Cum alegi cele mai bune panouri solare fotovoltaice

Articol din: Panouri solare

Instalarea unui sistem de energie solara fotovoltaica este o investitie financiara inteligenta pentru multi proprietari de casa si poate fi o solutie potrivita pentru generarea energiei electrice chiar si pentru locuinta ta. Pe masura ce evaluezi ofertele de pret pentru panouri solare, trebuie insa sa iei in considerare mai multi factori importanti. Parcurgerea acestui mic ghid te va ajuta sa faci cea mai buna alegere, fara sa scapi din vedere niciun criteriu esential!

Din ce este compus un sistem de panouri solare fotovoltaice


Inainte de toate, este important sa stii ca exista doua componente principale ale unui sistem de energie solara: pe de o parte sunt panourile solare, care creaza energie electrica din lumina provenita de la soare si pe de alta parte invertorul, care face ca aceasta energie electrica sa poata fi utilizata in casa. Unele tipuri de echipamente includ, de asemenea, un sistem de monitorizare, care va permite sa urmariti si sa gestionati puterea energetica creata, dar si cantitatea utilizata din acestea.

 

Ce criterii sa ai in vedere la alegerea unui panou solar


Poti evalua diversele tipuri de panouri solare din prisma catorva parametrii principali, iar producatorul, durabilitatea, calitatea si pretul sunt doar cativa dintre acestia. In plus, mai sunt si alte criterii ce nu trebuie trecute cu vederea atunci cand cauti cele mai bune panouri solare.


De exemplu, cantitatea de energie electrica pe care un panou solar o poate produce depinde de mai multi factori, printre care puterea, toleranta de putere, eficienta si coeficientul de temperatura. Luate impreuna, toate aceste caracteristici te vor ajuta sa determini daca optiunea de a opta pentru un sistem de panouri solare este cea mai viabila pentru nevoile tale.

 

De asemenea, vei dori sa afli care sunt indicatorii calitatii oferite de producatorii din piata. Informeaza-te cu privire la garantiile pe care le ofera acestia, deoarece, ca orice alt bun, panourile solare se degreadeaza si isi pierd din eficienta o data cu trecerea timpului, motiv pentru care este extrem de important sa stii care sunt termenii de aplicare a garantiei.

 

In timp ce unii proprietari vor alege sa investeasca in cele mai eficiente panouri, respectiv in cele premium, e necesar sa mentionam ca pretul produselor din acesta clasa este destul de mare.


Care sunt avantajele panourilor solare


Daca nu ai luat in calcul pana acum montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pentru casa ta, atunci ar trebui sa o faci, iar asta datorita multiplelor avantaje pe care le ofera aceasta optiune:


Panourile solare au un grad sporit de eficienta. Acestea produc agent de incalzire in proportie de 100% in timpul verii, iar iarna acest procent scade doar pana la 80%. In plus, aceasta modalitate de a obtine agent termic este mai economica decat oricare alta, reducand cu pana la 65% din consumul de energie din reteaua furnizorului de utilitati.


Panourile fotovoltaice permit obtinerea de energie electrica dintr-o sursa inepuizabila. Autonomia energetica este un mare avantaj pe care il ofera panourile fotovoltaice. Energia solara este o resursa gratuita, autonoma si inepuizabila, astfel ca nu se compara cu niciun alt tip de combustibil.


Amortizarea investitiei se face rapid, in cazul în care optezi pentru instalarea unui sistem de panouri solare. Desi investitia initiala este ceva mai mare, amortizarea sa se va face rapid, datorita economiilor importante care se vor inregistra prin reducerea sumelor de plata la facturile de gaz si/sau de electricitate.

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro