Recomandari de montare a aerului conditionat

Articol din: Aer conditionat

Pozitionarea corespunzatoare a aparatului de aer conditionat este importanta din mai multe motive. In primul rand, aduce beneficii in ceea ce priveste eficienta energetica, ceea ce inseamna ca un loc bine ales pentru montarea unitatii ajuta la economisirea financiara. Daca este asezat corect, aparatul de aer conditionat nu va consuma la fel de multa energie electrica pentru a raci spatiul. In acelasi timp, gradul de confort oferit va fi mult mai mare, deoarece aerul furnizat va fi dispus astfel incat sa pastreze temeperatura optima in intreaga incapere.

 

Sfaturi de instalare a unitatilor interioare

 

Unitatile interioare trebuie instalate intr-o zona potrivita a camerei pe care vrei sa o racesti, pentru a permite un debit echilibrat de aer. Insa, inainte de a monta sistemul de aer conditionat, ia in considerare si componenta estetica atunci cand alegi o pozitionare pentru aceasta. Pe de alta parte, mult mai important decat aspectul estetic este cel functional. Daca aparatul de aer conditionat este instalat in dormitor, cel mai bun loc pentru el este deasupra patului. Daca este in camera de zi sau in birou, instaleaza-l astfel incat sa poti directiona fluxul de aer oriunde doresti.

 

De asemenea, unitatile interioare trebuie instalate pe perete la o inaltime cat mai mare fata de podea, pentru a asigura fluxul de aer in intreaga camera. Totusi, este recomandat ca intre tavan si limita superioara a aparatului sa existe un spatiu liber de 5-10 cm.

 

Nu in ultimul rand, foarte important de retinut este ca, ori de cate ori ai nevoie sa montezi un aparat de aer conditionat, retine ca lucrarile de instalare(dar si cele de mentenanta) trebuie sa fie efectuata de un instalator avizat, care sa respecte indicatiile producatorului.

 

Unde se instaleaza unitatea exterioara a sistemului AC

 

Sistemul de aer conditionat curpinde si o componenta care se monteaza in exteriorul cladirii, de regula in apropierea ferestrelor. Unitatea externa va fi instalata pe peretele exterior al camerei, in locuri stabile unde nu va vibra si unde exista suficient spatiu pentru a permite circulatia aerului. Ea poate fi montata si pe tavanul extern al cladirii, insa, tinand cont de faptul ca sistemul trebuie sa fie usor accesibil pentru lucrarile de intretinere, o alternativa mult mai buna este sa fie asezat pe suprafete plane, dar la distante relativ mici fata de sol. Totodata, locul ales pentru montarea unitatii exterioare trebuie sa fie cat mai ferit de substante corozive, care ar putea afecta materialele din care este realizata aceasta.

 

Un alt aspect care trebuie luat in calcul dar care este deseori ignorat tine de faptul ca zgomotul emis de aparatul de climatizare nu trebuie sa incalce normele locale in ceea ce priveste poluarea sonora.

 

Desi foarte multe persoane opteaza pentru montarea unui singur aparat de aer conditionat care sa raceasca holurile sau chiar intreaga locuinta, aceasta nu este cea mai buna solutie si asta din cauza faptului ca fluxul de aer nu va dispus in mod egal in camerele adiacente. Se recomanda, deci, amplasarea sistemelor AC in fiecare incapere in care se doreste confortul termic.

 

Temperaturile caniculare nu mai sunt o problema, daca utilizezi aparatele performante de aer conditionat de la Roinstalatii!

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro