Montarea centralei termice pe gaz – sfaturi utile, reguli de siguranta si etape de parcurs
RoInstalatii.Ro | Blog | Montarea centralei termice pe gaz – sfaturi utile, reguli de siguranta si etape de parcurs

Montarea centralei termice pe gaz – sfaturi utile, reguli de siguranta si etape de parcurs

Va recomandam

Publicat la 07 Iul 2023 | 244 afisari


Montarea centralei termice pe gaz: sfaturi utile, reguli de siguranta si etape de parcurs

Centrala termica pe gaz este una dintre cele mai intalnite forme de incalzire a unei locuinte. Daca planuiesti sa iti schimbi centrala sau sa iti montezi una in apartamentul cel nou, ar trebui sa stii ca pentru o functionare optima, aceasta ar trebui sa fie montata doar de catre specialisti. Montarea centrale termice pe gaz de catre persoane fara experienta poate fi periculoasa. In plus, instalarea necorespunzatoare poate duce la defectiuni, la o eficienta energetica mica si la o crestere a costurilor de intretinere pe termen lung. Iata ce trebuie sa stii despre montarea unei centrale termice pe gaz!

 

Sumar

   

  Montarea centralei termice pe gaz – cine ar trebui sa o faca?

   

  Montarea centralei termice pe gaz - cine ar trebui sa o faca

   

  Montarea centralei termice pe gaz ar trebui facuta obligatoriu de un specialist sau de o firma care detine autorizatia ISCIR. In acest caz, nu functioneaza varianta ”apelez la un vecin sau un prieten care lucreaza mai ieftin” pentru ca este in joc siguranta ta si a locuintei tale. In plus, un meserias cu experienta iti poate oferi si garantie pentru lucrarea realizata. Punerea in functiune a centrale dupa montaj este pasul care activeaza de fapt certificatul de garantie. Daca instalatia a fost realizata de catre un tehnician autorizat, se considera din start ca a fost facuta conform reglementarilor in vigoare si garantia se activeaza automat. 

  Bineinteles, nu este recomandat sa incerci sa montezi centrala singur, chiar daca ai mai participat la astfel de lucrari. Centralele termice pe gaz montate de specialisti cu autorizatie si experienta iti aduc multe beneficii, de la siguranta crescuta, la eficienta energetica si costuri reduse pe termen lung. Degeaba investesti intr-o centrala de calitate, daca aceasta nu a fost montata corespunzator, de catre un specialist. Un montaj pentru centrala termica pe gaz realizat incorect va atrage dupa sine si o performanta scazuta.

   

  Montare centrala termica pe gaz – sfaturi legate de amplasare

   

  Una dintre deciziile pe care va trebui sa le iei in legatura cu montarea centralei termice pe gaz este amplasarea. Ai mai multe variante in acest sens, mai precis:

  • Balcon – doar daca spatiul este ferit de razele soarelui si de temperaturi extreme (daca balconul este deschis, montarea centralei in balcon nu reprezinta o solutie),

  • Bucatarie – varianta cea mai intalnita si cea mai practica pentru ca in bucatarie petreci mai mult timp si poti observa rapid cand ceva nu este in regula (cum ar fi aparitia unei erori),

  • Camera tehnica – daca ai un spatiu dedicat pentru echipamentele tehnice, nu ar mai trebui sa stai pe ganduri si sa amplasezi aici centrala.

  Daca ai stabilit locul in care vei amplasa centrala termica, se poate trece la masuratori, la realizarea unui necesar de materiale si accesorii pentru montaj si la conturarea unui buget estimativ.

   

  Montarea centralei termice pe gaz la casa sau la bloc – exista diferente?

   

  Nu exista diferente intre montarea unei centrale termice pe gaz la casa sau la bloc. Procesul este acelasi, echipamentele sunt aceleasi. Alegerea centralei trebuie sa se faca luand in considerare suprafata de locuit, dar si nivelul de izolare al camerelor. Se poate intampla ca o casa sa fie mult mai mare decat un apartament la bloc si sa necesite chiar doua instalatii de centrale termice pe gaz pentru a face fata. Acest lucru se intampla mult mai rar la bloc, acolo unde o singura centrala poate incalzi cu succes tot apartamentul. 

   

  Montarea unei centrale termice pe gaz – etape de parcurs

   

  Montarea unei centrale termice pe gaz - etape de parcurs

   

  Procesul de montare a unei centrale termice pe gaz reprezinta mult mai mult decat instalatia pe care o vezi prin casa. Asa ca, daca in perioada urmatoare planuiesti sa montezi centrala cea noua, ar fi bine sa te inarmezi cu multa rabdare si sa incepi cu partea cea mai neplacuta: documentele si primele verificari.

   

  Instalarea centralei termice pe gaz – verificari de ordin tehnic

   

  Ca sa demarezi procesul de montare al centralei termice trebuie sa pregatesti documentatia necesara, de la factura care dovedeste achizitia centralei, la certificatul de garantie si manual. Daca inca ai incalzirea in sistem centralizat, va trebui sa faci o cerere de debransare si sa obtii acordul vecinilor pentru montarea unei centrale termice proprii. O alta cerere pe care va trebui sa o pregatesti este cea de extindere a instalatiei de gaze pana in locul in care va fi montata centrala.

  Daca ai ales si firma care se va ocupa de instalarea centralei termice pe gaz, specialistii se vor deplasa la tine acasa pentru cateva verificari tehnice. Va fi analizat in special locul in care va fi amplasata centrala – spatiul trebuie sa fie ferit de razele soarelui, de inghet, temperaturi extrem de mari sau de diverse substante inflamabile, iar in apropierea centralei trebuie sa fie o fereastra. Mai mult decat atat, specialistii vor masura distantele minime pentru a vedea daca exista spatiu suficient pentru manevrarea centralei si efectuarea reviziilor periodice. Rezistenta peretelui pe care urmeaza sa fie montata centrala va fi si ea testata. Daca toate aceste teste vor fi trecute cu bine, se trece la montarea propriu-zisa a centrale.  

   

  Centrala pe gaz montata – schema de montaj

   

  Fiecare proiect de centrala termica pe gaz montata are o schema de montaj care prezinta modul in care componentele acesteia ar trebui sa fie amplasate si conectate pentru o functionare cat mai corecta si sigura. De cele mai multe ori, schema de montaj cuprinde informatii despre:

  • Centrala termica pe gaz;

  • Conexiunile de gaz;

  • Conexiuni de apa;

  • Schimbator de caldura;

  • Pompe de circulatie;

  • Radiatoare;

  • Sistem de ventilatie;

  • Sistem de evacuare a gazelor de ardere;

  • Termostate si alte accesorii.

  Aceasta schema de montaj trebuie urmata intocmai. Orice improvizatie ar putea afecta nu doar functionalitatea centralei termice, ci si siguranta locuintei.

   

  Montajul centralei termice pe gaz – materiale si accesorii necesare

   

  Schema de montaj poate fi folosita si pentru stabilirea unui necesar de materiale si accesorii. Pe langa centrala propriu-zisa, vei avea nevoie si de radiatoare. Cere sfatul specialistul pentru a alege dimensiunea caloriferelor – caloriferele prea mici nu vor face fata si nu vor incalzi prea bine spatiul, in timp ce caloriferele prea mari vor incalzi prea tare spatiul si vor atrage dupa sine si cheltuieli mai mari. Pe lista de cumparaturi va mai trebui sa treci si tevile pentru realizarea instalatiei, coturile si alte elemente speciale pentru instalatii termice, cum ar fi robineti sau garnituri.

  Nu uita nici de accesorii – termostatul si detectorul de gaze. Termostatul ajuta la mentinerea unei anumite temperaturi in interiorul locuintei. Daca se ajunge la temperatura setata, centrala termica se opreste automat, iar acest lucru duce si la o functionare mult mai eficienta. Detectorul de gaze este de fapt o alarma care te atentioneaza in momentul in care detecteaza o scurgere de gaze. In acest caz se intrerupe si alimentarea cu gaz. Un alt accesoriu pe care ar trebui sa il iei in considerare este UPS-ul, un fel de generator care mentine centrala in functiune in cazul unei pene de curent. 

  Daca exista schema de montaj si au fost cumparate toate materialele necesare, se poate trece la montajul propriu-zis al centralei.

   

  Montarea centralei termice pe gaz si prima pornire

   

  Montarea unei centrale termice pe gaz este o operatiune delicata, ce necesita nu doar o atentie mare la detalii, ci si respectarea regulilor de siguranta. Iata care sunt etapele care trebuie parcurse:

  1. Montarea centralei in locul stabilit 

  Daca a fost ales locul pentru amplasarea centralei si specialistii au ajuns la concluzia ca respecta toate regulile in vigoare si indicatiile producatorului, se poate trece la montarea centralei termice pe gaz. Aceasta va fi fixata direct pe perete, nu de placajul dulapului (in cazul in care se doreste mascarea ei). 

  1. Instalarea sistemului de evacuare a gazelor

  Urmatorul pas este instalarea unei conducte pentru evacuarea gazelor ce vor rezulta in urma arderii. Aceasta trebuie orientata catre exterior si trebuie sa aiba o inclinare corecta pentru o evacuare cat mai eficienta a gazelor.

  1. Realizarea conexiunilor de apa si gaz

  Una dintre cele mai importante etape este realizarea conexiunilor de apa si gaz. Acest pas necesita multa atentie si rabdare. Fiecare conexiune trebuie verificata daca este etansa pentru prevenirea scurgerilor de apa sau de gaz.

  1. Montarea schimbatoarelor de caldura

  Majoritatea centralelor au doua tipuri de schimbatoare de caldura: unul primar care incalzeste apa din calorifere si unul secundar care incalzeste apa folosita in baie sau bucatarie. Exista insa si centrale termice cu un singur schimbator de caldura, care indeplineste ambele roluri. 

  1. Conectarea la sistemul de incalzire si instalarea termostatului

  Dupa ce toate conductele si racordurile au fost realizate corect, se conecteaza centrala la sistemul de incalzire si se monteaza termostatul care va gestiona mentinerea temperaturii stabilite. 

  1. Verificari finale si prima pornire

  Urmeaza verificarile finale si prima pornire a centralei. Punerea in functiune se face doar de catre un tehnician autorizat si implica testarea presiunii gazului si a apei printr-un ciclu de aerisire si reglarea puterii de incalzire. Aceasta prima pornire a centralei reprezinta de fapt o verificare in toata regula. Ulterior, o data la doi ani va trebui sa chemi un specialist pentru o astfel de verificare tehnica periodica in cadrul careia se analizeaza:

  • Racordarea la apa, gaz si electricitate;

  • Presiunea pentru apa si gaz;

  • Scaparile de gaze (daca exista);

  • Modul in care a fost instalat echipamentul si in care functioneaza. 

    

  Instalatii de centrale termice pe gaz – reguli de siguranta

   

  Ca sa te asiguri ca centrala termica va functiona tot timpul in parametri normali si nu va pune in pericol siguranta locuintei si a familie tale, ar fi bine sa fii atent la urmatoarele lucruri:

  • Nu alege ca loc de amplasare a centralei o zona cu condens, cu umezeala multa (cum ar fi in baie) sau in care temperaturile ajung sub zero grade (precum un balcon neincalzit, cu toti peretii exteriori),

  • Nu amplasa centrala termica intr-o zona neaerisita – pericolul este cu atat mai mare cu cat este prezenta vreo scurgere de gaze,

  • Nu decupla sub nicio forma detectorul de gaz – oricat de suparatoare ar fi alarma de la detectorul de gaz, nu il decupla, ci mai degraba identifica cauza pentru care porneste atat de des (poate chiar exista o scurgere de gaze),

  • Nu folosi aceeasi priza pentru mai multi consumatori – nu este recomandat sa folosesti aceeasi priza si pentru centrala si pentru frigider sau masina de spalat pentru ca vei ajunge la suprasolicitarea sistemului electric,

  • Nu amana verificarile periodice – acestea sunt utile pentru prevenire si depistarea din timp a oricarei probleme de functionare care ar putea reprezenta un pericol,

  • Foloseste doar sisteme de evacuare a gazelor recomandate de specialisti – improvizatiile nu ar trebui sa aiba loc in montarea unei centrale de gaz.

  Daca urmaresti aceste sfaturi, centrala ta va functiona eficient, iar tu nu va trebui sa scoti prea curand bani din buzunar pentru diverse lucrari de reparatii. 

   

  In concluzie, montarea unei centrale termice pe gaz pare o treaba simpla si usoara, insa exista multe lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a te asigura ca totul va iesi perfect. De la strangerea documentatiei necesare, la alegerea unei firme care sa se ocupe cu montajul propriu-zis al centralei si la verificarile finale, totul trebuie sa se realizeze cu multa rabdare si atentie la detalii. Procesul de montare in sine nu dureaza foarte mult, in cateva zile te poti bucura de o locuinta incalzita si confortabile, insa pentru a trece peste aceste etape fara batai de cap, trebuie sa iti iei timp pentru a pregati totul. Cu informatiile de mai sus si cu specialistii langa tine, nu ar trebui sa fie foarte greu. 


  Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


  Adauga comentariul tau
  Contact RoInstalatii.Ro
  Despre Cristian Alexandru
  Avatar Cristian Alexandru

  0376.44.80.30

  office@roinstalatii.ro

  Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

  Centrale termice

  Centrale termice pe gaz

  Centrale termice electrice

  Centrale termice pe combustibil solid

  Centrale termice pe peleti

  Accesorii pentru centrale termice

  UPS si stabilizatoare de tensiune

  Filtre antimagnetita

  Filtre anticalcar si armaturi montaj

  Cosuri de fum din inox

  Termostate de ambient

  Tubulatura de evacuare

  Accesorii GPL

  Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

  Calorifere / Radiatoare

  Calorifere panou din otel

  Calorifere panou din otel cu ventil

  Calorifere panou din otel verticale

  Calorifere din aluminiu

  Calorifere de baie

  Calorifere decorative

  Calorifere decorative Purmo

  Calorifere tubulare Tesi

  Calorifere SAX

  Calorifere PIANO

  Calorifere ARPA

  Convectoare electrice

  Robineti si accesorii calorifere

  Panouri solare

  Panouri solare cu tuburi vidate

  Sisteme complete

  Accesorii panouri solare

  Incalzire in pardoseala

  Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

  Teava pex

  Colectoare de distributie

  Grupuri de amestec si distributie

  Accesorii si componente

  Placa cu nuturi

  Cutii pentru distribuitoare

  Incalzire in pardoseala electrica

  Covorase electrice

  Boilere / Puffere

  Boilere electrice

  Boilere termoelectrice

  Boilere pe lemn/electric

  Boilere indirecte

  Boilere cu pompa de caldura

  Incalzitoare instant

  Puffere

  Incalzitoare instant apa calda electrice

  Boilere pentru pompe de caldura

  Pompe de apa / Hidrofoare

  Pompe de circulatie

  Pompe submersibile

  Pompe periferice

  Hidrofoare

  Vase de expansiune pentru incalzire

  Vase de expansiune pentru hidrofor

  Vase de expansiune pentru A.C.M.

  Vase de expansiune multifunctionale

  Accesorii pentru pompe

  Instalatii APA / GAZ / CANAL

  Teava PEX

  Racorduri de presare pentru PEX

  Colectoare si distribuitori

  Teava de cupru

  Fitinguri de cupru

  Teava si fitinguri PPR alb

  Teava si fitinguri PPR verde

  Teava si fitinguri PEXAL

  Canalizari interioare PP

  Izolatie pentru teava

  Mufe rapide GEBO

  Mufe rapide COBRARING

  Contoare de apa / Apometre

  Robineti pentru apa TIEMME

  Supape de sens filtre si sorburi

  Supape de siguranta

  Robineti pentru gaz TIEMME

  Reductoare de presiune / Manometre

  Armaturi industriale fonta

  Robineti cu sfera si flansa

  Robineti sertar

  Robineti cu fluture disc

  Filtre Y

  Flanse si accesorii

  Rezervoare de Apa

  Accesorii pentru instalatori

  Detectoare de gaz

  Climatizare

  Aer conditionat mono split

  Aer conditionat multi split

  Aparate de tratare si filtrare aer

  Aer conditionat portabil

  Casa si gradina, bricolaj

  Baterii monocomanda

  Masini de taiat gresie si faianta

  Rigole si sifoane de dus

  Pompe de caldura

  Pompe de caldura split

  Pompe de caldura monobloc

  Sisteme fotovoltaice si accesorii

  Kituri panouri fotovoltaice

  Panouri fotovoltaice

  Piese de schimb

  Piese de schimb boilere

  Rezistente boilere

  Anod magneziu boiler

  Termostate boiler

  Placi boiler

  Piese de schimb centrale termice

  Placi centrale

  Electrod aprindere

  Fluxostate

  Schimbatoare caldura centrala

  Pompe recirculare

  Robineti umplere centrala