139 afisari
Multe dintre locuintele din Romania, fie ele apartamente de blocuri, fie case individuale, sunt incalzite pe timpul sezonului rece cu centrale termice ce functioneaza prin arderea gazului natural, a combustibililor solizi, precum lemnul si carbunele, sau cu ajutorul curentului electric. Aceste echipamente trebuie sa functioneze la parametrii precisi pentru atingerea unei eficiente maxime, dar si pentru evitarea producerii unor incidente ce se pot finaliza cu urmari grave. Eficienta si siguranta pot fi obtinute prin aplicarea unor proceduri de verificare si revizie, ce trebuie sa fie realizate la intervale regulate de timp de catre personal calificat si autorizat, legea prevazand expres ca nefiind permisa executarea lucrarilor in regie proprie.
Articolul de mai jos ofera informatii utile persoanelor care detin in locuinta o astfel de centrala cu privire la verificarea tehnica periodica si revizia centralelor termice, la documentele necesare pentru desfasurarea controalelor, precum si la pasii ce vor fi aplicati pentru finalizarea acestora. In plus, se va putea consulta o lista cu motivele realizarii inspectiilor si verificarilor.
Cuprins:
Ce sunt revizia si verificarea centralei termice
1.1. Verificarea centralei termice
1.2. Revizia centralei termice
Ce presupune revizia centralei termice
2.1. Documentele necesare pentru realizarea reviziei centralei termice
2.2. Etapele de desfasurare a reviziei centralei termice
3.Motivele intemeiate pentru a face revizia centralei termice
Viata moderna depinde de obtinerea unui confort ridicat in ceea ce priveste traiul zilnic, elemente importante in acest caz fiind prezenta apei calde si obtinerea unei temperaturi confortabile in interior, in perioadele in care termometrul scade sub o anumita limita. In trecut majoritatea romanilor foloseau fie varianta sistemelor centralizate de incalzire, fie arderea unor combustibili solizi in sobe. Ambele variante au dezavantaje, primul nefunctionand corect si fara intrerupere, iar al doilea fiind lipsit de eficienta.
Astfel, in ultimele decenii a avut loc o tranzitie catre inlocuirea variantelor cu utilizarea centralelor proprii pentru a nu mai depinde de sistemul centralizat si pentru a avea o eficienta maxima, vizibila, in pretul corect al facturilor pentru combustibil. Printre optiunile ce pot fi utilizate se numara:
Verificarea centralei termice este o operatiune ce trebuie sa fie aplicata periodic la maxim doi ani distanta, existand si posibilitatea unui interval mai scurt, in cazul in care proprietarul centralei identifica o situatie problematica si solicita acest demers. Scopul verificarii tehnice periodice este obtinerea sigurantei maxime in folosirea echipamentului, motivul fiind prezenta gazelor naturale si a unor recipiente sub presiune inalta, elemente care constituie potentiale situatii problematice.
Verificarea tehnica periodica trebuie sa fie realizata de catre un instalator autorizat ANRE. La momentul vizitei acestuia, proprietarul locuintei trebuie sa-i prezinte acestuia o documentatie care sa permita executarea controlului. Verificarea centralei termice presupune inspectarea si evaluarea urmatoarelor elemente:
In cazul in care nu exista probleme, autorizatia de functionare se va prelungi cu doi ani de zile. Daca vor fi identificate situatii nedorite, atunci acestea vor fi rezolvate in mod obligatoriu, in caz contrar neprimind permisiunea de a utiliza echipamentul in continuare.
Revizia centralei termice este un demers mai complex comparativ cu cel al verificarii, deoarece presupune o interventie mai detaliata asupra mai multor componente ale sistemului de incalzire. Legea obliga proprietarii ce folosesc centrale termice sa apeleze la acest procedeu in trei situatii:
La fel ca si in cazul verificarii tehnice periodice, revizia nu poate fi executata decat de personalul autorizat, in acest caz trebuind sa existe nu doar autorizarea din partea ANRE, ci si cea din partea ISCIR (Inspectia de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat).
Revizia la centrala termica este obligatorie, fiind un demers ce trebuie sa fie executat de orice proprietar care foloseste aceasta varianta pentru incalzirea spatiilor interioare si pentru producerea apei calde menajere. Controlul se efectueaza de catre o firma autorizata, investitia fiind suportata de catre proprietar. Firma ce va executa demersul trebuie sa aiba autorizare ANRE si ISCIR.
Scopurile principale ale reviziei centralelor termice sunt identificarea disfunctionalitatilor ce pot aparea dupa o perioada de utilizare a echipamentelor si aplicarea unor operatiuni tehnice care sa elimine pericolul producerii unor accidente semnificative. In plus, demersul are un rol important in obtinerea eficientei maxime, pe care sistemul o poate oferi.
In ceea ce priveste ritmicitatea realizarii reviziei tehnice a centralei termice exista termenul prevazut de lege, insa ar fi utila o aplicare mai frecventa, de cel putin o data pe an sau chiar mai des efectuata, daca este identificata o defectiune sau o functionare anormala. Motivele sunt date de evitarea producerii unor incidente.
Legislatia si reglementarile statului roman prevad trecerea printr-o anumita procedura in cazul executarii reviziei centralei termice. Un element de care trebuie sa se tina cont este efectuarea unei documentatii care sa permita trecerea prin acest demers, astfel proprietarii de locuinte incalzite in acest mod trebuie sa prezinte instalatorului autorizat ANRE si ISCIR o serie de documente obligatorii:
In cazul in care vreunul dintre aceste documente nu este prezent sau nu este corespunzator cu cerintele (de exemplu, manualul centralei trebuie sa fie in limba romana), revizia nu va putea fi executata, urmand sa se faca o noua programare, perioada de timp in care documentatia trebuie sa fie finalizata.
Revizia centralei termice este un demers complex, ce are rolul de a supraveghea buna functionare a intregului sistem. Revizia se deosebeste de verificare prin numarul de operatiuni executate si prin complexitatea acestora. In primul rand, se va verifica daca toate componentele centralei functioneaza in parametrii normali:
In al doilea rand, revizia termica va stabili si daca setarile sistemului sunt facute in mod adecvat, in caz contrar efectuandu-se reglajele necesare pentru obtinerea eficientei maxime. In plus, sunt realizate si alte operatiuni, precum aerisirea sistemului. Acest din urma procedeu permite eliminarea aerului acumulat in calorifere, element care impiedica circularea apei fierbinti pe toata suprafata dispozitivelor de incalzire, ce se observa sub forma aparitiei unor zone reci.
Operatiunea se realizeaza prin manevrarea robinetilor de aerisire montati la fiecare calorifer, prin actionarea acestora permitandu-se astfel scoaterea aerului din instalatie. Aerisirea poate fi efectuata si de catre proprietar daca observa aparitia zonelor reci in partea superioara a caloriferelor si zgomote sub forma unor bolboroseli, dar este mai utila prezenta unui specialist in domeniu.
In cazul centralelor termice ce functioneaza prin arderea combustibilului solid, reviziile au rolul de realizare a unei intretineri periodice si de corectare a anomaliilor fata de normal. O atentie deosebita se acorda curatarii centralei, verificarii starii ventilatorului daca acesta exista, a reglajului termostatului si a integritatii cazanului.
Desi legea prevede ca revizia sa fie efectuata la intervale destul de lungi de timp (o data la doi ani), specialistii recomanda ca procedeul sa fie aplicat mult mai des, cel putin o data pe an, la debutul sezonului rece. Motivele sunt numeroase, aplicarea reviziei oferind avantaje vizibile proprietarilor de locuinte ce folosesc astfel de echipamente. In plus, costurile pentru revizia centralei termice nu sunt majore, iar ca durata de timp necesara intreaga operatiune este finalizata in doar cateva ore.
Printre motivele apelarii la o astfel de solutie se numara:
In concluzie, revizia centralei termice insotita de verificarea tehnica periodica reprezinta nu doar obligatii legale, ce trebuie sa fie respectate de proprietarii de locuinte incalzite cu ajutorul acestor echipamente, ci si metode de prelungire a vietii sistemului de incalzire si de obtinere a unei eficiente maxime.
Surse foto: unsplash.com
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii