Montare panouri solare – descopera modalitatea corecta de instalare a panourilor solare in functie de tipul acestora
RoInstalatii.Ro | Blog | Montare panouri solare – descopera modalitatea corecta de instalare a panourilor solare in functie de tipul acestora

Montare panouri solare – descopera modalitatea corecta de instalare a panourilor solare in functie de tipul acestora

Va recomandam

Publicat la 01 Aug 2023 | 1954 afisari


Montare panouri solare

Avand in vedere scumpirile din ultimii ani la energie electrica, tot mai multe persoane incearca sa gaseasca solutii pentru a economisi bani. In acest context, panourile solare au crescut in popularitate si tot mai multi oameni si companii de top le utilizeaza. Cu ajutorul lor poti sa economisesti niste bani la factura de curent in timp ce ai grija de planeta. Este important ca fiecare dintre noi sa incercam sa adoptam masuri sustenabile pentru a proteja mediul. 

Sumar

  In prezent, poluarea a atins un nivel ingrijorator, iar incalzirea globala ne afecteaza. In aceste imprejurari, panourile solare sunt o modalitate prin care poti obtine curent electric sau apa calda fara a elimina in atmosfera dioxid de carbon.

  Energia solara este o resursa inepuizabila, gratuita si care poate fi utilizata cu multiple intrebuintari. Indiferent ca iti doresti sa obtii curent electric, sa incalzesti casa sau apa menajera, cu ajutorul soarelui poti face toate aceste lucruri. Panourile solare sunt o investitie pe termen lung si chiar pot reprezenta pentru multi o afacere. Daca vrei sa afli mai multe informatii despre acestea, inclusiv cum se realizeaza montajul panourilor solare si unde pot fi amplasate, citeste in continuare acest articol!

   

   

  Montarea panourilor solare si alte informatii utile despre panourile solare

   

  Informatii utile despre panourile solare

   

  Panourile solare au rolul de a capta energia produsa de soare pentru a o transforma in energie electrica sau termica. Sunt o modalitate prin care poti deveni independent din punct de vedere energetic, profitand de resursele gratuite ale naturii. In acest fel economiesti bani in timp si ajuti planeta prin reducerea gazelor toxice eliminate in atmosfera. Mai exact, salvezi CO2 emis in aer la 1 MWh produs cu ajutorul panourilor solare. Acestea sunt de mai multe tipuri: cele care produc curent electric se numesc panouri fotovoltaice, iar cele care sunt folosite pentru incalzirea casei si a apei sunt panouri solare termice.

  Panourile fotovoltaice sunt alcatuite din celule solare care capteaza radiatia solara pentru a o converti in curent electric. Ele sunt de asemenea de mai multe tipuri, mai precis: monocristaline, policristaline si amorfe. Dintre acestea, panourile fotovoltaice monocristaline au cel mai pur siliciu si in acest fel se considera ca au performanta cea mai buna. Au o culoare foarte inchisa spre negru, iar cele policristaline au culoare albastra. Panourile amorfe sunt cele cu durata de viata cea mai scurta, fiind realizate pe o baza de plastic, metal sau sticla. Costurile pentru panourile fotovoltaice sunt destul de mari, insa investitia este una foarte buna pentru ca se amortizeaza in timp relativ scurt. In functie de energia utilizata poti chiar sa revinzi surplusul catre furnizori sau poti incepe o afacere in domeniul producerii energiei electrice. Durata de viata a unui panou solar este de aproximativ 20-25 ani.

  Panourile solare termice sunt si ele de 2 tipuri: plane sau cu tuburi vidate. Cel mai des utilizate sunt panourile cu tuburi vidate si se pot observa pe foarte multe acoperisuri chiar si la noi in tara. Acest fapt se datoreaza costului mai mic de achizitie comparativ cu panourile fotovoltaice. 

  Panourile solare termice folosesc energia soarelui pentru a incalzi apa dintr-un colector, care apoi este circulata in sistem prin intermediul unei pompe. Acest tip de panouri au randament maxim pe perioada verii, cand razele de soare sunt puternice, iar in anotimpurile reci asigura aproximativ 60-80% din necesarul de energie termica. 

  Panourile cu tuburi vidate sunt mai eficiente decat cele plane, deoarece capteaza mai bine razele soarelui datorita formei cilindrice ale tuburilor. In plus, in cazul in care un tub se defecteaza, acesta poate fi inlocuit foarte usor fara a goli intregul sistem. Panourile cu tuburi vidate sunt presurizate sau nepresurizate. Alte intrebuintari ale panourilor termice, exceptand incalzirea apei menajere, sunt: incalzirea casei prin calorifere sau incalzire in pardoseala si incalzirea apei din piscina.

   

  Ce pasi trebuie urmati pentru montarea unor panouri solare pe acoperis?

   

  Ce pasi trebuie urmati pentru montarea unor panouri solare pe acoperis

   

  Montajul unui panou solar pe acoperis trebuie realizat de persoane calificate cu experienta. Daca iti doresti sa achizitionezi panouri solare cel mai bine este sa colaborezi cu o firma specializata care sa se ocupe de toate aspectele privind proiectarea, alegerea tipului de panou si montajul. 

  Timpul de lucru alocat pentru montarea panourilor solare difera in functie de complexitatea lucrarii, mai exact de numarul de panouri si locul in care sunt amplasate. Pentru panourile solare, montajul trebuie sa tina cont de caracteristicile proiectului, caci de la caz la caz panourile se monteaza fie pe acoperis, fie pe terasa sau pe sol, fiecare varianta beneficiind de alte conditii de instalare.

   

  Panourile solare trebuie expuse, bineinteles, in lumina directa a soarelui. Pentru a beneficia de randament maxim, acestea ar fi bine sa fie orientate catre sud sau est. Si pe sol beneficiaza de multa lumina, insa acest lucru este posibil doar daca suprafata curtii este destul de mare. Insa, chiar si asa, montarea panourile pe acoperis reprezinta cea mai des intalnita varianta, iar aceasta implica urmatorii pasi:

  Primul pas implica instalarea monturii, un mecanism prin care panourile solare sunt protejate. Este un sistem de siguranta care imobilizeaza panoul, asadar il face rezistent la conditii dure de mediu: ploi, vant, ninsoare sau furtuna. De asemenea, montura impiedica scurgerile de apa in interiorul casei, daca este montata corect folosindu-se un adeziv special.

  Al doilea pas este instalarea panourilor solare. Prima data se monteaza sistemele de fixare astfel incat sa se pastreze o distanta de minim 6 cm intre panoul solar si acoperis. Apoi se pozitioneaza panoul solar in locul in care trebuie si este fixat cu un adeziv special. E important ca apa sa se poata scurge cu usurinta de pe panou si vantul sa treaca pe dedesubtul lui.

  Cea de-a treia etapa implica calcularea unghiului de inclinare al panoului solar. Dca este calculat corect in functie de latitudinea casei si de anotimp, panoul va capta o cantitate mai mare de lumina. Calculul unghiului se poate face si cu un dispozitiv numit solar tracker care urmareste pozitia soarelui astfel incat panoul sa fie perfect aliniat cu el. Un panou pozitionat intr-un unghi corect nu va avea nevoie aproape niciodata de intretinere, caci apa si alte impuritati se vor scurge de pe acesta.

  Dupa parcurgerea acestor etape de instalare a panourilor solare, urmeaza conectarea panourilor si punerea lor in functiune si a intregului sistem. In acest moment sunt necesare mai multe ustensile care pot sa difere de la un proiect la altul. Va fi necesara o baterie cu acumulator pentru a da energie in lipsa luminii de la soare. De asemenea, este nevoie si de un regulator de tensiune pentru a preveni supraincarcarea bateriei. Pentru a vedea directia de alimentare si cantitatea de energie care este produsa sau consumata trebuie sa ai un dispozitiv de masurare. In cazul in care acumulatoarele se descarca sub limita, este necesar un dispozitiv de deconectare.

   

  Montaj panou solar in functie de tipul acestuia

   

  Montaj panou solar in functie de tipul acestuia

   

  In functie de tipul de panou si particularitatile acestuia trebuie sa se decida locatia perfecta pentru a fi amplasat. Alegerea acestui loc este un aspect foarte important, deoarece oricine isi doreste ca panoul solar sa capteze cat mai multa lumina de la soare pentru a avea randament maxim. Asadar, in randurile de mai jos vei putea descoperi care este cel mai bun loc de amplasare pentru panourile fotovoltaice, panourile termice plane sau cele cu tuburi vidate.

   

  Instalare panouri solare fotovoltaice

   

  Instalare panouri solare fotovoltaice

   

  Soarele este o resursa inepuizabila pe care natura ne-o ofera, este gratuita si exista peste tot. Asadar, panourile fotovoltaice pot fi amplasate oriunde, chiar si in regiunile izolate de sursele de curent electric disponibile la nivel national. In acest caz, vorbim de montarea unui panou solar independent sau off-grid. Pentru cei care vor sa-si conecteze panoul la reteaua locala, e important de stiut ca pot sa beneficieze de curent in cazul in care panoul nu face fata sau chiar sa vanda surplusul de energie obtinut pentru un venit suplimentar. Acest sistem se numeste on-grid. 

  Performanta panoului depinde de locul in care este amplasat, gradul de inclinare, gradul de umbrire si temperatura. Important este ca panoul sa fie orientat catre sud sau est in cazul in care este montat pe acoperis, iar unghiul de inclinare sa fie calculat corect. Si montajul pe sol, pe o structura metalica solida, este foarte eficient. Bineinteles, locul trebuie sa fie in lumina directa a soarelui.

   

  Instalarea panourilor cu tuburi vidate

   

  Panourile solare termice sunt de 3 tipuri: panouri solare plane, panouri solare cu tuburi vidate nepresurizate si presurizate. Panourile plane absorb razele soarelui pe o suprafata neteda din fibra de sticla. Datorita suprafetei plane, acestea au randament mai mare in mijlocul zilei cand soarele cade perpendicular pe panou. In schimb, in celelalte momente ale zilei, razele de soare sunt captate mai bine de tuburile vidate. 

  Panourile solare plane sunt recomandate in statiunile montane sau zonele in care predomina zapezile, caci fac fata foarte bine iarna. Fiind plane, zapada aluneca usor de pe suprafata si astfel panoul nu mai este afectat de depunerea acesteia. Panourile solare plane se monteaza de obicei pe acoperis si pot fi chiar inglobate in el. In plus, exista modele care imita tiglele de pe casa. Pentru a da randament maxim, acest tip de panouri se monteaza catre sud la un unghi de 45 de grade si necesita sa fie racordate la instalatia din casa.

  Panourile solare cu tuburi vidate presurizate sunt un tip de panouri care se pot folosi pe tot parcursul anului. Acestea folosesc curent electric si ofera o buna presiune a apei. Tuburile nu stocheaza apa, iar in acest fel iarna nu exista riscul de inghet a apei in tuburi. Pentru a putea fi folosite este necesara montarea unui boiler in locuinta. Mai mult, panourile solare cu tuburi vidate nepresurizate functioneaza pe principiul gravitatiei - panoul absoarbe razele solare si incalzeste apa din tuburi. Fiind vidate, acestea sunt foarte bine izolate si pierderile de caldura sunt minime chiar si in sezonul rece. Odata incalzita apa, este mutata in boilerul de stocare si apoi se inlocuieste rapid prin vasul flotor cu apa rece. Acest proces se repeta constant. Apa ajunge in casa prin cadere, iar acest aspect este relevant in cazul montajului. Pentru a beneficia de o presiune buna a apei in casa, montarea panoului solar cu tuburi vidate nepresurizate se face la o inaltime de minim 5,5 metri. Spre deosebire de panoul presurizat, acesta nu utilizeaza curent electric si poate furniza apa calda in proportie de 70-80% din necesarul locuintei in perioada martie-octombrie.

   

  Instalarea panourilor solare la bloc – de ce autorizatii ai nevoie?

   

  Panourile fotovoltaice sau cele termice pot fi o solutie foarte buna pentru a reduce costurile locatarilor din bloc la energie electrica. In anul 2013, a fost finalizat primul proiect de montare a panourilor fotovoltaice pe un bloc, iar in acest mod toti locatarii au ajuns sa plateasca curentul doar 4 luni din tot anul, cu ajutorul a 40 de panouri solare. 

  In general, la blocuri se opteaza pentru panouri on-grid, adica conectate la reteaua locala. Pentru a fi posibila instalarea panourilor solare la bloc ai nevoie de cateva avize, mai exact: avizul de la ISU, care se emite in 30 de zile, si avizul de amplasament al furnizorului de energie. Fiindca terasa este o parte a proprietatii comune va fi necesar acordul majoritatii de proprietari din bloc pentru montarea panoului. 

  In cazul blocurilor, panourile solare se monteaza pe acoperis. Daca blocul este inalt nu vor exista probleme. Daca este un bloc mic, de exemplu de 4 etaje, asigura-te ca panourile nu sunt umbrite de copaci sau alte cladiri.

   

  In concluzie, panourile solare sunt o solutie excelenta de incalzire a casei, obtinerea curentului electric sau incalzirea apei menajere. Profitand de resursele naturii inepuizabile vei reusi sa economisesti bani la factura la curent si, cel mai important lucru, daca alegi sa utilizezi energia verde vei proteja planeta.


  Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


  Adauga comentariul tau
  Contact RoInstalatii.Ro
  Despre Cristian Alexandru
  Avatar Cristian Alexandru

  0376.44.80.30

  office@roinstalatii.ro

  Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

  Centrale termice

  Centrale termice pe gaz

  Centrale termice electrice

  Centrale termice pe combustibil solid

  Centrale termice pe peleti

  Accesorii pentru centrale termice

  UPS si stabilizatoare de tensiune

  Filtre antimagnetita

  Filtre anticalcar si armaturi montaj

  Cosuri de fum din inox

  Termostate de ambient

  Tubulatura de evacuare

  Accesorii GPL

  Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

  Calorifere / Radiatoare

  Calorifere panou din otel

  Calorifere panou din otel cu ventil

  Calorifere panou din otel verticale

  Calorifere din aluminiu

  Calorifere de baie

  Calorifere decorative

  Calorifere decorative Purmo

  Calorifere tubulare Tesi

  Calorifere SAX

  Calorifere PIANO

  Calorifere ARPA

  Calorifere decorative baie

  Convectoare electrice

  Robineti si accesorii calorifere

  Panouri solare

  Panouri solare presurizate

  Panouri solare nepresurizate

  Sisteme complete

  Accesorii panouri solare

  Incalzire in pardoseala

  Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

  Teava pex

  Colectoare de distributie

  Grupuri de amestec si distributie

  Accesorii si componente

  Placa cu nuturi

  Cutii pentru distribuitoare

  Incalzire in pardoseala electrica

  Covorase electrice

  Automatizari incalzire in pardoseala

  Automatizari cu fir

  Automatizari wireless / Smart Home

  Boilere / Puffere

  Boilere electrice

  Boilere termoelectrice

  Boilere pe lemn/electric

  Boilere indirecte

  Boilere cu pompa de caldura

  Incalzitoare instant

  Puffere

  Puffere pentru pompe de caldura

  Incalzitoare instant apa calda electrice

  Boilere pentru pompe de caldura

  Pompe de apa / Hidrofoare

  Pompe de circulatie

  Pompe submersibile

  Pompe periferice

  Hidrofoare

  Vase de expansiune pentru incalzire

  Vase de expansiune pentru hidrofor

  Vase de expansiune pentru A.C.M.

  Vase de expansiune multifunctionale

  Accesorii pentru pompe

  Instalatii APA / GAZ / CANAL

  Teava PEX

  Racorduri de presare pentru PEX

  Colectoare si distribuitori

  Teava de cupru

  Fitinguri de cupru

  Teava si fitinguri PPR alb

  Teava si fitinguri PPR verde

  Teava si fitinguri PEXAL

  Canalizari interioare PP

  Izolatie pentru teava

  Mufe rapide GEBO

  Mufe rapide COBRARING

  Contoare de apa / Apometre

  Robineti pentru apa TIEMME

  Supape de sens filtre si sorburi

  Supape de siguranta

  Robineti pentru gaz TIEMME

  Reductoare de presiune / Manometre

  Armaturi industriale fonta

  Robineti cu sfera si flansa

  Robineti sertar

  Robineti cu fluture disc

  Filtre Y

  Flanse si accesorii

  Rezervoare de Apa

  Accesorii pentru instalatori

  Detectoare de gaz

  Climatizare

  Aer conditionat mono split

  Aer conditionat multi split

  Aparate de tratare si filtrare aer

  Aer conditionat portabil

  Casa si gradina, bricolaj

  Baterii monocomanda

  Masini de taiat gresie si faianta

  Rigole si sifoane de dus

  Pompe de caldura

  Pompe de caldura split

  Pompe de caldura monobloc

  Pompe de caldura hibrid monobloc

  Pompe de caldura hibrid split

  Accesorii pentru pompe de caldura

  Sisteme fotovoltaice si accesorii

  Kituri panouri fotovoltaice

  Panouri fotovoltaice

  Piese de schimb

  Piese de schimb boilere

  Rezistente boilere

  Anod magneziu boiler

  Termostate boiler

  Placi boiler

  Piese de schimb centrale termice

  Placi centrale

  Electrod aprindere

  Fluxostate

  Schimbatoare caldura centrala

  Pompe recirculare

  Robineti umplere centrala

  Vane gaz

  Vase expansiune

  Ventilatoare centrala

  Presostate centrale

  Termomanometre si Manometre

  Supape presiune centrala

  Senzori de temperatura