Functionare durabila centrala de apartament

Sfaturi pretioase pentru functionarea durabila a centralei de apartament

Centrale termice


Publicat la 18 Apr 2018 | 110 afisari


Centrale de apartament

Achizitia si montajul unei centrale termice reprezinta investii deloc de neglijat, pe care le facem in ideea de a spori confortul casei, pe termen lung. Tocmai pentru ca ne dorim sa ne bucuram cat mai mult de avantajele pe care le ofera un asemenea echipament de incalzire, ar trebui sa invatam ce presupune intretinerea corecta a acestor centrale termice pentru apartament.

Functionarea durabila si eficienta a centralei poate fi asigurata urmand cateva sfaturi simple, dar extrem de importante:


  • Utilizarea corespunzatoare a centralei termice incepe inca din primul pas al punerii sale in functiune, si anume montajul. Asadar, o prima regula este sa te asiguri ca ai la dispozitie toate accesoriile necesare, alegand produse de calitate. Dintre accesoriile indispensabile montarii unei centrale de apartament fac parte filtrele magnice pentru agentul termic, precum si instalatiile de dedurizare sau filtrele anticalcar. Toate acestea au rolul de a preintampina eventualele probele cauzate de depunerile de calcar.
  • Este esential ca centrala sa fie pozitionata corespunzator, iar instalatia necesara sa se execute de catre o firma specializata pe acest domeniu. De asemenea, mentenanta, verificarile si reviziile necesare cazanului revin in atributiilor persoanelor avizate si a firmelor autorizate.
  • Se recomanda conectarea unui cronotermostat la centrala termica, pentru a pastra o temperatura optima in locuinta. In acest mod, randamentul echipamentului va creste, deoarece ce nu va furniza mai multa energie termica decat este necesar.
  • Specialistii in domeniu sfatuiesc utilizatorii de centrale termice de apartament sa evite deconectarea de la priza a acestora pe timp de iarna, pentru a evita aparitia daunelor severe ale instalatiei. Scotand din priza centrala termica in timpul sezonului foarte rece, functia anti-inghet va fi dezactivata. Pe de alta parte, si pe perioada verii acesta este un lucru de evitat, deoarece va fi oprita functia anti-blocare.
  • Centrala de apartament este utilizata mai intens toamna si iarna, asa ca, inainte de sezonul rece, se impune efectuarea unei verificari ample, urmata de pregatirea instalatiei si a accesoriilor (verificarea termostatului, a caloriferelor, a robinetilor etc.).
  • Pentru o utilizare durabila si eficienta a echipamentului de incalzire este necesar ca orice reparatie care se impune sa fie remediata in timp util. O defectiune minora si neremediata la timp poate conduce catre avarii importante ale instalatiei.
  • Exploatarea corecta a centralei termice depinde foarte mult si de tipul acesteia. De exemplu, in cazul centralelor pe lemn, curatarea cosului de fum este o operatiune necesara pentru asigurarea functionarii optime a centralei. Pe de alta parte, in cazul altor categorii de cazane poate fi necesara curatarea kit-urilor de evacuare.


Desigur, durabilitatea si randamentul unei centrale termice de apartament poate fi stabilita si de marca acesteia. O centrala termica in care investesti mai mult este, de cele mai multe ori, net superioara uneia de la un producator care nu are experienta in piata. Roinstalatii iti recomanda sa optezi pentru centrale Ariston, Buderus, Immergas precum si pentru alte branduri ale caror produse sunt disponibile pe site, datorita tehnologiilor pe care acestea le incorporeaza.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau