Semne ca centrala termica elimina monoxid de carbon

Articol din: Centrale termice

Fiindca este iarna si intoxicatiile cu monoxid de carbon apar cel mai frecvent in aceasta perioada a anului, ne-am gandit ca va este util sa va atragem atentia asupra acestui fenomen. In acelasi timp, in acest articol va indicam cateva semne preliminare care apar cand centrala din casa dumneavoastra elimina monoxid de carbon si este cazul sa chemati un specialist pentru a efectua o verificare.

Monoxidul de carbon- un pericol invizibil


Numarul de cazuri de intoxicatii cu monoxide de carbon creste in perioada iernii, unele fiind semnalate chiar de media. Monoxidul de carbon este un gaz extrem de toxic, asfixiant, iar intoxicatiile cu acesta pot avea urmari foarte grave sau chiar fatale. Gazul de monoxid de carbon este incolor si inodor si se formeaza prin arderea incompleta a combustibilului. Astfel, este foarte dificil sa va dati seama ca sistemul dumneavoastra de incalzire are probleme si, practic, va expuneti unui dusman nevazut prin slaba exploatare a centralei dvs.


Trebuie sa urmariti continuu ca centrala dumnevoastra sa functioneze corect, iar in cazul in care aveti un cos pentru eliminarea fumului, ca acesta sa nu aiba sparturi sau sa nu fie blocat.


In aceslasi timp, este important sa existe ventilatie in locul de montare al centralei. O metoda simpla ar fi sa dati doua gauri in peretele unde este montata, pentru a trage si elimina aerul.

 

Care sunt posibilele semne ca centrala termica elimina existentei monoxidului de carbon?


Dupa cum am descris anterior, gazul ca atare este imposibil de detectat cu ajutorul simturilor noastre. Exista unele semne care arata ca arderea nu are loc corect si este posibila acumularea de monoxid de carbon. In cazul centralelor pe gaz urmariti culoarea flacarii. Luati masuri daca aceasta este galbena sau portocalie, in loc sa fie albastra.

Indiferent de combustibilul folosit de instalatia de incalzire, in zona unde are loc ardere nu trebuie sa apara pete innegrite sau funigine. Si la centralele termice sau boilerele pe lemne urmariti instalatia. In cazul in care aprindeti cu greutate focul sau aveti probleme in a-l mentine aprins trebuie sa luati masuri. Nu in ultimul rand, verificati constant ca hornul sa nu fie infundat.

 

Preventia este prima masura de siguranta


Pentru a nu va expune pericolelor nu puneti in functiune sisteme improvizate sau centrale reconditionate in centre neautorizate. Montati fittinguri si accesorii potrivite centralei termice pe care o aveti. Cumparati intotdeauna o instalatie de incalzire noua, a carei functionare este certificata si garantata. Apelati la un specialist pentru instalarea centralei termice, indiferent de tipul sistemului pentru incalzire ales - centrala termica pe lemne, electrica, sau pe gaz etc. Investiti intr-un detector de gaz. Verificarile periodice sunt obligatorii prin lege, dar si pentru siguranta caminului. Faceti verificari ori de cate ori este nevoie. Schimbati-va instalatia de incalzire cand este cazul, este o investitie pentru sanatatea familiei dvs.

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro