Publicat la 20 Ian 2024 | 99 afisari
In general, casa reflecta personalitatea, gusturile si preferintele noastre. Atunci cand alegi decorul locuintei este fundamental sa stii cum sa combini culorile astfel incat sa obtii un spatiu relaxant. Asortarea corecta a culorilor iti imbunatateste starea de spirit si iti transforma casa intr-un spatiu armonios. Afla care sunt cele mai potrivite tipuri de culori pentru a da tonul unor proiecte decorative de succes. Descopera combinatiile de culori potrivite pentru fiecare camera dar si ce stiluri de design interior poti adopta pentru a influenta aspectul fiecarei zone din locuinta ta.
Pentru ca avem tendinta sa reactionam in mod instinctiv la culorile din jurul nostru, asortarea culorilor in casa trebuie facuta tinand cont de cercul cromatic si de gustul si stilul de viata a fiecarei persoane. Pe piata exista o varietate de culori si nuante, iar cromatica culorilor in locuinte variaza foarte mult, in functie de viziunea si personalitatea proprietarilor. Daca nu stii de unde sa incepi, alege o schema de culori casa interior folosind diferite tipuri de culori de pe cercul culorilor. Roata culorilor cuprinde 12 culori din care trei sunt primare, rosu albastru si galben, restul fiind secundare si tertiare, acestea din urma fiind obtinute din amestecarea culorilor primare. Desi nu apar pe roata culorilor, culorile neutre, alb, gri, negru, maro, se imbina foarte bine cu restul culorilor, oferind senzatie de luminozitate si spatiu mai mare.
Ca sa obtii cele mai bune combinatii de culori, alege culoarea preferata din roata de culori si da frau liber imaginatiei si creativitatii. Te poti distra realizand diferite combinatii de culori pentru podele, pereti, mobilier sau elemente decorative. Inainte de alegerea culorii favorite, este foarte important sa evaluezi functionalitatea fiecarui spatiu si sa folosesti culoarea potrivita in functie de ce anume vrei sa-ti insufle locul respectiv.
Combinatia culorilor pentru dormitor
Daca te gandesti ca dormitorul este camera destinata odihnei si relaxarii, culorile cele mai potrivite pentru aceasta sunt cele care induc calmul. Albastru, verde sau gri sunt cateva dintre ele. Desigur, poti folosi si alb sau alte nuante neutre, de inspiratie vintage. Cand vine vorba de amestecarea unor culori pentru casa de interior care sa creeze un aspect armonios si relaxant, nu vei da niciodata gres cu tonuri de bej, maro si alb.
Pentru un plus de culoare, poti include in incapere un calorifer panou din otel pe o nuanta preferata de tine sau un parchet maro rosiatic sau maro deschis. Daca optezi pentru verde, liliac sau albastru trebuie sa stii ca acestea sunt tonuri reci si sobre si se armonizeaza bine intre ele.
Combinatia culorilor pentru living
De obicei, spatiile sociale, asa cum e livingul, se combina foarte bine cu tonuri puternice de rosu, portocaliu, verde sau albastru. Desigur, gusturile nu se discuta, insa, avand in vedere ca este zona in care iti petreci destul de mult timp cu prietenii si familia, este esential sa abordezi culori care sa se potriveasca cu personalitatea ta. Verdele este culoarea ideala pentru relaxare in timp ce albastrul ofera o nota luxurianta si un aspect ingrijit. Daca intentionezi sa maresti vizual spatiul camerei, cel mai bine este sa optezi pentru nuante de gri, alb sau bej, chiar si atunci cand vine vorba de culoarea caloriferului.
Combinatia culorilor pentru birou
Atunci cand lucrezi ai nevoie de concentrare, de aceea, paleta de culori pentru birou ar trebui sa includa culori neutre, care pastreaza si un aspect formal. Culori precum gri si negru sunt potrivite insa, daca folosesti combinatii de maro, bej sau galben vei oferi spatiului un aspect luminos si creativ.
Combinatia culorilor pentru hol
Griul si albul sunt cele mai potrivite culori pentru hol. Daca vrei sa decorezi in culori neobisnuite, este esential sa tii cont atat de tonurile alese, cat si de mobilier. Astfel combinatia proiectata se va potrivi excelent stilului de decor ales, mai ales daca holul nu beneficiaza de foarte multa lumina naturala. In acest caz, poti combina albul cu verde menta, rosu sau galben.
Combinatia culorilor pentru bucatarie
In topul culorilor potrivite pentru bucatarie se afla culorile energice precum rosu, galben, portocaliu insa, combinatia de culori monocromatica cu accente de contrast pe un perete, o perdea indrazneata, un covor in culori vii sau un calorifer colorat poate atrage la fel de mult atentia. Un perete galben in bucatarie lumineaza spatiul si stimuleaza apetitul. Daca bucutaria este open space, este important sa alegi vopseaua de pe pereti in concordanta cu peretii casei. Pentru obtinerea unui design avangardist poti paria pe calorifere colorate sau centrale termice elegante, din sticla alba sau neagra care se integreaza perfect intr-o bucatarie moderna.
Combinatia culorilor pentru baie
In baie, cel mai bine este sa folosesti culori deschise, in armonie cu obiectele sanitare. Poti folosi o schema monocromatica cu subtonurile aferente si sa folosesti o culoare de accent pe un perete. Daca albul este culoarea ta favorita, pentru a obtine cele mai bune rezultate, foloseste albul sau griul ca si culori dominante si alege detalii si finisaje de accent, cum ar fi accesorii de baie verzi, galbene, bej, saubaterii monocomanda cu suprafata cromata in functie de preferinte.
Toata lumea stie ca alegerea stilului de decor al casei este o chestiune de gust personal. Fie ca se doreste alegerea unor culori neutre in casa, fie ca se utilizeaza culori cu contrast, exista destul de multe stiluri care se potrivesc oricarei preferinte. Caloriferele colorate se remarca prin gradul marit de versatilitate. Multitudinea de culori disponibile, finisajul elegant si faptul ca pot fi integrate atat pe verticala, cat si pe orizontala, fac ca acestea sa poata fi adapatate oricarui stil de locuinta sau gama de culori, in functie de decorul si stilul dorit de proprietari. Descopera care sunt stilurile decorative care folosesc acele culori de interior pentru case care se potrivesc cu viziunea ta dar si cateva trucuri pentru combinarea culorilor in casa astfel incat sa-ti decorezi casa intr-un stil autentic.
Alegerea decorului monocromatic
Combinatia monocromatica presupune folosirea de culori interior casa in nuante variate, nuante din cadrul aceleiasi culori. Practic, alegi o culoare si doua subtonuri diferite ale acestei culori pentru a adauga diversitate decorului. Desi este considerata lipsita de contrast, combinatia monocromatica de culori este o combinatie usoara, simpla si eleganta, preferata de multe persoane.
Eleganta in tonuri neutre
Cand folosim culori neutre pe peretii casei dam amploare spatiului si obtinem un efect natural. Combinatia de culori interior casa care are la baza alb, gri antracit, bej nisip, maro, roz pudrat sau crem ofera un sentiment de armonie si naturalete. Avantajul tonurilor neutre este ca sunt mereu la moda si sunt o baza excelenta pentru orice stil, fiind usor de combinat si asortat.
Stilul minimalist
Less is more este ideea de baza a acestui stil de design interior. Culorile folosite pentru decor sunt neutre, gri, negru si maro fiind, in general, culorile primare. Mobilierul cu linii curate si forme geometrice simple accentueaza simplitatea acestui stil. Mesele de cafea cu capace rabatabile sau cu spatii ascunse pentru depozitare sunt in fruntea stilului minimalist. Pentru a respecta acest stil, opteaza pentru calorifere albe, care au un finisaj superior si un design elegant.
Stilul scandinav
Stilul scandinav ramane in topul preferintelor designerilor de interior datorita paletei cromatice luminoase si a simplitatii care se concentreaza pe tonuri organice. Materialele naturale, culorile si texturile subtile sunt principalele caracteristici ale acestui stil nordic. Țesaturile calduroase si confortabile, mobilierul rezistent si practic cu finisaje din lemn sunt elemente centrale ale acestui stil de design interior. Toate acestea asigura un spatiu aerisit, luminos, ordonat si functional. Paleta cromatica folosita pentru acest stil de decor include culori pamantii, nuante de gri si alb murdar.
Stilul traditional, structurat si simetric
Destul de cunoscut in intreaga lume, acest stil incorporeaza piese in culori vii, precum un covor colorat, un tablou care iti atrage privirea, scaune de lemn cu texturi naturale precum matase, bumbac sau in. Culorile folosite in stilul traditional au tonuri medii si calde insa pot fi folosite si nuante mai inchise. De regula, culorile principale sunt nuantele asemanatoare cu lemnul iar culorile de accent sunt albul si nuantele pastelate. Considerat un stil clasic, elegant, ordonat si primitor, stilul traditional este printre cele mai populare stiluri de decor.
Stilul de design Art Deco
Fata de stilul minimalist, stilul Art Deco este caracterizat prin elemente cu forme neobisnuite, podea cu model sau un mobilier rotunjit, de mari dimensiuni. Tesaturile cu model, cele din piele sau catifea sunt elemente distinctive ale acestui stil.
Stilul rustic
Stilul rustic inspira prin elemente naturale care celebreaza autenticitatea si frumusetea, imbinate cu confortul si functionalitatea. Mobilierul de lemn cu linii clare, canapelele din piele si pardoseala din lemn asigura un decor rustic rafinat si modern. Multe camere de zi cu design rustic sunt dotate cu semineu sau au incalzire in pardoseala.
Stilul boem
Romantic si relaxat, stilul boem este caracterizat prin decorul creativ si neconventional. Dominat de culori vibrante si elemente din diferite culturi, acest stil mai este cunoscut si sub denumirea de stil boho. Designul boho pune accentul pe asortarea culorilor luminoase din casa cu diverse textile cu imprimeuri de animale sau plante.
Stilul eclectic
Desi este considerat o versiune mai rafinata a stilului boho, stilul de design interior eclectic incorporeaza vechi si nou, tonurile folosite fiind cele neutre, cu accente de culoare in decor sau mobilier. Intr-un living amenajat in stil eclectic poti introduce mai multe stiluri de amenajare, cu texturi si modele de culori pentru case in interior indraznete, accentele de culoare punandu-se pe draperii sau pe un perete.
Stilul glam
Inspirat din Art Deco si stilul modern, stilul glam reprezinta, de regula, contraste puternice de alb si negru dar foloseste si alte culori de accent precum rosu, albastru si verde regal, nuante de auriu si argintiu sau culori sidefate. Masutele, fotoliile, canapeaua, comoda, toate acestea vor fi vedetele incaperii. Vazele, draperiile si candelabrul nu pot lipsi din stilul glam. Acestea completeaza eleganta si rafinamentul decorului final.
Stilul Feng Shui
Dincolo de un stil decorativ, Feng Shui reprezinta o filozofie ce promoveaza linistea si armonia in locuinta. Cu radacini in designul contemporan, acest stil incorporeaza forme distinctive si linii elegante. Rosu, albastru si culorile inchise sunt specifice stilului zen. Plantele interioare sunt folosite adesea pentru a completa atmosfera calma si linistita a unei zone amenajate in acest stil.
Stilul modern
Acest stil foloseste elemente moderne de design precum sticla, crom si metal, mobilierul avand linii curate si suprafete netede. Combinand confortul si eleganta, stilul modern este potrivit pentru orice tip de incapere. Piesele de mobilier sunt multifunctionale si durabile, de aceea, sunt usor de integrat in decor. Monocromia, albul, tonurile de negru si gri sunt specifice stilului modern. Desi prezinta unele caracteristici similar cu stilul scandinav, formele si liniile de mobilier fac ca acest stil sa arate mai chic si mai cool.
Asadar, profita de sfaturile si recomandarile de mai sus legate de culorile in casa si decoreaza-ti casa visurilor tale cu stil! Acum ca stii cum sa combini culorile, nu-ti ramane decat sa alegi stilul de decor care crezi ca ti se potriveste si sa respecti cateva reguli in ceea ce priveste amestecarea culorilor in casa.
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii