Pregatirea locuintei pentru sezonul rece: cum reduci pierderile de caldura

Articol din: Va recomandam

Fie ca vrei sa iti cumperi o noua locuinta, sa o renovezi pe cea in care stai acum, sau sa reamenajezi doar o camera din casa, reducerea pierderilor de caldura este unul dintre scopurile pe care ar trebui sa le ai in vedere. De ce este atat de important acest aspect? In primul rand, acest pas este necesar daca iti doresti sa te bucuri de confortul termic al casei tale mai ales pe perioada sezonului rece, dar este util si daca vrei sa obtii o scadere a cheltuielilor de intretinere ale casei.

 

Care pot fi cauzele care produc pierderile de caldura in casa mea?

 

O locuinta in care aceasta problema este persistenta trebuie supusa verificarilor, pentru a identifica exact care este cauza si de asemenea de a gasi cea mai potrivita solutie de remediere. Exista mai multe modalitati de a reduce pierderile de caldura si implicit de reducere a consumului de energie, printre care si:

- Reducerea pierderilor convective, adica a pierderilor de aer care se realizeaza mai ales prin zona ferestrelor.

- Reducerea pierderilor de conductie, care pot fi remediate prin imbunatatirea sistemului de izolocatie al locuintei.

- Reducerea consumului de energie prin utilizarea unor metode de incalzire eficiente. Pe Roinstalatii.ro poti gasi sisteme complete de incalzire, de la centrale termice moderne si sisteme de incalzire prin pardoseala, pana la centrale termice pe lemne si cazane.

 

Sfaturi utile pentru minimizarea pierderilor de caldura

 

Pe masura ce temperaturile scad, va trebui sa urmezi o serie de sfaturi ce te vor ajuta sa previ pierderile de caldura de la nivelul locuintei tale. Daca pentru anumiti pasi vei avea nevoie de ajutorul unui specialist care sa se ocupe de instalatia termica, exista si lucruri pe care le poti face chiar tu. In sezonul rece, tine la indemana urmatoarea lista de sfaturi:

Imbunatateste sistemul de izolatie

 

Izolatia peretilor casei este una dintre cele mai eficiente si cele mai frecvent utilizate modalitati de a-ti reduce facturile de energie si de a transforma casa ta intr-un loc mai cald si mai confortabil. Aerul cald poate fi eliminat din interiorul casei prin acoperis, prin pereti, prin podea, dar si prin ferestre si usi, ceea ce va cauza o risipa de energie si costuri in plus pentru facturi. Angajeaza o echipa specializata in efectuarea lucrarilor de izolatie care va folosi materiale si tehnici speciale pentru ca toate aceste zone prin care se produc pierderile de caldura sa fie ermetizate corespunzator.

 

Verifica ferestrele si usile

 

Asa cum spuneam, ferestrele si usile sunt alte zone prin care se pierde caldura. Utilizarea bandei de etansare este una dintre cele mai simple metode de a izola ferestrele si usile. De asemenea, atunci cand parasesti locuinta asigura-te ca acestea sunt inchise, tocmai pentru a pastra caldura in intreaga casa.

 

Aeriseste caloriferele

 

Aceasta este o operatiune necesara in sezonul rece, inainte ca sistemul de incalzire sa fie pus in functiune. Aerul care exista in calorifere impiedica functionarea eficienta a acestora. Daca radiatoarele prezinta zone reci, in special in partea de sus, este un semn ca acest pas fie a fost omis, fie s-a realizat in mod necorespunzator. Nu uita de eliberarea aerului din calorifere, asta daca iti doresti ca sistemul de incalzire sa functioneze la potential maxim.

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro