Publicat la 06 Oct 2023 | 185 afisari
Incalzirea spatiilor interioare cu ajutorul caloriferelor este o solutie des intalnita in locuintele din Romania, pentru ca aceste echipamente reusesc sa faca fata cu brio celor mai scazute temperaturi, incalzirea facandu-se intr-un mod adecvat, la un randament inalt si fara a crea posibilitatea aparitiei unor defectiuni majore. Totusi, in anumite circumstante, in special daca sistemul termic nu este intretinut corespunzator, pot aparea situatii nedorite, in care unul sau mai multe calorifere conectate la centrala termica sau la instalatia centralizata se incalzesc deficitar sau nu se incalzesc deloc. Desi pare o situatie dificil de rezolvat, in cele mai multe cazuri solutiile pot fi aplicate chiar de catre proprietari prin proceduri la indemana.
In articolul urmator, proprietarii ce folosesc aceasta modalitate de incalzire pot afla care sunt cele mai des intalnite probleme in ceea ce priveste functionarea deficitara a caloriferelor din aluminiu, otel, fonta sau alte materiale rezistente, cum pot fi acestea identificate si care sunt solutiile ce trebuie sa fie utilizate pentru indepartarea lor. In plus, se va putea consulta o lista de sfaturi utile, ce pot fi aplicate de catre orice persoana pentru a se evita aparitia frecventa a unor imprejurari de acest gen.
Caloriferele termice sunt componente ale sistemului de incalzire. Aceste piese se prezinta sub forma unor incinte etanse, realizate din otel, aluminiu, fonta sau alte materiale rezistente, cu coeficient termic ridicat, prin interiorul carora circula agentul termic intr-un circuit inchis. Lichidul infierbantat de centrala termica cedeaza energia catre peretii caloriferului, iar acestia, datorita constructiei lor, incalzesc aerul din jur si, implicit, intreaga locuinta.
Sistemul a fost gandit ca fiind unul rezistent, ce necesita intretinere minima si care nu sufera defectiuni majore in mod frecvent. In anumite circumstante, insa, este posibil ca sistemul sa aiba probleme, in majoritatea cazurilor fiind vorba despre incalzirea deficitara a caloriferelor.
Cum functioneaza caloriferele si din ce cauze nu se incalzesc acestea?
Cea mai mare parte a proprietarilor de apartamente, dar si o parte insemnata a celor care detin case aleg sa incalzeasca spatiile interioare in timpul perioadelor cu temperaturi scazute cu ajutorul unei centrale termice pe gaz, lemne, carbuni sau alt combustibil ce incalzeste agentul termic, trimis ulterior prin intermediul unei pompe de recirculare catre un numar mai mare sau mai mic de calorifere montate in incaperile locuintei.
Pentru transmiterea corespunzatoare a energiei termice este necesara circulatia corecta a lichidului fierbinte, orice obstacol in calea acestuia putandu-se solda cu aparitia unor puncte reci sau chiar cu neincalzirea completa a caloriferului. In cazul in care se ivesc astfel de situatii, identificate mai ales la prima pornire a centralei la inceputul sezonului rece, proprietarii trebuie sa stie cum sa identifice problema reala.
Motivul este dat de existenta posibilitatii indepartarii neregulilor, chiar de catre proprietari, fara a fi necesar sa se apeleze la serviciile unui instalator profesionist greu de gasit, care poate solicita tarife mari.
Principalele probleme aparute in utilizarea caloriferelor
Sistemul de incalzire cu ajutorul caloriferelor este format din cateva componente rezistente, ce nu sufera defectiuni majore in mod frecvent. In afara centralei ce arde combustibilul pentru incalzirea agentului termic sunt implicate tevile de legatura, robinetii si caloriferele propriu-zise.
In cazul centralei, daca aceasta sufera defectiuni, este interzisa aplicarea unor reparatii de catre persoanele neautorizate, din cauza riscurilor ce ar putea aparea, aici fiind vorba despre prezenta unor gaze inflamabile si a unor presiuni ridicate. Daca defectiunile apar in zona tevilor, robinetilor si a caloriferului, sistemul a fost gandit in asa fel incat reparatiile sa fie usor de aplicat, chiar si de catre nespecialisti. In acest caz este necesar sa se detina unele informatii care sa permita identificarea cu precizie a problemei si, implicit, solutia ce trebuie sa fie aplicata.
Astfel, cel mai adesea pot fi identificate urmatoarele situatii:
Fiecare problema poate avea mai multe cauze, insa exista anumite semne ce pot ajuta la identificarea sa corecta.
La finalul sezonului cald este necesara o repunere in functiune a sistemului de incalzire. Recomandarea specialistilor este ca acest demers sa fie realizat cu cateva saptamani bune inaintea sosirii temperaturilor prea scazute ale iernii. Perioada aceasta este una foarte utila. Daca este identificata o problema, atunci va exista suficient timp pentru aplicarea unor reparatii si interventii corecte.
De cele mai multe ori este suficienta punerea in functiune a sistemului urmata de inspectia fiecarui calorifer pentru a se observa daca acesta se incalzeste la temperatura potrivita pe toata suprafata, fara a exista anumite zone reci. Daca, totusi, astfel de situatii sunt identificate, este necesara cu siguranta o interventie rapida. In caz contrar, odata ce temperaturile exterioare vor scadea sub zero grade, caloriferul nu va face fata, iar temperatura din camera nu va fi confortabila.
Daca la pornirea sistemului de incalzire niciunul dintre caloriferele din locuinta nu se incalzeste, problema este una sistemica, nu doar legata de o singura piesa. Cel mai adesea poate fi vorba despre o problema a centralei in sine. Majoritatea centralelor moderne au un ecran ce anunta prezenta unor defectiuni, acestea putand fi usor de identificat cu ajutorul manualului de intretinere sau a internetului.
O alta cauza a problemei poate fi legata de setarea termostatului centralei. Daca temperatura din interior este superioara celei indicate de termostat, atunci centrala nu va trimite agent termic spre calorifere, deci acestea nu se vor incalzi. Situatia poate fi rezolvata prin setarea pe termostat a unei temperaturi superioare celei din mediul ambient. Problema poate fi cauzata si de pozitia inchisa a robinetului de control de pe teava de iesire din centrala. In acest caz este suficienta deschiderea robinetului, ceea ce permite transferul agentului termic spre calorifere.
In unele cazuri se va observa ca doar unul dintre calorifere nu functioneaza, celelalte incalzindu-se corespunzator. Cauzele pot fi multiple, fiind vorba despre defectarea robinetului cu termostat montat la caloriferul respectiv, echilibrarea incorecta a sistemului sau chiar infundarea completa a tevilor sau chiar a caloriferului in sine.
Daca este vorba de functionarea incorecta a robinetului termostatic, se poate incerca deblocarea pinului de sub buton prin miscarea acestui sau chiar prin lovirea dispozitivului cu un obiect usor (aceeasi procedura poate fi aplicata si in cazul unor defectiuni la termostatul unui calorifer electric). In cazul in care aceste proceduri nu sunt efective, va fi necesara inlocuirea lui. In cazul in care sunt identificate probleme la robinetul caloriferului, in sensul ca acesta a ramas blocat in pozitia inchis, se poate incerca deblocarea acestuia prin aplicarea unei forte superioare. Daca nici asa nu se poate rezolva, cea mai buna solutie este inlocuirea lui cu unul nou.
In unele situatii, la pornirea centralei, se observa o incalzire a caloriferelor la o temperatura corespunzatoare, insa incalzirea nu este una completa, partea de sus fiind mai putin calda sau chiar rece. Situatia ca nu se incalzeste tot caloriferul apare, pentru ca, in timpul cat centrala nu a functionat, aerul a patruns in circuit si s-a adunat in partea de sus a caloriferelor, nepermitand transferul apei calde. De cele mai multe ori, aceasta situatie se manifesta si sub forma unor zgomote anormale din zona caloriferelor si vei spune ca, poate, „caloriferul face zgomot”.
Dupa identificarea exacta a problemei se poate trece la remedierea ei. In acest caz, nu este necesara prezenta unui instalator, interventia putand fi facuta direct de proprietar. Mai exact, este nevoie de o aerisire a instalatiei prin manevrarea dispozitivului de aerisire ce este montat, fie in partea de sus a caloriferului, fie intr-un anumit punct al sistemului de incalzire.
Cu ajutorul unei chei speciale se va desface robinetul de aerisire, permitandu-se astfel iesirea aerului din sistem. In momentul in care prin dispozitiv iese doar lichid, aerisirea este completa si trebuie doar inchis la loc robinetul. In cazul in care caloriferul nu se incalzeste, chiar daca aerisirea a fost realizata corect, probabil cauza nu a fost corect identificata si este nevoie de vizita unui instalator experimentat, care stie cum sa rezolve situatia.
Daca problema identificata este aceea ca nu se incalzeste caloriferul jos a acestuia, cauza este cel mai probabil depunerile de mal, magnetita, calcar sau alte resturi in aceasta zona. Situatia poate fi rezovata doar prin indepartarea acestori resturi spaland caloriferul. Operatiunea nu este numaidecat una complexa, insa sunt necesare unele interventii ce nu pot fi aplicate de persoanele fara experienta in domeniul instalatiilor termice. Totusi, atunci cand aceste cunostinte exista, se vor urmari etapele urmatoare:
Ca orice problema, si in cazul caloriferelor, este indicata luarea unor masuri care sa previna aparitia unor defectiuni, si nu sa se realizeze lucrari complexe si scumpe pentru rezolvarea situatiilor nedorite. Specialistii in instalatii termice au realizat o lista de recomandari ce pot fi urmate cu usurinta si care garanteaza folosirea sistemului de incalzire cu ajutorul caloriferelor, fara aparitia frecventa a unor defectiuni:
In concluzie, intretinerea corecta si la timp a sistemului termic de incalzire cu ajutorul centralei termice si a caloriferelor este o buna metoda prin care se poate atinge functionarea eficienta a acestuia.
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii