Publicat la 01 Noi 2023 | 213 afisari
Climatizarea spatiilor interioare, atat in ceea ce priveste incalzirea acestora pe durata sezonului rece, cat si racirea in perioadele cu caldura, reprezinta una dintre preocuparile majore ale proprietarilor de spatii rezidentiale, comerciale sau industriale. In conditiile in care pretul energiei a atins valori inalte si se asteapta in viitor ca tendinta sa fie aceeasi are loc o continua cautare pentru descoperirea celei mai eficiente metode de incalzire si racire disponibile pe piata.
Printre variantele moderne disponibile se numara si pompa de caldura, un echipament considerat printre cele mai utile, ce pot fi folosite in practica datorita numeroaselor avantaje pe care le ofera. Desi tehnologia nu este cu totul una noua, inovatiile aduse in ultima vreme au transformat-o intr-o tehnologie la indemana, prin scaderea preturilor implicate pentru montarea sistemului si prin includerea unor tehnologii de ultima generatie, care sa ofere o eficienta deosebita.
Articolul de mai jos prezinta principiul de functionare a pompelor de caldura si care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale acestei tehnologii. De asemenea, vor fi prezentate criteriile de care trebuie sa se tina cont in alegerea variantei potrivite dintre modelele aer-apa, apa-apa si sol-apa.
Pompele de caldura sunt echipamente folosite de putin timp in Romania. Pana nu demult, tehnologia era destul de costisitoare, ceea ce facea ca variantele diverse sa fie folosite doar de marile firme care isi permiteau o astfel de investitie. In ultimii ani a avut loc o scadere continua a preturilor implicate, ceea ce a facut viabila solutia si in cazul climatizarii locuintelor individuale, ca o alternativa la alte modalitati (centrale pe gaz, electrice, cu combustibil solid).
Ce sunt pompele de caldura si care este principiul de functionare?
Pompele de caldura sunt dispozitive electronice care utilizeaza principiul transferului termic si nu pe cel de generare termica, precum cel al solutiilor clasice. Astfel, pompa nu produce in sine energie termica, ci o preia de la o sursa si o transfera catre interior. Cu ajutorul acestui principiu caldura generata de soare si acumulata in aer, apa sau sol este preluata si transferata la interior, incalzindu-l. De asemenea, principiul poate fi inversat in timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, atunci cand caldura din interior este transferata catre exterior, racind camerele.
Tocmai acest principiu, al transferului de energie, face ca sistemul sa fie atat de eficient. Celelalte variante ajung pana la maxim 100% eficienta, un kilowat de energie fiind transformat intr-un kilowat de energie termica. Pompele de caldura nu produc energie termica, ci doar o transfera, element care ofera eficienta sporita. Astfel, prin intermediul unui kilowat de energie electrica se pot obtine cinci sau chiar sase kilowati de energie termica.
La baza functionarii pompei de caldura sta realizarea unui ciclu termodinamic intre doua schimbatoare de caldura, prin intermediul compresarii, evaporarii si condensarii unui fluid de lucru. In functie de nevoi acest fluid circula intre cele doua schimbatoare de caldura, capteaza caldura din sursa (aer, apa sau sol) si o transporta in cladire, acolo unde este eliberata prin intermediul diverselor solutii tehnologice (calorifere, incalzire prin pardoseala, ventilatoare). Daca va fi nevoie, procesul va fi inversat prin captarea caldurii din interior si eliminarea acesteia catre exterior, dispozitivul putand inlocui si aparatul de aer conditionat.
Avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de pompe de caldura
Succesul pompelor de caldura este dovedit de numarul din ce in ce mai mare de persoane care opteaza pentru aceasta tehnologie in detrimentul altor solutii. Alegerea este data de numeroasele avantaje ce sunt oferite, printre care pot fi amintite:
Pompele de caldura vin si cu unele dezavantaje ce sunt considerate minore de catre specialisti. In primul rand, este necesara o investitie initiala mai ridicata decat in cazul altor solutii. Banii investiti pot fi recuperati in timp prin costurile reduse lunare. In al doilea rand, este vorba despre functionarea mai putin eficienta in zonele cu temperaturi foarte scazute, unde termometrul scade semnificativ in timpul iernii.
Nu trebuie pierdut din vedere nici dependenta de electricitate, sistemul nefunctionand in cazul in care curentul electric este intrerupt. In fine, trebuie mentionat si zgomotul destul de mare, din cauza compresorului, situatia putand fi, insa, acceptata, pentru ca acest mecanism este plasat in unitatea exterioara si nefiind deranjant pentru cei din interior.
Pompele de caldura functioneaza toate pe baza aceluiasi principiu, al transferului de energie termica, insa se deosebesc prin mediul de acumulare al energiei termice folosit. Astfel, exista varianta ce utilizeaza aerul, apa sau solul. Fiecare dintre cele trei variante are anumite avantaje si dezavantaje, trebuind sa se tina cont de caracteristicile de baza pentru o alegere corespunzatoare.
Pompa de caldura de tip aer-apa
Pompele de caldura de tip aer-apa functioneaza pe baza preluarii energiei termice din aerul aflat la exteriorul spatiului de incalzit. Desi pare contraintuitiv, aerul are o anumita energie termica, chiar si in zilele cu temperaturi foarte scazute. Aceasta energie generata de catre soare poate fi preluata si transferata la interior, cu ajutorul pompelor de caldura aer-apa, oferind astfel numeroase avantaje utilizatorilor:
Acest tip de pompa de caldura are si doua dezavantaje. In primul rand, este vorba despre o eficienta mai redusa decat a altor variante, iar in al doilea rand, performantele depind foarte mult de temperaturile exterioare (cand e foarte frig, nu functioneaza la fel de eficient).
Pompa de caldura monobloc vs. split
Pompele de caldura aer-apa sunt disponibile in doua variante, deosebirea constand in modul de configurare si instalare a echipamentelor. Asadar: ce sa alegi dintre pompa de caldura monobloc sau split? Pentru a alege varianta potrivita pentru tine, trebuie sa stii ca pompa de caldura split este formata din doua unitati separate, una plasata la exterior (condensatorul) si una la interior (evaporatorul), iar pompa de caldura monobloc ce are ambele componente intr-o singura unitate plasata in exteriorul cladirii.
Pompa de caldura de tip apa-apa
Pompa de caldura apa-apa este o varianta ce ofera o eficienta mai mare comparativ cu cea care functioneaza cu ajutorul aerului. Energia termica necesara este preluata din apa subterana (panza freatica), dintr-un rau sau lac. Practic, energia soarelui este preluata de apa, putand fi folosita pentru incalzirea si racirea spatiilor interioare.
Tehnologia are ca principale avantaje consumul redus de energie fata de varianta anterioara, eficienta maxima indiferent de temperaturile din exterior si zgomotul redus generat. Totusi, exista si unele dezavantaje, si anume prezenta unei surse de apa ce va fi folosita, costuri suplimentare legate de realizarea unor foraje de puturi si intretinerea acestora intr-un mod constant.
Pompa de caldura de tip sol-apa
Pompele de caldura de tip sol-apa utilizeaza energia termica a solului (energia geotermala). Este cunoscut faptul ca Pamantul este acumulator de caldura, odata cu adancimea crescand si temperatura. Pompele de caldura de acest tip functioneaza cu ajutorul unui foraj geotermal, ce ajunge la adancimi apreciabile si care preia din energia termica existenta la acel nivel.
Tehnologia permite astfel obtinerea unei eficiente maxime, aceasta fiind varianta cu consumul cel mai redus. In plus, functioneaza la aceeasi parametri, indiferent de temperatura de afara, deoarece temperatura din subsol este constanta pe tot parcursul anului. Principalul dezavantaj al acestei tehnologii este dat de investitia majora ce trebuie facuta la momentul initial, din cauza forajului geotermal, ce poate ajunge la adancimi de zeci sau chiar sute de metri.
Proprietarii de locuinte rezidentiale, dar si cei ai unor spatii economice diverse (birouri, spatii comerciale, de productie) se afla in cautarea celei mai eficiente metode de incalzire si de racire a spatiilor interioare. Pompa de caldura reprezinta o alegere ideala, pentru ca depaseste cu foarte mult eficienta oricarei alte solutii, fie ca este vorba despre arderea gazelor naturale, a lemnului, peletilor, fie despre arderea carbunilor.
Studiile au aratat ca in viitorul apropiat solutia pompelor de caldura va fi una tot mai populara datorita avantajelor numeroase pe care le ofera. In alegerea variantei corecte este nevoie sa se ia in considerare unele criterii esentiale, care sa garanteze rezultatele obtinute:
In concluzie, pompele de caldura reprezinta alegerea ideala pentru incalzirea si racirea spatiilor interioare, atunci cand se cauta eficienta maxima in conditii de protejare a mediului inconjurator.
Surse foto: pinterest.com, roinstalatii.ro
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii