Centrala pe lemne vs gaz - avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni
RoInstalatii.Ro | Blog | Centrala pe lemne vs gaz - avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

Centrala pe lemne vs gaz - avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

Va recomandam

Publicat la 02 Dec 2023 | 15 afisari


Centrala pe lemne vs gaz - avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

  • Incalzirea locuintei constituie o preocupare importanta pentru orice proprietar si locatar, iar alegerea sistemelor potrivite este esentiala. Centrala termica pe lemne si cea pe gaz reprezinta doua alegeri foarte populare in materie de incalzire a locuintei, pentru ca ambele optiuni ofera beneficii importante. Totusi, principiile de functionare si particularitatile sistemelor pe lemne si gaz difera foarte mult, iar alegerea trebuie sa se faca in functie de nevoile specifice, de locul in care se doreste montarea sistemului, precum si de alte preferinte individuale. Centrala termica pe gaz vs centrala pe lemne este o comparatie care trebuie facuta pornind de la tipul de combustibil utilizat de fiecare echipament in parte. 

Sumar

    Centralele pe lemne apeleaza la lemn, o resursa cu caracter regenerabil si cu o indelungata traditie in domeniul incalzirii caselor. Cu toate acestea, ea implica eforturi importante, precum stocarea lemnului, curatarea cenusii sau controlul dificil al temperaturii. De partea cealalta, centrala pe gaz ofera avantaje precum usurinta in utilizare si controlul foarte precis al temperaturii. In acest articol, vei putea gasi o comparatie detaliata intre centrala pe gaz vs centrala pe lemne, astfel incat sa poti face o alegere corecta pentru incalzirea casei tale.

     

     

    Centrala pe lemne vs gaz - cum functioneaza centralele pe lemn si gaz

     

    Centrala termica pe lemne - particularitati esentiale

     

    Centrala termica pe lemne este o solutie cu o traditie bogata, apreciata pentru eficienta oferita in incalzirea locuintelor. Populara indeosebi in mediul rural, ea se bazeaza pe arderea lemnului pentru a produce caldura. Tehnologia este una care ofera o alternativa durabila si destul de ecologica, cat timp lemnul este obtinut din surse reglementate. De asemenea, centrala termica pe lemne este considerata a fi si o alternativa economica pentru multi utilizatori.

     

    Componentele centralei termice pe lemne

     

    • camera de ardere - este cea mai importanta componenta a centralei termice pe lemne. Aceasta este spatiul in care se petrece procesul de combustie, adica arderea lemnului cu scopul de a genera caldura. Camera de ardere este conceputa special pentru a maximiza procesul de ardere, fiind asigurate combustia completa a lemnului si reducerea emisiilor de noxe.

     

    • focarul - denumit si gratar, este locul in care lemnele se plaseaza cu scopul de a fi arse. Este produs din materiale cu rezistenta mare la temperaturi ridicate, precum otelul inoxidabil sau fonta. Astfel, focarul face fata conditiilor extreme de temperatura, generate pe parcursul arderii.

     

    • sistemul de distributie a caldurii - este esential, pentru ca are rolul de a transfera caldura produsa in camera de ardere catre sistemul de incalzire din dotarea locuintei. Acest sistem de distributie poate fi format dintr-un schimbator de caldura, care preia caldura din fumul rezultat pe parcursul arderii lemnului si o transfera catre un agent termic, cum ar fi apa sau aerul. Agentul este directionat, ulterior, catre sistemele de incalzire a pardoselii sau catre caloriferele din incaperi.

     

    • punctul de alimentare cu combustibil - acesta poate consta intr-o camera de alimentare sau poate fi format si dintr-un sistem automat de alimentare cu lemne, care poate asigura transferul constant al bucatilor de lemn in camera de ardere, pentru mentinerea productiei de caldura. Sistemele automate pot sa fie special programate, pentru a asigura un control mai bun al temperaturii, in functie de nevoile utilizatorilor.

     

    • sisteme de reglaj - acestea permit controlarea arderii si optimizarea eficientei centralelor. Este vorba despre sisteme moderne de reglare a temperaturii si de monitorizare a arderii. Ele ajusteaza cantitatea de aer furnizata, in vederea obtinerii unei arderi a lemnului in ritmul dorit. 

     

    Centrala pe lemne vs gaz - avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

     

    Acestea sunt principalele componente ale centralei termice pe lemne. Caracterul ecologic al sistemului este impulsionat prin utilizarea de lemn obtinut exclusiv din surse sustenabile. De asemenea, se recomanda integrarea in sistemele de incalzire pe lemn a sistemelor de monitorizare a arderii, pentru ca impactul asupra mediului sa fie minimizat.

     

    Centrala termica pe gaz - cele mai importante caracteristici

     

    Centrala termica pe gaz este o alta solutie deosebit de populara de incalzire a locuintelor. Totodata, centralele care folosesc gazul natural sau gazul petrol lichefiat (GPL) sunt folosite si pentru generarea de apa calda. Asadar, o centrala termica pe gaz are ca beneficiu important si versatilitatea. Pentru intelegerea modului de functionare a unei centrale termice pe gaz vs centrale pe lemne, trebuie sa cunosti si componentele acestui echipament.

     

    Componentele centralei termice pe gaz

     

    • schimbatorul de caldura - este proiectat special pentru transferul caldurii generate in timpul arderii gazului, catre agentul termic care poate consta in apa sau aer. Schimbatorul de caldura este produs din otel inoxidabil sau alte metale cu rezistenta sporita la temperaturi ridicate, in vederea maximizarii eficientei transferului de caldura.

     

    • focarul - la fel ca in cazul centralei pe lemne, si in cazul centralei pe gaz exista un focar. Aceasta camera este locul in care gazul este livrat si amestecat cu aerul. Apoi, se aprinde pentru a produce flacara necesara generarii caldurii. Procesul este controlat de un sistem de aprindere si de o serie de supape si senzori pentru a asigura o ardere eficienta si singura.

     

    Centrala pe lemne vs gaz - avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

     

    • pompa de circulatie sau ventilatorul - este componenta care asigura miscarea aerului sau a apei prin sistemul de incalzire. Contribuie in mod decisiv, prin distribuirea caldurii in intreaga locuinta, directionand agentul termic cald catre calorifere sau sistemele de incalzire a pardoselelor.

     

    • sistemul de evacuare a gazelor arse - in urma procesului de ardere, exista si un reziduu de gaze care rezulta si care trebuie evacuat in afara locuintei intr-un mod cat mai sigur si eficient. De regula, acest lucru se realizeaza prin intermediul unui cos de evacuare prin care gazele arse sunt transportate in afara cladirii.

     

    • termostat si unitate de control - termostatul monitorizeaza temperatura inregistrata in interiorul unei incaperi, iar informatia se transmite catre unitatea de control, care o foloseste pentru a regla fluxul de gaz si modul de functionare a centralei, in vederea pastrarii temperaturii dorite.

     

    • sistemul de condensare - valorifica caldura latenta din gazele de ardere, imbunatatind astfel eficienta generala a sistemului de incalzire. Se reduce, astfel, consumul de gaz si impactul asupra mediului este si el imbunatatit.

     

    Centrala termica pe gaz este o metoda foarte buna de incalzire a locuintelor, mai ales in circumstante specifice mediului urban, unde exista acces la retea publica de gaze. Fireste, si acest echipament prezinta dezavantaje si vulnerabilitati, la fel ca centrala termica pe lemne. In continuare, poti afla toate avantajele, dezavantajele si criteriile in functie de care sa alegi centrale pe gaz vs centrale pe lemne.

     

    Centrala pe lemne vs centrala pe gaz - avantaje si dezavantaje + sfaturi practice

     

    Nu stii ce sa alegi dintre centrale termice pe gaz vs centrale pe lemne? Cu siguranta, prezentarea avantajelor si a dezavantajelor pe care le propune fiecare varianta poate fi un reper important in functie de care sa te ghidezi. 

     

    Centrala termica pe gaz vs centrala pe lemne - de ce sa alegi si cum sa folosesti centrala pe lemne?

     

    Avantajele centralei pe lemne

    • Se bazeaza pe o sursa de energie durabila - lemnul este o resursa regenerabila, astfel ca nu exista riscul ca centrala sa nu isi poata face treaba eficient, daca are acces la suficient lemn.

     

    • Costuri reduse - deseori, lemnul se dovedeste a fi un combustibil mai ieftin decat gazul, ceea ce face ca centrala pe lemn sa fie o varianta mai economica.

     

    • Independenta energetica - daca lemnul pentru incalzit este obtinut din surse locale, utilizatorii devin independenti energetic. Prin comparatie, centrala pe gaz depinde de accesul la o retea de gaze externa.

     

    • Experienta traditionala - ardererea lemnului, chiar si in centrala termica, este o forma de incalzire cu o traditie bogata, iar atmosfera confortabila generata in locuinta prin arderea lemnului este una speciala.

     

    Dezavantajele centralei pe lemne

     

    • Control dificil al temperaturii - reglarea cu precizie a temperaturii poate fi mai complicata in cazul centralelor pe lemn, comparativ cu ceea ce ofera centralele pe gaz.

     

    • Emisii mari de particule - arderea lemnului poate sa genereze mai multa poluare decat alte variante de sisteme de incalzire a locuintelor.

     

    • Spatiu necesar pentru depozitare - este nevoie de un spatiu destul de important pentru stocarea lemnului, in cantitati suficiente pentru perioadele reci.

     

    Centrala pe lemne vs gaz - avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

     

    • Nu pot fi controlate de la distanta - multe modele de centrale pe lemne nu dispun de tehnologii moderne, de control de la distanta. 

     

    • Munca suplimentara - adunarea si stocarea lemnului, alimentarea centralei, dar si curatarea cenusii pot sa implice un efort fizic suplimentar din partea utilizatorului.

     

    Centrala termica pe gaz sau centrala pe lemne - cand sa alegi centrala pe lemne?

     

    • Cand ai o casa in mediul rural, unde nu exista acces la o retea publica de alimentare cu gaz.

     

    • Cand vrei sa folosesti o sursa de energie regenerabila si locala, accesibila la preturi atractive.

     

    • Cand vrei sa creezi o atmosfera rustica, bazata pe caldura specifica generata prin arderea lemnului.

     

    Sfaturi pentru folosirea centralei pe lemne

     

    • Asigura-te ca lemnul este uscat - pentru ca arderea lemnului sa fie eficienta, trebuie ca acesta sa fie bine uscat si stocat in locuri ferite de umezeala.
    • Curata cu regularitate cosul de fum - asigura-te ca ai un cos de fum curatat si verificat periodic, pentru a fi prevenita acumularea de reziduuri care ar putea sa impiedice evacuarea eficienta a gazelor arse.
    • Foloseste un dispozitiv de control al temperaturii - pentru o reglare mai buna a temperaturii, instaleaza un sistem de control modern sau un termostat.
    • Apeleaza la calorifere sau incalzire in pardoseala de calitate - pentru maximizarea eficientei, conecteaza centrala pe lemne la un sistem de distributie a caldurii eficiente, cum sunt radiatoarele si echipamentele de incalzire in pardoseala.
    • Asigura un spatiu bun de depozitare - planifica foarte bine spatiul necesar pentru stocarea lemnului in conditii ferite de umezeala si de insecte.

     

     

    Centrala pe gaz vs centrala pe lemne - de ce sa alegi centrala pe gaz si cum sa o utilizezi?

     

    Avantajele centralei termice pe gaz

     

    • Usurinta in utilizare - centrala pe gaz se foloseste usor si poate sa fie controlata prin intermediul unui termostat.

     

    • Eficienta ridicata - cele mai multe modele de centrale pe gaz sunt proiectate special pentru a fi deosebit de eficiente la nivelul consumului de combustibil.

     

    • Comoditate - nu este nevoie de adunarea sau stocarea combustibilului, cum este valabil in cazul centralei pe lemne. Odata montata si conectata la reteaua de gaze, centrala poate sa functioneze fara probleme pe cont propriu.

     

    • Controlul precis al temperaturii - prin intermediul termostatelor moderne, temperatura si incalzirea apei pot fi controlate foarte usor, in functie de nevoia si preferinta utilizatorului.

     

    Centrala pe lemne vs gaz - avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

     

    • Emisii reduse - arderea gazului natural genereaza emisii mai putine decat cele rezultate din arderea lemnului.

     

    Dezavantajele centralei termice pe gaz

     

    • Dependenta de infrastructura - folosirea centralei termice pe gaz implica acces la o retea de distributie a gazului, ceea ce in multe zone nu exista. Din acest motiv, centrala pe gaz este folosita aproape exclusiv in mediile urbane.

     

    • Costul gazului - in unele zone, costul gazului natural il poate depasi pe cel al lemnului.

     

    • Impactul asupra mediului - chiar daca genereaza emisii mai mici decat cele rezultate din arderea lemnului, gazul natural este o resursa neregenerabila.

     

    • Mentenanta periodica - centralele pe gaz au nevoie de verificari periodice si lucrari de intretinere, pentru a-si pastra eficienta si caracterul sigur.

     

    • Dependenta de energie electrica - majoritatea modelelor de centrala pe gaz au nevoie de acces la energie electrica pentru a putea sa functioneze, iar eventualele intreruperi de curent vor afecta eficienta sistemului.

     

    Centrala pe gaz sau centrala pe lemne? Cand sa alegi centrala pe gaz?

     

    • Cand ai acces la o retea de distributie a gazului natural.

     

    • Cand vrei sa ai parte de un sistem de incalzire usor de folosit si de controlat.

     

    • Cand costurile gazului sunt convenabile, chiar competitive in comparatie cu lemnul.

     

    Sfaturi pentru folosirea centralei pe gaz

     

    • Foloseste termostatul - apeleaza la termostat pentru a programa temperatura in functie de orele zilei si de activitatile desfasurate in casa. Astfel, vei putea face economii importante, adaptand functionarea centralei la conditiile de mediu.
    • Curata si intretine regulat centrala - respecta programul de intretinere pe care il recomanda producatorul centralei, pentru a asigura eficienta si siguranta echipamentului.
    • Investeste intr-un termostat inteligent - termostatele inteligente pot sa imbunatateasca capacitatea de economisire a energiei.
    • Instaleaza un detector de gaze toxice - deoarece arderea gazului poate sa genereze monoxid de carbon, un detector este esential pentru securizarea locuintei.
    • Verifica evacuarea gazelor arse - asigura-te in mod periodic ca sistemul de evacuare a gazelor arse este curat si functional, pentru a evita problemele de securitate.

      

    3 alternative populare la centrale pe gaz sau centrale pe lemne

     

    Pe langa centralele pe gaz si cele pe lemne, exista si alte modalitati importante si eficiente de incalzire a locuintelor. Iata care sunt acestea:

     

    • Pompele de caldura - transfera caldura din mediul inconjurator in locuinta, folosind curent electric intr-o cantitate mica.
    • Centrala pe peleti - foloseste paie, rumegus sau peleti din busteni pentru a produce caldura. Este o varianta sustenabila.
    • Sobele pe lemn - bazate tot pe arderea lemnului, se folosesc pentru incalzirea unei singure incaperi si pot fi adaptate in asa fel incat sa permita si gatitul.

     

    Centrala pe lemne vs gaz - avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

     

    In concluzie, daca vrei sa investesti in centrale termice pe gaz sau centrale pe lemne, trebuie sa tii cont de calitatile si defectele generale ale celor doua variante de echipament termic. Adapteaza-ti alegerea la mediul in care traiesti si la disponibilitatea resurselor de care echipamentul are nevoie pentru a putea sa functioneze eficient. Odata ce ai decis ce tip de centrala vrei sa folosesti, alege si comanda un model de centrala de pe Roinstalatii.ro. Iti oferim sisteme de incalzire moderne, de calitate, dar si accesoriile de care ai nevoie pentru o utilizare eficienta!

     


    Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


    Adauga comentariul tau
    Contact RoInstalatii.Ro
    Despre Cristian Alexandru
    Avatar Cristian Alexandru

    0376.44.80.30

    office@roinstalatii.ro

    Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

    Centrale termice

    Centrale termice pe gaz

    Centrale termice electrice

    Centrale termice pe combustibil solid

    Centrale termice pe peleti

    Accesorii pentru centrale termice

    UPS si stabilizatoare de tensiune

    Filtre antimagnetita

    Filtre anticalcar si armaturi montaj

    Cosuri de fum din inox

    Termostate de ambient

    Tubulatura de evacuare

    Accesorii GPL

    Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

    Calorifere / Radiatoare

    Calorifere panou din otel

    Calorifere panou din otel cu ventil

    Calorifere panou din otel verticale

    Calorifere din aluminiu

    Calorifere de baie

    Calorifere decorative

    Calorifere decorative Purmo

    Calorifere tubulare Tesi

    Calorifere SAX

    Calorifere PIANO

    Calorifere ARPA

    Convectoare electrice

    Robineti si accesorii calorifere

    Panouri solare

    Panouri solare presurizate

    Panouri solare nepresurizate

    Sisteme complete

    Accesorii panouri solare

    Incalzire in pardoseala

    Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

    Teava pex

    Colectoare de distributie

    Grupuri de amestec si distributie

    Accesorii si componente

    Placa cu nuturi

    Cutii pentru distribuitoare

    Incalzire in pardoseala electrica

    Covorase electrice

    Automatizari incalzire in pardoseala

    Automatizari cu fir

    Automatizari wireless / Smart Home

    Boilere / Puffere

    Boilere electrice

    Boilere termoelectrice

    Boilere pe lemn/electric

    Boilere indirecte

    Boilere cu pompa de caldura

    Incalzitoare instant

    Puffere

    Puffere pentru pompe de caldura

    Incalzitoare instant apa calda electrice

    Boilere pentru pompe de caldura

    Pompe de apa / Hidrofoare

    Pompe de circulatie

    Pompe submersibile

    Pompe periferice

    Hidrofoare

    Vase de expansiune pentru incalzire

    Vase de expansiune pentru hidrofor

    Vase de expansiune pentru A.C.M.

    Vase de expansiune multifunctionale

    Accesorii pentru pompe

    Instalatii APA / GAZ / CANAL

    Teava PEX

    Racorduri de presare pentru PEX

    Colectoare si distribuitori

    Teava de cupru

    Fitinguri de cupru

    Teava si fitinguri PPR alb

    Teava si fitinguri PPR verde

    Teava si fitinguri PEXAL

    Canalizari interioare PP

    Izolatie pentru teava

    Mufe rapide GEBO

    Mufe rapide COBRARING

    Contoare de apa / Apometre

    Robineti pentru apa TIEMME

    Supape de sens filtre si sorburi

    Supape de siguranta

    Robineti pentru gaz TIEMME

    Reductoare de presiune / Manometre

    Armaturi industriale fonta

    Robineti cu sfera si flansa

    Robineti sertar

    Robineti cu fluture disc

    Filtre Y

    Flanse si accesorii

    Rezervoare de Apa

    Accesorii pentru instalatori

    Detectoare de gaz

    Climatizare

    Aer conditionat mono split

    Aer conditionat multi split

    Aparate de tratare si filtrare aer

    Aer conditionat portabil

    Casa si gradina, bricolaj

    Baterii monocomanda

    Masini de taiat gresie si faianta

    Rigole si sifoane de dus

    Pompe de caldura

    Pompe de caldura split

    Pompe de caldura monobloc

    Pompe de caldura hibrid monobloc

    Pompe de caldura hibrid split

    Accesorii pentru pompe de caldura

    Sisteme fotovoltaice si accesorii

    Kituri panouri fotovoltaice

    Panouri fotovoltaice

    Piese de schimb

    Piese de schimb boilere

    Rezistente boilere

    Anod magneziu boiler

    Termostate boiler

    Placi boiler

    Piese de schimb centrale termice

    Placi centrale

    Electrod aprindere

    Fluxostate

    Schimbatoare caldura centrala

    Pompe recirculare

    Robineti umplere centrala

    Vane gaz

    Vase expansiune

    Ventilatoare centrala

    Presostate centrale

    Termomanometre si Manometre

    Supape presiune centrala

    Senzori de temperatura