Revizia centralelor, cazanelor si a instalatiei de incalzire
RoInstalatii.Ro | Blog | Revizia centralelor, cazanelor si a instalatiei de incalzire

Revizia centralelor, cazanelor si a instalatiei de incalzire. Tot ce trebuie sa stii

Va recomandam

Publicat la 25 Aug 2020 | 3983 afisari


Revizia centralelor, instalatiei de incalzire, siguranta, randament

Punerea in functiune si autorizarea centralei termice se realizeaza in urma unor documentatii si a unor proceduri de verificare a instalatiei. Cadrul legal in care s-au facut acestea prevede ca cel putin o data la 2 anicentrala termica sa treaca printr-o verificare tehnica periodica (VTP). Respectarea legii si evitarea masurii de sistare a furnizarii gazelor naturale sunt argumente importante pentru revizie centrala termica, insa nu sunt singurele.   

 

Ce trebuie sa stii despre revizia centralei

 

Ansamblul instalatiei sanitare de caldura contine o serie deaccesorii si consumabile care se pot deteriora in timp. Daca apa calda menajera este folosita de-a lungul intregului an, alimentarea cu agent termic a caloriferelor este sistata timp de cateva luni. In aceasta perioada pot aparea defectiuni provocate de componentele electrice scoase din uz mult timp, de anumite depuneri pe circuit sau din alte cauze diverse. Din acest motiv, cel mai intelept este sa faci verificarea centralei termice inainte de inceperea sezonului rece, pentru a nu fi surprins de anumite defectiuni ce trebuie remediate si pentru a nu ramane fara caldura in primele zile de frig. Constatarea ca instalatia si cazanele sunt in buna stare de functionare sau inlocuirea la timp a anumitor componente te ajuta sa intampini in siguranta o noua iarna. Astfel, revizia anuala a echipamentului de incalzire previne si diminueaza pierderile provocate de functionarea defectuoasa a centralei, care produce facturi mai mari la energie, un grad mai mare de poluare a mediului inconjurator si poate duce la stricaciuni mai mari ale sistemului.

 

Verificarea tehnica periodica

 

In cazul autovehiculelor, inspectia tehnica periodica este o formalitate daca parcurgi la timp si cu seriozitate reviziile de sezon. La fel se intampla si in cazul efectuarii de revizie centrala: o inspectie la timp te poate scuti de neplaceri mai mari. Autoritatea responsabila cu asigurarea masurilor de functionare in conditii de siguranta a instalatiilor si echipamentelor de incalzire este Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) din cadrul Guvernului Romaniei. Pentru ca face parte dintr-o procedura cu prevederi legale, efectuarea verificarii tehnice periodice trebuie facuta in anumite conditii. In primul rand, in calitate de proprietar trebuie sa pastrezi toate documentele punerii in functiune si verificarilor tehnice periodice precedente pentru a fi prezentate reprezentantului unui service autorizat de ISCIR. Specialistul care efectueaza VTP-ul ca aparatul pe combustibil functioneaza in conditii de siguranta pentru locatari si pentru cei din vecinatate. Acesta are o serie de aparate de masura si control verificate metrologic care indica parametrii in care functioneaza centrala. Daca datele indicate sunt in limitele graficului, verificarea tehnica periodica este inscrisa in livretul de la centrala termica si poti programa urmatoarea vizita peste 2 ani.

 

Centrale termice, incalzire, confort, apa calda

 

Despre revizia instalatiei de incalzire

 

Pentru verificarea tehnica periodica, service-ul autorizat ISCIR verifica doar daca echipamentul de incalzire functioneaza in limitele parametrilor legali. Aceste valori pot fi atinse insa si daca centrala are defectiuni minore, care o pot face sa consume mai mult gaz. In timpul reviziei anuale a instalatiei de incalzire iti sunt prezentate toate aceste date, precum si propuneri de imbunatatire si remediere a problemelor constatate. Scopul acestei verificari este de mentenanta, pentru a prelungi durabilitatea echipamentului si a obtine un randament bun in timpul sezonului rece. De primavara cand opresti alimentarea la calorifere si pana toamna tarziu, cand trebuie sa pornesti centrala termica, sunt aproximativ 6 luni in care multe componente electrice si obiecte sanitare sunt scoase din functiune. Pentru a redeveni functional in parametri optimi, intregul ansamblu trebuie verificat cel putin o data pe an, preferabil la inceputul toamnei, ca sa ramana suficient timp pentru eventuale lucrari de reparatii sau inlocuiri.

 

Atat VTP-ul, cat si revizia anuala sunt efectuate contra cost. Daca banii sunt un criteriu dupa care alegi acest tip de servicii, poti cauta online verificare centrala termica pret. Atentie insa la traditia firmelor listate si la calitatea serviciilor pe care le presteaza, prezentate de cele mai multe ori in sectiunea testimonialelor clientilor beneficiari. Aplica aceste criterii si alege doar prestatori de servicii profesionisti, care garanteaza eficienta lucrarii. Asadar, nu contravaloarea serviciului trebuie sa fie principalul criteriu de alegere, ci raportul dintre pretul oferit si calitatea primita. Specialistul care vine sa efectueze revizia anuala a centralei termice verifica intregul echipament, de la contorul din exterior pana la kitul de evacuare a gazelor arse din cazan:

  • dispozitivele ce tin de siguranta si control: senzorii de presiune, valva de gaz, debitmetrul, termostatele;

  •  inchiderea ermetica a camerei etanse;

  • etanseitatea conductelor si imbinarilor atat pentru instalatia de gaze naturale, cat si pentru cea de apa menajera;

  •  evacuarea eficienta a gazelor arse;

  • nivelul de presiune a apei din instalatie, cu efectuarea reglajelor si eventualelor completari necesare;

  • functionalitatea pompei de circulatie, avand in vedere ca nu a mai fost folosita cateva luni;

  • nivelul vasului de expansiune;

  • aspectul arzatorului, schimbatorului de caldura si electrodului, care nu trebuie sa aiba depuneri de mizerie;

  • presiunea si debitul de gaz, masurate cu aparat special;

  • eficienta sifonului de a retine apa in permanenta;

  • aspectul general al intregului echipament.

 

Daca toate aceste verificari sunt in parametri normali, centrala poate fi pornita de  proba. In cazul in care unul dintre punctele de mai sus ridica probleme, va fi nevoie de verificari mai amanuntite si operatiuni de curatare, reparatie sau inlocuire a unor consumabile sau piese. Durata poate varia in functie de complexitatea acestora. Totul tine de calitatea produselor achizitionate, de modul de exploatare a centralei si de vechimea echipamentelor. O parte dintre ele sunt consumabile ce trebuie inlocuite periodic, in special in cazul garniturilor de imbinare.

 

Aerisirea radiatoarelor

 

Dupa ce constata ca alimentarea cu gaze naturale si cu apa menajera a centralei termice este in buna stare de functionare, iar cazanul nu prezinta probleme, instalatorul care efectueaza revizia poate trece la verificarea surselor de caldura din fiecare camera: radiatoarele. Deoarece timp de cateva luni caloriferele nu au fost incarcate cu agent termic, este posibil sa se fi acumulat goluri de aer in instalatie. Acestea determina o incalzire neuniforma a radiatoarelor, cu zone reci in care nu patrunde agent termic. Asa se produc cele mai multe pierderi de caldura, deoarece centrala termica va fi suprasolicitata pentru a compensa ineficienta caloriferelor. Citeste aici cateva motive pentru carecaloriferele nu se incalzesc.

 

Aerisirea caloriferelor, randament, caldura

 

Iata cum se face aerisirea radiatoarelor:

  • in primul rand, opreste centrala termica. Daca radiatoarele au apucat sa se incalzeasca, asteapta pana se racesc, deoarece vei atinge apa care circula prin ele;

  • inchiderobinetele de tur si retur ale fiecarui radiator;

  • operatiunea porneste in ordine de la cel mai apropiat catre cel mai indepartat radiator fata de centrala;

  • in partea din stanga sus cum privesti caloriferul vei vedea un surub drept. Daca il desfiletezi usor cu o surubelnita sau o cheie speciala numita aerisitor (pe care o gasesti la magazinele de obiecte sanitare), pe masura ce se va deschide va elibera un orificiu prin care iese apa din radiator. Ca sa nu murdaresti peretii sau pardoseala, foloseste o cana sau un alt recipient pentru colectarea apei. Atunci cand caloriferul nu se incalzeste pe intreaga suprafata, vei observa ca pe langa apa o sa elibereze si aer. Dupa ce scoti tot aerul si curge din nou doar apa timp de aproximativ 10 secunde, radiatorul se va incalzi integral;

  • dupa ce ai aerisit caloriferul, deschide robinetele de tur si retur ale acestuia;

  • repeta pasii de mai sus pana ajungi la ultimul calorifer, de la capatul instalatiei termice;

  • in cazul in care caloriferele nu se incalzesc deloc, verifica robinetul si asigura-te ca este in pozitia deschis. Daca este deschis si nu circula agent termic prin el, este posibil ca una dintre tevi sa fie infundate. In acest caz, singura solutie este apelarea la manopera unui specialist in instalatii.

 

Unele centrale termice au sistem de aerisire automata a radiatoarelor. Verifica aceste specificatii in cartea tehnica inainte de-a incepe operatiunea manuala. De asemenea, unele tipuri de radiatoare au suruburi cu manere speciale pentru aerisire. Pentru acestea nu vei mai avea nevoie de surubelnita sau aerisitor, este suficient sa desfiletezi surubul integrat. Operatiunea de aerisire a caloriferelor se poate repeta ori de cate ori constati ca unul sau mai multe radiatoare au portiuni care nu se incalzesc.

 

Apropierea sezonului rece nu trebuie sa te prinda nepregatit. Cauta in documentatia centralei data urmatoarei verificari tehnice periodice si programeaza revizia anuala a instalatiei tale termice pentru a te bucura de confortul unei ierni calduroase si fara griji. Scrie in comentariile de mai jos daca preferi sa aerisesti caloriferele in regim Do-It-Yourself sau lasi aceasta operatiune pe mana unui specialist.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau
Contact RoInstalatii.Ro
Despre Cristian Alexandru
Avatar Cristian Alexandru

0376.44.80.30

office@roinstalatii.ro

Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

Centrale termice

Centrale termice pe gaz

Centrale termice electrice

Centrale termice pe combustibil solid

Centrale termice pe peleti

Accesorii pentru centrale termice

UPS si stabilizatoare de tensiune

Filtre antimagnetita

Filtre anticalcar si armaturi montaj

Cosuri de fum din inox

Termostate de ambient

Tubulatura de evacuare

Accesorii GPL

Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

Calorifere / Radiatoare

Calorifere panou din otel

Calorifere panou din otel cu ventil

Calorifere panou din otel verticale

Calorifere din aluminiu

Calorifere de baie

Calorifere decorative

Calorifere decorative Purmo

Calorifere tubulare Tesi

Calorifere SAX

Calorifere PIANO

Calorifere ARPA

Convectoare electrice

Robineti si accesorii calorifere

Panouri solare

Panouri solare presurizate

Panouri solare nepresurizate

Sisteme complete

Accesorii panouri solare

Incalzire in pardoseala

Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

Teava pex

Colectoare de distributie

Grupuri de amestec si distributie

Accesorii si componente

Placa cu nuturi

Cutii pentru distribuitoare

Incalzire in pardoseala electrica

Covorase electrice

Automatizari incalzire in pardoseala

Automatizari cu fir

Automatizari wireless / Smart Home

Boilere / Puffere

Boilere electrice

Boilere termoelectrice

Boilere pe lemn/electric

Boilere indirecte

Boilere cu pompa de caldura

Incalzitoare instant

Puffere

Puffere pentru pompe de caldura

Incalzitoare instant apa calda electrice

Boilere pentru pompe de caldura

Pompe de apa / Hidrofoare

Pompe de circulatie

Pompe submersibile

Pompe periferice

Hidrofoare

Vase de expansiune pentru incalzire

Vase de expansiune pentru hidrofor

Vase de expansiune pentru A.C.M.

Vase de expansiune multifunctionale

Accesorii pentru pompe

Instalatii APA / GAZ / CANAL

Teava PEX

Racorduri de presare pentru PEX

Colectoare si distribuitori

Teava de cupru

Fitinguri de cupru

Teava si fitinguri PPR alb

Teava si fitinguri PPR verde

Teava si fitinguri PEXAL

Canalizari interioare PP

Izolatie pentru teava

Mufe rapide GEBO

Mufe rapide COBRARING

Contoare de apa / Apometre

Robineti pentru apa TIEMME

Supape de sens filtre si sorburi

Supape de siguranta

Robineti pentru gaz TIEMME

Reductoare de presiune / Manometre

Armaturi industriale fonta

Robineti cu sfera si flansa

Robineti sertar

Robineti cu fluture disc

Filtre Y

Flanse si accesorii

Rezervoare de Apa

Accesorii pentru instalatori

Detectoare de gaz

Climatizare

Aer conditionat mono split

Aer conditionat multi split

Aparate de tratare si filtrare aer

Aer conditionat portabil

Casa si gradina, bricolaj

Baterii monocomanda

Masini de taiat gresie si faianta

Rigole si sifoane de dus

Pompe de caldura

Pompe de caldura split

Pompe de caldura monobloc

Pompe de caldura hibrid monobloc

Pompe de caldura hibrid split

Accesorii pentru pompe de caldura

Sisteme fotovoltaice si accesorii

Kituri panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice

Piese de schimb

Piese de schimb boilere

Rezistente boilere

Anod magneziu boiler

Termostate boiler

Placi boiler

Piese de schimb centrale termice

Placi centrale

Electrod aprindere

Fluxostate

Schimbatoare caldura centrala

Pompe recirculare

Robineti umplere centrala

Vane gaz

Vase expansiune

Ventilatoare centrala

Presostate centrale

Termomanometre si Manometre

Supape presiune centrala

Senzori de temperatura