Aerisirea caloriferului: o operatiune de intretinere simpla pentru o performanta mai buna a sistemului de incalzire
RoInstalatii.Ro | Blog | Aerisirea caloriferului: o operatiune de intretinere simpla pentru o performanta mai buna a sistemului de incalzire

Aerisirea caloriferului: o operatiune de intretinere simpla pentru o performanta mai buna a sistemului de incalzire

Va recomandam

Publicat la 26 Iul 2023 | 1865 afisari


Aerisirea caloriferului: o operatiune de intretinere simpla

Aerisirea caloriferelor este o operatiune ce asigura eficienta sistemului de incalzire si o distributie uniforma a caldurii in incapere, pentru ca tu sa te bucuri de o locuinta confortabila termic in timpul sezonului rece si neprietenos. Procedura ar trebui efectuata cel putin o data pe sezon si este atat de simpla, incat o poti face chiar si tu, daca te echipezi cu instrumentele necesare si urmezi pasii pe care ti i-am descris aici, iar bugetul tau va fi eliberat de unele costuri, disponibilizand sume pe care le vei putea folosi in alte scopuri. 

 

Sumar

     

    Aerisirea caloriferului: importanta operatiunii

     

    Aerisirea caloriferului este o operatiune esentiala pentru buna functionare a sistemului de incalzire intr-o locuinta sau cladire, ceea ce inseamna si costuri mai prietenoase cu buzunarul tau. 

     

    Exista mai multe motive pentru care aerisirea caloriferului este o actiune necesara si recomandata, insa este important sa intelegi, mai intai, ce inseamna ea. Aerisirea unui calorifer presupune, asa cum sugereaza si denumirea, eliminarea aerului din sistemul de incalzire, pentru o mai buna circulatie a apei incalzite in interiorul radiatorului. Acest proces imbunatateste transferul de caldura, facand incalzirea mai eficienta. 

     

    Iata cum te ajuta asta, concret, pe tine:

     

    • Atunci cand se umple sau se reporneste sistemul de incalzire, pot ramane bule de aer in interiorul tevilor sau caloriferelor. Prezenta aerului in sistem duce la blocarea circulatiei apei incalzite si poate cauza zone reci in calorifere sau chiar incetinirea si oprirea completa a transferului de caldura.

     

    • Daca aerisirea nu este efectuata, caloriferul nu va putea functiona la capacitatea sa maxima. Adica vei plati pentru incalzire, insa camera nu va fi pe atat de calda pe cat ar trebui. Prin urmare, aerisirea iti aduce, in plus, eficienta energetica.

     

    • Aerisirea corecta a caloriferelor asigura o distributie uniforma a caldurii in intreaga incapere, adica vei putea sa te bucuri de o temperatura constanta si confortabila in fiecare colt al camerei.

     

    • Daca aerul ramane blocat in calorifere, acesta poate cauza coroziunea tevilor sau a  elementelor de incalzire. De asemenea, pot aparea fisuri sau alte defecte, care, in timp, ar putea duce la pierderi de apa sau chiar la defectiuni majore ale sistemului de incalzire, defectiuni ce vor pune presiune pe bugetul tau, pentru a le remedia.

     

    • O incalzire ineficienta poate duce la consumuri mai mari de energie, ceea ce se va reflecta in facturile tale lunare. Prin efectuarea regulata a aerisirii caloriferelor, vei putea reduce costurile de incalzire si vei asigura utilizarea eficienta a resurselor energetice.

     

    Aceste beneficii vor fi vizibile indiferent daca este vorba despre aerisirea caloriferului pentru baie, port-prosop, vertical sau orizontal si atat pentru aerisirea caloriferelor la bloc, cat si la casa. 

     

    Aerisire pentru calorifere: echipamentul necesar pentru operatiune

     

     

    Echipamentul necesar pentru operatiune

     

    Inainte de a trece la cum se aeriseste un calorifer, trebuie sa te echipezi cu echipamentul necesar. Asa cum spuneam, operatiunea este una simpla, deci nu vei avea nevoie de prea multe instrumente. Totusi, este necesar sa te pregatesti cu:

     

    1. Surubelnita sau cheie. Vei avea nevoie, in primul rand, de o surubelnita sau o cheie adecvata, in functie de tipul supapei de aerisire a caloriferului. Asigura-te ca dimensiunea surubelnitei sau cheii se potriveste cu capul supapei, pentru a evita deteriorarea acesteia.

     

    1. Un recipient si una sau mai multe carpe. Recipientul iti este necesar pentru a colecta apa ce s-ar putea scurge odata cu aerul, in momentul in care deschizi supapa de aerisire. Din acelasi motiv, pentru ca apa se poate imprastia si in afara vasului pe care l-ai pregatit, pentru a-ti proteja parchetul sau podeaua de apa, este recomandat sa acoperi suprafata din jurul caloriferului cu un material textil. 

     

    1. Manusi. Apa poate curge fierbinte si cu murdaria acumulata in zona supapei de aerisire. Manusile iti vor proteja mainile, asa ca nu uita sa ti le pui inainte de a initia operatiunea.

     

    1. Prosoape de hartie. Din acelasi motiv pentru care ai nevoie de carpe, este recomandat sa ai la indemana si prosoape de hartie. Desi se intampla rar, daca apa sau murdaria ajung pe pereti sau piese de mobilier, prosoapele de hartie iti vor permite sa intervii imediat, pentru a preveni aparitia petelor. 

     

    Pe toate acestea le ai, cel mai probabil, deja la indemana, asa ca nu vei fi supus unor costuri suplimentare, ceea ce iti ofera un motiv in plus sa efectuezi operatiunea. Daca nu te simti confortabil sa faci acest lucru singur sau ai indoieli, cel mai bine este sa soliciti ajutorul unui specialist sau a unui instalator calificat.

     

    Cum se aerisesc caloriferele: pas cu pas

     

    Aerisirea caloriferelor este un pas important pentru asigurarea functionarii lor eficiente si pentru mentinerea confortul termic in incaperi. 

     

    Atentie! Aerisirea caloriferelor se face cu centrala oprita. Asadar, inainte de a incepe, asigura-te ca sistemul de incalzire este oprit, pentru a evita arsurile si pentru a permite o aerisire eficienta. Daca nu detii o centrala proprie, atunci, desigur, acest pas nu va fi necesar. 

     

    Iata cum se aeriseste caloriferul tau, etapa cu etapa:

     

    1. Probabil ca stii deja care este caloriferul pe care vrei sa il aerisesti. Insa, daca motivul principal este acela ca simti o scadere a eficientei sistemului de incalzire, fara sa stii care dintre calorifere o cauzeaza, metoda cea mai simpla este prin atingere: in mod normal, caloriferele care necesita aerisire au zone reci in partea de sus si intreaga suprafata a radiatorului pare mai putin calduroasa decat de obicei.

     

    1. Inainte de a incepe procesul de aerisire, asigura-te ca sistemul de incalzire este oprit si ca invarti la minim capul termostat al caloriferului.

     

    1. Identifica supapa de aerisire. Majoritatea caloriferelor au o supapa speciala de aerisire, situata fie in partea de sus, fie pe lateral. Aceasta se prezinta ca o mica surubelnita sau o valva cu cap rotativ, similara cu o surubelnita, care se deschide si se inchide.

     

    1. Pregateste recipientul si carpele. Sub supapa de aerisire, asaza vasul ales, pentru a colecta eventualele picaturi de apa ce vor fi eliminate odata cu aerul. Ai grija sa intinzi materialul textil pe toata suprafata de sub calorifer, pentru a proteja podeaua in cazul scurgerilor.

     

    1. Cu ajutorul unei surubelnite sau cu mana libera, dupa caz, deschide supapa de aerisire in sensul invers acelor de ceasornic. Acest pas necesita ceva mai multa atentie, este important sa nu fortezi supapa, pentru a evita deteriorarea acesteia.

     

    1. Lasa supapa deschisa si asteapta pana cand din aceasta incep sa curga picaturi de apa si nu mai observi bule de aer. Asigura-te ca recipientul este suficient de mare pentru a colecta toata apa ce se poate scurge, dar nu atat de mare incat sa iti blocheze vizibilitatea. 

     

    1. Daca ai eliminat aerul si a inceput sa curga apa, inchide cu grija supapa de aerisire, de data aceasta in sensul acelor de ceasornic.

     

    1. Reporneste incalzirea. Acum poti reporni sistemul de incalzire. Asigura-te ca acesta functioneaza in parametri normali si ca toate caloriferele emana caldura. 

     

    Acestia sunt pasii standard de aerisire. Cu toate acestea, pentru ca exista mai multe tipuri de calorifere si fiecare dintre ele are anumite particularitati in ceea ce priveste aerisirea, este important sa le cunosti, daca vrei ca operatiunea sa aiba succes si rezultate pe termen lung. 

     

    Aerisirea corecta a caloriferelor, dupa tipul lor

     

    Aerisirea corecta a caloriferelor
     

     

    Identificarea tipului de calorifer este un pas prealabil aerisirii propriu-zise. Operatiunea devine mai simpla si etapele mai clare cand stii exact pe ce fel de calorifer lucrezi. 

     

    1. Calorifere cu apa calda

     

    Caloriferele cu apa calda sunt cele mai intalnite in sistemele de incalzire centralizata sau de uz casnic. Acestea functioneaza prin circulatia apei incalzite printr-un sistem de tevi si radiatorul propriu-zis. Pentru a le aerisi, dupa ce ai oprit incalzirea, trebuie sa urmezi intocmai pasii de mai sus. 

     

    1. Calorifere cu ulei

     

    Caloriferele cu ulei sunt mai rar intalnite. Avantajul lor este ca pot fi deplasate dintr-o camera in alta. Acestea nu sunt racordate la sistemul de alimentare cu apa, ci contin un rezervor de ulei si un element de incalzire electric. Aerisirea lor se face, de regula, prin functia de „dezghetare" sau „aerisire". Daca modelul tau nu prezinta aceasta functie, va trebui sa te adresezi producatorului sau unui specialist. 

     

    1. Calorifere de pardoseala

     

    Caloriferele de pardoseala sunt cele instalate in podea si utilizate in sistemele de incalzire radianta. Acestea fie au un sistem special de aerisire, fie operatiunea se face prin deschiderea si inchiderea circulatiei apei calde in sistemul de incalzire.

     

    Alte tipuri de calorifere sunt cele din fonta, ce necesita o atentie speciala si cele fara aerisitor. Pentru acestea din urma, procedura de aerisire devine ceva mai dificila, dar poate fi realizata. Pentru aerisirea unui calorifer fara aerisitor, dupa ce ai oprit incalzirea, urmatorul pas ar fi sa inclini usor caloriferul in directia in care crezi ca aerul ar putea sa se acumuleze. De obicei, aerul tinde sa se adune in partea superioara a caloriferului. Poti folosi carti sau alte obiecte pentru a mentine caloriferul in pozitia inclinata.

     

    Dupa ce ai stabilizat caloriferul, deschide treptat robinetul, pentru a permite iesirea aerului. Este posibil sa auzi un zgomot neobisnuit, pe masura ce aerul iese din radiator. Asigura-te ca ai plasat un recipient sub calorifer, pentru a colecta eventualele scurgeri de apa.

    Cand nu mai iese aer din calorifer si curge doar apa, inchide robinetul si reasaza caloriferul in pozitia normala. Reporneste sistemul de incalzire si verifica eficienta caloriferului, pentru a vedea daca distributia caldurii s-a imbunatatit.

     

    Faptul ca un calorifer nu are o supapa de aerisire incorporata face operatiunea mai dificila si, in anumite cazuri, este posibil sa ai nevoie de ajutorul unui specialist pentru a gasi solutia potrivita.

     

    Contrar unor lucruri pe care poate le-ai auzit, nu exista aerisire pentru calorifere din tabla, intrucat nu exista calorifere fabricate exclusiv din acest material. Pot exista, in unele cazuri, calorifere din otel sau calorifere de baie care sa contina anumite componente din acest material, insa, cele mai multe sunt fabricate din alte tipuri de materiale, precum fonta, aluminiu sau cupru. In realitate, printre cele mai populare tipuri, atat in locuinte, cat si in cladiri comerciale, sunt caloriferele din aluminiu. Acestea sunt fabricate din aluminiu turnat sau din panouri de aluminiu, ceea ce le face usoare si eficiente termic. De asemenea, au un design estetic modern si o durabilitate ridicata.

     

    Aerisirea unui calorifer de fonta vechi

     

    Aerisirea caloriferelor de fonta, mai ales cand vine vorba despre modele foarte vechi, este o provocare mult mai mare, comparativ cu caloriferele moderne. Daca observi o steluta sau un fulg, pe capul termostat, atunci primul pas este sa il rotesti in acest punct. Pentru ca nu ai o valva de aerisire, va trebui sa rotesti piulita din dreptul termostatului: cu grija, pentru ca e posibil sa tasnesca apa unde nu te astepti, si fara sa o desurubezi cumplet. In momentul in care curge doar apa, fara bule de aer, o poti strange la loc si considera aerisirea incheiata. 

     

    Acesti pasi sunt aplicabili atat pentru aerisirea unui calorifer din aluminiu, cat si pentru aerisirea unui calorifer din otel. In ceea ce priveste aerisirea caloriferelor la centrala pe lemne, modul de operare este acelasi, pentru ca tot despre calorifere din aluminiu sau otel va fi vorba. Ce trebuie sa faci, insa, si este foarte important, este sa opresti centrala si sa o lasi sa se raceasca complet, pentru a putea opera in siguranta. 

     

    Aerisirea caloriferelor: indicii ca este necesara si ce sa nu faci in timpul operatiunii

     

    Indicii ca este necesara aerisirea caloriferelor

     

    Pentru a putea initia aerisirea instalatiei caloriferelor trebuie sa iti dai seama, mai intai, ca ea este necesara. Sunt mai multe indicii cum ca un calorifer are nevoie de aerisire, printre care:

     

    • Zgomote neobisnuite. Daca auzi batai sau zgomote de scurgere in timp ce caloriferul functioneaza, acesta ar putea indica acumularea de aer in interiorul radiatorului.

     

    • Zone reci. Daca o parte a caloriferului ramane rece in timpul functionarii, acesta ar putea fi un semn ca aerul a blocat circulatia apei incalzite in acea zona.

     

    • Functionare ineficienta. Un calorifer ce nu mai incalzeste incaperea la fel de bine ca inainte sau nu mentine o temperatura constanta, poate indica acumulare de aer in sistemul de incalzire.

     

    • Scurgeri de apa. Uneori, aerisirea incorecta sau excesiva a unui calorifer poate duce la scurgeri de apa din sistem.

     

    In general, asa cum spuneam, aerisirea caloriferelor este o operatiune relativ simpla, dar trebuie efectuata cu atentie si in siguranta. Cand aerisesti un calorifer, este important sa eviti anumite greseli pentru a preveni probleme sau accidente:

     

    1. Asigura-te ca opresti complet sistemul de incalzire inainte de a incepe operatiunea de aerisire. Scurgerile de apa fierbinte pot duce la arsuri grave.

     

    1. Evita deschiderea brusca si completa a supapei de aerisire. Aceasta poate duce la scurgeri abundente de apa si la pierderea eficientei sistemului de incalzire.

     

    1. Utilizeaza o surubelnita sau o cheie potrivita pentru a deschide supapa, dar asigura-te ca nu o fortezi. Supapele deteriorate nu vor mai functiona corect si vor necesita inlocuire.

     

    1. Daca observi scurgeri de apa in timpul sau dupa aerisire, inchide imediat supapa de aerisire si verifica daca este bine stransa.



    Asadar, aerisirea caloriferelor este o operatiune importanta nu doar pentru functionarea corecta a sistemului de incalzire, ci si pentru bugetul tau. Recomandarea este sa repeti aceasta actiune in fiecare sezon si ori de cate ori apar semne ce sugereaza o functionare deficienta a caloriferului. In cazul in care nu te simti confortabil sau nu esti sigur cum sa efectuezi aerisirea, poti apela la un specialist sau un instalator, pentru a te ajuta in acest sens.

     


    Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


    Adauga comentariul tau
    Contact RoInstalatii.Ro
    Despre Cristian Alexandru
    Avatar Cristian Alexandru

    0376.44.80.30

    office@roinstalatii.ro

    Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

    Centrale termice

    Centrale termice pe gaz

    Centrale termice electrice

    Centrale termice pe combustibil solid

    Centrale termice pe peleti

    Accesorii pentru centrale termice

    UPS si stabilizatoare de tensiune

    Filtre antimagnetita

    Filtre anticalcar si armaturi montaj

    Cosuri de fum din inox

    Termostate de ambient

    Tubulatura de evacuare

    Accesorii GPL

    Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

    Calorifere / Radiatoare

    Calorifere panou din otel

    Calorifere panou din otel cu ventil

    Calorifere panou din otel verticale

    Calorifere din aluminiu

    Calorifere de baie

    Calorifere decorative

    Calorifere decorative Purmo

    Calorifere tubulare Tesi

    Calorifere SAX

    Calorifere PIANO

    Calorifere ARPA

    Convectoare electrice

    Robineti si accesorii calorifere

    Panouri solare

    Panouri solare presurizate

    Panouri solare nepresurizate

    Sisteme complete

    Accesorii panouri solare

    Incalzire in pardoseala

    Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

    Teava pex

    Colectoare de distributie

    Grupuri de amestec si distributie

    Accesorii si componente

    Placa cu nuturi

    Cutii pentru distribuitoare

    Incalzire in pardoseala electrica

    Covorase electrice

    Automatizari incalzire in pardoseala

    Automatizari cu fir

    Automatizari wireless / Smart Home

    Boilere / Puffere

    Boilere electrice

    Boilere termoelectrice

    Boilere pe lemn/electric

    Boilere indirecte

    Boilere cu pompa de caldura

    Incalzitoare instant

    Puffere

    Puffere pentru pompe de caldura

    Incalzitoare instant apa calda electrice

    Boilere pentru pompe de caldura

    Pompe de apa / Hidrofoare

    Pompe de circulatie

    Pompe submersibile

    Pompe periferice

    Hidrofoare

    Vase de expansiune pentru incalzire

    Vase de expansiune pentru hidrofor

    Vase de expansiune pentru A.C.M.

    Vase de expansiune multifunctionale

    Accesorii pentru pompe

    Instalatii APA / GAZ / CANAL

    Teava PEX

    Racorduri de presare pentru PEX

    Colectoare si distribuitori

    Teava de cupru

    Fitinguri de cupru

    Teava si fitinguri PPR alb

    Teava si fitinguri PPR verde

    Teava si fitinguri PEXAL

    Canalizari interioare PP

    Izolatie pentru teava

    Mufe rapide GEBO

    Mufe rapide COBRARING

    Contoare de apa / Apometre

    Robineti pentru apa TIEMME

    Supape de sens filtre si sorburi

    Supape de siguranta

    Robineti pentru gaz TIEMME

    Reductoare de presiune / Manometre

    Armaturi industriale fonta

    Robineti cu sfera si flansa

    Robineti sertar

    Robineti cu fluture disc

    Filtre Y

    Flanse si accesorii

    Rezervoare de Apa

    Accesorii pentru instalatori

    Detectoare de gaz

    Climatizare

    Aer conditionat mono split

    Aer conditionat multi split

    Aparate de tratare si filtrare aer

    Aer conditionat portabil

    Casa si gradina, bricolaj

    Baterii monocomanda

    Masini de taiat gresie si faianta

    Rigole si sifoane de dus

    Pompe de caldura

    Pompe de caldura split

    Pompe de caldura monobloc

    Pompe de caldura hibrid monobloc

    Pompe de caldura hibrid split

    Accesorii pentru pompe de caldura

    Sisteme fotovoltaice si accesorii

    Kituri panouri fotovoltaice

    Panouri fotovoltaice

    Piese de schimb

    Piese de schimb boilere

    Rezistente boilere

    Anod magneziu boiler

    Termostate boiler

    Placi boiler

    Piese de schimb centrale termice

    Placi centrale

    Electrod aprindere

    Fluxostate

    Schimbatoare caldura centrala

    Pompe recirculare

    Robineti umplere centrala

    Vane gaz

    Vase expansiune

    Ventilatoare centrala

    Presostate centrale

    Termomanometre si Manometre

    Supape presiune centrala

    Senzori de temperatura