Curatare boiler electric - Cum se face curatarea de calcar a acestuia
RoInstalatii.Ro | Blog | Curatare boiler electric - Cum se face curatarea de calcar a acestuia

Curatare boiler electric - Cum se face curatarea de calcar a acestuia

Va recomandam

Publicat la 26 Sep 2023 | 160 afisari


Curatare boiler electric - Cum se face curatarea de calcar a acestuia

Accesul la apa calda este un criteriu definitoriu pentru capacitatea unei locuinte de a oferi confort. Locatarii oricarei case sau apartament nu pot sa traiasca o viata de calitate, in conditii moderne, daca nu pot beneficia de apa calda curenta. Indiferent de pozitionarea unei locuinte, accesul la apa calda este posibil in trei moduri: prin intermediul retelei publice de alimentare cu apa calda, prin intermediul unei centrale termice sau cu ajutorul unei metode alternative de incalzire a apei.

Sumar

    Din cea de-a treia categorie fac parte modelele de boilere electrice si nu numai, care pot fi utilizate in orice gospodarie. Chiar daca exista preconceptia ca boilerele se folosesc indeosebi in mediul rural, iar in acest mediu exista si o popularitate ridicata a echipamentelor de acest fel, prezenta lor este una foarte des intalnita si in apartamente. Asta deoarece retelele publice de alimentare cu apa calda sunt, deseori, instabile, iar oamenii prefera sa aiba o alternativa pe care sa se poata baza.

     

    La fel ca orice alt tip de echipament sanitar sau termic, si boilerul prezinta vulenerabilitati. Eficienta acestuia poate sa fie afectata de diverse elemente. De la montajul neconform si pana la depunerile de calcar, sunt foarte multi factori care pot sa diminueze capacitatea boilerului de a functiona in cele mai bune conditii, in mod permanent. In continuare, iti vom prezenta cele mai importante actiuni pe care le poti lua pentru intretinerea unui boiler electric.

      

     

    Curatare boiler electric - De ce sa folosesti un boiler si ce probleme pot aparea

     

    Boilerul electric este un echipament care actioneaza pe baza de electricitate, in sensul incalzirii apei folosite intr-o gospodarie. Boilerul electric poate incalzi apa in cantitati mari, intr-un timp scurt. Aceasta poate fi utilizata la dusuri, bai, pentru spalarea rufelor sau pentru spalarea vaselor. Principiul de functionare a boilerului electric implica trecerea curentului electric prin interiorul unui element de incalzire. Acesta se incinge si genereaza caldura, care este transferata catre apa din rezervorul boilerului. Iata toate elementele din structura unui boiler electric:

     

    • Rezervor - in acest compartiment se acumuleaza apa care urmeaza a fi incalzita. Exista boilere cu rezervoare de diverse capacitati, iar acest criteriu este important de luat in seama atunci cand este ales un model.

     

    • Element de incalzire - este un element electric pozitionat in interiorul rezervorului. Poate fi un fir electric sau o spirala metalica rezistenta la caldura. Cand curentul electric trece prin acest element, el se incalzeste, iar energia termica generata se transfera catre apa din rezervor.

     

    • Termostat - este dispozitivul care permite reglarea temperaturii apei din boiler. Utilizatorul poate sa seteze temperatura la nivelul dorit, iar termostatul va opri in mod automat alimentarea electrica atunci cand acest nivel este atins. Odata ce temperatura scade sub cea setata, elementul de incalzire isi reia activitatea.

     

    • Izolatie termica - rezervorul boilerului este invelit in spuma poliuretanica, de regula, material cu rol de reducere a pierderilor de caldura. Acest tip de izolatie termica pastreaza temperatura apei la un nivel ridicat pentru mai mult timp.

     

    • Supapele de siguranta si presiune - sunt componente care contribuie la pastrarea boilerului in conditii de siguranta. Ele permit eliberarea apei fierbinti si a presiunii in exces, daca limitele recomandate de temperatura sau presiune sunt atinse.

     

    Curatare boiler electric - Cum se face curatarea de calcar a acestuia

     

    Boilerul electric este o solutie foarte populara pentru multe gospodarii din Romania, deoarece este simplu de folosit si de instalat. De asemenea, acest tip de boiler nu necesita alt tip de combustibil, cum este cazul alternativelor de boilere pe lemn sau incalzitoare pe gaz. Totodata, boilerul electric permite utilizatorului sa controleze usor temperatura apei si momentul in care are nevoie ca aceasta sa fie incalzita. 

    Acestea sunt principalele beneficii ale acestui tip de boiler, pe langa cele reprezentate de faptul ca iti pot oferi o excelenta varianta de rezerva, in cazul in care nu functioneaza reteaua publica de apa calda la care esti conectat. In plus, daca apelezi la alte metode de incalzire a locuintei, in loc de reteaua publica sau de centrala termica, boilerul este cea mai accesibila metoda de incalzire a apei, din punct de vedere al costurilor initiale, dar si in ceea ce priveste eficienta energetica.

     

    Ce probleme pot aparea la nivelul boilerului electric?

     

    Chiar daca sunt dispozitive foarte eficiente si acopera cu succes nevoia oamenilor de a avea la dispozitie apa calda in permanenta, boilerele electrice sunt vulnerabile in fata problemelor, la fel ca alte echipamente similare. In continuare, vei putea sa afli care sunt cele mai comune probleme care se manifesta in functionarea boilerului.

     

    Curatare boiler electric - Cum se face curatarea de calcar a acestuia

     

    Asadar, exista mai multe tipuri de probleme care se pot manifesta la nivelul boilerului electric, iar pentru fiecare pot fi gasite diverse rezolvari. In continuare, ai posibilitatea sa afli care sunt cele mai sigure moduri in care se poate face curatarea boilerului electric, precum si care sunt celelalte actiuni pe care le poti lua pentru a te asigura ca intretii echipamentul in mod corect.

     

    Curatare boiler electric de calcar - Cum se curata si se intretine un boiler electric

     

    Boilerul electric, la fel ca modelele de boilere cu pompa de caldura, necesita interventii periodice, in sensul protejarii echipamentului de problemele care pot sa apara ca urmare a utilizarilor frecvente. In cele mai multe cazuri, boilerul este utilizat in regim zilnic, astfel ca nivelul de stres la care este supus echipamentul este unul destul de ridicat. Functionarea sa constanta cu scopul generarii de apa calda pentru membrii unei locuinte trebuie sa fie dublata de masuri speciale de protectie, printre care si curatarea periodica.

     

    Iata cum se face aceasta:

     

    • Se deconecteaza boilerul - inainte de toate, boilerul trebuie deconectat de la sursa de electricitate, pentru a evita orice risc.

     

    • Se goleste boilerul- dupa deconectarea echipamentului de la sursa de curent electric, se deschide robinetul de evacuare a apei calde, cu scopul golirii rezervorului de apa. Rezervorul este locul in care apar depunerile de calcar. Acestea afecteaza anodul care protejeaza corpul de coroziune. 

     

    Curatare boiler electric - Cum se face curatarea de calcar a acestuia

     

    • Se pregateste solutia pentru curatat - exista doua metode de curatare - pe cont propriu sau cu ajutorul specialistilor. A doua metoda presupune utilizarea unor solutii specializate, foarte sigure si eficiente. Prima este mai ieftina si presupune folosirea unui amestec de apa si otet alb, in proportie de 50/50. Otetul alb are prorietati acide, ceea ce favorizeaza dizolvarea calcarului.

     

    • Se umple rezervorul cu solutia de curatare - solutia aleasa pentru curatare se adauga treptat in rezervorul gol, iar daca exista si zone cu depuneri in care aceasta nu ajunge, trebuie sa se foloseasca un pulverizator pentru ca ea sa fie administrata si pe acele suprafete.

     

    • Solutia este lasata sa actioneze - mixul de curatare este lasat in interiorul rezervorului sa actioneze pentru cateva minute sau ore, in functie de varianta aleasa, dar si in functie de gradul de acumulare a calcarului.

     

    • Se clateste rezervorul - dupa ce solutia a actionat suficient, rezervorul trebuie golit din nou si clatit foarte bine cu apa rece, pentru ca resturile de calcar dizolvat si solutie de curatare sa fie indepartate.

     

    • Se verifica supapele si alte componente - in final, este necesara o ultima verificare si curatare a supapelor de siguranta si presiune, dar si a celorlalte componente ale boilerului, pentru a avea garantia ca nu exista alte depuneri.

     

    • Se umple rezervorul si se efectueaza un test - dupa ce rezervorul si componentele sunt curatate, rezervorul se reumple cu apa, iar boilerul se conecteaza la sursa de alimentare cu energie electrica. Ulterior, el se testeaza pentru a te asigura ca functioneaza la capacitate optima.

     

    Cum sa maresti durata de viata a boilerului electric

     

    Pe langa curatarea periodica a depunerilor de calcar, exista si alte masuri care trebuie luate, pe parcursul utilizarii unui boiler, in vederea sporirii duratei de viata a aparatului. De la montaj si pana la curatare, este necesar sa te asiguri ca tot ce tine de utilizarea acestui echipament se face in mod conform cu indicatiile producatorilor. Iata de ce sa tii cont:

     

    • Montajul trebuie sa fie facut corect - apeleaza la specialisti cu expertiza in domeniu, deoarece acestia vor sti cum sa monteze boilerul in mod corect si in locul potrivit. Montajul neconform poate cauza defectarea prematura a aparatului sau functionarea sa defectuoasa.

     

    • Asigura functionarea sursei de energie - boilerul depinde in permanenta de accesul la o sursa de energie electrica. Asigura-te ca aceasta este verificata in mod constant, pentru a avea certitudinea ca dispozitivul folosit nu este expus unor riscuri grave. 

     

    Curatare boiler electric - Cum se face curatarea de calcar a acestuia

     

    • Atentie la perioadele de pauza - daca pleci de acasa pentru perioade indelungate sau nu ai de gand sa folosesti boilerul pentru mai mult timp, deconecteaza-l de la priza. Totodata, este foarte bine sa lasi rezervorul de apa gol!

     

    • Reparatiile trebuie sa fie facute de catre experti - nu interveni pe cont propriu, pentru a repara diverse defectiuni ale boilerului. Acest lucru nu doar ca poate sa conduca la pierderea garantiei, dar poate sa cauzeze probleme mai mari decat cele initiale.

     

    In concluzie, acestea sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le stii despre curatarea de calcar a boilerului electric. Tine cont de informatiile prezentate, in asa fel incat sa alegi in mod corect boilerul de pe roinstalatii.ro, de care ai nevoie. De asemenea, apeleaza la specialisti pentru un montaj corect si pentru lucrarile de mentenanta care pot sa prelungeasca functionarea boilerului in conditii de eficienta deplina!

     


    Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


    Adauga comentariul tau
    Contact RoInstalatii.Ro
    Despre Cristian Alexandru
    Avatar Cristian Alexandru

    0376.44.80.30

    office@roinstalatii.ro

    Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

    Centrale termice

    Centrale termice pe gaz

    Centrale termice electrice

    Centrale termice pe combustibil solid

    Centrale termice pe peleti

    Accesorii pentru centrale termice

    UPS si stabilizatoare de tensiune

    Filtre antimagnetita

    Filtre anticalcar si armaturi montaj

    Cosuri de fum din inox

    Termostate de ambient

    Tubulatura de evacuare

    Accesorii GPL

    Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

    Calorifere / Radiatoare

    Calorifere panou din otel

    Calorifere panou din otel cu ventil

    Calorifere panou din otel verticale

    Calorifere din aluminiu

    Calorifere de baie

    Calorifere decorative

    Calorifere decorative Purmo

    Calorifere tubulare Tesi

    Calorifere SAX

    Calorifere PIANO

    Calorifere ARPA

    Convectoare electrice

    Robineti si accesorii calorifere

    Panouri solare

    Panouri solare presurizate

    Panouri solare nepresurizate

    Sisteme complete

    Accesorii panouri solare

    Incalzire in pardoseala

    Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

    Teava pex

    Colectoare de distributie

    Grupuri de amestec si distributie

    Accesorii si componente

    Placa cu nuturi

    Cutii pentru distribuitoare

    Incalzire in pardoseala electrica

    Covorase electrice

    Automatizari incalzire in pardoseala

    Automatizari cu fir

    Automatizari wireless / Smart Home

    Boilere / Puffere

    Boilere electrice

    Boilere termoelectrice

    Boilere pe lemn/electric

    Boilere indirecte

    Boilere cu pompa de caldura

    Incalzitoare instant

    Puffere

    Puffere pentru pompe de caldura

    Incalzitoare instant apa calda electrice

    Boilere pentru pompe de caldura

    Pompe de apa / Hidrofoare

    Pompe de circulatie

    Pompe submersibile

    Pompe periferice

    Hidrofoare

    Vase de expansiune pentru incalzire

    Vase de expansiune pentru hidrofor

    Vase de expansiune pentru A.C.M.

    Vase de expansiune multifunctionale

    Accesorii pentru pompe

    Instalatii APA / GAZ / CANAL

    Teava PEX

    Racorduri de presare pentru PEX

    Colectoare si distribuitori

    Teava de cupru

    Fitinguri de cupru

    Teava si fitinguri PPR alb

    Teava si fitinguri PPR verde

    Teava si fitinguri PEXAL

    Canalizari interioare PP

    Izolatie pentru teava

    Mufe rapide GEBO

    Mufe rapide COBRARING

    Contoare de apa / Apometre

    Robineti pentru apa TIEMME

    Supape de sens filtre si sorburi

    Supape de siguranta

    Robineti pentru gaz TIEMME

    Reductoare de presiune / Manometre

    Armaturi industriale fonta

    Robineti cu sfera si flansa

    Robineti sertar

    Robineti cu fluture disc

    Filtre Y

    Flanse si accesorii

    Rezervoare de Apa

    Accesorii pentru instalatori

    Detectoare de gaz

    Climatizare

    Aer conditionat mono split

    Aer conditionat multi split

    Aparate de tratare si filtrare aer

    Aer conditionat portabil

    Casa si gradina, bricolaj

    Baterii monocomanda

    Masini de taiat gresie si faianta

    Rigole si sifoane de dus

    Pompe de caldura

    Pompe de caldura split

    Pompe de caldura monobloc

    Pompe de caldura hibrid monobloc

    Pompe de caldura hibrid split

    Accesorii pentru pompe de caldura

    Sisteme fotovoltaice si accesorii

    Kituri panouri fotovoltaice

    Panouri fotovoltaice

    Piese de schimb

    Piese de schimb boilere

    Rezistente boilere

    Anod magneziu boiler

    Termostate boiler

    Placi boiler

    Piese de schimb centrale termice

    Placi centrale

    Electrod aprindere

    Fluxostate

    Schimbatoare caldura centrala

    Pompe recirculare

    Robineti umplere centrala

    Vane gaz

    Vase expansiune

    Ventilatoare centrala

    Presostate centrale

    Termomanometre si Manometre

    Supape presiune centrala

    Senzori de temperatura