Caloriferul nu se incalzeste - Identificarea problemelor pentru aplicarea solutiilor adecvate
RoInstalatii.Ro | Blog | Caloriferul nu se incalzeste - Identificarea problemelor pentru aplicarea solutiilor adecvate

Caloriferul nu se incalzeste - Identificarea problemelor pentru aplicarea solutiilor adecvate

Va recomandam

Publicat la 06 Oct 2023 | 70 afisari


Caloriferul nu se incalzeste - Identificarea problemelor pentru aplicarea solutiilor adecvate. Poza 1

Incalzirea spatiilor interioare cu ajutorul caloriferelor este o solutie des intalnita in locuintele din Romania, pentru ca aceste echipamente reusesc sa faca fata cu brio celor mai scazute temperaturi, incalzirea facandu-se intr-un mod adecvat, la un randament inalt si fara a crea posibilitatea aparitiei unor defectiuni majore. Totusi, in anumite circumstante, in special daca sistemul termic nu este intretinut corespunzator, pot aparea situatii nedorite, in care unul sau mai multe calorifere conectate la centrala termica sau la instalatia centralizata se incalzesc deficitar sau nu se incalzesc deloc. Desi pare o situatie dificil de rezolvat, in cele mai multe cazuri solutiile pot fi aplicate chiar de catre proprietari prin proceduri la indemana. 

Sumar

     

    In articolul urmator, proprietarii ce folosesc aceasta modalitate de incalzire pot afla care sunt cele mai des intalnite probleme in ceea ce priveste functionarea deficitara a caloriferelor din aluminiu, otel, fonta sau alte materiale rezistente, cum pot fi acestea identificate si care sunt solutiile ce trebuie sa fie utilizate pentru indepartarea lor. In plus, se va putea consulta o lista de sfaturi utile, ce pot fi aplicate de catre orice persoana pentru a se evita aparitia frecventa a unor imprejurari de acest gen. 

     

     

    Caloriferul nu se incalzeste - Probleme des intalnite in incalzirea spatiilor

     

    Caloriferul nu se incalzeste - Identificarea problemelor pentru aplicarea solutiilor adecvate. Poza 2

     

    Caloriferele termice sunt componente ale sistemului de incalzire. Aceste piese se prezinta sub forma unor incinte etanse, realizate din otel, aluminiu, fonta sau alte materiale rezistente, cu coeficient termic ridicat, prin interiorul carora circula agentul termic intr-un circuit inchis. Lichidul infierbantat de centrala termica cedeaza energia catre peretii caloriferului, iar acestia, datorita constructiei lor, incalzesc aerul din jur si, implicit, intreaga locuinta. 

     

    Sistemul a fost gandit ca fiind unul rezistent, ce necesita intretinere minima si care nu sufera defectiuni majore in mod frecvent. In anumite circumstante, insa, este posibil ca sistemul sa aiba probleme, in majoritatea cazurilor fiind vorba despre incalzirea deficitara a caloriferelor. 

     

    Cum functioneaza caloriferele si din ce cauze nu se incalzesc acestea?

     

    Cea mai mare parte a proprietarilor de apartamente, dar si o parte insemnata a celor care detin case aleg sa incalzeasca spatiile interioare in timpul perioadelor cu temperaturi scazute cu ajutorul unei centrale termice pe gaz, lemne, carbuni sau alt combustibil ce incalzeste agentul termic, trimis ulterior prin intermediul unei pompe de recirculare catre un numar mai mare sau mai mic de calorifere montate in incaperile locuintei. 

     

    Pentru transmiterea corespunzatoare a energiei termice este necesara circulatia corecta a lichidului fierbinte, orice obstacol in calea acestuia putandu-se solda cu aparitia unor puncte reci sau chiar cu neincalzirea completa a caloriferului. In cazul in care se ivesc astfel de situatii, identificate mai ales la prima pornire a centralei la inceputul sezonului rece, proprietarii trebuie sa stie cum sa identifice problema reala. 

     

    Motivul este dat de existenta posibilitatii indepartarii neregulilor, chiar de catre proprietari, fara a fi necesar sa se apeleze la serviciile unui instalator profesionist greu de gasit, care poate solicita tarife mari. 

     

    Principalele probleme aparute in utilizarea caloriferelor

     

    Sistemul de incalzire cu ajutorul caloriferelor este format din cateva componente rezistente, ce nu sufera defectiuni majore in mod frecvent. In afara centralei ce arde combustibilul pentru incalzirea agentului termic sunt implicate tevile de legatura, robinetii si caloriferele propriu-zise. 

     

    In cazul centralei, daca aceasta sufera defectiuni, este interzisa aplicarea unor reparatii de catre persoanele neautorizate, din cauza riscurilor ce ar putea aparea, aici fiind vorba despre prezenta unor gaze inflamabile si a unor presiuni ridicate. Daca defectiunile apar in zona tevilor, robinetilor si a caloriferului, sistemul a fost gandit in asa fel incat reparatiile sa fie usor de aplicat, chiar si de catre nespecialisti. In acest caz este necesar sa se detina unele informatii care sa permita identificarea cu precizie a problemei si, implicit, solutia ce trebuie sa fie aplicata. 

     

    Astfel, cel mai adesea pot fi identificate urmatoarele situatii:

    • Unul sau mai multe calorifere nu se incalzesc deloc;
    • Caloriferele se incalzesc doar in partea de sus;
    • Caloriferele se incalzesc doar in partea de jos. 

    Fiecare problema poate avea mai multe cauze, insa exista anumite semne ce pot ajuta la identificarea sa corecta.

     

    Identificarea problemelor caloriferului pentru care nu se incalzeste

     

    Caloriferul nu se incalzeste - Identificarea problemelor pentru aplicarea solutiilor adecvate. Poza 3

     

    La finalul sezonului cald este necesara o repunere in functiune a sistemului de incalzire. Recomandarea specialistilor este ca acest demers sa fie realizat cu cateva saptamani bune inaintea sosirii temperaturilor prea scazute ale iernii. Perioada aceasta este una foarte utila. Daca este identificata o problema, atunci va exista suficient timp pentru aplicarea unor reparatii si interventii corecte. 

     

    De cele mai multe ori este suficienta punerea in functiune a sistemului urmata de inspectia fiecarui calorifer pentru a se observa daca acesta se incalzeste la temperatura potrivita pe toata suprafata, fara a exista anumite zone reci. Daca, totusi, astfel de situatii sunt identificate, este necesara cu siguranta o interventie rapida. In caz contrar, odata ce temperaturile exterioare vor scadea sub zero grade, caloriferul nu va face fata, iar temperatura din camera nu va fi confortabila. 

     

     

    Caloriferele nu se incalzesc deloc

     

    Daca la pornirea sistemului de incalzire niciunul dintre caloriferele din locuinta nu se incalzeste, problema este una sistemica, nu doar legata de o singura piesa. Cel mai adesea poate fi vorba despre o problema a centralei in sine. Majoritatea centralelor moderne au un ecran ce anunta prezenta unor defectiuni, acestea putand fi usor de identificat cu ajutorul manualului de intretinere sau a internetului.

     

    O alta cauza a problemei poate fi legata de setarea termostatului centralei. Daca temperatura din interior este superioara celei indicate de termostat, atunci centrala nu va trimite agent termic spre calorifere, deci acestea nu se vor incalzi. Situatia poate fi rezolvata prin setarea pe termostat a unei temperaturi superioare celei din mediul ambient. Problema poate fi cauzata si de pozitia inchisa a robinetului de control de pe teava de iesire din centrala. In acest caz este suficienta deschiderea robinetului, ceea ce permite transferul agentului termic spre calorifere.

     

    In unele cazuri se va observa ca doar unul dintre calorifere nu functioneaza, celelalte incalzindu-se corespunzator. Cauzele pot fi multiple, fiind vorba despre defectarea robinetului cu termostat montat la caloriferul respectiv, echilibrarea incorecta a sistemului sau chiar infundarea completa a tevilor sau chiar a caloriferului in sine. 

     

    Daca este vorba de functionarea incorecta a robinetului termostatic, se poate incerca deblocarea pinului de sub buton prin miscarea acestui sau chiar prin lovirea dispozitivului cu un obiect usor (aceeasi procedura poate fi aplicata si in cazul unor defectiuni la termostatul unui calorifer electric). In cazul in care aceste proceduri nu sunt efective, va fi necesara inlocuirea lui. In cazul in care sunt identificate probleme la robinetul caloriferului, in sensul ca acesta a ramas blocat in pozitia inchis, se poate incerca deblocarea acestuia prin aplicarea unei forte superioare. Daca nici asa nu se poate rezolva, cea mai buna solutie este inlocuirea lui cu unul nou.

     

    Caloriferele nu se incalzesc in partea de sus

     

    In unele situatii, la pornirea centralei, se observa o incalzire a caloriferelor la o temperatura corespunzatoare, insa incalzirea nu este una completa, partea de sus fiind mai putin calda sau chiar rece. Situatia ca nu se incalzeste tot caloriferul apare, pentru ca, in timpul cat centrala nu a functionat, aerul a patruns in circuit si s-a adunat in partea de sus a caloriferelor, nepermitand transferul apei calde. De cele mai multe ori, aceasta situatie se manifesta si sub forma unor zgomote anormale din zona caloriferelor si vei spune ca, poate, „caloriferul face zgomot”.

     

    Dupa identificarea exacta a problemei se poate trece la remedierea ei. In acest caz, nu este necesara prezenta unui instalator, interventia putand fi facuta direct de proprietar. Mai exact, este nevoie de o aerisire a instalatiei prin manevrarea dispozitivului de aerisire ce este montat, fie in partea de sus a caloriferului, fie intr-un anumit punct al sistemului de incalzire. 

     

    Cu ajutorul unei chei speciale se va desface robinetul de aerisire, permitandu-se astfel iesirea aerului din sistem. In momentul in care prin dispozitiv iese doar lichid, aerisirea este completa si trebuie doar inchis la loc robinetul. In cazul in care caloriferul nu se incalzeste, chiar daca aerisirea a fost realizata corect, probabil cauza nu a fost corect identificata si este nevoie de vizita unui instalator experimentat, care stie cum sa rezolve situatia.

     

     

    Caloriferele nu se incalzesc in partea de jos

     

    Daca problema identificata este aceea ca nu se incalzeste caloriferul jos a acestuia, cauza este cel mai probabil depunerile de mal, magnetita, calcar sau alte resturi in aceasta zona. Situatia poate fi rezovata doar prin indepartarea acestori resturi spaland caloriferul. Operatiunea nu este numaidecat una complexa, insa sunt necesare unele interventii ce nu pot fi aplicate de persoanele fara experienta in domeniul instalatiilor termice. Totusi, atunci cand aceste cunostinte exista, se vor urmari etapele urmatoare:

     

    • in primul rand, este necesara oprirea centralei termice, pentru a nu aparea probleme;
    • in al doilea rand, se opreste circuitul de apa prin inchiderea robinetului de control al caloriferului;
    • dupa oprirea apei se poate trece la demontarea caloriferului prin desfacerea piulitelor de prindere din partea superioara si inferioara a acestuia (in calorifer inca exista o cantitate insemnata de apa, asa ca este indicata plasarea unor recipiente pentru adunarea acesteia);
    • caloriferul demontat este asezat intr-un loc potrivit (de exemplu intr-o cada) si se va spala prin introducerea apei sub presiune prin orificiul superior, urmand ca jetul de apa sa scoata afara resturile prin partea inferioara;
    • dupa spalare, caloriferul este montat la loc, avandu-se in vedere etanseitatea conexiunilor, urmata de deschiderea robinetului de control;
    • ultimul pas este reprezentat de repornirea centralei (in cazul in care presiunea din sistem este prea redusa, se va incarca instalatia cu agent termic pana la atingerea valorii recomandate).

     

    Solutii ce pot fi aplicate pentru evitarea problemelor din cauza carora nu se incalzeste caloriferul

     

    Ca orice problema, si in cazul caloriferelor, este indicata luarea unor masuri care sa previna aparitia unor defectiuni, si nu sa se realizeze lucrari complexe si scumpe pentru rezolvarea situatiilor nedorite. Specialistii in instalatii termice au realizat o lista de recomandari ce pot fi urmate cu usurinta si care garanteaza folosirea sistemului de incalzire cu ajutorul caloriferelor, fara aparitia frecventa a unor defectiuni:

     

    • Prima recomandare este cea a folosirii la momentul montajului sistemului a unor componente de calitate. Desi in acest caz este nevoie de o investitie superioara, lipsa defectiunilor va face ca sistemul sa fie rentabil in timp. Astfel, se vor utiliza calorifere din otel sau aluminiu de tip premium, fabricate de branduri renumite pentru calitatea si trainicia echipamentelor. Aceeasi grija va fi luata si cu privire la alte componente, precum robinetii de control si cei termostatici; dar si tevile de legatura.
    • Un dusman important al sistemelor de incalzire cu agent termic este reprezentat de calcarul din apa. Aceasta substanta are tendinta de a se depune in anumite zone ale sistemului, impiedicand trecerea apei fierbinti. Solutia este reprezentata de montarea unui filtru anticalcar ce are scopul de a impiedica aparitia depunerilor problematice. Aceeasi grija trebuie sa fie luata si fata de magnetita ce poate fi oprita cu ajutorul unui filtru magnetic special;
    • O idee buna este reprezentata de realizarea periodica a unor revizii de catre un instalator profesionist. Acesta va sti sa identifice problemele in stadii incipiente, putandu-se astfel lua masuri pentru indepartarea lor si pentru obtinerea unui sistem eficient ce incalzeste interioarele fara probleme, chiar daca temperaturile exterioare sunt mult sub zero grade Celsius. Astfel, se va urmari etanseitatea tuturor conexiunilor, setarea corecta a centralei termice si a termostatului ambiental, echilibrarea sistemului si obtinerea unei presiuni corespunzatoare a lichidului termic;
    • Aerisirea sistemului termic trebuie sa fie aplicata cel putin o data pe an, la debutul sezonului rece sau mai des, daca se observa necesitatea procedurii (zgomote in instalatie, aparitia unor puncte reci in partea de sus a caloriferelor). In acest mod se va elimina aerul ce a patruns in sistem si se va obtine eficienta maxima.

     

    In concluzie, intretinerea corecta si la timp a sistemului termic de incalzire cu ajutorul centralei termice si a caloriferelor este o buna metoda prin care se poate atinge functionarea eficienta a acestuia.

     


    Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


    Adauga comentariul tau
    Contact RoInstalatii.Ro
    Despre Cristian Alexandru
    Avatar Cristian Alexandru

    0376.44.80.30

    office@roinstalatii.ro

    Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

    Centrale termice

    Centrale termice pe gaz

    Centrale termice electrice

    Centrale termice pe combustibil solid

    Centrale termice pe peleti

    Accesorii pentru centrale termice

    UPS si stabilizatoare de tensiune

    Filtre antimagnetita

    Filtre anticalcar si armaturi montaj

    Cosuri de fum din inox

    Termostate de ambient

    Tubulatura de evacuare

    Accesorii GPL

    Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

    Calorifere / Radiatoare

    Calorifere panou din otel

    Calorifere panou din otel cu ventil

    Calorifere panou din otel verticale

    Calorifere din aluminiu

    Calorifere de baie

    Calorifere decorative

    Calorifere decorative Purmo

    Calorifere tubulare Tesi

    Calorifere SAX

    Calorifere PIANO

    Calorifere ARPA

    Convectoare electrice

    Robineti si accesorii calorifere

    Panouri solare

    Panouri solare presurizate

    Panouri solare nepresurizate

    Sisteme complete

    Accesorii panouri solare

    Incalzire in pardoseala

    Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

    Teava pex

    Colectoare de distributie

    Grupuri de amestec si distributie

    Accesorii si componente

    Placa cu nuturi

    Cutii pentru distribuitoare

    Incalzire in pardoseala electrica

    Covorase electrice

    Automatizari incalzire in pardoseala

    Automatizari cu fir

    Automatizari wireless / Smart Home

    Boilere / Puffere

    Boilere electrice

    Boilere termoelectrice

    Boilere pe lemn/electric

    Boilere indirecte

    Boilere cu pompa de caldura

    Incalzitoare instant

    Puffere

    Puffere pentru pompe de caldura

    Incalzitoare instant apa calda electrice

    Boilere pentru pompe de caldura

    Pompe de apa / Hidrofoare

    Pompe de circulatie

    Pompe submersibile

    Pompe periferice

    Hidrofoare

    Vase de expansiune pentru incalzire

    Vase de expansiune pentru hidrofor

    Vase de expansiune pentru A.C.M.

    Vase de expansiune multifunctionale

    Accesorii pentru pompe

    Instalatii APA / GAZ / CANAL

    Teava PEX

    Racorduri de presare pentru PEX

    Colectoare si distribuitori

    Teava de cupru

    Fitinguri de cupru

    Teava si fitinguri PPR alb

    Teava si fitinguri PPR verde

    Teava si fitinguri PEXAL

    Canalizari interioare PP

    Izolatie pentru teava

    Mufe rapide GEBO

    Mufe rapide COBRARING

    Contoare de apa / Apometre

    Robineti pentru apa TIEMME

    Supape de sens filtre si sorburi

    Supape de siguranta

    Robineti pentru gaz TIEMME

    Reductoare de presiune / Manometre

    Armaturi industriale fonta

    Robineti cu sfera si flansa

    Robineti sertar

    Robineti cu fluture disc

    Filtre Y

    Flanse si accesorii

    Rezervoare de Apa

    Accesorii pentru instalatori

    Detectoare de gaz

    Climatizare

    Aer conditionat mono split

    Aer conditionat multi split

    Aparate de tratare si filtrare aer

    Aer conditionat portabil

    Casa si gradina, bricolaj

    Baterii monocomanda

    Masini de taiat gresie si faianta

    Rigole si sifoane de dus

    Pompe de caldura

    Pompe de caldura split

    Pompe de caldura monobloc

    Pompe de caldura hibrid monobloc

    Pompe de caldura hibrid split

    Accesorii pentru pompe de caldura

    Sisteme fotovoltaice si accesorii

    Kituri panouri fotovoltaice

    Panouri fotovoltaice

    Piese de schimb

    Piese de schimb boilere

    Rezistente boilere

    Anod magneziu boiler

    Termostate boiler

    Placi boiler

    Piese de schimb centrale termice

    Placi centrale

    Electrod aprindere

    Fluxostate

    Schimbatoare caldura centrala

    Pompe recirculare

    Robineti umplere centrala

    Vane gaz

    Vase expansiune

    Ventilatoare centrala

    Presostate centrale

    Termomanometre si Manometre

    Supape presiune centrala

    Senzori de temperatura