Scaderea presiunii apei calde incalzita de boiler

Articol din: Boilere

Una dintre cele mai comune erori care pot aparea la instalatia dvs. de incalzire a apei calde menajere este scaderea presiunii. Aceasta problema o identificati fie fizic, prin faptul ca apa calda nu are presiune la robinet, dar mai ales, verificand aparatul de masura incorporat in boilerul dumneavoastra.

Cum functioneaza boilerul?


Presiunea constanta a apei calde in circuit este cruciala pentru functionarea corecta a boilerului si pentru acesta este util sa cunoasteti principiul de functionare a sistemului

Simplu spus, presiunea apei calde din circuit este asigurata de apa rece care vine din reteaua de alimentare. Mai exact, apa este incalzita in cazan. Odata ce ati deschis robinetul de apa calda, apa rece din retea impinge cu presiune constanta apa calda catre robinetul dumneavoastra. Cele mai multe boilere moderne au sistemul asa numit bucla de umplere.

 

Verificarea presiunii apei calde

 

Pozitionat la cele mai multe modele in exteriorul boilerului, indicatorul de presiune este un instrument util in monitorizarea starii de functionare a boilerului dumneavoastra. Este util sa verificati constant parametrii afisati pentru a preveni defectiuni majore. Boilerele au avertizare de avarie (ac indicator sau led care indica culoarea rosie) care va arata clar ca presiunea este sub nivelul de functionare normala. Ca un reper, majoritatea boilerelor au presiunea stabilita la 1.2-1.5 bari.


Scaderea presiunii in mod repetat este semnul ca boilerul tau are urgenta nevoie de reparatii.

 

Posibile motive ale scaderii presiunii


Scaderea presiunii poate fi provocata de o serie de factori. Problema poate fi cauzata la nivelul boilerului unde exista o scurgere insesizabila de apa. Daca problema nu se afla la nivelul cazanului, un motiv poate fi un fitting sau o teava care pierde apa pe circuit, care provoaca scadere presiunii. Chiar daca este vorba despre o spartura insesizabila, fara a produce pierderi mari de apa, poate fi o cauza pentru micsorarea presiunii. Este bine sa faceti o verificare a circuitului si sa eliminati aceasta posibila disfunctionalitate intrucat aceasta poate creste cauzand defectiunea intregului circuit si...inundatii.


Defectiuni tehnice pot aparea de asemenea,la supapa de siguranta sau la nivelul arzatorului de gaz al aparului de incalzire a apei calde menajere. Pot exista mici omisiuni care sa provoace presiunea scazuta, ca de exemplu unul din robinetii de trecere sa fie inchis.

 

Ce faceti cand scade presiunea apei calde?

 

Manualul de utilizare este primul prieten pe care il aveti in cazul scaderii presiunii apei  indiferent de tipul boilerului: boiler electric, boiler termoelectric, boiler pe lemne etc. Fiecare boiler are caracteristici specifice, iar in instructiunile de folosire puteti gasi metode de represurizare a boilerului.


Multe dintre aparate au instructiuni lipite direct pe boilere care va pot ajuta in diagnosticarea problemei. Daca problemele dumneavoastra nu isi gasesc raspuns in instructiunile standard este obligatoriu sa apelati la ajutorul unui instalator si sub nicio forma sa nu il demontati de pe perete. Nu ezitati sa schimbati boilerul daca este nevoie, confortul si siguranta inainte de toate!

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro