Publicat la 20 Sep 2017 | 566 afisari
Pe masura ce temperaturile de afara incep sa scada si in locuinta vei resimti un oarecare disconfort termic. Pentru ca vara este pe final, nu lasa vremea rece de toamna sa te ia prin surprindere si ocupa-te de verificarile necesare la sistemul de incalzire al locuintei. In special in cazul in care folosesti o centrala termica de apartament, trebuie sa te asiguri ca toate reviziile au fost efectuate si ca sistemul este pregatit sa iti ofere randament maxim cu minim de consum de energie! Vezi care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a-ti pune la punct sistemul de incalzire din locuinta, pentru a preintampina anotimpul rece.
Este important sa supui verificarii toate elementele care alcatuiesc sistemul termic din casa ta. Astfel, nu uita de robinete, tevi, calorifere, filtre si nici de centrala termica sau de termostat. Bineinteles, pentru toate aceste operatiuni vei avea nevoie de un specialist, deoarece nu este indicat sa le realizezi pe cont propriu. ISCIR-ul este una dintre procedurile ce trebuie facute de catre un operator responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor. Aceasta nu trebuie omisa, fiind o autorizatie fara de care sistemul termic nu poate functiona din punct de vedere legal. Se recomanda ca efectuarea acesteia sa fie realizata respectand toti indicii legali, tocmai pentru ca siguranta ta ca utilizator al unei centrale termice sa nu fie pusa in pericol.
In primul rand, daca este neesar, trebuie sa inlocuiesti bateriile termostatului. Cronotermostatul este un aparat care ajuta la buna coordonarea a unitatii de incalzire, facilitand pastrarea temperaturii optime in locuinta. Urmatorul pas este sa se realizeze aerisirea caloriferelor. Pas esential pentru buna functionare a centralelor termice pe timp de iarna, aerisirea radiatoarelor este un factor important care poate influenta randamentul instalatiei de incalzire. Daca exista bule de aer in interiorul acestora, transferul de caldura va scadea. Necesitatea acestei operatiuni va fi indicata si de incalzirea neuniforma a radiatorului. Aerisirea se poate face cu ajutorul rotitiei manuale prevazuta pe robinetii caloriferelor.
Ceea ce trebuie facut in continuare tine de verificarea presiunii apei din instalatia termica. Acesta nu trebuie sa depaseasca valoarea de 2.5 bar atunci cand centrala este in functiune, si sa nu scada sub 1 bar cand instalatia este rece.
Pasul urmator consta in curatarea filtrelor centralei termice, de care se va ocupa tot un instalator.
De preferat, este ca aceste procedee sa se faca inainte de instalarea temperaturilor scazute, tocmai ca o modalitate de a preveni sau identifica defectiunile. In plus, eficientizarea consumului centralei termice se poate obtine prin mai multe cai:
- Achizitionarea unei centrale termice in condensatie, care este una dintre cele mai eficiente metode a incalzire a locuintelor;
- Reglarea corespunzatoare a functiei de incalzire a apei din centrala termica, ce trebuie facuta astfel incat centrala sa nu incalzeasca apa in exces;
- Montarea unui detector de gaz care va inchide automat centrala termica in momentul in care sesizeaza emisii de gaze.
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii