Publicat la 25 Noi 2023 | 433 afisari
La amenajarea unei locuinte, trebuie sa fie mereu luate in calcul cateva aspecte de importanta majora. Printre acestea, se regaseste si climatizarea spatiilor interioare. Racorirea casei sau apartamentului pe timp de vara, respectiv incalzirea incaperilor in timpul iernii sunt esentiale pentru ca locatarii sa se poata bucura de confort si siguranta la ei acasa. Daca pentru racorire solutiile avansate constau in montarea de aparate de aer conditionat, la capitolul incalzirii pot fi identificate mai multe modalitati eficiente.
Foarte populare sunt centralele termice care pot functiona pe diferite surse de energie, de la gaz si curent electric, pana la combustibil solid. Acestea sunt completate de calorifere si radiatoare, care emana caldura in toate incaperile in care sunt instalate. Exista, insa, si o alternativa care ofera beneficii importante utilizatorilor. Este vorba despre incalzirea in pardoseala. Aceasta poate fi incalzire in pardoseala electrica sau cu agent termic. Fiecare varianta prezinta beneficii si dezavantaje, iar alegerea trebuie facuta cu atentie.
Incalzirea in pardoseala are un istoric impresionant, iar sursele istorice arata ca inca de pe vremea romanilor antici se utiliza o forma de incalzire in pardoseala, care purta denumirea de “hipocaust”. Sistemul presupunea crearea unui spatiu sub podelele cladirilor, in care era introdus aer cald provenit de la un foc aflat intr-un loc separat. Aerul circula pe sub podea si avansa catre tavanul incaperilor prin intermediul orificiilor din pereti sau din pardoseala.
Ulterior, tehnologia a fost dezvoltata in Europa medievala si a devenit populara in cladiri precum bisericile si castelele. Sistemele din faza incipienta a tehnologiei erau simple, rudimentare, insa progresul tehnologic a favorizat dezvoltarea bazei si, in prezent, exista optiuni foarte sofisticate de incalzire in pardoseala. Ca tipologie, acestea pot fi impartite in: incalzire in pardoseala cu aer cald, incalzire in pardoseala cu apa si incalzire in pardoseala electrica.
Cele mai populare variante, datorita eficientei, costurilor si durabilitatii sunt incalzirea in pardoseala cu apa si incalzirea in pardoseala electrica. Pe parcursul acestui articol, vom analiza “duelul” incalzire in pardoseala electrica vs apa, astfel incat sa te ajutam sa alegi cea mai buna solutie pentru a-ti incalzi locuinta.
Incalzirea in pardoseala cu apa - avantaje si dezavantaje
Prima categorie de sisteme pe care o poti lua in calcul este incalzirea in pardoseala cu agent termic. Aceasta este o tehnologie moderna si inovatoare de incalzire a locuintelor, bazandu-si functionarea pe circularea apei calde printr-un sistem de tevi pozitionat sub podeaua locuintei. Tevile sunt special concepute pentru a putea fi montate fara probleme sub cele mai multe tipuri de podele si pentru a putea sa faciliteze circulatia apei calde. Apa transfera caldura la suprafata podelei, iar apoi aceasta merge catre tot restul camerei.
Procesul asigura o distributie uniforma a caldurii, iar senzatia de aer rece care poate aparea in unele zone ale incaperilor in cazul folosirii sistemelor de incalzire traditionale este inlaturata. La fel ca alte sisteme termice, si incalzirea in pardoseala cu apa vine cu avantaje si dezavantaje pentru utilizatori.
Avantajele incalzirii in pardoseala cu apa
Confort termic sporit - cel mai mare avantaj al acestui tip de incalzire in pardoseala este confortul termic. Tevile prin care circula agentul termic incalzesc bine podelele, iar caldura se ridica uniform in incapere, creand un mediu placut si confortabil.
Eficienta energetica - comparativ cu alte sisteme de incalzire, precum centralele termice, incalzirea in pardoseala cu apa faciliteaza distribuirea caldurii in conditii de eficienta energetica. Asta deoarece un astfel de echipament nu trebuie sa incalzeasca apa la temperaturi foarte ridicate, deci consuma mai putina energie.
Versatilitate - sistemele de incalzire in pardoseala cu apa pot fi folosite sub pardoseli dintr-o varietate de materiale. Fie ca ai podea acoperita cu parchet, gresie sau lemn prelucrat, poti instala sub ea componentele sistemului de incalzire cu agent termic.
Beneficii estetice - faptul ca intreg sistemul de incalzire este ascuns sub podea permite gestionarea mai eficienta a spatiului din incaperi. Acesta este eliberat, datorita lipsei radiatoarelor, a caloriferelor si a altor dispozitive necesare pentru incalzire, daca se folosesc centralele termice.
Sanatate imbunatatita - incalzirea in pardoseala cu apa ofera beneficii importante la nivel de sanatate. Aceste sisteme contribuie la mentinerea nivelului optim de umiditate in incaperi si pot reduce prezenta alergenilor si acarienilor care se pot acumula in variantele de incalzire traditionale.
Dezavantajele incalzirii in pardoseala cu apa
Costurile initiale - implementarea unui sistem de incalzire in pardoseala cu agent termic presupune costuri initiale care pot fi mai mari decat cele aferente sistemelor traditionale. Acestea sunt generate de materialele necesare, dar si de costurile de instalare.
Dificultatea reparatiilor - dupa instalare, reparatiile si modificarile pot fi destul de dificile, deoarece tevile vor fi integrate in structura podelei.
Timp de raspuns mai lung - comparativ cu sistemele traditionale sau cu alte variante de incalzire in pardoseala, solutiile pe apa pot necesita mai mult timp pentru a incalzi incaperile.
Eficienta costurilor asociate incalzirii in pardoseala cu apa
Costurile initiale ale instalarii sistemelor de incalzire in pardoseala cu agent termic pot sa fie destul de ridicate. In acelasi timp, pe termen lung, aceste optiuni de incalzire isi demonstreaza eficienta de ordin energetic si determina scaderea facturilor de energie. In acest mod, eficienta costurilor ajunge sa fie destul de mare, pe termen lung. Pe de alta parte, eficienta energetica este influentata de anumiti factori: izolarea termica a locuintei, dimensiunile incaperilor, tipul de podea, dar si preferintele utilizatorului in materie de temperatura.
Asadar, incalzirea in pardoseala cu apa este o optiune moderna si eficienta pentru incalzirea caselor si apartamentelor. Ea ofera avantaje importante la nivel de confort, eficienta energetica si estetica, insa vine si cu minusuri cum sunt costurile initiale si reparatiile dificile.
Incalzirea in pardoseala electrica - avantaje si dezavantaje
Al doilea tip deosebit de popular de incalzire in pardoseala este incalzirea in pardoseala electrica. Aceasta este tot un sistem modern de incalzire, folosind cabluri sau placi incalzitoare pozitionate sub podea, cu scopul de a creste temperatura din incaperi. Sistemele de incalzire in pardoseala electrice se controleaza prin intermediul unui termostat, prin care se poate regla temperatura la nivelul dorit.
Avantajele incalzirii in pardoseala electrica
Instalare usoara - spre deosebire de incalzirea electrica cu agent termic, incalzirea in pardoseala electrica este mai usor de instalat, deoarece sunt implicate mai putine componente. Sistemele electrice sunt si mai putin invazive.
Reglare personalizata - cu ajutorul termostatelor moderne, functionarea sistemului de incalzire in pardoseala electric poate fi ajustata astfel incat sa genereze temperaturile dorite in fiecare camera. Controlul este precis si permite si realizarea de economii, daca exista camere care nu sunt folosite si pentru care nu este necesara o temperatura crescuta.
Confort termic - la fel ca incalzirea in pardoseala cu apa, si in cazul sistemelor electrice este garantat un confort termic sporit, deoarece caldura este distribuita uniform in incaperi.
Dezavantajele incalzirii in pardoseala electrica
Dependenta de electricitate - incalzirea electrica in pardoseala este 100% dependenta de disponibilitatea electricitatii. Acest lucru creeaza o vulnerabilitate in fata intreruperilor de curent, daca alimentarea se face de la o retea publica.
Timp indelungat de raspuns - sistemele de incalzire electrica in pardoseala pot sa presupuna un timp de raspuns indelungat, prin comparatie cu cele traditionale. Pe de alta parte, sistemele electrice sunt mai rapide, comparativ cu cele cu agent termic.
Costurile initiale - instalarea unui sistem de incalzire electric in pardoseala presupune costuri initiale care pot fi semnificative.
Consumul de energie - in general, costul electricitatii este ridicat, iar dependenta de acest tip de energie poate veni cu facturi lunare mari.
Eficienta costurilor asociate incalzirii electrice in pardoseala
Eficienta costurilor pentru incalzirea electrica in pardoseala este influentata si ea de factori diversi, precum dimensiunea casei sau apartamentului, calitatea izolatiei termice, dar mai ales costul electricitatii in zona in care este utilizata. Un amanunt important care trebuie sa fie luat in calcul de catre utilizatori este posibilitatea de a alimenta sistemul de incalzire in pardoseala de la surse de energie regenerabila.
Daca folosesti sisteme cu panouri fotovoltaice, energia solara captata de catre acestea si transformata in energie electrica poate fi folosita si pentru alimentarea sistemului de incalzire in pardoseala. Astfel, costurile pot ajunge sa se rezume doar la cheltuielile de instalare si intretinere.
Avand in vedere avantajele si dezavantajele identificate in comparatia incalzire in pardoseala electrica vs agent termic, se poate spune ca ambele optiuni merita luate in calcul. Unele dintre beneficiile pe care le ofera sunt comune, la fel ca dezavantajele presupuse de instalarea unor astfel de metode de incalzire a locuintei. Totusi, daca vrei sa decizi ce varianta este, cu adevarat, cea mai potrivita pentru tine, este necesar sa faci o comparatie mai aplicata pe amanuntele care fac diferenta. Iata care sunt acestea:
Dimensiunile incaperilor si modul de folosinta
In cazul tuturor sistemelor de incalzire in pardoseala, dimensiunile spatiului incaperilor in care este montata instalatia au impact semnificativ in luarea deciziei de alegere a unei optiuni.
Daca ai de incalzit camere cu suprafete mari, in care temperatura trebuie sa fie in mod constant ridicata, eficienta sistemelor de incalzire in pardoseala cu agent termic este ideala pentru tine. Acestea sunt deosebit de versatile si permit instalarea sub gresie, parchet si orice alt tip de podea. De regula, pentru casele mari, cu livinguri spatioase si dormitoare inalte, se recomanda sistemele de incalzire in pardoseala cu apa.
In schimb, pentru posesorii de apartamente pentru camerele mici, cum sunt baile si birourile de apartament, incalzirea electrica reprezinta cea mai buna solutie, deoarece se instaleaza usor, are timp scurt de raspuns si faciliteaza reglarea personalizata, in functie de camera.
Complexitatea instalarii
Inainte de a putea sa testezi pe propria piele eficienta sistemului de incalzire in pardoseala pe care il alegi, va trebui sa descoperi si care sunt eforturile de instalare presupuse de variantele pe agent termic si cele electrice. Incalzirea in pardoseala cu apa necesita o planificare minutioasa, iar lucrarile pot fi si ele complexe.
Montarea tevilor sub podea se face destul de dificil, daca instalatia nu este montata in faza de construire a locuintei, ci dupa ce aceasta a fost deja finalizata. In cazul incalzirii electrice, instalarea este usoara si deosebit de rapida, fiind recomandata pentru renovari si pentru locuintele cu spatiu restrans sub podea.
Costurile de achizitie, montaj si intretinere
Evaluarea celor doua optiuni de incalzire in pardoseala trebuie sa fie facuta si in functie de costuri. Asta deoarece, pe langa capacitatea buna de incalzire, costurile vor fi elementul pe care il vei resimti cel mai intens pe parcursul folosirii echipamentului. Costurile de achizitie pot diferi in functie de modelul ales.
In privinta costurilor de instalare, incalzirea in pardoseala electrica este mai ieftina, deoarece si complexitatea procesului este de amploare redusa, comparativ cu ce presupune montajul incalzirii in pardoseala cu agent termic. Costurile operationale sunt mai mici, totusi, la incalzirea pe baza de apa.
Asta deoarece energia electrica obtinuta din surse conventionale este destul de costisitoare. Pe de alta parte, daca apelezi la sisteme de energie regenerabila, cum sunt panourile fotovoltaice, si costurile operationale ale sistemelor electrice vor fi foarte convenabile, deoarece energia este, practic, gratuita.
In privinta intretinerii, sistemele pe baza de apa sunt mai complexe si mai dificil de reparat. Astfel, variantele electrice ar putea fi mai avantajoase, din acest punct de vedere.
Parerea profesionistilor
Incalzirea unei locuinte cu ajutorul unor metode moderne si diferite de cele conventionale este un subiect complex si care merita tratat cu deosebita importanta. Un profesionist in domeniul instalatiilor termice va putea sa iti ofere o recomandare bazata pe experienta, adaptata nevoilor tale.
Pentru a alege cea mai buna varianta de incalzire in pardoseala, asadar, tine cont de factori precum rentabilitatea costurilor, dimensiunile camerelor in care vei monta sistemul, dar si de parerea unui specialist pe care iti recomandam sa il consulti, astfel incat sa beneficiezi de sprijin profesional in luarea celei mai bune decizii.
In concluzie, atat incalzirea in pardoseala electrica, precum si sistemele care apeleaza la agent termic pot sa ofere caldura necesara in interiorul locuintei. Totusi, fiind vorba despre doua optiuni cu avantaje si dezavantaje specifice, este important ca alegerea pe care o faci sa fie efectuata in baza unei analize temeinice. Odata ce ai stabilit care este tipul de incalzire in pardoseala pe care vrei sa il montezi in casa ta, comanda echipamentele necesare de pe RoInstalatii.ro, pentru a avea siguranta durabilitatii si a eficientei!
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii