Avantaje ale unui boiler electric in comparatie cu unul pe gaz

RoInstalatii.Ro | Blog | Avantaje ale unui boiler electric in comparatie cu unul pe gaz
Sapte avantaje ale unui boiler electric, in comparatie cu unul pe gaz
Boilere

Publicat la 06 Mar 2015 | 453 afisari


Boiler electric, apa calda, silentios, durabil, fiabil

Incalzirea pe baza de gaz este recunoscuta ca fiind mai eficienta la nivel de cost efectiv, in comparatie cu sistemul de incalzire pe baza de energie electrica. Acest lucru se datoreaza atat diferentei de pret intre cele doua tipuri de surse (gaz si curent electric), cat si faptului ca vitezei de incalzire a apei, care este mai mare in sistemele pe gaz.

Motive pentru a alege un boiler electric, in detrimentul unuia pe gaz

 

1. Siguranta - desi boilerele cu incalzire pe baza de gaz au sisteme foarte bune de siguranta, pericolul potential in cazul unei defectiuni este mult mai mare decat la boilerele electrice. In eventualitatea unei explozii cauzate de o scurgere de gaze, pagubele provocate sunt mai mari decat cele pe care le poate produce defectiunea unui boiler electric.

 

2. Posibilitatea de instalare a unui echipament electric programabil de control, astfel incat incalzirea apei sa inceapa automat la o anumita ora (eventual cu putin timp inainte sa va intoarceti de la serviciu), iar pe timpul noptii alimentarea boilerului cu energie sa fie intrerupta. Termostatele electrice avansate pot chiar sa “invete” automat din obiceiurile dumneavoastra de utilizare a apei calde, pe care le stocheaza intr-o memorie interna, astfel incat, dupa o perioada de timp, boilerul sa porneasca singur, doar atunci cand aveti nevoie.

 

3. Costul instalarii - in cazul unui boiler electric, procesul de instalare nu implica realizarea unor guri de aerisire sau conectarea la instalatia de gaz, operatiuni ce trebuie realizate de personal calificat. Dupa conectarea la instalatia de apa a locuintei, este suficient sa alimentati aparatul cu energie electrica de la cea mai apropiata priza pentru ca acesta sa functioneze.

 

4. Spatiul ocupat de echipament - desi exista solutii pentru orice spatiu disponibil (gama de boilere elecrice fiind foarte variata), un boiler electric are marele avantaj ca nu are nevoie de un spatiu de ventilatie in proximitate. Astfel, acesta se poate instala intr-un spatiu mai mic sau mai aglomerat. Spre deosebire de boilerele pe gaz, care trebuie plasate intr-un spatiu suficient de deschis incat sa nu faciliteze acumularea de gaze in cazul unei astfel de scapari, boilerele electrice se pot instala si in spatii inchise.

 

5. Flexibilitate crescuta in pozitionare - practic, pentru ca nu este necesara conectarea la reteaua de gaze, un boiler electric se poate instala oriunde in locuinta, preferabil cat mai aproape de locul in care apa calda se consuma (baie, bucatarie). Prin scurtarea traseului parcurs de apa calda se poate inregistra o economie semnificativa.

 

6. Durata de viata - producatorii ofera, in general, o garantie mai mare pentru boilerele electrice, pentru ca acestea folosesc mai putine componente expuse in mod direct la caldura. Bineinteles, ambele echipamente (si boilere electrice, si cele pe gaz) au nevoie de o intretinere periodica, insa este general acceptat ca durata de viata a unui boiler electric este mai mare decat cea a unui echipament de incalzire a apei pe baza de gaz.

 

7. Nivelul de zgomot. In cazul unui boiler electric nu se produce o ardere efectiva, motiv pentru care acest echipament este 100% silentios. La incalzitoarele pe baza de gaz este perceptibil un zgomot usor in timpul functionarii, dat de arderea necesara pentru incalzire.

 

Un avantaj des invocat de sustinatorii incalzitoarelor pe gaz este ca acestea functionau si in lipsa energiei electrice. Astazi, insa, majoritatea producatorilor folosesc o aprindere electrica, din motive de siguranta. Acest lucru face invalid argumentul prezentat, pentru ca, in practica, nici boilerele pe gaz nu functioneaza, sau, mai corect spus, nu pornesc daca nu sunt alimentate cu energie electrica.

 

In mod cert boilerele pe gaz au avantajele lor, in special in conditii de utilizare indelungata (din punct de vedere al costului de incalzire a apei). Cel mai important lucru in alegerea unui boiler este, insa, intelegerea foarte buna a nevoilor reale si a situatiei specifice.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau