Montajul pompei submersibile - inlocuirea si instalarea pompei submersibile pas cu pas pentru un proiect reusit
RoInstalatii.Ro | Blog | Montajul pompei submersibile - inlocuirea si instalarea pompei submersibile pas cu pas pentru un proiect reusit

Montajul pompei submersibile - inlocuirea si instalarea pompei submersibile pas cu pas pentru un proiect reusit

Va recomandam

Publicat la 14 Noi 2023 | 99 afisari


Montajul pompei submersibile - inlocuirea si instalarea pompei submersibile pas cu pas pentru un proiect reusit

Pompele submersibile sunt dispozitive importante ale retelelor moderne de alimentare cu apa, care joaca un rol esential in diverse utilizari, de la alimentarea cu apa rezidentiala pana la gestionarea apelor uzate industriale. Aceste pompe sunt proiectate sa functioneze sub nivelul apei, facandu-le o solutie fiabila si eficienta pentru diverse nevoi de pompare. Indiferent daca ai de gand sa instalezi o noua pompa submersibila sau sa inlocuiesti una veche, acest articol iti va oferi un ghid cuprinzator pentru a te ajuta pe tot parcursul procesului de instalare.

Sumar

   

  Montajul pompei submersibile - ce este pompa submersibila?

   

  Montajul pompei submersibile - inlocuirea si instalarea pompei submersibile pas cu pas pentru un proiect reusit

   

  In domeniul manipularii fluidelor si al gestionarii apei, pompele submersibile se dovedesc a fi un instrument eficient, de incredere si foarte versatil. Aceste dispozitive remarcabile sunt proiectate pentru a functiona scufundate in diverse fluide, iar utilizarile lor se extind de la alimentarea cu apa rezidentiala pana la utilizari in zone industriale. Intelegerea a ceea ce este o pompa submersibila si a modului in care functioneaza este importanta pentru oricine doreste sa valorifice intregul potential al gestionarii apei. In continuare, vei putea afla si tu ce este mai exact o pompa submersibila, cum functioneaza si care sunt partile componente ale acestui dispozitiv.

   

  • Definirea pompelor submersibile

   

  O pompa submersibila, dupa cum sugereaza si numele, este o pompa special conceputa sa functioneze complet scufundata in lichidul pe care il pompeaza. Spre deosebire pompele clasice, montate la suprafata, pompele submersibile sunt complet scufundate in apa, canalizare sau alte surse lichide, urmand sa impinga apa la suprafata. Design-ul lor compact, etans, le distinge ca un instrument unic si de nepretuit pentru diverse nevoi de pompare.

   

  • Componentele cheie ale unei pompe submersibile

   

  Pentru a intelege ce face ca o pompa submersibila sa functioneze, ne-am propus sa-ti prezentam componentele principale:

   

  • Motor: in centrul fiecarei pompe submersibile se afla motorul sau, de obicei inchis ermetic. Acest design este esential, deoarece impiedica infiltrarea lichidului in motor, protejand, in acest fel, functionalitatea acestuia;

   

  • Rotor: rotorul este o componenta rotativa cu palete, care contribuie la generarea presiunii necesare propulsarii lichidului. Designul rotorului poate varia, in functie de utilizarea specifica a pompei si a tipul de lichid pe care il pompeaza;

   

  • Carcasa pompei: carcasa pompei acopera componentele interne ale pompei. Construita din materiale de inalta calitate si durabile, precum otelul inoxidabil, este proiectata sa reziste la scufundarea sub apa si sa ghideze eficient fluxul de lichid;

   

  • Cutie de control (daca este cazul): la unele modele de pompe submersibile, o cutie de control este utilizata pentru a gestiona functiile motorului si a-l proteja de defectiunile electrice. Acest lucru este comun la pompele submersibile concepute pentru utilizarile rezidentiale sau agricole.

   

  • Cum functioneaza pompele submersibile?

   

  Functionalitatea unei pompe submersibile are la baza principiile dinamicii fluidelor si ingineriei electromecanice. Cand vine vorba de miscarea lichidelor, pompa submersibila functioneaza printr-o succesiune de pasi:

   

  • Submersie: pompa este complet scufundata in lichid, fie intr-un put, un foraj, un bazin sau orice alt vas de retinere a lichidului. Motorul sau etans asigura ca pompa ramane functionala, chiar si atunci cand este adanc scufundata;

   

  • Rotatia rotorului: motorul antreneaza rotorul sa se roteasca. Pe masura ce rotorul se roteste, acesta ofera energie cinetica fluidului, impingandu-l spre exterior;

   

  • Generarea presiunii: rotirea rotorului creeaza o diferenta de presiune in carcasa pompei. Aceasta presiune face ca lichidul sa se deplaseze spre iesirea pompei, adica sa fie pompat;

   

  • Descarcarea lichidului: lichidul sub presiune este scos din pompa printr-o iesire de evacuare, servind scopului prevazut, fie ca este vorba de furnizarea de apa a unei gospodarii, irigarea unui camp sau gestionarea apelor uzate industriale.

   

  Intelegerea a ceea ce reprezinta o pompa submersibila si a modului in care functioneaza este esentiala in valorificarea eficienta a capacitatilor acesteia. Indiferent daca pompa furnizeaza apa curata unei gospodarii sau abordeaza sarcini industriale complexe, pompele submersibile continua sa joace un rol vital in asigurarea confortului, facand miscarea lichidelor mai eficienta, mai fiabila si mai accesibila.

   

  Montarea pompei submersibile - cum se monteaza o pompa submersibila in fantana sau put? + schema de montaj pentru pompa submersibila

   

  Montajul pompei submersibile - inlocuirea si instalarea pompei submersibile pas cu pas pentru un proiect reusit

   

  Dupa cum ai putut observa, pompele submersibile sunt o solutie fiabila si eficienta pentru diverse nevoi de pompare a apei, de la alimentarea cu apa rezidentiala pana la irigatii agricole si utilizari industriale. Cand vine vorba de instalarea unei pompe submersibile, planificarea si executia corespunzatoare sunt esentiale pentru a asigura performanta si longevitatea acesteia. In continuare, iti vom oferi un ghid, pas cu pas, pentru procesul de instalare a unei pompe submersibile intr-o fantana sau un put:

   

  • Procesul de pregatire

   

  Inainte de a incepe aceasta activitate, este recomandat sa te asiguri ca ai la indemana toate instrumentele si materialele necesare pentru instalare. Acestea includ pompa submersibila, cablul pompei si conectorii electrici, teava, clemele de teava, cutia de control (daca este cazul), echipament de siguranta (manusi, ochelari de protectie etc.), chei, clesti, surubelnite, banda de teflon sau compus pentru imbinarea tevilor si etansant pentru filete.

   

  • Alege locatia potrivita

   

  Alegerea locatiei potrivite pentru instalarea pompei submersibile este esentiala. Mai multi factori trebuie luati in considerare in acest sens:

   

  • Adancime: asigura-te ca locatia aleasa se potriveste cu adancimea sursei de apa din care intentionezi sa pompezi apa;

   

  • Sursa de alimentare: verifica daca in apropierea locului de instalare exista o sursa de alimentare electrica adecvata si accesibila;

   

  • Utilizare prevazuta: amplasarea pompei ar trebui sa se alinieze cu utilizarea prevazuta, indiferent daca este pentru uz casnic sau agricol;

   

  • Pregatirea putului/fantanii: asigura-te ca putul sau fantana sunt curate si fara reziduuri, pentru ca acestea pot afecta performanta pompei.

   

  • Instaleaza teava de scurgere

   

  Conducta de scurgere conecteaza pompa submersibila la sursa de apa. Foloseste cleme de teava pentru a fixa conducta de scurgere de pompa.

   

  • Selecteaza teava potrivita: teava de scurgere ar trebui sa aiba dimensiunea si materialul adecvate, pentru a se potrivi adancimii putului tau si specificatiilor pompei;

   

  • Ataseaza teava: utilizeaza cleme de teava sau o metoda similara pentru a atasa in siguranta teava de scurgere la pompa submersibila. Asigura-te ca atasarea este stransa si fara scurgeri.

   

  • Coboara pompa submersibila

   

  In continuare, coboara cu atentie pompa submersibila in put sau fantana. Adancimea la care pozitionezi pompa este foarte importanta pentru performanta acesteia. Pentru a preveni intrarea sedimentelor in pompa, este recomandat sa instalezi pompa la cativa metri deasupra fundului putului sau a fantanii.

   

  • Conecteaza cablajul electric

   

  Conexiunile electrice adecvate sunt importante pentru functionarea sigura si eficienta a pompei. Este de preferat sa urmezi instructiunile producatorului pentru cablare. Daca pompa ta submersibila necesita o cutie de control, instaleaza conexiunile necesare.

   

  • Pregateste firele: pregateste in prealabil firele pompei si conectorii electrici. Asigura-te ca sunt suficient de lungi pentru a ajunge la sursa de alimentare fara presiune; 

  • Conecteaza firele: conecteaza firele pompei la firele de alimentare, folosind conectori impermeabili. Conexiunea trebuie sa fie sigura si impermeabila pentru a preveni eventualele defectiuni electrice; 

  • Cutie de control (daca este cazul): daca pompa ta submersibila vine cu o cutie de control, conecteaza-o conform instructiunilor producatorului.

  • Asigura stabilitatea pompei

   

  Pentru a preveni miscarea pompei in interiorul putului, utilizeaza cleme de teava sau elemente de fixare similare pentru a o fixa pe conducta de scurgere. Acest pas asigura stabilitatea si longevitatea instalatiei.

   

  • Instaleaza o supapa de retinere

   

  O supapa de retinere este esentiala pentru a preveni scurgerea apei inapoi in put atunci cand pompa nu functioneaza. Instaleaza o supapa de retinere deasupra orificiului de evacuare a pompei.

   

  • Selecteaza supapa de retinere potrivita: alege o supapa de retinere care se potriveste cu dimensiunea de refulare a pompei si adancimea putului.

   

  • Instaleaza supapa de retinere: ataseaza supapa de retinere la orificiul de evacuare a pompei submersibile. Asigura-te ca este sigilat corespunzator si functional.

   

  • Coboara ansamblul pompa si teava

   

  In continuare, coboara ansamblul pompa si conducta in put sau fantana. Acest proces necesita prudenta pentru a evita deteriorarea pompei sau a altor componente.

   

  • Utilizeaza un echipament de coborare adecvat: daca este necesar, utilizeaza un echipament de coborare, precum un palan pentru a cobori in siguranta ansamblul - pompa si conducta.

   

  • Evita deteriorarea: ia masuri ca pompa si conductele sa nu loveasca peretii putului in timpul coborarii.

   

  • Amorseaza pompa

   

  Inainte de a porni pompa, este esential sa o amorsezi. Amorsarea presupune umplerea cu apa a carcasei pompei si a tevilor pentru a asigura o lubrifiere adecvata si pentru a preveni functionarea pe uscat, ceea ce poate duce la deteriorarea pompei.

   

  • Deschide orificiul de ventilatie: daca pompa ta are un orificiu de ventilatie, deschide-l pentru a elibera aerul din carcasa si tevi.

   

  • Umple cu apa: umple carcasa pompei si tevile cu apa pana cand sunt complet amorsate. Aceasta poate implica utilizarea unei palnii sau a unui furtun pentru a introduce apa in pompa.

   

  • Porneste pompa

   

  Odata ce pompa este amorsata si pozitionata corespunzator in put, este timpul sa o pornesti conform instructiunilor producatorului. Asigura-te ca apa curge fara probleme si monitorizeaza performanta pompei.

   

  • Porneste motorul: activeaza motorul pompei, tinand cont de recomandarile producatorului. Acest lucru poate implica utilizarea unui panou de control;

   

  • Monitorizeaza performanta: urmareste orice nereguli in functionarea pompei. Verifica daca apa curge fara probleme si ca nu exista lucruri neobisnuite in functionare, precum sunete sau vibratii.

   

  • Izoleaza cablajul electric

   

  Izoleaza cablajul electric si, daca este cazul, cutia de control, asigurandu-te ca sunt bine protejate de apa si alti factori de mediu. Izoleaza corect toate conexiunile si firele pentru a preveni problemele electrice.

   

  • Intretinere regulata

   

  Intretinerea regulata este esentiala pentru a asigura longevitatea si fiabilitatea pompei tale submersibile. Inspecteaza periodic pompa si componentele asociate si rezolva cu promptitudine orice defectiune.

   

  Instalarea unei pompe submersibile este o sarcina care necesita o planificare atenta, precizie si respectarea regulilor de siguranta. Urmand aceste instructiuni pas cu pas, poti asigura instalarea cu succes a pompei tale submersibile si poti mentine o sursa de apa sigura pentru nevoile tale rezidentiale sau agricole. Consulta intotdeauna instructiunile producatorului si solicita asistenta profesionala atunci cand este necesar, pentru a obtine cele mai bune rezultate si a prelungi durata de viata a instalatiei tale de apa.

   

  Montajul pompei submersibile in sistemul hidrofor - cum sa inlocuiesti o pompa submersibila cu presostat?

   

  Montajul pompei submersibile - inlocuirea si instalarea pompei submersibile pas cu pas pentru un proiect reusit

   

  Inlocuirea unei pompe submersibile uzata este esentiala pentru a mentine o alimentare fiabila cu apa sau o gestionare eficienta a lichidelor. Procesul, desi mai complex decat o instalare noua, poate fi impartit in cativa pasi cheie. Iata care sunt acesti pasi necesari pentru a inlocui vechea pompa:

   

  • Opreste alimentarea: inainte de a incepe orice actiune, asigura-te ca vechea pompa este oprita pentru a preveni pericolele electrice;

   

  • Scoate pompa veche: deconecteaza cu atentie cablurile electrice, cutia de control (daca exista) si orice componente asociate. Incepe sa desfaci clemele de teava care fixeaza pompa de conducta de scurgere. Ridica ansamblul vechi de pompa si conducta din put sau fantana;

   

  • Inspecteaza putul: in timp ce vechea pompa este indepartata, inspecteaza putul pentru a detecta eventuale semne de deteriorare sau contaminare. Curata putul daca este necesar;

   

  • Instalarea pompei noi: urmeaza pasii de instalare mentionati anterior pentru a instala o noua pompa submersibila. Asigura-te ca noua pompa este compatibila cu sondele putului si ca indeplineste cerintele tale de pompare a apei;

   

  • Reconecteaza cablajul electric: reconecteaza cablajul electric, cutia de control (daca este cazul) si orice alte componente asociate, la noua pompa. Asigura-te ca toate conexiunile sunt sigure si izolate corespunzator;

   

  • Porneste noua pompa: dupa ce noua pompa este instalata si conexiunile electrice sunt verificate, porneste pompa conform instructiunilor producatorului. Monitorizeaza  performanta pentru a asigura un flux al apei si o functionare adecvata;

   

  • Arunca vechea pompa: arunca vechea pompa submersibila urmand reglementarile si ghidurile locale pentru eliminarea deseurilor. Responsabilitatea fata de mediu este importanta in procesul de eliminare.

   

  Urmand acesti pasi, poti inlocui in mod eficient o veche pompa submersibila, asigurand un proces fiabil si eficient al lichidelor. Intretinerea regulata si inlocuirea la timp a pompelor vechi sunt aspecte esentiale pentru a preveni intreruperile sistemelor de alimentare cu apa sau de gestionare a lichidelor.

   

  In concluzie, pompele submersibile sunt dispozitive versatile si fiabile, utilizate in diverse modalitati de pompare a apei. Indiferent daca vrei sa instalezi o noua pompa submersibila sau sa inlocuiesti una veche, procesul necesita o planificare atenta, un echipament adecvat si respectarea regulilor de siguranta. Urmand pasii de instalare descrisi in acest articol, poti beneficia de instalarea sau inlocuirea cu succes a pompei tale submersibile si poti mentine o sursa de apa sigura pentru nevoile tale rezidentiale sau agricole. Nu uita sa consulti instructiunile producatorului si sa soliciti asistenta profesionala atunci cand nu esti sigur de anumiti pasi de instalare, pentru a asigura o performanta optima si o durabilitate cat mai mare pentru pompa ta submersibila.

   


  Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


  Adauga comentariul tau
  Contact RoInstalatii.Ro
  Despre Cristian Alexandru
  Avatar Cristian Alexandru

  0376.44.80.30

  office@roinstalatii.ro

  Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

  Centrale termice

  Centrale termice pe gaz

  Centrale termice electrice

  Centrale termice pe combustibil solid

  Centrale termice pe peleti

  Accesorii pentru centrale termice

  UPS si stabilizatoare de tensiune

  Filtre antimagnetita

  Filtre anticalcar si armaturi montaj

  Cosuri de fum din inox

  Termostate de ambient

  Tubulatura de evacuare

  Accesorii GPL

  Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

  Calorifere / Radiatoare

  Calorifere panou din otel

  Calorifere panou din otel cu ventil

  Calorifere panou din otel verticale

  Calorifere din aluminiu

  Calorifere de baie

  Calorifere decorative

  Calorifere decorative Purmo

  Calorifere tubulare Tesi

  Calorifere SAX

  Calorifere PIANO

  Calorifere ARPA

  Calorifere decorative baie

  Convectoare electrice

  Robineti si accesorii calorifere

  Panouri solare

  Panouri solare presurizate

  Panouri solare nepresurizate

  Sisteme complete

  Accesorii panouri solare

  Incalzire in pardoseala

  Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

  Teava pex

  Colectoare de distributie

  Grupuri de amestec si distributie

  Accesorii si componente

  Placa cu nuturi

  Cutii pentru distribuitoare

  Incalzire in pardoseala electrica

  Covorase electrice

  Automatizari incalzire in pardoseala

  Automatizari cu fir

  Automatizari wireless / Smart Home

  Boilere / Puffere

  Boilere electrice

  Boilere termoelectrice

  Boilere pe lemn/electric

  Boilere indirecte

  Boilere cu pompa de caldura

  Incalzitoare instant

  Puffere

  Puffere pentru pompe de caldura

  Incalzitoare instant apa calda electrice

  Boilere pentru pompe de caldura

  Pompe de apa / Hidrofoare

  Pompe de circulatie

  Pompe submersibile

  Pompe periferice

  Hidrofoare

  Vase de expansiune pentru incalzire

  Vase de expansiune pentru hidrofor

  Vase de expansiune pentru A.C.M.

  Vase de expansiune multifunctionale

  Accesorii pentru pompe

  Instalatii APA / GAZ / CANAL

  Teava PEX

  Racorduri de presare pentru PEX

  Colectoare si distribuitori

  Teava de cupru

  Fitinguri de cupru

  Teava si fitinguri PPR alb

  Teava si fitinguri PPR verde

  Teava si fitinguri PEXAL

  Canalizari interioare PP

  Izolatie pentru teava

  Mufe rapide GEBO

  Mufe rapide COBRARING

  Contoare de apa / Apometre

  Robineti pentru apa TIEMME

  Supape de sens filtre si sorburi

  Supape de siguranta

  Robineti pentru gaz TIEMME

  Reductoare de presiune / Manometre

  Armaturi industriale fonta

  Robineti cu sfera si flansa

  Robineti sertar

  Robineti cu fluture disc

  Filtre Y

  Flanse si accesorii

  Rezervoare de Apa

  Accesorii pentru instalatori

  Detectoare de gaz

  Climatizare

  Aer conditionat mono split

  Aer conditionat multi split

  Aparate de tratare si filtrare aer

  Aer conditionat portabil

  Casa si gradina, bricolaj

  Baterii monocomanda

  Masini de taiat gresie si faianta

  Rigole si sifoane de dus

  Pompe de caldura

  Pompe de caldura split

  Pompe de caldura monobloc

  Pompe de caldura hibrid monobloc

  Pompe de caldura hibrid split

  Accesorii pentru pompe de caldura

  Sisteme fotovoltaice si accesorii

  Kituri panouri fotovoltaice

  Panouri fotovoltaice

  Piese de schimb

  Piese de schimb boilere

  Rezistente boilere

  Anod magneziu boiler

  Termostate boiler

  Placi boiler

  Piese de schimb centrale termice

  Placi centrale

  Electrod aprindere

  Fluxostate

  Schimbatoare caldura centrala

  Pompe recirculare

  Robineti umplere centrala

  Vane gaz

  Vase expansiune

  Ventilatoare centrala

  Presostate centrale

  Termomanometre si Manometre

  Supape presiune centrala

  Senzori de temperatura