Sase intrebari si raspunsuri esentiale despre centralele termice

Articol din: Centrale termice

Alegerea si montarea unei centrale termice nu poate fi facuta dupa ureche. Inainte sa te decizi daca aceasta reprezinta cea mai buna solutie de incalzire pentru casa ta si daca investitia pe care vrei sa o faci iti poate satisface nevoia de confort, trebuie sa stii raspunsurile unui set de intrebari esentiale.

1. Care sunt avantajele montarii unei centrale termice?

 

Centralele termice sunt de departe cele mai moderne echipamente de incalzire pentru orice locuinta. In functie de tipul si de modelul ales, acestea pot functiona independent sau pot fi corelate cu sistemele de incalzire prin pardoseala. Bineinteles, avantajele difera de la model la model, insa majoritatea centralelor ultra moderne sunt silentioase, compacte, nu dauneaza mediului inconjurator si, mai presus de toate, ofera eficienta crescuta generand costuri reduse. Tot in functie de model, centralele termice incorporeaza numeroase facilitati de utilizabilitate.

 

2. Care sunt cele mai utilizate tipuri de centrale termice?

 

Exista mai multe tipuri de centrale termice, clasificate in primul rand dupa combustibilul utilizat. Astfel, distingem intre centrale pe gaz, pe lemn, centrale electrice si centrale termice in condensare. Cele din urma sunt cele mai populare, deoarece ofera un raport performanta/pret foarte avantajos.

 

3. Pe ce criterii se alege centrala termica?

 

Alegerea unei centrale termice se face tinand cont de mai multe criterii. Asadar, printre cele mai importante aspecte se numara: puterea termica, tipul de combustibil folosit, costul de achizitiei, dimensiunea spatiului care se doreste a fi incalzit, facilitatile oferite, precum si notorietatea marcii producatoare.

 

4. Care sunt dezavantajele utilizarii unei centrale termice?

 

Montarea unei centrale termice prezinta si dezavantaje, care difera de la model la model. De exemplu, in timp ce o centrala electrica este mai usor de utilizat fata de una pe lemn, costurile generate de plata facturilor pot fi mai mari. La fel, optarea unei centrale termice in condensatie ofera foarte multe avantaje, insa pretul de achizitie este destul de mare.

 

5. Care sunt cele mai frecvente defectiuni la centrala termica?

 

Durata de viata a unei centrale termice depinde in mare parte si de modul in care este intretinuta. Astfel, trebuie sa stii sa recunosti semnalele unei functionari necorespunzatoare si sa le remediezi cat mai repede posibil. Printre cele mai frecvente defectiuni la centrala termica se numara: presiunea scazuta a apei din centala, zgomote nefiresti, scurgeri, inchiderea si repornirea necontrolata a centralei termice etc.

 

6. Ce aprobari necesita instalarea unei centrale?

 

Pentru montarea unei centrale termice este nevoie in primul rand de obtinerea unui acord din partea distribuitorului de gaze naturale, aprobare care necesita achitarea unei taxe.  In cazul in care apartamentul este racordat la sistemul centralizat de distributie de energie temica, va fi necesar ca inainte de aceasta etapa sa soliciti debransarea. Daca aceste doua cerinte au fost bifate, urmatorul pas este contactarea unei firme autorizate ISCIR, care va efectua montajul propriu-zis si care va oferi si aprobarile de functionare pentru centrala termica.

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro