Ce centrala iti trebuie pentru apartament sau casa?

Articol din: Centrale termice

Desi iarna nu se afla tocmai aproape, nu strica niciodata sa fim prevazatori. De aceea, pentru a nu lasa frigul sa ne prinda nepregatiti, este recomandat sa optam pentru un sistem de incalzire propriu, pentru apartamentul sau casa noastra, centralele termice fiind o optiune moderna si eficienta. In alegerea centralei potrivite pentru locul pe care il numim "acasa" trebuie sa avem insa in vedere cateva lucruri.

Centralele termince pentru apartament sau casa sunt de mai multe feluri, insa cele mai folosite tipuri de centrale sunt cele electrice, pe combustibil solid si gaz natural. Inainte de a intra in detalii in ceea ce priveste avantajele si dezavantajele fiecarui tip de centrala, este important sa trecem in revista criteriile de selectie ale acestora.

Capacitatea, randamentul, eficienta si consumul, precum si siguranta de exploatare, sistemult de informare si de diagnoza, perioada de grantie si post garantie sunt factorii pe care trebuie sa ii cantariti bine inainte de achizitionarea unei centrale termice.

Ce centrala iti trebuie pentru apartament sau casa?

Primul pas este reprezentat de analizarea necesarului de incalzire a locuintei, tinand cont de gradul de izolare, suprafata si volumul spatiului, dar si a numarului de bai, bucatarii si de consumatori de apa calda. Puterea termica a centralei trebuie sa fie direct proportionala cu dimensiunea spatiului util si mcu numarul de consumatori de apa calda. Astfel, sansele de a alege o centrala care sa nu faca fata nevoilor familiei sunt reduse.

Randamentul si eficienta centralei termice reprezinta un factor de decizie de baza, intrucat unul din scopurile adoptarii acestui echipament modern este reducerea costurilor lunare de incalzire, intrucat se foloseste o cantitate mult mai mica de gaz. Siguranta de exploatare este la fel de importanta, evacuarea corespunzatoare a gazelor arse si rezistenta la inghet fiind caracteristici demne de luat in calcul.

Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este sistemul de informare si de diagnoza al centralei termice care face posibila verificarea constanta a starii de functionare.

Perioada de garantie este si ea importanta. Pentru ca durata de viata a unei centrale depaseste, in medie, 10 ani, garantie si post-garantia trebuie sa fie, de asemenea, intinse pe o perioada mai lunga de timp.

Ce centrala iti trebuie pentru apartament sau casa?

Centrale electrice

Centralele electrice sunt potrivite pentru spatii restranse, fiind recomandate, astfel, pentru garsoniere si apartamente.

AVANTAJE

-         are un randament bun
-         necesita revizii rare
-         are functionare silentioasa
-         are mai multe puteri
-         are dimensiuni reduse
-         prezinta o instalatie simpla

DEZAVANTAJE

-         costuri mari la racordarea la reteaua de energie electrica
-         mareste costurile energiei electrica
-         puterea tuturor consumatorilor electrici nu trebuie sa depaseasca puterea pentru care a fost conceputa instalatia electrica

Centrale pe combustibil solid


Centralele pe combustibil solid sunt potrivite mai mult pentru case.

AVANTAJE

-         functioneaza pe o gama variata de combustibil: lemn, carbuni, peleti etc.
-         presupun costuri scazute

DEZAVANTAJE

-         trebuie alimentate frecvent cu combustibil
-         trebuie intretinute (inlaturare cenusa, curatare camera de ardere etc.)
-         au dimensiuni mari

Centrale pe gaz natural


Centralele pe gaz natural pot fi instalate si in case, dar si la bloc.

AVANTAJE


-         se preteaza pentru toate tipurile de instalatii de incalzire
-         permit folosirea unor automatizari care reduc consumul de combustibil
-         sunt usor de folosit, dar au un randament superior fata de celelalte tipuri de centrale


DEZAVANTAJE


-         montarea se face doar de specialisti
-         costurile de racordare la reteaua de gaz pot fi mari
-         sunt necesare elemente suplimentare de siguranta
 

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro

Pentru a vedea produsele click aici