Presiunea in vasul de expansiune - importanta si rolul vasului de expansiune in instalatiile sanitare si de climatizare
RoInstalatii.Ro | Blog | Presiunea in vasul de expansiune - importanta si rolul vasului de expansiune in instalatiile sanitare si de climatizare

Presiunea in vasul de expansiune - importanta si rolul vasului de expansiune in instalatiile sanitare si de climatizare

Va recomandam

Publicat la 09 Ian 2024 | 260 afisari


Presiunea in vasul de expansiune - importanta si rolul vasului de expansiune in instalatiile sanitare si de climatizare

Sistemele sanitare si cele de incalzire si racire trebuie sa functioneze intr-un mod cat mai eficient si mai stabil pentru oferirea unor performante sporite si pentru realizarea unor sisteme stabile. Pentru atingerea acestor deziderate sunt utilizate mai multe componente, printre care se remarca vasul de expansiune, un element aparent banal, dar care are roluri vitale, printre care merita amintita mentinerea echilibrului presiunii in sistemele termice. Prin gestionarea fluctuatiilor de presiune ce pot aparea in timpul functionarii diverselor sisteme, vasul de expansiune contribuie in mod vizibil la atingerea unei eficiente crescute si la durabilitatea generala a tuturor componentelor ce formeaza respectivul sistem.

 

Sumar

    Articolul de mai jos prezinta informatii despre rolul indeplinit de vasul de expansiune in instalatiile moderne de climatizare. Astfel, se vor putea descoperi informatii despre ce este vasul de expansiune si cum functioneaza, ce presiune are vasul de expansiune, ce tipuri pot fi utilizate in practica si care sunt beneficiile folosirii lor. De asemenea, se vor putea consulta date despre importanta reglarii presiunii in mod constant la valorile potrivite si recomandate de catre producatori. 

     

    Rolul vasului de expansiune in instalatiile sanitare

    Presiunea in vasul de expansiune - importanta si rolul vasului de expansiune in instalatiile sanitare si de climatizare

     

    Lichidele folosite in instalatiile de climatizare si in cele sanitare au proprietatea de a se dilata in momentul in care sunt incalzite. Desi cresterea in volum este limitata in comparatie cu dilatarea gazelor, acest element poate duce la probleme majore, ca de exemplu explozii ce apar in urma cresterii volumului lichidului din instalatie. 

    Chiar daca nu se ajunge la rezultate distructive, variatiile de presiune dintr-un astfel de sistem pot afecta alte componente, ceea ce duce la necesitatea realizarii unor reparatii costisitoare. Ambele situatii sunt manageriate cu succes prin montarea unui vas de expansiune care indeplineste rolul de a prelua volumul suplimentar de lichid si de a permite obtinerea unei presiuni constante in intregul sistem. 

     

    Ce este vasul de expansiune si cum functioneaza acesta

     

    Vasele de expansiune sunt echipamente sanitare relativ simple, formate, in general, dintr-o incinta metalica, in care sunt situate doua compartimente despartite de o membrana. Primul compartiment este umplut de apa sau de un alt lichid, iar cel de-al doilea compartiment de un gaz sub presiune (aer sau azot). 

     

    Primul compartiment este conectat la conducta sistemului, avand rolul de a prelua in mod sigur excesul de presiune ce apare in sistem. Elementul este obtinut prin comprimarea gazului situat in al doilea compartiment datorita membranei elastice, ce permite intrarea unei cantitati suplimentare in primul compartiment. Astfel, excesul de presiune este preluat in siguranta si nu vor aparea scurgeri sau chiar explozii distructive. 

     

    Datorita rolurilor indeplinite, dispozitivul este util intr-o gama larga de aplicatii, precum sistemele de incalzire ce functioneaza cu ajutorul centralelor pe gaz sau a celor in care se arde combustibil solid (lemn, peleti, carbune etc.). De asemenea, vasul de expansiune este intalnit si in instalatiile sanitare ca parte componenta a unui hidrofor, unde are rolul de absorbi o cantitate insemnata de apa si de a o mentine sub presiune, chiar daca pompa nu functioneaza.  

     

    Rolul vasului de expansiune la centrala termica si la hidrofor - beneficiile utilizarii unui vas de expansiune

     

    Vasele de expansiune sunt intalnite atat in instalatiile de incalzire, cat si in cele de racire sau de alimentare cu apa potabila. Prezenta extinsa a acestei componente se datoreaza numeroaselor roluri indeplinite, precum si a beneficiilor pe care le ofera. Desi multe persoane nu stiu, apa si alte lichide se dilata in momentul in care sunt incalzite, element care poate fi unul periculos in cazul instalatiilor inchise, acolo unde excesul de presiune nu poate fi eliberat in mod automat. 

     

    Prin adaugarea vasului de expansiune la astfel de instalatii se obtine un grad de siguranta maxima, precum si alte beneficii:

    • Asigura stabilitatea presiunii din sistemele inchise, protejand componentele acestora;

    • Impiedica actionarea supapei de siguranta a unei centrale termice (daca acest lucru s-ar intampla, centrala ar pierde din lichid, ceea ce ar duce la aparitia unor probleme legate de functionare si la o eficienta scazuta);

    • Asigura protectie suplimentara tevilor si caloriferelor montate la centrala;

    • Este o componenta de baza in orice sistem de incalzire a apei cu ajutorul energiei solare;

    • In cazul in care este parte a unui hidrofor, scade numarul de porniri ale pompei, ceea ce duce la aparitia unor economii de energie.

       

    Tipuri de vase de expansiune

     

    Desi principiul de functionare a vaselor de expansiune este unul comun, in practica ele se diferentiaza prin elemente precum: modul de functionare, modalitatea de montare sau in functie de utilizare. Primele doua criterii permit ca vasele de expansiune sa fie clasificate in doua categorii, si anume cele inchise, in care presiunea suplimentara este preluata de compartimentul in care se afla un gaz si cele deschise, care nu sunt sub presiune si au ca rol secundar acumularea de apa in vederea functionarii corecte a sistemului. In privinta montajului, vasele de expansiune se deosebesc, existand varianta care functioneaza vertical si varianta pozitionata orizontal. 

     

    Al treilea criteriu, cel al echipamentului in care sunt montate, este unul de luat in considerare, deoarece pentru fiecare varianta exista o categorie specifica. In acest sens, pot fi amintite trei tipuri de vase de expansiune: 

     

    • Un model des intalnit este vasul de expansiune pentru centrale termice, care are ca rol echilibrarea presiunii din sistem. In acest mod, componentele sistemului nu sufera daune si vor functiona corespunzator pentru un timp indelungat. Mai mult decat atat, vasul indeplineste si un rol de siguranta, preluand presiunea in exces si nepermitand deschiderea supapei de siguranta;

     

    • Sistemele solare pentru generarea de apa calda menajera sunt din ce in ce mai utilizate, deoarece furnizeaza apa calda cu ajutorul caldurii solare, eliminand astfel un consum semnificativ de curent electric sau de alti combustibili. In aceste situatii pot fi utilizate atat vasele de expansiune multifunctionale, cat si cele special destinate montajului la sistemele solare;

     

    • Un tip de echipament cu rol in protejarea sistemelor de generare a apei calde este vasul de expansiune pentru A.C.M., care permite eliminarea pericolului generat de “efectul loviturii de berbec”;

     

    • Hidrofoarele sunt echipamente folosite in numeroase gospodarii, pentru ca prin intermediul lor se poate accesa apa din put sau fantana intr-un mod confortabil si sigur. In cadrul sistemului, un rol important il are vasul de expansiune pentru hidrofor, disponibil in dimensiuni diferite, care reuseste sa acumuleze si sa mentina sub presiune o cantitate suficienta de apa pentru a nu fi necesara pornirea pompei de fiecare data cand se da drumul la robinet. 

       

    Reglarea presiunii in vasul de expansiune

    Presiunea in vasul de expansiune - importanta si rolul vasului de expansiune in instalatiile sanitare si de climatizare

     

    Vasele de expansiune se prezinta sub forma unor rezervoare metalice, cu pereti grosi care reusesc sa reziste cu succes in fata unor presiuni apreciabile. Totusi, utilizatorii echipamentului trebuie sa aiba in vedere ca este necesara luarea unor precautii care sa permita generarea unei presiuni potrivite, atat la montaj, cat si pe tot timpul utilizarii in cadrul unui sistem de incalzire sau racire. 

    Precautia este importanta, deoarece o presiune prea mica nu permite functionarea eficienta a sistemului, pe cand una superioara limitelor prevazute de fabricant poate duce la distrugerea acestora si la accidente costisitoare. 

     

    De ce este necesara reglarea presiunii in vasul de expansiune

     

    Reglarea presiunii in vasul de expansiune este o procedura usor de aplicat, care ofera numeroase beneficii, printre care pot fi amintite:

    • Prevenirea suprapresiunilor este importanta, pentru ca in sistemele termice apar variatii de presiune pe masura ce temperatura duce la cresterea volumului fluidelor. In cazul in care presiunea acestora trece de o anumita limita, apar acele suprapresiuni ce se manifesta prin deteriorarea unor echipamente, aparitia unor scurgeri sau chiar distrugerea unor componente ce necesita o interventie costisitoare.

     

    • Prevenirea subpresiunilor este la fel de importanta, pentru ca o presiune prea mica duce la aparitia unor fenomene precum formarea de bule de aer. Acest lucru se manifesta prin functionarea ineficienta a sistemului sau prin nefunctionarea acestuia in cazul in care presiunea prea mica poate sa duca la defectiuni majore. 

     

    • Prin reglarea corecta a presiunii in vasele de expansiune se optimizeaza eficienta energetica. Echipamentele de incalzire sau de racire functioneaza la parametrii optimi doar atunci cand presiunea se afla intre anumite limite. Daca acestea sunt depasite, apare un consum inutil de energie, ceea ce duce la majorarea facturilor la utilitati. 

     

    Reglarea atenta a presiunii in vasul de expansiune este un demers esential pentru functionarea sigura a sistemelor termice, prevenind daunele si pentru atingerea unei eficiente sporite, ce reduce consumul de energie si prelungeste durata de viata a echipamentelor sistemului. 

     

    Montarea vasului de expansiune si reglarea presiunii din acesta

    Presiunea in vasul de expansiune - importanta si rolul vasului de expansiune in instalatiile sanitare si de climatizare

     

    Vasele de expansiune sunt echipamente simple, majoritatea prezentandu-se sub forma unui rezervor metalic, prevazut cu doua intrari, una pentru accesul lichidului si a doua pentru cresterea sau scaderea presiunii din compartimentul cu gaz. In plus, majoritatea modelelor sunt prevazute cu un manometru care permite consultarea lejera a presiunii din dispozitiv. 

     

    Datorita acestor caracteristici, vasul de expansiune este usor de montat, fiind prevazut cu conexiuni standard. In acest sens, primul pas este reprezentat de alegerea locului potrivit pentru montaj, cel mai utila fiind plasarea acestuia langa echipamentul termic ce-l va deservi, pe un suport solid si stabil. 

     

    Dupa fixarea vasului in pozitia adecvata, se va realiza conexiunea conductelor de intrare si de iesire, cu precautia verificarii etansarii corespunzatoare. La final vasul trebuie sa fie fixat cu mijloacele recomandate de sustinere, intr-un mod cat mai fix, pentru a nu aparea vibratii excesive. 

     

    In ceea ce priveste reglarea presiunii, aceasta trebuie realizata atat la momentul initial, inainte de punerea in functiune a sistemului, cat si ulterior, printr-o ajustare periodica. Reglarea presiunii initiale trebuie sa fie facuta la valoarea indicata de producator, ce poate fi consultata din manual sau de pe eticheta plasata pe vas. Respectarea acestor valori este esentiala, deoarece doar in acest mod se vor obtine beneficiile dorite. 

     

    Procedura propriu-zisa este usor de aplicat, pentru ca vasele de expansiune sunt prevazute cu o supapa de aerisire si cu una de umplere. Pentru a se ajunge la presiunea potrivita, se poate adauga sau elimina aer in compartimentul special pana cand manometrul indica valoarea potrivita. In cazul centralelor termice pe gaz, presiunea corecta este atinsa prin deschiderea robinetului special, ceea ce permite intrarea lichidului in vas, in cantitatile necesare pentru mentinerea presiunii in limitele potrivite. 

     

    Pentru o functionare corecta este recomandata o monitorizare atenta a sistemului si o ajustare periodica, in cazul in care sunt identificate semne ale aparitiei unei situatii nedorite. Astfel, daca centrala termica scoate sunete ciudate si daca ceasul manometrului indica o presiune prea mica sau prea mare, atunci se va interveni, fie prin adaugarea de lichid pentru cresterea presiunii, fie prin eliberarea acestuia, in vederea scaderii valorilor pana la limitele acceptabile. 

     

    Ce presiune trebuie sa aiba vasul de expansiune

     

    La intrebarea “ce presiune trebuie sa fie in vasul de expansiune” nu exista un singur raspuns, deoarece sunt mai multe tipuri de astfel de produse ce se monteaza la diferite instalatii, fiecare dintre ele avand anumite valori optime. Instalatorii profesionisti si producatorii de vase de expansiune stiu cum sa realizeze calculul pentru presiunea corecta, rezultatele fiind mentionate in manualul tehnic al dispozitivului achizitionat. Aceste valori trebuie sa fie respectate intocmai, orice depasire insemnand expunerea la pericole legate de deteriorarea sistemelor termice sau chiar la aparitia unor explozii. 

     

    In majoritatea cazurilor, persoanele ce folosesc vase de expansiune le au montate ca parte componenta a doua tipuri de sisteme. Cel mai adesea sunt utilizate ca parte a hidrofoarelor, in acest caz presiunea recomandata trebuind sa fie situata intre 2 si 3 bari (hidroforul va porni cand presiunea scade la 2 bari si se va opri cand va ajunge la 3). Alta utilizare des intalnita este cea a vaselor de expansiune ca parte de sistemelor de incalzire cu centrale termice cu gaz. In acest caz, se recomanda ca presiunea din vasul de expansiune sa aiba o valoare optima situata intre 1,5 si 2 bari. 

     

    In concluzie, montarea si monitorizarea presiunii din vasul de expansiune sunt procedee utile in vederea obtinerii unui sistem de incalzire sigur, care functioneaza la un grad de eficienta cat mai ridicat. 


    Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


    Adauga comentariul tau
    Contact RoInstalatii.Ro
    Despre Cristian Alexandru
    Avatar Cristian Alexandru

    0376.44.80.30

    office@roinstalatii.ro

    Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

    Centrale termice

    Centrale termice pe gaz

    Centrale termice electrice

    Centrale termice pe combustibil solid

    Centrale termice pe peleti

    Accesorii pentru centrale termice

    UPS si stabilizatoare de tensiune

    Filtre antimagnetita

    Filtre anticalcar si armaturi montaj

    Cosuri de fum din inox

    Termostate de ambient

    Tubulatura de evacuare

    Accesorii GPL

    Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

    Calorifere / Radiatoare

    Calorifere panou din otel

    Calorifere panou din otel cu ventil

    Calorifere panou din otel verticale

    Calorifere din aluminiu

    Calorifere de baie

    Calorifere decorative

    Calorifere decorative Purmo

    Calorifere tubulare Tesi

    Calorifere SAX

    Calorifere PIANO

    Calorifere ARPA

    Calorifere decorative baie

    Convectoare electrice

    Robineti si accesorii calorifere

    Panouri solare

    Panouri solare presurizate

    Panouri solare nepresurizate

    Sisteme complete

    Accesorii panouri solare

    Incalzire in pardoseala

    Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

    Teava pex

    Colectoare de distributie

    Grupuri de amestec si distributie

    Accesorii si componente

    Placa cu nuturi

    Cutii pentru distribuitoare

    Incalzire in pardoseala electrica

    Covorase electrice

    Automatizari incalzire in pardoseala

    Automatizari cu fir

    Automatizari wireless / Smart Home

    Boilere / Puffere

    Boilere electrice

    Boilere termoelectrice

    Boilere pe lemn/electric

    Boilere indirecte

    Boilere cu pompa de caldura

    Incalzitoare instant

    Puffere

    Puffere pentru pompe de caldura

    Incalzitoare instant apa calda electrice

    Boilere pentru pompe de caldura

    Pompe de apa / Hidrofoare

    Pompe de circulatie

    Pompe submersibile

    Pompe periferice

    Hidrofoare

    Vase de expansiune pentru incalzire

    Vase de expansiune pentru hidrofor

    Vase de expansiune pentru A.C.M.

    Vase de expansiune multifunctionale

    Accesorii pentru pompe

    Instalatii APA / GAZ / CANAL

    Teava PEX

    Racorduri de presare pentru PEX

    Colectoare si distribuitori

    Teava de cupru

    Fitinguri de cupru

    Teava si fitinguri PPR alb

    Teava si fitinguri PPR verde

    Teava si fitinguri PEXAL

    Canalizari interioare PP

    Izolatie pentru teava

    Mufe rapide GEBO

    Mufe rapide COBRARING

    Contoare de apa / Apometre

    Robineti pentru apa TIEMME

    Supape de sens filtre si sorburi

    Supape de siguranta

    Robineti pentru gaz TIEMME

    Reductoare de presiune / Manometre

    Armaturi industriale fonta

    Robineti cu sfera si flansa

    Robineti sertar

    Robineti cu fluture disc

    Filtre Y

    Flanse si accesorii

    Rezervoare de Apa

    Accesorii pentru instalatori

    Detectoare de gaz

    Climatizare

    Aer conditionat mono split

    Aer conditionat multi split

    Aer conditionat Tip Caseta

    Aer conditionat tip Coloana

    Aparate de tratare si filtrare aer

    Aer conditionat portabil

    Accesorii pentru aer conditionat

    Casa si gradina, bricolaj

    Baterii monocomanda

    Masini de taiat gresie si faianta

    Rigole si sifoane de dus

    Pompe de caldura

    Pompe de caldura split

    Pompe de caldura monobloc

    Pompe de caldura hibrid monobloc

    Pompe de caldura hibrid split

    Accesorii pentru pompe de caldura

    Sisteme fotovoltaice si accesorii

    Kituri panouri fotovoltaice

    Panouri fotovoltaice

    Piese de schimb

    Piese de schimb boilere

    Rezistente boilere

    Anod magneziu boiler

    Termostate boiler

    Placi boiler

    Piese de schimb centrale termice

    Placi centrale

    Electrod aprindere

    Fluxostate

    Schimbatoare caldura centrala

    Pompe recirculare

    Robineti umplere centrala

    Vane gaz

    Vase expansiune

    Ventilatoare centrala

    Presostate centrale

    Termomanometre si Manometre

    Supape presiune centrala

    Senzori de temperatura