Culorile pentru living - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?
RoInstalatii.Ro | Blog | Culorile pentru living - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

Culorile pentru living - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

Va recomandam

Publicat la 27 Ian 2024 | 15 afisari


Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

Alegerea culorilor pentru living pare o activitate foarte distractiva, insa nu este cazul sa o tratam cu lejeritate. Mediul in care vom petrece o buna parte din timpul nostru liber are un efect extrem de important asupra noastra si, implicit, si culorile pe care le folosim pentru a-l decora. Astazi vom arunca o privire mai in detaliu asupra efectului pe care nuantele din jur il au, cum putem alege cele mai potrivite culori pentru noi si personalitatea noastra, dar si ce fel de combinatii putem face in camera de zi fara sa avem un rezultat incarcat sau obositor.

Sumar

     

    Culori pentru living – teoria culorilor si concepte de baza

     

    Asa cum spuneam, nu trebuie sa subestimam efectul pe care il au asupra noastra culorile pe care le introducem in decorul nostru de interior. Pana la urma, diferenta dintre un design nepotrivit si unul de revista este data in mare parte de nuantele si de combinatiile de culori alese. Pentru a avea un decor foarte frumos in propria ta camera de zi, nu este necesar sa arunci tot bugetul pe angajarea unui designer de interior. Exista cateva principii de baza pe care le poate intelege si adopta oricine, daca investeste putin timp in cercetarea acestui subiect. 

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    Cel mai important principiu de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem culorile peretilor pentru living si nu numai este teoria culorilor. Aceasta se refera la modalitatile prin care putem combina diferite culori intr-un spatiu in functie de rezultatul si starea pe care vrem sa le obtinem. Nu vom intra in detalii atat de tehnice, ci doar vom mentiona cele trei teorii de baza care sunt folosite in design-ul interior:

    • Teoria monocromatica – se bazeaza pe alegerea unei singure culori si decorarea camerei cu diversele ei tonuri si nuante;

    • Teoria analog – foloseste culori adiacente una celeilalte pe roata culorilor;

    • Teoria complementara – alege culori pozitionate opus una fata de cealalta pe roata culorilor. 

    Vom aprofunda aceste teorii mai tarziu in articolul nostru si vom invata cum se combina culorile chiar daca nu avem nicio experienta in acest domeniu. 

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    Culorile pentru living - alegerea nuantelor in functie de psihologia culorilor si de cum ne fac acestea sa ne simtim

     

    Acum avem o baza in ceea ce priveste culorile si modurile in care se combina intre ele. Urmatorul pas este sa ne uitam putin si la psihologia culorilor, ce inseamna acestea si ce efecte au asupra noastra:

    • Rosu – este o culoare calda, focoasa, care denota putere, vigoare si senzualitate. Daca alegem nuanta potrivita, putem aduce un plus de energie in camera, ceea ce ne va face sa ne simtim stimulati si revigorati. 

    • Albastru – considerata cea mai buna culoare pentru studiu, albastrul este singura din culorile primare care este „rece”. Aminteste de natura si promoveaza loialitatea, serenitatea, dar si inteligenta. Ne calmeaza si ne alina.

    • Galben – nu este de mirare ca alegerea culorii soarelui va aduce lumina, fericire si optimism in orice spatiu am plasa-o. Insa o nuanta prea intensa ne poate face agitati, iar una prea palida ne poate da o senzatie bolnavicioasa sau chiar de gelozie. 

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    • Verde – este o alegere foarte populara pentru multi designeri de interior, amintind de natura. Ne poate face sa ne simtim alerti si plini de energie, iar unii oameni gasesc un sentiment de siguranta si de confort in cadrul unui spatiu verde.

    • Portocaliu – numita si culoarea creativitatii, portocaliul aduce o caldura care ne face sa ne simtim energizati. La fel ca si galbenul, aduce veselie si poate fi primitoare pentru oaspeti.

    • Mov – adaugand nuanta corecta, movul ne poate aduce intensitate si pasiune. Fiind o combinatie intre nuante reci si calde, poate fi adaptata usor la ce efect vrem sa obtinem. 

    • Negru – o non-culoare, bineinteles, dar una care ne poate aduce o nota de eleganta si stil in design-ul nostru. Aduce si un efect de sofisticare si de putere, insa, folosita in exces, ne poate intrista si lipsi de energie.

    • Alb – un clasic atemporal, la fel ca negrul, albul merge aproape in orice combinatie. Aduce o nota de prospetime si este cea mai populara alegere pentru tavane. Simbolizeaza bunatatea si puritatea, iar in plus confera iluzia de spatiu in camerele mici. 

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    Asadar, este important sa retinem aceste caracteristici pentru a sti cum sa alegem combinatiile de culori pentru living care sa ne faca sa ne simtim bine in camera de zi. Pentru multi, aceasta incapere este locul in care petrec cel mai mult timp, fie ca se joaca cu copiii, fie ca au oaspeti sau seri de jocuri, fie ca studiaza sau se uita la film. De aceea, este important sa cream un spatiu care sa ne aduca ceea ce ne dorim, in functie de nevoile noastre: liniste pentru studiu, calm pentru relaxare sau energie vulcanica pentru petreceri.

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    Culori pentru peretii din living - nuante uni sau blocuri de culoare monocromatice

     

    Acum avem o baza destul de solida pentru a sti ce culori sunt potrivite pentru sufragerie sau ce culori sa alegem pentru lavabila din living. Printre principalele idei de culori pentru interiorul unui living se numara optiunile monocromatice, asa cum am discutat si in cadrul teoriei culorilor. Conform teoriei monocromatice, este necesar sa alegem o singura culoare si sa ne jucam in restul designului cu nuantele acesteia. Dar ce culori sa alegem pentru peretele unui living?

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    Aici intervine nota personala a decoratului. Trebuie sa te gandesti ce nevoi si preferinte ai tu, lasand la o parte momentan ce culori de living alegi in functie de teorii sau alte detalii tehnice. Spre exemplu, alegerile unei familii cu copii care au nevoie de un spatiu de studiu pot fi dferite de cele ale unei persoane care locuieste singura si da petreceri des. De asemenea, trebuie sa te gandesti la cat de mult timp vei petrece in acest spatiu, deoarece, daca ai de gand sa nu stai foarte mult aici, ai libertatea sa mergi pe un design putin mai incarcat, caci nu te va obosi. In schimb, daca vei petrece mult timp in camera de zi, mergi pe o culoare care te va relaxa.

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    In general, cea mai sigura varianta este sa alegi culori in living din gama neutra precum bej, gri sau clasicele culori alb si negru. Intr-un design bej uni poti folosi diferite culori calde pentru living sau nuante mai reci de bej, ceea ce va armoniza frumos camera si o va face potrivita pentru diferite scopuri si persoane. O alta optiune este designul minimalist, foarte popular in ultimii ani, bazat in proportie de 90% pe alb. Cu toate acestea, daca aceste optiuni ti se par plictisitoare, poti merge si pe nuante de mov sau albastru. Dupa cum am mai spus, albastrul este perfect pentru studiu, iar daca adaugi cateva accente mai intense, poti obtine o camera moderna si plina de viata. Culorile pastelate sunt din nou o idee buna, mai ales daca mergem pe roz, galben cald si alte nuante ale acestora.

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    Un aspect important pe care multi il trec cu vederea este culoarea caloriferului. Acesta reprezinta un accesoriu care ocupa destul de mult spatiu vizual si de aceea este esential sa il luam in calcul. Cea mai buna optiune este sa alegem calorifere tip panou din otel, care pot veni intr-o varietate de culori pe care le putem asorta livingului nostru. Similar, multi aleg sa monteze calorifere decorative din acelasi motiv, imbogatind astfel aspectul camerei. 

     

    Sa nu uitam ca putem pastra si un echilibru intre culorile pe care le folosim, fara ca ele sa devina obositoare. Spre exemplu, putem alege dintre culorile recomandate pentru sufragerie pe cele linistite care sa ne relaxeze, dar, in acelasi timp, putem aduce incaperea la viata cu un calorifer portocaliu sau rosu intens, daca vrem sa adaugam o nota de originalitate si personalitate spatiului. Putem alege caloriferele intr-o culoare care se potriveste cu tema generala a livingului sau care adauga un contrast interesant. Culorile calde, precum rosu, portocaliu sau galben, pot crea o atmosfera primitoare, in timp ce culorile reci, precum albastru sau verde, pot aduce o nota de relaxare. Pentru un design armonios, putem adauga accesorii precum perne, tablouri sau covorase, in aceleasi nuante cu caloriferele sau in culori complementare.

     

    In cazul in care am optat pentru calorifere colorate, putem alege pentru pereti si podea culori mai neutre, pentru a evita supraincarcarea vizuala. Prin urmare, exista diverse idei la care putem apela pentru a adauga un plus de vitalitate si creativitate camerei de zi, care sa reflecte gusturile si personalitatea noastra. 

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    Culori pentru sufragerie: combinatii care sa iti reflecte personalitatea

     

    Mergem mai departe la celelalte doua teorii ale culorilor, cea analog si cea complementara, deoarece ambele se bazeaza pe combinarea mai multor nuante. Insa, inainte sa trecem la idei de combinatii de culori pentru living, este important sa discutam despre inca o regula a designului interior: regula „60-30-10”, care imparte culorile in cea principala, secundara si de accent.

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    • Culoarea principala – aceasta reprezinta 60% din suprafata camerei si se numara printre cele mai folosite culori de pereti pentru living, devenind un fundal pentru cea de-a doua culoare.

    • Culoarea secundara – ocupa 30% din spatiul vizibil al camerei si se foloseste la draperii, un perete accent sau la mobila. 

    • Culoarea de accent – se foloseste doar la 10% din ceea ce vedem intr-o camera, adica lampi, veioze, pernute, obiecte de arta sau calorifere decorative in diverse nuante. 

    Urmand aceasta regula, vom obtine o schema de culori mult mai echilibrata. Dar sa trecem la exemple mai concrete pentru a ne fi mai clar cum trebuie sa procedam.

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    Sa spunem, de pilda, ca ai ales culoarea albastru pentru living. Daca urmam teoria complementara, va trebui sa o combini cu portocaliu. Stim, poate suna putin nebuneasca aceasta idee de zugravit livingul, insa daca ne uitam la regula de mai sus, are sens. Putem sa vizualizam peretii intr-un bleu ciel in spatele unei canapele portocaliu intens. O alta varianta pentru aceasta combinatie este coral si turcoaz. Alte idei de culori pentru living pot fi combinatiile de rosu si verde sau mov si galben, spre exemplu. Este necesar sa tinem cont de faptul ca a treia culoare trebuie sa fie neutra in aceste palete de culori, pentru a fi o oaza de odihna pentru ochi. In caz contrar, vom obtine un rezultat coplesitor, ceea ce nu ne dorim. 

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    Sa urmam insa teoria analog a culorilor, care sustine ca trebuie sa alegem culori alaturate de pe roata culorilor. De exemplu, daca dorim in living culori calde, putem combina galbenul cu verde-galbui sau cu o nuanta de portocaliu care bate tot in galben. O alta optiune este sa amestecam portocaliul intens cu auriu, la care putem adauga doua nuante monocromatice de portocaliu sau maro pentru accesorii precum caloriferul. 

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    Conform celei de-a treia teorii, cea complementara, trebuie sa alegem culori care formeaza un triunghi pe roata culorilor. Bineinteles, depinde de ce roata folosim pentru a ne ghida, insa acest drum este unul ceva mai complex. Cateva exemple ar fi: rosu, galben si albastru; verde, portocaliu si mov; portocaliu rosiatic, verde galbui si albastru violet. In general, combinarea culorilor tari precum acestea necesita ceva ajutor specializat, astfel incat sfatul nostru este sa apelezi la un designer de interior in cazul in care vrei sa incluzi multe culori intense, pentru a nu fi dezamagit de rezultat. Insa, daca nu tii cont de ce culori se poarta in living si doresti sa iti pui in practica propria viziune, te incurajam sa mergi pana la capat cu ea. 

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

     

    Culori pentru amenajarea livingului – alte sfaturi si idei de care sa tii cont

     

    Acum ca deja avem bazele puse pentru alegerea culorilor pentru camera de zi, mai sunt cateva elemente de care trebuie sa tinem cont:

    • Marimea camerei 

    In cazul in care avem o camera mare, ne putem juca cu culorile asa cum ne dorim, avand libertate totala in a alege paleta. In schimb, daca avem o camera mica, lucrurile se complica putin. Pentru a o face sa para mai spatioasa, trebuie sa folosim tonuri neutre si luminoase pentru pereti si mobila. Ferestrele trebuie sa ramana cat mai descoperite pentru a lasa sa patrunda toata lumina naturala. Ne putem folosi chiar si de oglinzi pentru a crea iluzia de mai mult spatiu. Atentie insa, trebuie sa ne ferim de aglomerarea livingului pentru ca rezultatul va fi de-a dreptul sufocant. Este important sa alegem si mobila cu picioare vizibile, tot in acelasi scop, de a crea ideea de mai mult spatiu. 

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    • Ai grija la iluminat

    Te-ai putea intreba ce legatura are iluminatul din camera cu paleta de culori pe care o alegi sa iti decorezi livingul, insa adevarul este ca ambele sunt foarte importante. In esenta, culoarea este o reflexie a luminii, asadar tipul si cantitatea de lumina care patrunde in camera sunt esentiale pentru a reda corect culorile alese. Poti experimenta din timp atat cu lumina naturala, cat si cu cea artificiala, pentru a vedea cum arata culorile pe care le alegi pentru pereti, mobila, tesaturi si alte decoratiuni pe care doresti sa le incluzi in sufrageria ta. 

     

    Culorile pentru living  - cum sa dai viata sufrageriei tale prin alegerea culorilor potrivite?

     

    • Foloseste podeaua si covoarele pentru a crea unitate in camere

    Daca vrei sa unesti cumva spatiile dintre doua incaperi alaturate, este o idee foarte buna sa te folosesti de podea si de covorase pentru acest scop. De exemplu, daca vrei ca sufrageria ta sa se uneasca cu holul, alege acelasi tip de parchet pentru ambele. Poti obtine acest efect si daca folosesti covorase care sa aiba nuante similare pentru a crea o continuitate optica.

     

    In final, acum ai toate uneltele necesare pentru a alege culori pentru living care sa iti reflecte gusturile si personalitatea. Tine cont de principiile si regulile design-ului de interior pe care le-am explicat mai sus, insa nu uita sa le adaptezi la propria personalitate si la propriile nevoi. Porneste de la putina introspectie si nu uita de atentia la detalii! 

     

     


    Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


    Adauga comentariul tau
    Contact RoInstalatii.Ro
    Despre Cristian Alexandru
    Avatar Cristian Alexandru

    0376.44.80.30

    office@roinstalatii.ro

    Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

    Centrale termice

    Centrale termice pe gaz

    Centrale termice electrice

    Centrale termice pe combustibil solid

    Centrale termice pe peleti

    Accesorii pentru centrale termice

    UPS si stabilizatoare de tensiune

    Filtre antimagnetita

    Filtre anticalcar si armaturi montaj

    Cosuri de fum din inox

    Termostate de ambient

    Tubulatura de evacuare

    Accesorii GPL

    Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

    Calorifere / Radiatoare

    Calorifere panou din otel

    Calorifere panou din otel cu ventil

    Calorifere panou din otel verticale

    Calorifere din aluminiu

    Calorifere de baie

    Calorifere decorative

    Calorifere decorative Purmo

    Calorifere tubulare Tesi

    Calorifere SAX

    Calorifere PIANO

    Calorifere ARPA

    Convectoare electrice

    Robineti si accesorii calorifere

    Panouri solare

    Panouri solare presurizate

    Panouri solare nepresurizate

    Sisteme complete

    Accesorii panouri solare

    Incalzire in pardoseala

    Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

    Teava pex

    Colectoare de distributie

    Grupuri de amestec si distributie

    Accesorii si componente

    Placa cu nuturi

    Cutii pentru distribuitoare

    Incalzire in pardoseala electrica

    Covorase electrice

    Automatizari incalzire in pardoseala

    Automatizari cu fir

    Automatizari wireless / Smart Home

    Boilere / Puffere

    Boilere electrice

    Boilere termoelectrice

    Boilere pe lemn/electric

    Boilere indirecte

    Boilere cu pompa de caldura

    Incalzitoare instant

    Puffere

    Puffere pentru pompe de caldura

    Incalzitoare instant apa calda electrice

    Boilere pentru pompe de caldura

    Pompe de apa / Hidrofoare

    Pompe de circulatie

    Pompe submersibile

    Pompe periferice

    Hidrofoare

    Vase de expansiune pentru incalzire

    Vase de expansiune pentru hidrofor

    Vase de expansiune pentru A.C.M.

    Vase de expansiune multifunctionale

    Accesorii pentru pompe

    Instalatii APA / GAZ / CANAL

    Teava PEX

    Racorduri de presare pentru PEX

    Colectoare si distribuitori

    Teava de cupru

    Fitinguri de cupru

    Teava si fitinguri PPR alb

    Teava si fitinguri PPR verde

    Teava si fitinguri PEXAL

    Canalizari interioare PP

    Izolatie pentru teava

    Mufe rapide GEBO

    Mufe rapide COBRARING

    Contoare de apa / Apometre

    Robineti pentru apa TIEMME

    Supape de sens filtre si sorburi

    Supape de siguranta

    Robineti pentru gaz TIEMME

    Reductoare de presiune / Manometre

    Armaturi industriale fonta

    Robineti cu sfera si flansa

    Robineti sertar

    Robineti cu fluture disc

    Filtre Y

    Flanse si accesorii

    Rezervoare de Apa

    Accesorii pentru instalatori

    Detectoare de gaz

    Climatizare

    Aer conditionat mono split

    Aer conditionat multi split

    Aparate de tratare si filtrare aer

    Aer conditionat portabil

    Casa si gradina, bricolaj

    Baterii monocomanda

    Masini de taiat gresie si faianta

    Rigole si sifoane de dus

    Pompe de caldura

    Pompe de caldura split

    Pompe de caldura monobloc

    Pompe de caldura hibrid monobloc

    Pompe de caldura hibrid split

    Accesorii pentru pompe de caldura

    Sisteme fotovoltaice si accesorii

    Kituri panouri fotovoltaice

    Panouri fotovoltaice

    Piese de schimb

    Piese de schimb boilere

    Rezistente boilere

    Anod magneziu boiler

    Termostate boiler

    Placi boiler

    Piese de schimb centrale termice

    Placi centrale

    Electrod aprindere

    Fluxostate

    Schimbatoare caldura centrala

    Pompe recirculare

    Robineti umplere centrala

    Vane gaz

    Vase expansiune

    Ventilatoare centrala

    Presostate centrale

    Termomanometre si Manometre

    Supape presiune centrala

    Senzori de temperatura