Publicat la 02 Dec 2023 | 110 afisari
Centralele pe lemne apeleaza la lemn, o resursa cu caracter regenerabil si cu o indelungata traditie in domeniul incalzirii caselor. Cu toate acestea, ea implica eforturi importante, precum stocarea lemnului, curatarea cenusii sau controlul dificil al temperaturii. De partea cealalta, centrala pe gaz ofera avantaje precum usurinta in utilizare si controlul foarte precis al temperaturii. In acest articol, vei putea gasi o comparatie detaliata intre centrala pe gaz vs centrala pe lemne, astfel incat sa poti face o alegere corecta pentru incalzirea casei tale.
Centrala termica pe lemne - particularitati esentiale
Centrala termica pe lemne este o solutie cu o traditie bogata, apreciata pentru eficienta oferita in incalzirea locuintelor. Populara indeosebi in mediul rural, ea se bazeaza pe arderea lemnului pentru a produce caldura. Tehnologia este una care ofera o alternativa durabila si destul de ecologica, cat timp lemnul este obtinut din surse reglementate. De asemenea, centrala termica pe lemne este considerata a fi si o alternativa economica pentru multi utilizatori.
Componentele centralei termice pe lemne
camera de ardere - este cea mai importanta componenta a centralei termice pe lemne. Aceasta este spatiul in care se petrece procesul de combustie, adica arderea lemnului cu scopul de a genera caldura. Camera de ardere este conceputa special pentru a maximiza procesul de ardere, fiind asigurate combustia completa a lemnului si reducerea emisiilor de noxe.
focarul - denumit si gratar, este locul in care lemnele se plaseaza cu scopul de a fi arse. Este produs din materiale cu rezistenta mare la temperaturi ridicate, precum otelul inoxidabil sau fonta. Astfel, focarul face fata conditiilor extreme de temperatura, generate pe parcursul arderii.
sistemul de distributie a caldurii - este esential, pentru ca are rolul de a transfera caldura produsa in camera de ardere catre sistemul de incalzire din dotarea locuintei. Acest sistem de distributie poate fi format dintr-un schimbator de caldura, care preia caldura din fumul rezultat pe parcursul arderii lemnului si o transfera catre un agent termic, cum ar fi apa sau aerul. Agentul este directionat, ulterior, catre sistemele de incalzire a pardoselii sau catre caloriferele din incaperi.
punctul de alimentare cu combustibil - acesta poate consta intr-o camera de alimentare sau poate fi format si dintr-un sistem automat de alimentare cu lemne, care poate asigura transferul constant al bucatilor de lemn in camera de ardere, pentru mentinerea productiei de caldura. Sistemele automate pot sa fie special programate, pentru a asigura un control mai bun al temperaturii, in functie de nevoile utilizatorilor.
sisteme de reglaj - acestea permit controlarea arderii si optimizarea eficientei centralelor. Este vorba despre sisteme moderne de reglare a temperaturii si de monitorizare a arderii. Ele ajusteaza cantitatea de aer furnizata, in vederea obtinerii unei arderi a lemnului in ritmul dorit.
Acestea sunt principalele componente ale centralei termice pe lemne. Caracterul ecologic al sistemului este impulsionat prin utilizarea de lemn obtinut exclusiv din surse sustenabile. De asemenea, se recomanda integrarea in sistemele de incalzire pe lemn a sistemelor de monitorizare a arderii, pentru ca impactul asupra mediului sa fie minimizat.
Centrala termica pe gaz - cele mai importante caracteristici
Centrala termica pe gaz este o alta solutie deosebit de populara de incalzire a locuintelor. Totodata, centralele care folosesc gazul natural sau gazul petrol lichefiat (GPL) sunt folosite si pentru generarea de apa calda. Asadar, o centrala termica pe gaz are ca beneficiu important si versatilitatea. Pentru intelegerea modului de functionare a unei centrale termice pe gaz vs centrale pe lemne, trebuie sa cunosti si componentele acestui echipament.
Componentele centralei termice pe gaz
schimbatorul de caldura - este proiectat special pentru transferul caldurii generate in timpul arderii gazului, catre agentul termic care poate consta in apa sau aer. Schimbatorul de caldura este produs din otel inoxidabil sau alte metale cu rezistenta sporita la temperaturi ridicate, in vederea maximizarii eficientei transferului de caldura.
focarul - la fel ca in cazul centralei pe lemne, si in cazul centralei pe gaz exista un focar. Aceasta camera este locul in care gazul este livrat si amestecat cu aerul. Apoi, se aprinde pentru a produce flacara necesara generarii caldurii. Procesul este controlat de un sistem de aprindere si de o serie de supape si senzori pentru a asigura o ardere eficienta si singura.
pompa de circulatie sau ventilatorul - este componenta care asigura miscarea aerului sau a apei prin sistemul de incalzire. Contribuie in mod decisiv, prin distribuirea caldurii in intreaga locuinta, directionand agentul termic cald catre calorifere sau sistemele de incalzire a pardoselelor.
sistemul de evacuare a gazelor arse - in urma procesului de ardere, exista si un reziduu de gaze care rezulta si care trebuie evacuat in afara locuintei intr-un mod cat mai sigur si eficient. De regula, acest lucru se realizeaza prin intermediul unui cos de evacuare prin care gazele arse sunt transportate in afara cladirii.
termostat si unitate de control - termostatul monitorizeaza temperatura inregistrata in interiorul unei incaperi, iar informatia se transmite catre unitatea de control, care o foloseste pentru a regla fluxul de gaz si modul de functionare a centralei, in vederea pastrarii temperaturii dorite.
sistemul de condensare - valorifica caldura latenta din gazele de ardere, imbunatatind astfel eficienta generala a sistemului de incalzire. Se reduce, astfel, consumul de gaz si impactul asupra mediului este si el imbunatatit.
Centrala termica pe gaz este o metoda foarte buna de incalzire a locuintelor, mai ales in circumstante specifice mediului urban, unde exista acces la retea publica de gaze. Fireste, si acest echipament prezinta dezavantaje si vulnerabilitati, la fel ca centrala termica pe lemne. In continuare, poti afla toate avantajele, dezavantajele si criteriile in functie de care sa alegi centrale pe gaz vs centrale pe lemne.
Nu stii ce sa alegi dintre centrale termice pe gaz vs centrale pe lemne? Cu siguranta, prezentarea avantajelor si a dezavantajelor pe care le propune fiecare varianta poate fi un reper important in functie de care sa te ghidezi.
Avantajele centralei pe lemne
Se bazeaza pe o sursa de energie durabila - lemnul este o resursa regenerabila, astfel ca nu exista riscul ca centrala sa nu isi poata face treaba eficient, daca are acces la suficient lemn.
Costuri reduse - deseori, lemnul se dovedeste a fi un combustibil mai ieftin decat gazul, ceea ce face ca centrala pe lemn sa fie o varianta mai economica.
Independenta energetica - daca lemnul pentru incalzit este obtinut din surse locale, utilizatorii devin independenti energetic. Prin comparatie, centrala pe gaz depinde de accesul la o retea de gaze externa.
Experienta traditionala - ardererea lemnului, chiar si in centrala termica, este o forma de incalzire cu o traditie bogata, iar atmosfera confortabila generata in locuinta prin arderea lemnului este una speciala.
Dezavantajele centralei pe lemne
Control dificil al temperaturii - reglarea cu precizie a temperaturii poate fi mai complicata in cazul centralelor pe lemn, comparativ cu ceea ce ofera centralele pe gaz.
Emisii mari de particule - arderea lemnului poate sa genereze mai multa poluare decat alte variante de sisteme de incalzire a locuintelor.
Spatiu necesar pentru depozitare - este nevoie de un spatiu destul de important pentru stocarea lemnului, in cantitati suficiente pentru perioadele reci.
Nu pot fi controlate de la distanta - multe modele de centrale pe lemne nu dispun de tehnologii moderne, de control de la distanta.
Munca suplimentara - adunarea si stocarea lemnului, alimentarea centralei, dar si curatarea cenusii pot sa implice un efort fizic suplimentar din partea utilizatorului.
Centrala termica pe gaz sau centrala pe lemne - cand sa alegi centrala pe lemne?
Cand ai o casa in mediul rural, unde nu exista acces la o retea publica de alimentare cu gaz.
Cand vrei sa folosesti o sursa de energie regenerabila si locala, accesibila la preturi atractive.
Cand vrei sa creezi o atmosfera rustica, bazata pe caldura specifica generata prin arderea lemnului.
Sfaturi pentru folosirea centralei pe lemne
Avantajele centralei termice pe gaz
Usurinta in utilizare - centrala pe gaz se foloseste usor si poate sa fie controlata prin intermediul unui termostat.
Eficienta ridicata - cele mai multe modele de centrale pe gaz sunt proiectate special pentru a fi deosebit de eficiente la nivelul consumului de combustibil.
Comoditate - nu este nevoie de adunarea sau stocarea combustibilului, cum este valabil in cazul centralei pe lemne. Odata montata si conectata la reteaua de gaze, centrala poate sa functioneze fara probleme pe cont propriu.
Controlul precis al temperaturii - prin intermediul termostatelor moderne, temperatura si incalzirea apei pot fi controlate foarte usor, in functie de nevoia si preferinta utilizatorului.
Emisii reduse - arderea gazului natural genereaza emisii mai putine decat cele rezultate din arderea lemnului.
Dezavantajele centralei termice pe gaz
Dependenta de infrastructura - folosirea centralei termice pe gaz implica acces la o retea de distributie a gazului, ceea ce in multe zone nu exista. Din acest motiv, centrala pe gaz este folosita aproape exclusiv in mediile urbane.
Costul gazului - in unele zone, costul gazului natural il poate depasi pe cel al lemnului.
Impactul asupra mediului - chiar daca genereaza emisii mai mici decat cele rezultate din arderea lemnului, gazul natural este o resursa neregenerabila.
Mentenanta periodica - centralele pe gaz au nevoie de verificari periodice si lucrari de intretinere, pentru a-si pastra eficienta si caracterul sigur.
Dependenta de energie electrica - majoritatea modelelor de centrala pe gaz au nevoie de acces la energie electrica pentru a putea sa functioneze, iar eventualele intreruperi de curent vor afecta eficienta sistemului.
Centrala pe gaz sau centrala pe lemne? Cand sa alegi centrala pe gaz?
Cand ai acces la o retea de distributie a gazului natural.
Cand vrei sa ai parte de un sistem de incalzire usor de folosit si de controlat.
Cand costurile gazului sunt convenabile, chiar competitive in comparatie cu lemnul.
Sfaturi pentru folosirea centralei pe gaz
3 alternative populare la centrale pe gaz sau centrale pe lemne
Pe langa centralele pe gaz si cele pe lemne, exista si alte modalitati importante si eficiente de incalzire a locuintelor. Iata care sunt acestea:
In concluzie, daca vrei sa investesti in centrale termice pe gaz sau centrale pe lemne, trebuie sa tii cont de calitatile si defectele generale ale celor doua variante de echipament termic. Adapteaza-ti alegerea la mediul in care traiesti si la disponibilitatea resurselor de care echipamentul are nevoie pentru a putea sa functioneze eficient. Odata ce ai decis ce tip de centrala vrei sa folosesti, alege si comanda un model de centrala de pe Roinstalatii.ro. Iti oferim sisteme de incalzire moderne, de calitate, dar si accesoriile de care ai nevoie pentru o utilizare eficienta!
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Cum aerisesti caloriferul - toti pasii necesari de la A la Z
Cum alegi centrala termica potrivita in functie de puterea acesteia?
Stabilirea dimensiunii corecte a caloriferelor este esentiala pentru confort si economie
Curatarea caloriferelor - Recomandari utile pentru obtinerea de temperaturi placute in timpul iernii
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii