Revizia centralei termice - Masuri pentru siguranta si eficienta sistemului de incalzire
RoInstalatii.Ro | Blog | Revizia centralei termice - Masuri pentru siguranta si eficienta sistemului de incalzire

Ce sunt revizia si verificarea centralei termice

Va recomandam

124 afisari


Multe dintre locuintele din Romania, fie ele apartamente de blocuri, fie case individuale, sunt incalzite pe timpul sezonului rece cu centrale termice ce functioneaza prin arderea gazului natural, a combustibililor solizi, precum lemnul si carbunele, sau cu ajutorul curentului electric. Aceste echipamente trebuie sa functioneze la parametrii precisi pentru atingerea unei eficiente maxime, dar si pentru evitarea producerii unor incidente ce se pot finaliza cu urmari grave. Eficienta si siguranta pot fi obtinute prin aplicarea unor proceduri de verificare si revizie, ce trebuie sa fie realizate la intervale regulate de timp de catre personal calificat si autorizat, legea prevazand expres ca nefiind permisa executarea lucrarilor in regie proprie.

Sumar

     

     

    Articolul de mai jos ofera informatii utile persoanelor care detin in locuinta o astfel de centrala cu privire la verificarea tehnica periodica si revizia centralelor termice, la documentele necesare pentru desfasurarea controalelor, precum si la pasii ce vor fi aplicati pentru finalizarea acestora. In plus, se va putea consulta o lista cu motivele realizarii inspectiilor si verificarilor. 

     

    Cuprins:

     

    1. Ce sunt revizia si verificarea centralei termice

    1.1. Verificarea centralei termice

    1.2. Revizia centralei termice

    1. Ce presupune revizia centralei termice

    2.1. Documentele necesare pentru realizarea reviziei centralei termice

    2.2. Etapele de desfasurare a reviziei centralei termice

    3.Motivele intemeiate pentru a face revizia centralei termice

     

    1. Ce sunt revizia si verificarea centralei termice

     

    Viata moderna depinde de obtinerea unui confort ridicat in ceea ce priveste traiul zilnic, elemente importante in acest caz fiind prezenta apei calde si obtinerea unei temperaturi confortabile in interior, in perioadele in care termometrul scade sub o anumita limita. In trecut majoritatea romanilor foloseau fie varianta sistemelor centralizate de incalzire, fie arderea unor combustibili solizi in sobe. Ambele variante au dezavantaje, primul nefunctionand corect si fara intrerupere, iar al doilea fiind lipsit de eficienta. 

     

    Astfel, in ultimele decenii a avut loc o tranzitie catre inlocuirea variantelor cu utilizarea centralelor proprii pentru a nu mai depinde de sistemul centralizat si pentru a avea o eficienta maxima, vizibila, in pretul corect al facturilor pentru combustibil. Printre optiunile ce pot fi utilizate se numara:

    • centrala termica pe gaz este optiunea cea mai des intalnita, pentru ca ofera eficienta crescuta, la preturi accesibile, insa nu functioneaza acolo unde lipseste instalatia centralizata de gaze;
    • centrala electrica este un echipament modern, ce poate fi utilizat si in locuintele in care nu exista aductiunea de gaz natural;
    • centrala termica pe peleti ofera posibilitatea automatizarii sistemului prin intermediul prezentei unei instalatii de incarcare a centralei cu combustibil. 

     

    1.1. Verificarea centralei termice

     

    Verificarea centralei termice este o operatiune ce trebuie sa fie aplicata periodic la maxim doi ani distanta, existand si posibilitatea unui interval mai scurt, in cazul in care proprietarul centralei identifica o situatie problematica si solicita acest demers. Scopul verificarii tehnice periodice este obtinerea sigurantei maxime in folosirea echipamentului, motivul fiind prezenta gazelor naturale si a unor recipiente sub presiune inalta, elemente care constituie potentiale situatii problematice. 

     

    Verificarea tehnica periodica trebuie sa fie realizata de catre un instalator autorizat ANRE. La momentul vizitei acestuia, proprietarul locuintei trebuie sa-i prezinte acestuia o documentatie care sa permita executarea controlului. Verificarea centralei termice presupune inspectarea si evaluarea urmatoarelor elemente:

     

    • Situatia tehnica a instalatiei de alimentare cu gaz (se identifica daca exista sau nu scapari de gaze naturale);
    • Starea tehnica a centralei, in special a arzatoarelor si a garniturilor;
    • Buna functionare a dispozitivelor de siguranta (detectorul de gaze si vana de intrerupere);
    • Valabilitatea racordului flexibil de gaze.

     

    In cazul in care nu exista probleme, autorizatia de functionare se va prelungi cu doi ani de zile. Daca vor fi identificate situatii nedorite, atunci acestea vor fi rezolvate in mod obligatoriu, in caz contrar neprimind permisiunea de a utiliza echipamentul in continuare. 

     

    1.2. Revizia centralei termice

     

    Revizia centralei termice este un demers mai complex comparativ cu cel al verificarii, deoarece presupune o interventie mai detaliata asupra mai multor componente ale sistemului de incalzire. Legea obliga proprietarii ce folosesc centrale termice sa apeleze la acest procedeu in trei situatii:

     

    • La doi ani de la instalarea centralei termice;
    • In cazul in care centrala nu a functionat pe perioada de minim sase luni;
    • La cererea expresa a proprietarului daca acesta identifica prezenta unor nereguli. 

     

    La fel ca si in cazul verificarii tehnice periodice, revizia nu poate fi executata decat de personalul autorizat, in acest caz trebuind sa existe nu doar autorizarea din partea ANRE, ci si cea din partea ISCIR (Inspectia de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat). 

     

    2. Ce presupune revizia centralei termice

     

    Revizia la centrala termica este obligatorie, fiind un demers ce trebuie sa fie executat de orice proprietar care foloseste aceasta varianta pentru incalzirea spatiilor interioare si pentru producerea apei calde menajere. Controlul se efectueaza de catre o firma autorizata, investitia fiind suportata de catre proprietar. Firma ce va executa demersul trebuie sa aiba autorizare ANRE si ISCIR. 

     

    Scopurile principale ale reviziei centralelor termice sunt identificarea disfunctionalitatilor ce pot aparea dupa o perioada de utilizare a echipamentelor si aplicarea unor operatiuni tehnice care sa elimine pericolul producerii unor accidente semnificative. In plus, demersul are un rol important in obtinerea eficientei maxime, pe care sistemul o poate oferi. 

     

    In ceea ce priveste ritmicitatea realizarii reviziei tehnice a centralei termice exista termenul prevazut de lege, insa ar fi utila o aplicare mai frecventa, de cel putin o data pe an sau chiar mai des efectuata, daca este identificata o defectiune sau o functionare anormala. Motivele sunt date de evitarea producerii unor incidente.

     

    2.1. Documentele necesare pentru realizarea reviziei centralei termice

     

    Legislatia si reglementarile statului roman prevad trecerea printr-o anumita procedura in cazul executarii reviziei centralei termice. Un element de care trebuie sa se tina cont este efectuarea unei documentatii care sa permita trecerea prin acest demers, astfel proprietarii de locuinte incalzite in acest mod trebuie sa prezinte instalatorului autorizat ANRE si ISCIR o serie de documente obligatorii:

     

    • Dosarul de debransare de la sistemul centralizat de incalzire (acest dosar este obtinut la prima montare a centralei, ramanand sa dovedeasca trecerea prin procedura in mod legal);
    • Proiectul pentru instalatia de gaz ce alimenteaza centrala;
    • Avizul de gaz ce precizeaza cota de gaz a centralei termice;
    • Instructiunile de utilizare a centralei;
    • Documentele pentru revizia anterioara.

     

    In cazul in care vreunul dintre aceste documente nu este prezent sau nu este corespunzator cu cerintele (de exemplu, manualul centralei trebuie sa fie in limba romana), revizia nu va putea fi executata, urmand sa se faca o noua programare, perioada de timp in care documentatia trebuie sa fie finalizata. 

     

    2.2. Etapele de desfasurare a reviziei centralei termice

     

    Revizia centralei termice este un demers complex, ce are rolul de a supraveghea buna functionare a intregului sistem. Revizia se deosebeste de verificare prin numarul de operatiuni executate si prin complexitatea acestora. In primul rand, se va verifica daca toate componentele centralei functioneaza in parametrii normali:

     

    • Prezenta dispozitivelor de siguranta si starea tehnica satisfacatoare a acestora (valva de gaz, termostatul si debitmetrul);
    • Buna functionare a circuitului de evacuare a gazelor arse;
    • Inchiderea ermetica a camerei etanse;
    • Functionarea corecta a sistemelor de blocare a conductelor;
    • Starea conforma a schimbatorului de caldura si a arzatorului;
    • Buna functionare a electrodului;
    • Etanseitatea sistemului, atat in ceea ce priveste instalatia de gaze, cat si cea de apa;
    • Existenta unei presiuni corecte in instalatia de apa;
    • Buna functionare a pompei de recirculare;
    • Presiunea si debitul de gaz corespunzatoare din instalatie;
    • Controlarea electrozilor de ionizare;
    • Curatarea ventilatorului si a manometrului;
    • Controlarea sondelor de temperatura;
    • Masurarea compozitiei gazelor arse cu un aparat special, care arata daca arderea se face corespunzator si daca in atmosfera nu sunt emise gaze toxice;
    • Inspectia tuturor garniturilor si inlocuirea acestora daca este nevoie.

     

    In al doilea rand, revizia termica va stabili si daca setarile sistemului sunt facute in mod adecvat, in caz contrar efectuandu-se reglajele necesare pentru obtinerea eficientei maxime. In plus, sunt realizate si alte operatiuni, precum aerisirea sistemului. Acest din urma procedeu permite eliminarea aerului acumulat in calorifere, element care impiedica circularea apei fierbinti pe toata suprafata dispozitivelor de incalzire, ce se observa sub forma aparitiei unor zone reci. 

     

    Operatiunea se realizeaza prin manevrarea robinetilor de aerisire montati la fiecare calorifer, prin actionarea acestora permitandu-se astfel scoaterea aerului din instalatie. Aerisirea poate fi efectuata si de catre proprietar daca observa aparitia zonelor reci in partea superioara a caloriferelor si zgomote sub forma unor bolboroseli, dar este mai utila prezenta unui specialist in domeniu. 

     

    In cazul centralelor termice ce functioneaza prin arderea combustibilului solid, reviziile au rolul de realizare a unei intretineri periodice si de corectare a anomaliilor fata de normal. O atentie deosebita se acorda curatarii centralei, verificarii starii ventilatorului daca acesta exista, a reglajului termostatului si a integritatii cazanului. 

     

    3. Motivele intemeiate pentru a face revizia centralei termice

    Desi legea prevede ca revizia sa fie efectuata la intervale destul de lungi de timp (o data la doi ani), specialistii recomanda ca procedeul sa fie aplicat mult mai des, cel putin o data pe an, la debutul sezonului rece. Motivele sunt numeroase, aplicarea reviziei oferind avantaje vizibile proprietarilor de locuinte ce folosesc astfel de echipamente. In plus, costurile pentru revizia centralei termice nu sunt majore, iar ca durata de timp necesara intreaga operatiune este finalizata in doar cateva ore. 

     

    Printre motivele apelarii la o astfel de solutie se numara:

    • Conformitatea cu legislatia statului roman (legea prevede ca in cazul nerespectarii termenelor legale sa se interzica folosirea echipamentelor, altfel se pot primi amenzi usturatoare);
    • Principalul scop al reviziei tehnice este evitarea unor accidente ce se manifesta adeseori sub forma unor explozii catastrofale. Au existat situatii in care, din cauza unei centrale defecte, intreaga locuinta sa fie distrusa, putand sa fie afectate chiar si apartamentele vecine. Printr-o revizie efectuata corect se identifica din timp problemele, in stadii incipiente, atunci cand se pot lua masurile potrivite pentru indepartarea pericolului. In plus, in urma reviziei se obtine garantia functionarii corecte a elementelor de siguranta, precum detectorul de gaze si robinetul cu inchidere automata;
    • Un rol al reviziei tehnice a centralei termice este aplicarea unor operatiuni de intretinere a sistemului. Prin realizarea acestora se prelungeste durata de viata a centralelor si a componentelor, nefiind necesara inlocuirea frecventa a acestora (investitiile sunt destul de mari si este util ca durata lor de viata sa fie cat mai lunga);
    • Tehnicienii ce realizeaza revizia vor face si interventii necesare pentru mentinerea randamentului ridicat. Depunerile de calcar, de magnetita sau de alte impuritati pot duce la scaderea eficientei cu procentaje insemnate, de pana la douazeci la suta. Practic, centrala, desi va consuma la fel, va oferi mai putina caldura, lucru ce se va observa in temperaturile mai scazute de la interior. Tot in ceea ce priveste eficienta se pot face interventii utile prin setarea centralei la valori corecte (45 de grade Celsius pentru apa menajera si 50 de grade Celsius pentru calorifere);
    • Revizia periodica este prilej pentru realizarea unor activitati de intretinere, care sa permita functionarea corecta a sistemului printr-un consum minim de combustibil. Astfel, se va realiza aerisirea sistemului, dar si echilibrarea acestuia, in asa fel incat toate caloriferele montate, inclusiv cele mai indepartate dintre ele fata de centrala, sa se incalzeasca adecvat;
    • Multi romani sunt din ce in ce mai preocupati de sanatatea mediului inconjurator si de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Prezenta acestor emisii in atmosfera poate duce la incalzirea climatica si la inmultirea fenomenelor atmosferice extreme. O centrala termica ineficienta va arde mai mult combustibil, ceea ce, bineinteles, se va manifesta si sub forma cresterii emisiilor de gaze arse. Revizia termica are rolul de a controla cantitatea de gaze arse si componentele acestora, putandu-se lua masuri corespunzatoare in cazul in care se observa o problema in aceasta privinta. 

     

    In concluzie, revizia centralei termice insotita de verificarea tehnica periodica reprezinta nu doar obligatii legale, ce trebuie sa fie respectate de proprietarii de locuinte incalzite cu ajutorul acestor echipamente, ci si metode de prelungire a vietii sistemului de incalzire si de obtinere a unei eficiente maxime. 

     

    Surse foto: unsplash.com


    Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


    Adauga comentariul tau
    Contact RoInstalatii.Ro
    Despre Cristian Alexandru
    Avatar Cristian Alexandru

    0376.44.80.30

    office@roinstalatii.ro

    Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

    Centrale termice

    Centrale termice pe gaz

    Centrale termice electrice

    Centrale termice pe combustibil solid

    Centrale termice pe peleti

    Accesorii pentru centrale termice

    UPS si stabilizatoare de tensiune

    Filtre antimagnetita

    Filtre anticalcar si armaturi montaj

    Cosuri de fum din inox

    Termostate de ambient

    Tubulatura de evacuare

    Accesorii GPL

    Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

    Calorifere / Radiatoare

    Calorifere panou din otel

    Calorifere panou din otel cu ventil

    Calorifere panou din otel verticale

    Calorifere din aluminiu

    Calorifere de baie

    Calorifere decorative

    Calorifere decorative Purmo

    Calorifere tubulare Tesi

    Calorifere SAX

    Calorifere PIANO

    Calorifere ARPA

    Convectoare electrice

    Robineti si accesorii calorifere

    Panouri solare

    Panouri solare presurizate

    Panouri solare nepresurizate

    Sisteme complete

    Accesorii panouri solare

    Incalzire in pardoseala

    Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

    Teava pex

    Colectoare de distributie

    Grupuri de amestec si distributie

    Accesorii si componente

    Placa cu nuturi

    Cutii pentru distribuitoare

    Incalzire in pardoseala electrica

    Covorase electrice

    Automatizari incalzire in pardoseala

    Automatizari cu fir

    Automatizari wireless / Smart Home

    Boilere / Puffere

    Boilere electrice

    Boilere termoelectrice

    Boilere pe lemn/electric

    Boilere indirecte

    Boilere cu pompa de caldura

    Incalzitoare instant

    Puffere

    Puffere pentru pompe de caldura

    Incalzitoare instant apa calda electrice

    Boilere pentru pompe de caldura

    Pompe de apa / Hidrofoare

    Pompe de circulatie

    Pompe submersibile

    Pompe periferice

    Hidrofoare

    Vase de expansiune pentru incalzire

    Vase de expansiune pentru hidrofor

    Vase de expansiune pentru A.C.M.

    Vase de expansiune multifunctionale

    Accesorii pentru pompe

    Instalatii APA / GAZ / CANAL

    Teava PEX

    Racorduri de presare pentru PEX

    Colectoare si distribuitori

    Teava de cupru

    Fitinguri de cupru

    Teava si fitinguri PPR alb

    Teava si fitinguri PPR verde

    Teava si fitinguri PEXAL

    Canalizari interioare PP

    Izolatie pentru teava

    Mufe rapide GEBO

    Mufe rapide COBRARING

    Contoare de apa / Apometre

    Robineti pentru apa TIEMME

    Supape de sens filtre si sorburi

    Supape de siguranta

    Robineti pentru gaz TIEMME

    Reductoare de presiune / Manometre

    Armaturi industriale fonta

    Robineti cu sfera si flansa

    Robineti sertar

    Robineti cu fluture disc

    Filtre Y

    Flanse si accesorii

    Rezervoare de Apa

    Accesorii pentru instalatori

    Detectoare de gaz

    Climatizare

    Aer conditionat mono split

    Aer conditionat multi split

    Aparate de tratare si filtrare aer

    Aer conditionat portabil

    Casa si gradina, bricolaj

    Baterii monocomanda

    Masini de taiat gresie si faianta

    Rigole si sifoane de dus

    Pompe de caldura

    Pompe de caldura split

    Pompe de caldura monobloc

    Pompe de caldura hibrid monobloc

    Pompe de caldura hibrid split

    Accesorii pentru pompe de caldura

    Sisteme fotovoltaice si accesorii

    Kituri panouri fotovoltaice

    Panouri fotovoltaice

    Piese de schimb

    Piese de schimb boilere

    Rezistente boilere

    Anod magneziu boiler

    Termostate boiler

    Placi boiler

    Piese de schimb centrale termice

    Placi centrale

    Electrod aprindere

    Fluxostate

    Schimbatoare caldura centrala

    Pompe recirculare

    Robineti umplere centrala

    Vane gaz

    Vase expansiune

    Ventilatoare centrala

    Presostate centrale

    Termomanometre si Manometre

    Supape presiune centrala

    Senzori de temperatura