Publicat la 23 Noi 2023 | 432 afisari
Iarna este un anotimp care aduce cu sine scaderea temperaturilor exterioare. Acest lucru creeaza nevoia oamenilor de a-si incalzi locuinta, pentru a-si garanta confortul termic si pentru a-si proteja sanatatea. Poate fi, deseori, foarte tentant ca temperatura in casa pe timp de iarna sa fie setata la un nivel ridicat, pentru a compensa frigul din exterior. Acest lucru nu este recomandat de catre specialisti, insa, deoarece discrepanta prea mare poate sa fie nesanatoasa.
Pentru a asigura o temperatura optima iarna in casa, este necesar sa cunosti valorile recomandate, dar si sa folosesti echipamente care iti permit sa reglezi usor nivelul temperaturii. In acest articol, poti sa afli care sunt recomandarile expertilor, cu privire la temperatura normala in casa iarna si cum poti sa faci diversele variante de centrale termice sa iti genereze confortul de care ai nevoie pe parcursul lunilor reci ale anului.
Stabilirea temperaturii optime in locuinta, pe timp de iarna, a fost mereu o preocupare pentru specialisti. Este important de subliniat ca nivelul optim al temperaturii este influentat si de criterii subiective, precum preferintele individuale, varsta locuitorilor, starea lor de sanatate sau activitatile pe care le desfasoara in interiorul locuintei. Totusi, exista repere pe care specialistii le-au setat in materie de intervale de temperatura care pot asigura eficienta energetica a sistemului de incalzire, dar si confortul optim al locuitorilor.
Conform acestor linii trasate de catre specialistii in domeniul sanatatii si eficientei energetice, temperatura optima in casa pe timp de iarna se situeaza, de regula, intre 18 si 21 de grade Celsius. Acest interval a fost stabilit in functie de mai multi factori, inclusiv cercetari privind economiile de energie, confortul termic si impactul temperaturii iarna din casa asupra sanatatii.
De ce este recomandat intervalul 18-21 de grade Celsius?
Unul dintre motivele principale pentru care se recomanda mentinerea temperaturii in acest interval este legat de confortul termic resimtit de catre ocupantii unei case. Conform studiilor de specialitate din domeniu, cei mai multi oameni percep acest interval de temperatura ca fiind un garant al confortului si starii de bine. Totusi, preferintele individuale sunt strict subiective, astfel ca unele persoane pot simti nevoia unor temperaturi mai ridicate sau chiar mai scazute.
Un alt motiv pentru care este important acest aspect consta in impactul pe care il au valorile nepotrivite ale temperaturilor la nivelul sanatatii locatarilor. In acest sens, temperaturile foarte scazute cresc riscul de hipotermie, mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni medicale si in cazul varstnicilor. De asemenea, copiii mici pot fi afectati de un ambient prea rece. Totodata, temperaturile foarte scazute favorizeaza aparitia mucegaiului, element nociv pentru sanatate, care poate cauza boli ale plamanilor.
In acelasi timp, temperaturile foarte mari, de peste 24 de grade Celsius, pot sa provoace disconfort si pot sa influenteze in sens negativ calitatea somnului. Mai mult, nivelul prea mare pe care il are temperatura iarna in casa va intra in contrast cu valorile termice din exterior, iar socul trecerii oamenilor de la o extrema la alta poate sa cauzeze dezechilibre la nivelul stariii de sanatate.
Eficienta energetica si activitatile din interior, esentiale
Si eficienta energetica este un argument important in favoarea mentinerii temperaturii in intervalul 18-21 de grade Celsius. Pastrarea temperaturii la acest nivel poate sa provoace scaderea consumului de energie si, implicit, a costurilor aferente acestuia. Sistemele de incalzire care sunt setate sa pastreze o temperatura la un nivel moderat vor fi mereu mai eficiente, din punct de vedere al consumului, comparativ cu cele care trebuie sa depuna eforturi pentru a pastra temperatura la un nivel crescut.
In ceea ce priveste activitatea desfasurata in locuinta, si aceasta poate sa influenteze modul in care locuitorii resimt temperatura. Spre exemplu, cei care fac activitati fizice intense sau gatesc zilnic, vor simti confort la temperaturi mai scazute. In schimb, sedentarii sunt adeptii unor temperaturi mai ridicate. Acestea sunt, insa, recomandari generale care pot sa fie ajustate in functie de factorii subiectivi implicati.
Pe langa reperul general reprezentat de intervalul 18-21, exista si alte recomandari care merg mai in profunzime si care diferentiaza temperatura optima iarna in functie de perioada zilei, dar si in functie de camere. Astfel, se recomanda ca pe parcursul zilelor de iarna, in camera de zi temperatura sa fie setata in intervalul 18-21 de grade Celsius.
In camera de dormit, temperatura ar trebui pastrata la un nivel de 16-18 grade Celsius, iar in baie valorile recomandate sunt in intervalul 22-24 de grade. Somnul si calitatea sa sunt aspecte foarte importante pentru adulti si copii, iar pe timp de noapte, temperatura in camera in care dorm adultii este recomandat sa fie in intervalul 18,5-19 grade Celsius.
In camerele in care dorm nou-nascutii, temperatura ideala este de 22-23 de grade Celsius, iar copiii in varsta de cel putin 2 ani ar trebui sa se odihneasca intr-o camera in care temperatura are valoarea de 21-22 de grade. In acelasi timp, sunt important de analizat si alti factori, precum nivelul de umiditate. Totusi, aceste repere de temperatura sunt considerate, in general, a garanta confortul si sanatatea locatarilor unei case.
Pentru a respecta recomandarile cu privire la care este temperatura optima in casa iarna, este necesar sa se tina cont si de tipul de echipament folosit pentru a incalzi locuinta. Pe parcursul urmatorului capitol, vei afla cum se regleaza temperatura in functie de centrala termica si de ce calorifere si radiatoare folosesti, dar si cum se folosesc termostatele de ambient in mod corect.
Centrala termica este, de departe, cea mai populara modalitate prin care proprietarii de case si apartamente isi incalzesc locuintele, in mod individual. In lipsa racordarii la o retea publica, o centrala de apartament sau de casa ofera cele mai multe beneficii, inclusiv la nivel de flexibilitate a modului sau de functionare. Reglarea temperaturii la centrale termice este foarte importanta, in raport cu confortul termic dintr-o locuinta.
Totodata, identificarea valorii de temperatura optima in camera iarna ajuta si la eficientizarea sistemului de incalzire. Totusi, modalitatea de reglare a temperaturii la centrala poate sa varieze in functie de tipul acesteia. Iata cum se face ajustarea temperaturii la cele mai importante si populare tipuri de centrale termice.
Centrala termica pe gaz
In cazul unei centrale termice pe gaz, reglarea se face destul de simplu si intuitiv, mai ales ca acest tip de echipament este foarte raspandit in prezent. Iata ce metode exista pentru reglarea temperaturii in casa iarna, la centrala pe gaz:
Termostatul de camera - termostatele de ambient nu sunt specifice doar centralelor pe gaz, ci se folosesc si pentru a regla alte tipuri de echipamente termice. Aceasta componenta permite setarea temperaturii preferate in interiorul locuintei. Exista termostate programabile si neprogramabile, insa variantele moderne ofera functionalitati foarte avansate.
Termostat exterior - pentru modelele de centrale deosebit de avansate, exista optiunea de a folosi un termostat exterior. Acesta va ajusta temperatura din casa pe timp de iarna, in functie de conditiile meteo din exterior.
Robinet cu trei cai - centralele cu functie de preparare a apei calde menajere pot avea in dotare un robinet cu trei cai. Acesta poate ajusta proportia apei directionata catre incalzire sau catre prepararea apei calde de consum. Astfel, este influentata temperatura generala din locuinta.
Centrala termica pe combustibil solid
In cazul unor centrale termice pe combustibil solid, cum sunt cele pe lemne, este necesara o atentie sporita la reglaj, pentru a fi obtinut un echilibru optim intre eficienta energetica si confort. Astfel, sunt importante urmatoarele repere si componente:
Dozatorul de aer - unele centrale pe lemn dispun de dozatoare de aer. Acestea regleaza cantitatea de oxigen disponibila pentru ardere, ceea ce va avea impact la nivelul temperaturii.
Regulator de temperatura - pentru unele modele, exista si functii care permit utilizatorului sa controleze in detaliu viteza cu care se produce caldura.
Controlul cantitatii de lemn - un aspect crucial la centralele pe lemn este ajustarea cantitatii de combustibil folosit. Daca aceasta cantitate este prea mare, se poate produce arderea rapida si cresterea necontrolata a temperaturii. Un tiraj prea mic poate sa provoace arderea incompleta a lemnului si pierderea eficientei.
Centrala termica pe peleti
In situatia in care se folosesc centrale pe peleti, temperatura optima in casa pe timpul iernii poate fi reglata in urmatoarele moduri:
Termostat programabil - in mod similar cu centralele pe gaz, cele pe peleti pot dispune de termostate programabile, pentru setarea temperaturii in functie de preferintele utilizatorului si de programul zilnic al acestuia.
Regulator de alimentare cu peleti - unii producatori fabrica centrale cu sisteme de reglare a cantitatii de peleti care sunt alimentati in focar.
Centrala termica electrica
Variantele moderne de centrale termice electrice sunt foarte populare atat in cazul caselor, cat si la apartamente. Ele au caracteristici de reglare precum:
Termostat electronic - permite setarea precisa a temperaturii dorite. Ele pot fi programate si pot fi setate astfel incat sa pastreze temperatura constanta in locuinta.
Sisteme de zonare - sunt foarte utile pentru cei care vor sa urmeze sfatul specialistilor de a ajusta nivelul temperaturii in functie de fiecare camera. Sistemul de zonare permite controlul individual al nivelului termic din fiecare incapere a locuintei, asigurand confort personalizat si oferind si o modalitate de economisire a energiei.
Senzori de temperatura exterioara - pentru centralele electrice tip pompa de caldura, senzorii de temperatura exterioara pot sa ajusteze automat temperatura interioara in functie de conditiile meteo externe.
Reglarea temperaturii in functie de tipul de calorifere
Pe langa centrala termica, alte componente esentiale ale sistemului de incalzire a locuintei sunt caloriferele. Acestea pot fi produse din materiale diferite, insa ceea ce este relevant din punct de vedere al reglarii temperaturii iarna in casa este dotarea caloriferului in materie de control. Iata ce categorii principale exista, din aceasta perspectiva:
Calorifer cu robinet termostatic - este cel mai comun tip de calorifer, in Romania. Acesta dispune de un robinet care permite reglarea individuala a intensitatii caldurii pe care o emana un calorifer dintr-o incapere. Astfel, poate fi obtinut un control bun asupra consumului de energie si permite si personalizarea temperaturii din fiecare incapere.
Calorifer cu termostat incorporat - unele modele moderne de calorifere vin cu termostat incorporat, permitand reglarea automata a temperaturii. Ele pot fi programate pentru a pastra temperatura la nivelul dorit, in functie de nevoi si preferinte.
Calorifer cu control la distanta - caloriferele inteligente permit controlul de la distanta si faciliteaza reglarea temperaturii prin intermediul aplicatiilor mobile sau sistemelor de automatizare a casei. Ele ofera comoditate si flexibilitate in gestionarea temperaturii din fiecare incapere si moment al zilei.
Recomandari pentru reglarea temperaturii in locuinta
In final, iata o serie de sfaturi importante ale specialistilor in domeniul confortului termic. Acestea te vor ajuta sa reglezi mai usor temperatura optima in locuinta si sa pastrezi confortul la nivelul dorit:
Programeaza eficient centrala - termostatele programabile pot fi setate astfel incat temperatura din casa sa fie redusa cand locatarii sunt plecati si sa fie marita atunci cand se apropie momentul revenirii acestora. Acest lucru poate sa reduca in mod semnificativ consumul si costurile asociate si sa ajusteze nivelul de confort in maniera optima.
Izoleaza termic locuinta - asigura-te ca locuinta ta este foarte bine izolata, pentru a scadea pierderile de caldura. Ferestrele duble, usile etanse, precum si izolatia adecvata pot sa reduca pierderile de caldura si pot sa imbunatateasca gradul de eficienta a sistemului de incalzire.
Verifica regulat centrala - asigura-te ca respecti planul de revizie al centralei termice, pentru a te asigura ca aceasta functioneaza eficient si pentru a preveni manifestarea problemelor care pot sa conduca la defectarea echipamentului.
Monitorizeaza consumul - exista sisteme de monitorizare a consumului de energie provocat de functionarea centralei termice. Acestea pot sa identifice obiceiurile care provoaca cresteri nejustificate ale consumului si pot sugera ajustari
Tine cont de preferintele individuale - desi intervalele de temperatura recomandate de catre specialisti sunt repere importante in materie de confort termic, sanatate si eficienta energetica, trebuie sa tii cont si de preferintele personale. Atunci cand locatarii unei case nu se simt confortabil, temperatura poate fi ajustata si la alt nivel, aflat in afara intervalelor recomandate.
In concluzie, temperatura optima in casa pe timpul iernii reprezinta o preocupare normala pentru oricine doreste sa se bucure de confort termic si de un ambient sanatos. Ajustarea valorilor temperaturii trebuie sa fie facuta in conformitate cu indicatiile specialistilor. Intervalele de temperatura recomandate pot sa difere in functie de camere, dar si de persoanele care locuiesc in acestea. Cu ajutorul solutiilor de centrale si calorifere performante, oferite de Roinstalatii.ro, poti regla simplu si eficient temperatura in casa iarna si te poti bucura de confort si siguranta, in conditii economice.
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii