Panouri solare pret si tipuri

RoInstalatii.Ro | Blog | Panouri solare pret si tipuri
Panouri solare - pret, tipuri, incalzire pe timp de iarna
Panouri solare

Publicat la 01 Aug 2018 | 834 afisari


Panouri solare, panouri fotovoltaice, incalzire, avantaje, beneficii

Daca vrei ca facturile pentru agentul termic sa vina luna de luna cu sume de plata mult mai mici fata de iernile trecute, atunci afla ca panourile solare pot transforma energia solara in energie termica, reusind sa asigure un aport de pana la 40% din caldura necesara pentru incalzirea unei locuinte.

Multi confunda panourile solare cu panourile fotovoltaice, de aceea, credem ca este important sa cunosti diferenta dintre cele doua produse, ce au ca numitor comun transformarea energiei solare in surse de energie alternativa. In Romania, panourile solare sunt pe un trend ascendent de popularitate, asa ca vom lamuri in randurile de mai jos cateva aspecte ce tin pret, tipuri si eficienta energetica pe care o pot oferi, in fiecare locuinta din tara noastra.

Panouri solare vs Panouri fotovoltaice

 

Asa cum spuneam si in randurile de mai sus, panourile solare pot transforma energia solara in energie termica, in timp ce panourile fotovoltaice iau energia de la soare si ofera casei energie electrica alternativa.

O prima diferenta dintre cele doua produse este legata de raportul calitate:pret. In cazul instalarii panourilor solare, costurile sunt mult mai ridicate decat in cazul panourilor fotovoltaice, insa randamentul celor din urma este mult mai scazut fata de cel pe care panourile solare il ofera unei locuinte.

Un alt aspect tehnic ce pune in balanta aceste doua surse alternative de energie este reprezentat de dimensiunile acestora. Daca in cazul panourilor fotovoltaice, randamentul maxim este oferit de o suprafata de expunere mare, panourile solare impun o suprafata raportata la cantitatea de agent termic pe care o produc.

Un alt treilea diferentiator tine de conditiile atmosferice necesare pentru a produce energie. In cazul panourilor solare, cerul trebuie sa fie senin, pentru un contact direct cu radiatiile solare. Nu acelasi lucru putem spune si despre panourile fotovoltaice, panouri ce pot produce energie electrica si in conditii de cer acoperit.

 

Tipuri de panouri solare

 

Panouri solare termice plane
Panouri solare termice cu tuburi vidate
Panouri solare presurizate

Panourile solare termice plane utilizeaza un material absorbant eficient pentru a capta lumina solara, transmitand-o mai departe unui agent termic (apa sau antigel). Aceste panouri plane se bucura de pierderi energetice extrem de reduse si au capacitatea de a stoca energia produsa, in cazul in care aceasta nu este utilizata pe loc.

Panourile solare termice cu tuburi vidate sunt realizate de obicei din sticla borosilicata si insumeaza cate 2 tuburi concentrice, sudate intre ele in tubul colector. Datorita spatiului vidat dintre acestea, energia solara este extrem de bine absorbita, iar indicele de reflexivitate este scazut. Iti recomandam panourile solare termice cu tuburi de tip heat-pipe.

Panourile solare presurizate functioneaza pe principiul termodinamicii - apa calda se ridica, iar cea rece coboara. Tuburile vidate incalzesc apa din boiler, evitandu-se astfel circularea apei direct prin tuburi, prin instalarea unor tuburi de condensare (heat-pipe, despre care vorbeam si mai sus). Panourile solare presurizate sunt eficiente pe intreaga durata a anului, insa sunt si mai costisitoare, datorita numarului mai mare de componente din care sunt alcatuite.

 


Iata cum functioneaza panourile solare termice, pe care le poti gasi pe site-ul nostru.

 

Panourile solare functioneaza si iarna?

 

Cum spuneam si mai sus, panourile solare functioneaza si iarna, insa la parametri mult mai scazuti fata de zilele lunilor de vara, din cauza unghiului mai redus in care cad razele solare, precum si a faptului ca zilele sunt mult mai mici.

Faptul ca sunt nori pe cer determina randamentul panourilor solare termice? Absolut. Motivul este simplu: radiatiile solare contribuie din plin la o eficienta sporita a panourilor, iar pe de alta parte, norii blocheaza o mare parte a radiatiilor, in drumul acestora catre suprafata pamantului.

Ca exemplu, pozitia geografica a tarii noastre determina o cantitate de radiatii zilnice (intr-o zi de vara insorita) de 1200-1300 de wati, dar daca ploua sau este pur si simplu o zi cu multi nori, discutam despre un plafon de aproximativ 150 de wati. Asadar, radiatiile solare scad astfel de 10 ori, fapt ce determina si un randament mai mic al panourilor solare.

Cat despre lunile de iarna, media insolatiei intre noiembrie si martie este de 1,7 KWh / zi. Media de temperatura intre aceleasi luni de iarna este de aproximativ 2,43 °C zilnic. Pentru a ne bucura de un confort termic in casa de 22°C, este nevoie de un ansamblu de panouri ce pot garanta o absorbtie de aproximativ 216 Wh/mp/zi. Iata cum se fac astfel calculele, pentru instalarea unui numar optim de panouri solare pentru imobile.

 

Costuri si subventii pentru instalarea de panouri solare

 

Casa Verde este un program de subventionare al locuintelor din Romania cu pana la 6000 de lei, ce functioneaza ciclic. In perioadele in care subventiile pentru acest program sunt acordate, cererea de panouri solare se tripleaza, conform datelor INSOMAR.


In functie de buget, subventii sau menirea sistemului cu panouri solare termice, costurile difera. Vrei sa te bucuri de eficienta energetica termica, insa doar pentru incalzirea apei? Vrei sa ai si locuinta incalzita, tot de la panourile solare instalate? Cat de mare este locuinta ta?

La toate aceste intrebari iti raspundem cu drag, ajutandu-te sa iei cea mai buna decizie pentru confortul termic al casei tale, la 0376.44.80.30 sau la comenzi@roinstalatii.ro.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau