Caloriferele nu se incalzesc. Sase cauze si solutii

Articol din: Calorifere, radiatoare

Sfarsitul verii este cel mai bun moment sa incepi pregatirea casei pentru sezonul rece. Sistemul centralizat de termoficare intrerupe furnizarea agentului termic in lunile calduroase, iar la inceputul toamnei se efectueaza primele teste pentru a verifica functionarea instalatiilor.

In cazul centralei termice proprie, ea este folosita pe timp de vara doar la incalzirea apei menajere, caloriferele fiind inchise. Tocmai din cauza acestei perioade indelungate de neutilizare este recomandata o verificare a intregii instalatii. Pentru verificare, este bine sa profiti de ultimele zile de caldura, astfel incat sa nu te trezesti cu o avarie chiar atunci cand vine frigul.


Daca a venit toamna si caloriferele nu se incalzesc, nu te grabi sa chemi un instalator. Poti face chiar tu anumite verificari, pentru ca uneori cauza problemei poate fi remediata foarte usor. Iata ce trebuie sa faci:


1.Verifica robinetele caloriferelor


Prima conditie pentru ca radiatoarele sau caloriferele sa functioneze este ca robinetul fiecaruia sa fie deschis. Se intampla in special in cazul locuintelor conectate la reteaua centralizata de termoficare ca robinetele sa fie inchise inca din primavara, cand este cald afara si nu mai este nevoie de calorifere. In sezonul rece, este posibil ca furnizorul sa incarce agent termic in instalatie, dar caloriferele tale sa ramana reci, pentru ca ai uitat sa le deschizi robinetele. Este valabil si pentru instalatia termica proprie: centrala nu incalzeste decat caloriferele deschise. Deschiderea robinetelor de la calorifere este in mod normal o procedura foarte simpla. Insa tine cont ca piesele blocate sau ruginite nu trebuie fortate. Daca observi aceasta problema, foloseste un spray special pentru deblocarea robinetelor.


2. Asigura-te ca nu sunt dopuri de aer pe instalatie


Odata ce ai deschis robinetele si caloriferele sunt incarcate cu agent termic, verifica randamentul lor. Asigura-te ca fiecare element sunt incalzit uniform, pe intreaga suprafata a caloriferului. Daca sunt zone care raman reci, inseamna ca instalatia are dopuri de aer si caloriferele trebuie sa fie aerisite. In mod normal, caloriferele au un robinet special de aerisire in partea inferioara. La magazinele de obiecte sanitare se gasesc chei speciale pentru aerisit, care sunt foarte utile. Deschide robinetul aerisitor cu cheia speciala, pregateste o cana sau un recipient in care sa lasi apa sa curga cateva secunde si elibereaza toate golurile de aer, pana cand apa va curge fara intrerupere. Repeta procedeul pentru fiecare calorifer in parte, incepand de la cel mai indepartat.


3. Caloriferele trebuie curatate pe interior


Daca aerisirea nu a fost suficienta pentru un randament maxim al caloriferului, atunci cauza problemei poate fi una mai complexa. Starea precara a coloanelor de apa face ca in instalatia din casele noastre sa intre o serie de impuritati si urme de rugina de pe tevile vechi. Depunerea acestora in interiorul caloriferelor poate provoca blocaje care nu se remediaza decat prin spalare cu jet puternic. Daca ai centrala termica si radiatoare noi din materiale usoare, le poti demonta si spala in interior cu un jet de apa in cada, avand grija ca instalatia sa fie golita de apa in prealabil. In cazul caloriferelor vechi, din fonta, exista pompe speciale de spalare, cu jet puternic de apa. Rezultatul este acelasi, doar ca procedura este mai complicata.


4. Elibereaza supapele de pe traseul instalatiei


De-a lungul instalatiei termice exista o serie de supape care, atunci cand sunt incarcate cu reziduuri, nu mai permit apei sa circule cu presiunea necesara. Deschide fiecare supapa si curata locurile in care circuitul este obturat, pentru ca agentul termic sa ajunga in cantitati suficiente in calorifere.


5. Verifica buna functionare a centralei termice


In afara de verificarea tehnica periodica, obligatorie o data la 2 ani, este bine ca la sfarsitul fiecarei veri sa probezi buna functionare a centralei termice. Presiunea apei din centrala, termostatul si pompa de recirculare sunt elemente pe care le poti teste singur.


6. Cheama un instalator


Daca nu esti adeptul unor verificari de tip Do-It-Yourself, apeleaza la ajutorul unor profesionisti. Verificarea instalatiei termice de catre un instalator te poate scuti de multe cheltuieli si neplaceri pe timp de iarna.


Una dintre primele griji in ceea ce priveste intretinerea locuintei personale la sfarsitul verii este pregatirea instalatiei termice pentru iarna. Dupa cateva luni de scoatere din uz, caloriferele si centrala termica trebuie probate de mai multe ori, pentru a te asigura ca dau randament maxim. Orice avarie este mult mai usor de remediat acum, cat inca este cald afara.

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro