de energie. Datorita randamentului termic ridicat, precum si a confortului termic constant chiar si la temperaturi de sistem scazute, costurile pentru energie se reduc datorita pierderilor din distributie mai scazute – in cazuri extreme aceste costuri reducandu-se chiar si cu 40 %! De asemenea, confortul rapid de reglare (la incalzire si racire) face ca acestea sa fie mult mai flexibile decat alte sisteme de incalzire. Acestea sunt prima optiune atat in cazul renovarilor, cat si la constructiile noi: costuri de investitie reduse, posibilitati reduse de aparitie a unor eventuale erori, facilitarea asistentei tehnice, etc. De altfel, tocmai in domeniul renovarilor, acestea reprezinta o solutie optima datorita faptului ca radiatoarele moderne speciale pot fi adaptate cu siguranta la dimensiunile de racordare existente. – asta inseamna: mai putina munca si flexibilitate mai multa pentru instalatori si proiectanti, precum si confort maxim si reducerea costurilor de energie pentru locatari!
Recomandate cu caldura si din punct de vedere emotional
Radiatoarele reprezinta deja de peste 100 de ani un nucleu prezent optic in fiecare incapere – tocmai din acest motiv, el reprezinta evolutia logica a focului de tabara, respectiv a semineului si sobei. Caldura sa concentrata reprezinta punctul de atractie pentru orice persoana dornica de caldura – mai ales in timpul iernii, in acest fel ne putem incalzi mai usor si ne putem regasi starea de bine, mai ales cand venim de afara. Datorita principiului de incalzire, radiatoarele sunt ideale pentru asigurarea confortului termic in posibilele puncte slabe ale invelisului cladirii sau in punctele cu necesar termic ridicat (bai & Co). De asemenea, valoarea functionala adaugata consta si din pre-incalzirea sau uscarea manusilor, a prosoapelor sau a altor obiecte similare. In ultimul timp, radiatoarele vin in intampinarea preocuparilor tot mai mari ale omenirii pentru protectia mediului inconjurator, avand un bilant pozitiv in materie de protectia mediului, atat din punctul de vedere al productiei (materiale ecologice), cat si in functionare (cedare eficienta de caldura) si in reciclare (otelul ca si resursa de valoare). Pe scurt, putem concluziona: Radiatoarele sunt pe drept cuvant considerate de peste 100 de ani, produsul „Best-Choice“!
Sursa: Tehnica Instalatiilor
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro