Publicat la 23 Iul 2020 | 6693 afisari
Instalarea unui sistem de incalzire actionat de o centrala termica este o investitie care trebuie sa-ti aduca liniste si confort. Intreaga lucrare trebuie efectuata de o firma autorizata de Inspectia de Stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat (ISCIR), cu respectarea tuturor normelor legale in vigoare. Pana la executia propriu-zisa a lucrarii trebuie sa treci printr-o etapa birocratica, de intocmire si avizare a documentatiei tehnice. Dupa obtinerea tuturor aprobarilor, vei putea monta centrala termica. Pentru a beneficia de randament optim in conditii de siguranta deplina, cazanul centralei trebuie amplasat corect.
Cel mai bun loc pentru a amplasa o centrala termica trebuie ales impreuna cu echipa de specialisti care o instaleaza, in functie de configuratia locuintei tale. Pentru un apartament de bloc, cea mai buna solutie este amplasarea centralei termice in bucatarie. Daca locuiesti la casa, poti amenaja o camera tehnica in care sa instalezi centrala termica, boilere, hidrofor si alte echipamente sanitare pentru confort.
Trecerea de la sistemul centralizat de incalzire la amplasarea centralei termice in apartament se face sub supraveghere legala. Pentru a beneficia de acest confort, trebuie sa indeplinesti toate conditiile in vigoare. Daca ai ajuns la momentul montarii cazanului in perete, inseamna ca o buna parte din formalitati au fost executate. Tine cont insa ca nu doar punerea in functiune, ci si exploatarea propriu-zisa a centralei se face tot respectand legislatia in domeniu. Astfel, vei fi obligat sa efectuezi o data la doi ani verificarea tehnica periodica (VTP), la care se adauga masurile de siguranta adoptate individual, care constau in revizii anuale si lucrari de mentenanta.
Conditiile de amplasare a centralei termice sunt impuse de configuratia locuintei. In functie de utilitatile disponibile, lucrarea poate fi mai simpla sau mai complexa. In cazul apartamentelor, daca asociatia de proprietari a investit in instalarea contoarelor individuale de gaz, cu cate doua focuri pregatite pentru fiecare locuinta, pozitionarea centralei termice este o simpla formalitate. Persoana fizica sau firma autorizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) instaleaza un contor individual pe casa scarii pentru fiecare apartament, aduce o teava separata de gaze pana in casa si lasa instalatia pregatita pana in locul unde se amplaseaza centrala termica. In momentul executiei lucrarii, instalatorul doar scoate dopul de la capatul tevii si alimenteaza cazanul cu gaze naturale.
Pentru casele ridicate pe pamant exista alte norme de amplasare a centralei termice. In functie de suprafata, numarul de camere si locatari investitia poate porni de la o centrala termica de apartament, instalata in bucatarie, pana la o camera tehnica in care montezi centrala, boilere, hidrofor si alte echipamente necesare.
Centrala termica are rolul de-a oferi caldura in sezonul rece si apa calda de-a lungul intregului an. Pentru a te bucura cat mai mult timp de un randament optim al instalatiei, trebuie sa o exploatezi corespunzator si sa o protejezi. Alegerea celui mai potrivit loc pentru amplasare centrala termica te va ajuta sa obtii cel mai bun randament. In primul rand, trebuie respectate normele de siguranta, pe care proiectantul le-a avut in vedere cand a intocmit documentatia tehnica.
Centralele termice cu tiraj fortat sunt cele mai raspandite in locuintele din tara noastra. Sunt intalnite cel mai des in apartamentele de bloc si in casele cu suprafete mici. Pentru a functiona, centrala inchisa etans primeste aer din afara incaperii, printr-un kit de alimentare si evacuare a gazelor arse. Tubulatura care permite aspiratia aerului si evacuarea gazelor arse in exterior trebuie sa fie cat mai scurta. Din acest motiv, centrala se monteaza pe peretele exterior al bucatariei sau al balconului, iar lucrarea trebuie sa includa si executarea unei gauri potrivite pentru aceasta teava. Acolo unde peretele exterior nu permite amplasarea centralei, aceasta poate fi montata in colt, pe peretele perpendicular cu zidul exterior, la cativa centimetri de margine.
In unele apartamente noi, centrala este mascata intr-un soldat vertical integrat in mobilierul bucatariei. Daca optezi pentru un astfel de amplasament, trebuie sa tii cont de distanta care trebuie lasata in fiecare latura a cazanului, pentru demontarea carcasei, verificari si lucrari de mentenanta. Spatiul de acces din jurul centralei trebuie sa fie de aproximativ 40 de centimetri in fiecare latura, motiv pentru care mascarea centralei in nise sau elemente de mobilier este de evitat. Daca totusi preferi acest sistem din ratiuni estetice, asigura-te ca mobilierul din jurul centralei poate fi usor desfacut din perete, eventual cu 2 sau 4 suruburi, pentru a permite efectuarea lucrarilor necesare. Cele mai potrivite echipamente pentru acest amplasament sunt centralele termice in condensatie, deoarece au un circuit de combustie complet etans.
Pentru casele mai mari, cu un numar superior de camere, radiatoare si locatari, amplasarea centralei termice presupune amenajarea unei camere tehnice. Pentru cazanele pe baza de combustibili solizi, camera tehnica este singura optiune, deoarece acestea presupun instalarea altor echipamente adiacente: pompa de circulatie a apei,vas de expansiune, generator electric etc. In plus, camera tehnica serveste si drept depozit pentru combustibilul solid cu care alimentezi centrala. Centralele termice pe gaz si cele electrice pot fi amplasate si pe peretele bucatariei sau in balcon, la fel ca la bloc. Totusi, daca pe langa cazanul centralei mai ai si boilere, hidrofoare sau alte echipamente sanitare de confort, solutia este amenajarea acestei camere. Daca o incluzi inca din faza de proiectare si constructie a casei, echipa de specialisti se va asigura de eficienta si functionalitatea ei. Pe parcurs, camera tehnica poate fi amenajata si intr-un proiect mai amplu de renovare a casei. In general, centralele termice prevad indicatii despre amenajarea camerei tehnice in manalul de utilizare. Respectarea acestora te va scuti de alte griji cu privire la siguranta echipamentului.
Dupa amenajarea zidurilor camerei centralei va trebui sa asiguri toate utilitatile necesare. In primul rand, trebuie sa instalezi o sursa electrica individuala, cu sistem de impamantare. Pentru a preveni accidentele provocate de penele de curent in timpul functionarii pompei centralei, este bine sa investesti intr-un generator electric. Acesta ajuta centrala sa functioneze cel putin pana se stinge focul din cazan, evitand riscul cresterii presiunii din cauza opririi pompei actionate electric. Generatorul functioneaza cu combustibil si poate fi automat (porneste singur in cazul opririi curentului) sau manual (trebuie sa mergi in camera tehnica pentru a-l porni si a schimba sursa de alimentare electrica). La fel de utile in acest sens sunt si sistemeleUPS alimentate de un acumulator de masina, care pornesc automat si asigura de la cateva zeci de minute la cateva ore de functionare in siguranta. Accesul in camera centralei trebuie sa fie facil, deoarece vei avea nevoie sa alimentezi cazanul cu combustibil. Pe langa usa din exterior, o cale de acces din interiorul casei te scuteste de neplacerea iesirii afara iarna pentru a pune pe foc.
Pentru alimentarea cu aer si evacuarea gazelor arse, camera trebuie sa fie suficient de mare si de aerisita. La mai putin de 50 de centimetri deasupra pardoselii si 40 de centimetri sub nivelul plafonului superior trebuie sa dai doua gauri in peretele exterior al camerei, pentru circularea aerului. Daca alegi tiraj natural, cu cos de fum, asigura-te ca lasi o gura de vizitare la baza pentru a-l curata de funingine si alte resturi. Operatiunea de curatare a cusului de evacuare este una importanta, deoarece asigura tirajul centralei. Asezarea propriu-zisa a cazanului se face respectand indicatiile tehnice, pentru a permite operatiunile de verificare, mentenanta si service. Daca functioneaza pe combustibili solizi, materia prima trebuie depozitata in conditii de siguranta, eventual pe un perete lateral al camerei. Usa de incarcare a combustibilului trebuie sa aiba suficient loc de deschidere pentru a permite alimentarea si curatarea periodica.
Rolul interdictiilor centralei termice nu este de a complica arhitectura casei, ci de a asigura o functionare in conditii de siguranta deplina. Am amintit deja ca echipamentul trebuie instalat in bucatarie sau pe balcon in cazul apartamentelor de bloc sau al caselor mici, sau in camera tehnica pentru constructiile mai mari.
Amplasarea centralei termice trebuie sa ofere o functionare optima, in conditii de siguranta deplina. Firma autorizata cu care lucrezi trebuie sa cunoasca toate detaliile legale si tehnice pentru executia instalatiei centrale. Instalarea corecta si exploatarea in parametri normali a echipamentelor sanitare vor ajuta sa te bucuri cat mai mult timp de confortul casei tale.
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Panouri solare cu tuburi vidate
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Masini de taiat gresie si faianta
Sisteme fotovoltaice si accesorii