Echilibrarea hidraulica a caloriferelor - ghidul optimizarii functionarii si intretinerii radiatoarelor dintr-o instalatie termica
RoInstalatii.Ro | Blog | Echilibrarea hidraulica a caloriferelor - ghidul optimizarii functionarii si intretinerii radiatoarelor dintr-o instalatie termica

Echilibrarea hidraulica a caloriferelor - ghidul optimizarii functionarii si intretinerii radiatoarelor dintr-o instalatie termica

Va recomandam

Publicat la 20 Iul 2023 | 1987 afisari


Echilibrarea hidraulica a caloriferelor

Echilibrarea hidraulica se refera la procesul de optimizare a fluxului de apa calda prin calorifere pentru a asigura o distributie uniforma a caldurii in intregul spatiu. Prin realizarea echilibrului hidraulic, se pot elimina punctele sau zonele reci de pe suprafata radiatoarelor si supraincalzirea acestora, ceea ce rezulta intr-un confort sporit si economii de energie.

Sumar

  Intelegerea importantei echilibrarii hidraulice a caloriferelor este cruciala pentru oricine cauta sa beneficieze de un sistem de incalzire eficient si rentabil. Radiatoarele dezechilibrate hidraulic, fie ca este vorba de calorifere din otel clasice, de calorifere din otel verticale, fie ca este vorba de mai usoarele calorifere din aluminiu, pot duce la incalzirea neuniforma a spatiului, unele zone ale suprafetei lor fiind prea calde, in timp ce altele raman reci. Acest dezechilibru nu numai ca va compromite confortul termic interior, dar conduce si la un consum de energie crescut si la costuri mai mari de incalzire. 

   

  In plus, un sistem termic cu calorifere dezechilibrate hidraulic poate pune o presiune inutila asupra celorlalte componente ale instalatiei, provocand potentiale daune pe termen lung. Prin implementarea tehnicilor de echilibrare hidraulica, se poate optimiza performanta radiatoarelor si se poate crea un mediu de incalzire eficient.

   

  In urmatoarele capitole ale acestui articol, vom explora diferitele aspecte ale echilibrarii hidraulice a caloriferelor, inclusiv o scurta trecere in revista a componentelor unui sistem termic cu radiatoare, semnele de dezechilibrare hidraulica a acestora, procesul de echilibrare hidraulica, reglarea robinetilor de retur sau tur, precum si schimbarea robinetilor radiatorului. Pana la sfarsitul acestui articol, vei avea cunostintele necesare pentru a sti cum se poate obtine echilibrul hidraulic in sistemul tau de incalzire si te vei putea bucura de beneficiile unei incalziri eficiente si confortabile in spatiul personal.

   

   

  Echilibrarea hidraulica a caloriferelor si intelegerea sistemelor de radiatoare + semne si consecinte ale radiatoarelor dezechilibrate

   

  Pentru a intelege modul in care echilibrarea hidraulica joaca un rol important in sistemele de radiatoare, este esential sa te familiarizezi cu componentele cheie implicate. Un sistem tipic de incalzire cu calorifere consta din mai multe elemente interconectate care lucreaza impreuna pentru a distribui eficient caldura agentului termic preparat. Aceste componente includ cazanul sau centrala termica, conductele, radiatoarele, pompa, rezervorul de expansiune si robinetii si accesoriile caloriferelor, dupa caz. Intelegerea scopului si functiei fiecarei componente este importanta pentru mentinerea si optimizarea performantei sistemului.

   

  Caloriferele sunt unitatile de incalzire centrala responsabile cu emisia de caldura obtinuta de la agentul termic preparat de o centrala intr-o camera. Radiatoarele, fie ca este vorba de caloriferele din otel de diferite dimensiuni, de calorifere din aluminiu, de calorifere de baie sau de modernele calorifere decorative, contin o serie de tuburi metalice care transfera caldura de la apa fierbinte care circula in interiorul lor catre aerul din jur. Pe masura ce apa calda trece prin calorifer, aceasta isi elibereaza energia termica, incalzind metalul si, prin fenomenul fizic de convectie, aerul, prin ridicarea temperaturii generale a incaperii. Controland debitul si temperatura apei, se poate atinge nivelul dorit de confort termic, asigurand, in acelasi timp, o utilizare eficienta a energiei.

   

  Semne si consecinte ale radiatoarelor dezechilibrate

   

  Semne si consecinte ale radiatoarelor dezechilibrate

   

  Exista mai multe semne care pot indica un sistem de incalzire cu calorifere dezechilibrate hidraulic. Iata la ce ar trebui sa fii atent in acest sens:

   

  • Incalzire neuniforma a suprafetei caloriferului: identificarea punctelor calde si reci

   

  Radiatoarele dezechilibrate hidraulic se manifesta adesea prin incalzirea neuniforma a suprafetei radiante. Unele zone se pot simti excesiv de calde, in timp ce altele raman reci. Identificarea acestor puncte calde si reci este esentiala in recunoasterea necesitatii echilibrarii hidraulice. Acorda atentie variatiilor de temperatura in spatiul incalzit si identifica orice incaperi sau zone care se simt in mod constant inconfortabil din punctul de vedere al temperaturii. Aceste diferente de temperatura sunt indicatori clari ai unui sistem de calorifere dezechilibrate hidraulic.

   

  • Consum mare de energie: impactul asupra costurilor de incalzire

   

  Caloriferele dezechilibrate nu afecteaza doar confortul termic interior, ci pot duce si la un consum mai mare de energie si la cresterea costurilor de incalzire. Cand anumite calorifere primesc o cantitate excesiva de debit de apa calda, ele consuma mai multa energie decat este necesar, rezultand in caldura irosita inutil. Intre timp, alte calorifere pot primi un debit inadecvat de agent termic, ceea ce face ca centrala sa lucreze mai mult pentru a compensa lipsurile in distributia apei calde. Acest dezechilibru duce la ineficienta si la facturi de incalzire inutil de mari.

   

  • Daune potentiale ale sistemului de incalzire

   

  O alta consecinta a caloriferelor dezechilibrate este tensiunea suplimentara potentiala pe care o exercita asupra componentelor sistemului de incalzire. Atunci cand anumite radiatoare primesc o cantitate excesiva de debit de apa calda, aceasta poate duce la cresterea presiunii in sistem. Aceasta presiune poate cauza probleme cum ar fi scurgeri in zona robinetilor si a accesoriilor caloriferelor, deteriorarea tevilor instalatiei sau deteriorarea centralei termice. In plus, dezechilibrul hidraulic al caloriferelor poate contribui la acumularea de reziduuri in sistem, afectand si mai mult performanta acestuia si provocand potentiale daune costisitoare.

   

  Pasii procesului de echilibrare hidraulica a caloriferelor

   

  Pasii procesului de echilibrare hidraulica a caloriferelor
   

   

  Procesul de echilibrare hidraulica a caloriferelor cuprinde o serie de etape obligatorii pe cere le vei observa in randurile urmatoare. Este de notat ca echilibrarea hidraulica are aceleasi principii fie ca este vorba de calorifere din otel, de calorifere din otel verticale, de calorifere din aluminiu, fie ca este vorba de caloriferele din baie sau de caloriferele decorative din cadrul unei instalatii termice.

   

  • Instrumente si echipamente necesare

   

  Inainte de a porni la procesul de echilibrare hidraulica a caloriferelor, este esential sa aduni uneltele si echipamentele necesare. Va fi nevoie de o cheie pentru radiator sau o cheie de purjare sau de aerisire, un termometru, un debitmetru si, eventual, un set de chei reglabile sau clesti speciali pentru robinete. Aceste instrumente vor ajuta la masurarea temperaturii, la reglarea robinetilor de retur si vor permite, in general, o procedura de echilibrare eficienta.

   

  • Evaluarea sistemului

   

  Primul pas in echilibrarea hidraulica a caloriferelor este evaluarea sistemului de incalzire. Instalatorul va evalua numarul de radiatoare, locatiile acestora si robinetii si accesoriile de calorifere existente. Aceasta evaluare initiala ajuta la identificarea oricaror dezechilibre initiale si poate fi de folos la planificarea strategiei de echilibrare adecvate.

   

  • Ajustarea debitelor de agent termic

   

  Dupa evaluarea sistemului, se poate incepe reglajul debitelor pentru fiecare calorifer. Se va incepe prin deschiderea completa a tuturor robinetilor, permitand apei sa circule liber in intregul sistem. Apoi, se vor inchide treptat robinetii de tur de pe caloriferele care primesc caldura excesiva pana cand se obtine o distributie mai echilibrata a agentului termic. Se va inchide centrala si se va astepta ca sistemul sa se raceasca complet.  

   

  • Echilibrarea radiatoarelor

   

  Cu debitele ajustate, este timpul sa fie reglat fin echilibrul hidraulic al fiecarui calorifer in parte. Se va incepe prin inchiderea robinetilor de tur ai tuturor radiatoarelor. Apoi, se va deschide incet fiecare robinet de tur pe rand, monitorizand temperatura fiecarui radiator pe masura ce se avanseaza de la cel mai apropiat calorifer de centrala termica catre cel mai indepartat radiator din instalatie fata de centrala. Se va face reglajul robinetilor de tur pana cand se obtin temperaturi constante la toate caloriferele, asigurand o distributie uniforma a caldurii in spatiu. Se vor nota temperaturile obtinute la primul calorifer din retea si cele obtinute la ultimul radiator al retelei. 

   

  Daca sistemul este echilibrat hidraulic, diferenta intre cele doua temperaturi obtinute este de circa 20 de grade Celsius (temperatura mai mare la capatul de intrare al agentului termic in sistem si mai mica la capatul terminal). Daca aceasta valoare este mult diferita de cele 20 de grade Celsius vor exista pierderi de energie si este necesar reglajul robinetilor de retur ai fiecarui calorifer pentru a optimiza distributia debitului de agent termic.

   

  Reglarea robinetilor de retur si de tur ai caloriferelor

   

  Robinetii de retur sunt componente esentiale ale sistemelor de incalzire bazate pe calorifere. Situati pe partea opusa a radiatorului fata de robinetii de tur, robinetii de retur controleaza debitul de intoarcere al apei de la calorifere inapoi la centrala. Acesti robineti ajuta la reglarea debitului si a temperaturii apei, contribuind la echilibrul hidraulic general al sistemului.

   

  Asa cum ai observat probabil in sectiunea anterioara a articolului, recunoasterea momentului in care trebuie efectuat reglajul robinetilor de retur este esentiala in mentinerea unui sistem de calorifere echilibrat hidraulic. Unele semne comune de dezechilibru includ variatii semnificative de temperatura intre caloriferele aflate la extermitatile instalatiei, incaperi care se simt in mod constant prea calde sau prea reci si distributia neuniforma a caldurii in spatiu. 

   

  • Cum se regleaza robinetii de retur: instructiuni pas cu pas

   

  Pasul 1: Incepe prin a localiza robinetul de retur de pe fiecare calorifer. Este de obicei situat pe partea opusa robinetului de tur, si adesea poate fi acoperit de un capac din plastic.

   

  Pasul 2: Scoate capacul din plastic, daca acesta exista, folosind o unealta adecvata, cum ar fi un cleste sau o cheie reglabila.

   

  Pasul 3: Cu capacul scos, vei vedea un ax sau un cap de surub cu crestatura pe robinetul de retur. Acest lucru va permite controlul debitului de apa care se intoarce in cazan.

   

  Pasul 4: Foloseste o cheie speciala pentru aerisirea caloriferelor sau o surubelnita adecvata pentru a regla axul sau capul surubului. Incepe prin a inchide usor robinetul de retur si apoi observa impactul asupra temperaturii caloriferului. Fa ajustari progresive pana cand obtii o temperatura echilibrata pentru toate caloriferele.

   

  Pasul 5: Repeta acest proces pentru fiecare calorifer din sistem, asigurandu-te ca robinetii de retur sunt reglati in functie de cerintele specifice de debit ale fiecarui radiator.

   

  Schimbarea robinetilor caloriferelor fara golirea instalatiei: un ghid pas cu pas pentru inlocuiera robinetilor

   

  Schimbarea robinetilor caloriferelor fara golirea instalatiei
   

   

  Exista diverse motive pentru care este posibil sa fie nevoie de schimbarea robinetilor caloriferelor. Un motiv comun este trecerea la robineti si accesorii de calorifere noi, mai eficiente sau moderne, care ofera un control mai bun asupra temperaturii agentului termic si a debitului acestuia. Un alt motiv tine de intretinerea sau reparatia instalatiei termice, mai ales daca robinetii existenti sunt defecti, prezinta scurgeri sau nu functioneaza optim. Oricare ar fi motivul, schimbarea robinetilor caloriferului poate ajuta la imbunatatirea performantei si functionalitatii sistemului tau de incalzire.

   

  Schimbarea robinetilor de calorifer: instrumente si materiale necesare

   

  Inainte de a incepe schimbarea robinetilor caloriferului, este important sa te asiguri ca exista instrumentele si materialele necesare. Desigur, este indicat sa apelezi la un specialist in domeniul instalatiilor termice pentru aceasta operatiune. Iata o lista de unelte de care va fi nevoie pentru o inlocuire cu succes a robinetilor de calorifer:

   

  • Robinetul nou de radiator (care trebuie sa se potriveasca cu tipul si dimensiunea robinetului existent);

  • Cheie reglabila sau cheie fixa;

  • Unelte de taiere a tevilor;

  • Cheie pentru tevi sau cleste de prindere;

  • Sigilant pentru filete sau banda PTFE;

  • Carpe sau un prosop ori un recipent, dupa caz, pentru eventualele scurgeri de apa.

   

  Ghid pas cu pas pentru schimbarea supapelor radiatorului

   

  Pasul 1: Se opreste sistemul de incalzire centrala si se inchid robinetii de tur si retur de pe caloriferul la care se lucreaza. Acest lucru va impiedica curgerea apei prin sistem si va minimiza riscul de scurgeri.

   

  Pasul 2: Se aseaza  o carpa, un prosop sau un recipient gol sub robinet pentru a colecta apa care se poate scurge la deconectarea robinetului vechi.

   

  Pasul 3: Folosind o cheie reglabila sau fixa, se slabeste cu atentie piulita care conecteaza robinetul la radiator. Odata slabit, se desurubeaza usor robinetul vechi de la calorifer.

   

  Pasul 4: Daca este necesar, se va utiliza un cleste taietor de tevi sau un fierastrau pentru a indeparta o sectiune a tevii care se conecteaza la robinet. Acest pas poate fi necesar la schimbarea de la un tip de robinet la altul sau daca teava existenta este deteriorata.

   

  Pasul 5: Instalatorul se vaasigura ca noul robinet se potriveste cu dimensiunea si tipul celui vechi. Se va aplica etansant pentru filete sau se va infasura banda PTFE in jurul filetului noului robinet pentru a crea o etansare adecvata.

   

  Pasul 6: Se va proceda la insurubarea noului robinet pe calorifer, si se va strange bine, dar nu prea strans.

   

  Pasul 7: Daca a fost necesara inlaturarea unei sectiuni de teava, se va utiliza o cheie speciala sau un cleste de lipire la cald dupa caz pentru a realiza o conexiune a unui nou segment de teava la robinet. 

   

  Pasul 8: Se vor deschide robinetii de tur si de retur de pe calorifer si se va porni centrala. Verifica eventualele scurgeri si monitorizeaza performanta radiatorului pentru a te asigura ca functioneaza corect.

   

  In concluzie, prin realizarea echilibrului hidraulic al caloriferelor, se poate asigura o distributie uniforma a caldurii si se poate obtine eficienta energetica a sistemului propriu de incalzire. In plus fata de operatiunile mentionate este bine de stiut ca intretinerea regulata, curatarea, aerisirea caloriferelor si asistenta profesionala atunci cand este nevoie sunt esentiale pentru a maximiza performanta si longevitatea sistemului termic de incalzire. 

   


  Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


  Adauga comentariul tau
  Contact RoInstalatii.Ro
  Despre Cristian Alexandru
  Avatar Cristian Alexandru

  0376.44.80.30

  office@roinstalatii.ro

  Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

  Centrale termice

  Centrale termice pe gaz

  Centrale termice electrice

  Centrale termice pe combustibil solid

  Centrale termice pe peleti

  Accesorii pentru centrale termice

  UPS si stabilizatoare de tensiune

  Filtre antimagnetita

  Filtre anticalcar si armaturi montaj

  Cosuri de fum din inox

  Termostate de ambient

  Tubulatura de evacuare

  Accesorii GPL

  Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

  Calorifere / Radiatoare

  Calorifere panou din otel

  Calorifere panou din otel cu ventil

  Calorifere panou din otel verticale

  Calorifere din aluminiu

  Calorifere de baie

  Calorifere decorative

  Calorifere decorative Purmo

  Calorifere tubulare Tesi

  Calorifere SAX

  Calorifere PIANO

  Calorifere ARPA

  Calorifere decorative baie

  Convectoare electrice

  Robineti si accesorii calorifere

  Panouri solare

  Panouri solare presurizate

  Panouri solare nepresurizate

  Sisteme complete

  Accesorii panouri solare

  Incalzire in pardoseala

  Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

  Teava pex

  Colectoare de distributie

  Grupuri de amestec si distributie

  Accesorii si componente

  Placa cu nuturi

  Cutii pentru distribuitoare

  Incalzire in pardoseala electrica

  Covorase electrice

  Automatizari incalzire in pardoseala

  Automatizari cu fir

  Automatizari wireless / Smart Home

  Boilere / Puffere

  Boilere electrice

  Boilere termoelectrice

  Boilere pe lemn/electric

  Boilere indirecte

  Boilere cu pompa de caldura

  Incalzitoare instant

  Puffere

  Puffere pentru pompe de caldura

  Incalzitoare instant apa calda electrice

  Boilere pentru pompe de caldura

  Pompe de apa / Hidrofoare

  Pompe de circulatie

  Pompe submersibile

  Pompe periferice

  Hidrofoare

  Vase de expansiune pentru incalzire

  Vase de expansiune pentru hidrofor

  Vase de expansiune pentru A.C.M.

  Vase de expansiune multifunctionale

  Accesorii pentru pompe

  Instalatii APA / GAZ / CANAL

  Teava PEX

  Racorduri de presare pentru PEX

  Colectoare si distribuitori

  Teava de cupru

  Fitinguri de cupru

  Teava si fitinguri PPR alb

  Teava si fitinguri PPR verde

  Teava si fitinguri PEXAL

  Canalizari interioare PP

  Izolatie pentru teava

  Mufe rapide GEBO

  Mufe rapide COBRARING

  Contoare de apa / Apometre

  Robineti pentru apa TIEMME

  Supape de sens filtre si sorburi

  Supape de siguranta

  Robineti pentru gaz TIEMME

  Reductoare de presiune / Manometre

  Armaturi industriale fonta

  Robineti cu sfera si flansa

  Robineti sertar

  Robineti cu fluture disc

  Filtre Y

  Flanse si accesorii

  Rezervoare de Apa

  Accesorii pentru instalatori

  Detectoare de gaz

  Climatizare

  Aer conditionat mono split

  Aer conditionat multi split

  Aparate de tratare si filtrare aer

  Aer conditionat portabil

  Casa si gradina, bricolaj

  Baterii monocomanda

  Masini de taiat gresie si faianta

  Rigole si sifoane de dus

  Pompe de caldura

  Pompe de caldura split

  Pompe de caldura monobloc

  Pompe de caldura hibrid monobloc

  Pompe de caldura hibrid split

  Accesorii pentru pompe de caldura

  Sisteme fotovoltaice si accesorii

  Kituri panouri fotovoltaice

  Panouri fotovoltaice

  Piese de schimb

  Piese de schimb boilere

  Rezistente boilere

  Anod magneziu boiler

  Termostate boiler

  Placi boiler

  Piese de schimb centrale termice

  Placi centrale

  Electrod aprindere

  Fluxostate

  Schimbatoare caldura centrala

  Pompe recirculare

  Robineti umplere centrala

  Vane gaz

  Vase expansiune

  Ventilatoare centrala

  Presostate centrale

  Termomanometre si Manometre

  Supape presiune centrala

  Senzori de temperatura