Ce calorifer sa aleg? Otel, fonta sau aluminiu?

Articol din: Calorifere, radiatoare

V-ati hotarat sa schimbati radiatoarele din casa, iar prima intrebare  care va apare in minte este  ce calorifer sa aleg, din ce material? Intrebarea este legitima, atata timp cat fiecare dintre materialele din care sunt fabricate caloriferele aduc o serie de avantaje, dar si de inconveniente in comparatie cu celelalte. 

In articolul de fata vom sublinia o serie de trasaturi pentru fiecare tip de material in parte, pentru a va face alegerea mai usoara. In orice caz, in oferta roinstalatii.ro, veti gasi produse potrivite, indiferent de alegerea dvs. finala.


Calorifere din otel

Datorita pretului mic, caloriferele din otel sunt dintre cele mai cautate produse pe piata radioatoarelor. Dincolo de costul scazut, un alt avantaj al otelului este ca proprietatile fizice ale otelului ii confera inertie termica scazuta, rezultand o distributie rapida a caldurii in incapere. In acelasi timp, fiind un material usor, este manevrabil si facil de montat. Rezistenta la o temperatura de pana la 100 grade Celsius poate fi un criteriu important in alegerea unui calorifer din otel. Ultimul, dar un prim avantaj pe care cumparatorul il observa este cel al pretului, dupa cum am mentionat anterior, mai mic raportat la celelate doua tipuri de material. Minusurile radiatoarelor din otel se refera la durata de viata, aceasta fiind de 5- 10 ani, mult mai scurta decat in cazul fontei sau al aluminiului. In plus, in cazul legerii unui calorifer de otel trebuie sa retineti ca apa din circuit trebuie tratata.


Calorifere din fonta


Radiatoarele din fonta sunt campioane in ceea ce priveste rezistenta la lovituri si socuri. Pe de alta parte, faptul ca fonta nu este coroziva este o trasatura care va poate atrage catre acest tip de material. De asemenea, este materialul cel mai longeviv in materie de calorifere, durata de viata a acestuia putand sa ajunga la 30 de ani. Ce deranjeaza la fonta? In primul rand aspectul masiv si nerafinat, dublat de o masa considerabila care face caloriferele din fonta greu manevrabile. In al doilea rand, acestea sunt greu de intretinut si curatat. Nu in ultimul rand, necesita un volum mare de apa si de consum de agent termic, conducand la o incalzire greoaie a spatiului si mai costisitoare decat otelul sau aluminiul.


Calorifere din aluminiu


Cu o durata de viata intre fonta si otel, de pana la 20 ani, radiatoarele de aluminiu aduc un aspect modern, care se poate potrivi in orice spatiu. Vopsirea electrostatica a aluminiului, intr-o gama variata de culori si nuante, face ca acest tip de calorifere sa ramana la fel de aspectuos si dupa o perioada indelungata. Spre deosebire de fonta, aluminiul este usor si manevrabil. Luand acelasi reper al fontei, aluminiul vine cu avantajul de a se incalzi rapid si de a oferi un randament termic sporit. Intrucat nu exista material perfect, aluminiul vine la randul sau cu o serie de aspecte mai putin favorabile. Radiatoarele din aluminiu nu au rezistenta fontei la lovituri, indoindu-se usor. Pe de alta parte, alegand caloriferele din aluminiu trebuie sa stiti ca ele necesita aerisire periodica si produc un nivel ridicat de zgomot. Avantajul de a se incalzi repede, vine cu un inconvenient, radiatoarele din aluminiu racindu-se mai usor decat alte tipuri de materiale.


Alegerea caloriferului din otel, fonta sau aluminiu o faceti dumneavoastra in functie de ce va doriti de la materialul folosit. Fie ca aveti nevoie de un material rezistent la socuri sau unul usor de montat si manevrat, fie ca aveti nevoie de o intretinere usoara si un randament termic crescut, poate va este necesar un radiator care sa va tina literalmente o viata sau poate un prim criteriu de alegere este pretul, cu siguranta in oferta roinstalatii.ro veti gasi o optiune care sa vi se potriveasca.

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro