Unde se monteaza centrala termica
RoInstalatii.Ro | Blog | Unde se monteaza centrala termica

Unde se monteaza centrala termica: Amplasare corecta si interdictii

Centrale termice

Publicat la 23 Iul 2020 | 6864 afisari


Centrala termica, Ariston, WI-FI

Instalarea unui sistem de incalzire actionat de o centrala termica este o investitie care trebuie sa-ti aduca liniste si confort. Intreaga lucrare trebuie efectuata de o firma autorizata de Inspectia de Stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat (ISCIR), cu respectarea tuturor normelor legale in vigoare. Pana la executia propriu-zisa a lucrarii trebuie sa treci printr-o etapa birocratica, de intocmire si avizare a documentatiei tehnice. Dupa obtinerea tuturor aprobarilor, vei putea monta centrala termica. Pentru a beneficia de randament optim in conditii de siguranta deplina, cazanul centralei trebuie amplasat corect.

Cel mai bun loc pentru a amplasa o centrala termica trebuie ales impreuna cu echipa de specialisti care o instaleaza, in functie de configuratia locuintei tale. Pentru un apartament de bloc, cea mai buna solutie este amplasarea centralei termice in bucatarie. Daca locuiesti la casa, poti amenaja o camera tehnica in care sa instalezi centrala termica, boilere, hidrofor si alte echipamente sanitare pentru confort.

 

Cum se monteaza centrala termica?

 

Trecerea de la sistemul centralizat de incalzire la amplasarea centralei termice in apartament se face sub supraveghere legala. Pentru a beneficia de acest confort, trebuie sa indeplinesti toate conditiile in vigoare. Daca ai ajuns la momentul montarii cazanului in perete, inseamna ca o buna parte din formalitati au fost executate. Tine cont insa ca nu doar punerea in functiune, ci si exploatarea propriu-zisa a centralei se face tot respectand legislatia in domeniu. Astfel, vei fi obligat sa efectuezi o data la doi ani verificarea tehnica periodica (VTP), la care se adauga masurile de siguranta adoptate individual, care constau in revizii anuale si lucrari de mentenanta.

Centrala termica, combustibil solid, caldura

Conditiile de amplasare a centralei termice sunt impuse de configuratia locuintei. In functie de utilitatile disponibile, lucrarea poate fi mai simpla sau mai complexa. In cazul apartamentelor, daca asociatia de proprietari a investit in instalarea contoarelor individuale de gaz, cu cate doua focuri pregatite pentru fiecare locuinta, pozitionarea centralei termice este o simpla formalitate. Persoana fizica sau firma autorizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) instaleaza un contor individual pe casa scarii pentru fiecare apartament, aduce o teava separata de gaze pana in casa si lasa instalatia pregatita pana in locul unde se amplaseaza centrala termica. In momentul executiei lucrarii, instalatorul doar scoate dopul de la capatul tevii si alimenteaza cazanul cu gaze naturale.

Centrala termica - detelii interior, combustibil solid, caldura
 

Pentru casele ridicate pe pamant exista alte norme de amplasare a centralei termice. In functie de suprafata, numarul de camere si locatari investitia poate porni de la o centrala termica de apartament, instalata in bucatarie, pana la o camera tehnica in care montezi centrala, boilere, hidrofor si alte echipamente necesare.

 

Conditii de amplasare

 

Centrala termica are rolul de-a oferi caldura in sezonul rece si apa calda de-a lungul intregului an. Pentru a te bucura cat mai mult timp de un randament optim al instalatiei, trebuie sa o exploatezi corespunzator si sa o protejezi. Alegerea celui mai potrivit loc pentru amplasare centrala termica te va ajuta sa obtii cel mai bun randament. In primul rand, trebuie respectate normele de siguranta, pe care proiectantul le-a avut in vedere cand a intocmit documentatia tehnica.

 

Pe peretele exterior al bucatariei sau balconului

 

Centralele termice cu tiraj fortat sunt cele mai raspandite in locuintele din tara noastra. Sunt intalnite cel mai des in apartamentele de bloc si in casele cu suprafete mici. Pentru a functiona, centrala inchisa etans primeste aer din afara incaperii, printr-un kit de alimentare si evacuare a gazelor arse. Tubulatura care permite aspiratia aerului si evacuarea gazelor arse in exterior trebuie sa fie cat mai scurta. Din acest motiv, centrala se monteaza pe peretele exterior al bucatariei sau al balconului, iar lucrarea trebuie sa includa si executarea unei gauri potrivite pentru aceasta teava. Acolo unde peretele exterior nu permite amplasarea centralei, aceasta poate fi montata in colt, pe peretele perpendicular cu zidul exterior, la cativa centimetri de margine.

Montare centrala termica pe perete living

Centrala termica, bucatarie, apa calda, caldura

 

Integrarea centralei in mobilier

 

In unele apartamente noi, centrala este mascata intr-un soldat vertical integrat in mobilierul bucatariei. Daca optezi pentru un astfel de amplasament, trebuie sa tii cont de distanta care trebuie lasata in fiecare latura a cazanului, pentru demontarea carcasei, verificari si lucrari de mentenanta. Spatiul de acces din jurul centralei trebuie sa fie de aproximativ 40 de centimetri in fiecare latura, motiv pentru care mascarea centralei in nise sau elemente de mobilier este de evitat. Daca totusi preferi acest sistem din ratiuni estetice, asigura-te ca mobilierul din jurul centralei poate fi usor desfacut din perete, eventual cu 2 sau 4 suruburi, pentru a permite efectuarea lucrarilor necesare. Cele mai potrivite echipamente pentru acest amplasament sunt centralele termice in condensatie, deoarece au un circuit de combustie complet etans.

 

Cum amenajezi camera tehnica

 

Pentru casele mai mari, cu un numar superior de camere, radiatoare si locatari, amplasarea centralei termice presupune amenajarea unei camere tehnice. Pentru cazanele pe baza de combustibili solizi, camera tehnica este singura optiune, deoarece acestea presupun instalarea altor echipamente adiacente: pompa de circulatie a apei,vas de expansiune, generator electric etc. In plus, camera tehnica serveste si drept depozit pentru combustibilul solid cu care alimentezi centrala. Centralele termice pe gaz si cele electrice pot fi amplasate si pe peretele bucatariei sau in balcon, la fel ca la bloc. Totusi, daca pe langa cazanul centralei mai ai si boilere, hidrofoare sau alte echipamente sanitare de confort, solutia este amenajarea acestei camere. Daca o incluzi inca din faza de proiectare si constructie a casei, echipa de specialisti se va asigura de eficienta si functionalitatea ei. Pe parcurs, camera tehnica poate fi amenajata si intr-un proiect mai amplu de renovare a casei. In general, centralele termice prevad indicatii despre amenajarea camerei tehnice in manalul de utilizare. Respectarea acestora te va scuti de alte griji cu privire la siguranta echipamentului.

 

Dotari necesare pentru camera tehnica

 

Dupa amenajarea zidurilor camerei centralei va trebui sa asiguri toate utilitatile necesare. In primul rand, trebuie sa instalezi o sursa electrica individuala, cu sistem de impamantare. Pentru a preveni accidentele provocate de penele de curent in timpul functionarii pompei centralei, este bine sa investesti intr-un generator electric. Acesta ajuta centrala sa functioneze cel putin pana se stinge focul din cazan, evitand riscul cresterii presiunii din cauza opririi pompei actionate electric. Generatorul functioneaza cu combustibil si poate fi automat (porneste singur in cazul opririi curentului) sau manual (trebuie sa mergi in camera tehnica pentru a-l porni si a schimba sursa de alimentare electrica). La fel de utile in acest sens sunt si sistemeleUPS alimentate de un acumulator de masina, care pornesc automat si asigura de la cateva zeci de minute la cateva ore de functionare in siguranta. Accesul in camera centralei trebuie sa fie facil, deoarece vei avea nevoie sa alimentezi cazanul cu combustibil. Pe langa usa din exterior, o cale de acces din interiorul casei te scuteste de neplacerea iesirii afara iarna pentru a pune pe foc.

Centrala termica, intretinere, curatare, mentenanta

Pentru alimentarea cu aer si evacuarea gazelor arse, camera trebuie sa fie suficient de mare si de aerisita. La mai putin de 50 de centimetri deasupra pardoselii si 40 de centimetri sub nivelul plafonului superior trebuie sa dai doua gauri in peretele exterior al camerei, pentru circularea aerului. Daca alegi tiraj natural, cu cos de fum, asigura-te ca lasi o gura de vizitare la baza pentru a-l curata de funingine si alte resturi. Operatiunea de curatare a cusului de evacuare este una importanta, deoarece asigura tirajul centralei. Asezarea propriu-zisa a cazanului se face respectand indicatiile tehnice, pentru a permite operatiunile de verificare, mentenanta si service. Daca functioneaza pe combustibili solizi, materia prima trebuie depozitata in conditii de siguranta, eventual pe un perete lateral al camerei. Usa de incarcare a combustibilului trebuie sa aiba suficient loc de deschidere pentru a permite alimentarea si curatarea periodica.

 

Interdictii pentru amplasarea centralei termice

 

Rolul interdictiilor centralei termice nu este de a complica arhitectura casei, ci de a asigura o functionare in conditii de siguranta deplina. Am amintit deja ca echipamentul trebuie instalat in bucatarie sau pe balcon in cazul apartamentelor de bloc sau al caselor mici, sau in camera tehnica pentru constructiile mai mari.

  • Asadar, este lesne de inteles ca locul centralei termice nu este in dormitor, camera de zi sau hol.
  • In cazul institutiilor, camera tehnica nu va fi amplasata sub incaperi cu flux mare de persoane.
  • Pentru a evita orice incident, acest spatiu va fi amenajat intr-o camera adiacenta, departe de accesul persoanelor neautorizate.
  • Peretii si ferestrele care inconjoara centrala termica nu pot fi din lemn sau alte materiale combustibile.
  • Regula interdictiei instalatiilor GPL la nivelurile de sub cota 0 se pastreaza si in cazul centralelor termice, acestea nu pot fi instalate la subsol.
  • Orice camera predispusa la condens, inghet sau umiditate ridicata nu este potrivita pentru amplasarea centralei termice. Nerespectarea acestei prevederi va duce la functionarea defectuoasa a instalatiei, urmata de defectiuni costisitoare.
  • Centralele termice cu camera de ardere deschisa sau tiraj natural nu pot fi instalate in baie.

 

Amplasarea centralei termice trebuie sa ofere o functionare optima, in conditii de siguranta deplina. Firma autorizata cu care lucrezi trebuie sa cunoasca toate detaliile legale si tehnice pentru executia instalatiei centrale. Instalarea corecta si exploatarea in parametri normali a echipamentelor sanitare vor ajuta sa te bucuri cat mai mult timp de confortul casei tale. 


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau
Contact RoInstalatii.Ro
Despre Cristian Alexandru
Avatar Cristian Alexandru

0376.44.80.30

office@roinstalatii.ro

Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

Centrale termice

Centrale termice pe gaz

Centrale termice electrice

Centrale termice pe combustibil solid

Centrale termice pe peleti

Accesorii pentru centrale termice

UPS si stabilizatoare de tensiune

Filtre antimagnetita

Filtre anticalcar si armaturi montaj

Cosuri de fum din inox

Termostate de ambient

Tubulatura de evacuare

Accesorii GPL

Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

Calorifere / Radiatoare

Calorifere panou din otel

Calorifere panou din otel cu ventil

Calorifere panou din otel verticale

Calorifere din aluminiu

Calorifere de baie

Calorifere decorative

Calorifere decorative Purmo

Calorifere tubulare Tesi

Calorifere SAX

Calorifere PIANO

Calorifere ARPA

Convectoare electrice

Robineti si accesorii calorifere

Panouri solare

Panouri solare presurizate

Panouri solare nepresurizate

Sisteme complete

Accesorii panouri solare

Incalzire in pardoseala

Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

Teava pex

Colectoare de distributie

Grupuri de amestec si distributie

Accesorii si componente

Placa cu nuturi

Cutii pentru distribuitoare

Incalzire in pardoseala electrica

Covorase electrice

Automatizari incalzire in pardoseala

Automatizari cu fir

Automatizari wireless / Smart Home

Boilere / Puffere

Boilere electrice

Boilere termoelectrice

Boilere pe lemn/electric

Boilere indirecte

Boilere cu pompa de caldura

Incalzitoare instant

Puffere

Puffere pentru pompe de caldura

Incalzitoare instant apa calda electrice

Boilere pentru pompe de caldura

Pompe de apa / Hidrofoare

Pompe de circulatie

Pompe submersibile

Pompe periferice

Hidrofoare

Vase de expansiune pentru incalzire

Vase de expansiune pentru hidrofor

Vase de expansiune pentru A.C.M.

Vase de expansiune multifunctionale

Accesorii pentru pompe

Instalatii APA / GAZ / CANAL

Teava PEX

Racorduri de presare pentru PEX

Colectoare si distribuitori

Teava de cupru

Fitinguri de cupru

Teava si fitinguri PPR alb

Teava si fitinguri PPR verde

Teava si fitinguri PEXAL

Canalizari interioare PP

Izolatie pentru teava

Mufe rapide GEBO

Mufe rapide COBRARING

Contoare de apa / Apometre

Robineti pentru apa TIEMME

Supape de sens filtre si sorburi

Supape de siguranta

Robineti pentru gaz TIEMME

Reductoare de presiune / Manometre

Armaturi industriale fonta

Robineti cu sfera si flansa

Robineti sertar

Robineti cu fluture disc

Filtre Y

Flanse si accesorii

Rezervoare de Apa

Accesorii pentru instalatori

Detectoare de gaz

Climatizare

Aer conditionat mono split

Aer conditionat multi split

Aparate de tratare si filtrare aer

Aer conditionat portabil

Casa si gradina, bricolaj

Baterii monocomanda

Masini de taiat gresie si faianta

Rigole si sifoane de dus

Pompe de caldura

Pompe de caldura split

Pompe de caldura monobloc

Pompe de caldura hibrid monobloc

Pompe de caldura hibrid split

Accesorii pentru pompe de caldura

Sisteme fotovoltaice si accesorii

Kituri panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice

Piese de schimb

Piese de schimb boilere

Rezistente boilere

Anod magneziu boiler

Termostate boiler

Placi boiler

Piese de schimb centrale termice

Placi centrale

Electrod aprindere

Fluxostate

Schimbatoare caldura centrala

Pompe recirculare

Robineti umplere centrala

Vane gaz

Vase expansiune

Ventilatoare centrala

Presostate centrale

Termomanometre si Manometre

Supape presiune centrala

Senzori de temperatura