Panouri solare - apa calda menajera GRATIS
RoInstalatii.Ro | Blog | Panouri solare - apa calda menajera GRATIS

Panourile solare, solutia care poate produce apa calda menajera gratis

Panouri solare

Publicat la 18 Mar 2012 | 715 afisari


Panouri solare, radiatie solara, apa calda, gratis

Soarele este o imensa centrala termica. De milioane de ani este cel mai important furnizor de energie pe Terra (cu 30% energie reflectata si 70% absorbita). Panourile solare termice sunt instalatii ce colecteaza energia continuta in razele solare si o transforma in energie termica.

PANOURI SOLARE TERMICE
 
 
Panourile solare termice (cunoscute si sub denumirile de captatoare solare si colectoare solare). Deoarece aproape intreg spectrul radiatiei solare este utilizat pentru producerea de energie termica, randamentul acestor panouri este mult mai ridicat. Cam 60-70%, raportat la energia razelor solare incidente (200-1000 W/mp in Europa) si functie de latitudine, anotimp si vreme.
 
 
Ideea utilizarii efectului termic al radiatiei solare este veche. Inca din antichitate, matematicianul si fizicianul Arhimede a contribuit la apararea Siracuzei incendiind flota romana, prin procedeul concentrarii razelor solare asupra navelor cu ajutorul unui sistem ingenios de oglinzi. In secolul al XVIII-lea naturalistul Horace-Benedict de Saussure a construit precursorul panoului solar de azi, o cutie simpla din lemn, cu interiorul vopsit in negru si acoperita cu sticla. Cu acest prim panou solar s-a atins o temperatura de 87 grade Celsius. La mijlocul secolului al XIX-lea inginerul Augustin Mouchot din “tara cocosului galic” a perfectionat “panoul solar din lemn” inventat de Saussure, marindu-i suprafata la 20 mp si adaugandu-i oglinzi concave, iar in anul 1878 la Expozitia universala de la Paris a expus o “masina cu aburi actionata de energie solara” si a prezentat un “receptor solar” pentru generarea de electricitate.
 
 
Din punct de vedere functional, componenta principala a panoului solar este elementul absorbant (absorber) care transforma energia razelor solare in energie termica si o cedeaza unui agent termic (apa, antigel). Cu ajutorul acestui absorbant, energia este preluata de la panou si fie este stocata, fie este utilizata direct (de exemplu, sub forma de apa calda menajera).
Pentru a reduce pierderile inevitabile, este nevoie de o separare termica a elementului absorbant de mediul inconjurator. In functie de tehnica utilizata in acest scop deosebim: panouri ce utilizeaza materiale izolatoare obisnuite; panouri in care izolarea termica se realizeaza cu ajutorul vidului, dar au o tehnologie de fabricatie costisitoare; panouri ce se bazeaza pe tehnici simple folosite la incalzirea bazinelor de inot.
 

PANOURI SOLARE TERMICE PLATE
 
 
In principiu, un panou solar plat are o carcasa metalica de forma dreptunghiulara in care se afla montate celelalte elemente. Printr-un geam de sticla, razele solare cad pe o suprafata care absoarbe aproape intregul domeniu spectral al acestora. Energia calorica rezultata nu se pierde, panoul fiind izolat termic in toate partile. Caldura de convectie spre exterior este limitata de unul sau mai multe geamuri. La panourile cu vacuum, aceasta este retinuta in interiorul panoului, echilibrul termic conducand la o temperatura mai inalta decat in situatia fara geam. Acest efect este cunoscut sub numele de efect de sera. La panourile solare moderne se utilizeaza sticla speciala, cu un continut cat mic posibil de fier si cu rezistenta marita la grindina si incarcare cu zapada. Elementul absorbant, mai ales la panourile cu vid, poate prezenta o selectivitate fata de lungimea de unda, astfel incat, pe de o parte, sa absoarba o gama cat mai larga de radiatie solara si, pe de alta parte, sa aiba o emisie cat mai redusa in domeniul de infrarosu apropiat, pentru a diminua emisia de caldura. In regiunile cu pericol de inghet mai mare, se apeleaza totusi, de regula, la circuite separate. Circuitul primar, cel al panoului contine un lichid rezistent la inghet (antigel). Din circuitul primar caldura este transferata prin intermediul unui schimbator de caldura a apei din circuitul secundar, cel al utilizatorului.
 

PANOURI SOLARE TERMICE CU TUBURI VIDATE
 
 
Panourile cu tuburi vidate se compun din tuburi paralele in spatele carora se afla reflectoare pentru concentrarea radiatiei solare. Tuburile vidate se compun din doua sticle concentrice intre care este vid. Tubul din interior este inconjurat de o suprafata absorbanta de care este atasat un tub de cupru prin care circula un agent termic. Vidul dintre tuburi reduce la minimum pierderile de caldura prin convectie si conductie, permitand obtinerea de performante superioare (randament si temperatura mai mari). Datorita temperaturilor mai mari instalatia de incalzire poate necesita elemente speciale pentru eliminarea pericolului supraincalzirii. Tehnologia utilizata la fabricarea acestor panouri solare termice este asemanatoare celei de la centralele termice cu jgheaburi parabolice.
 
 
Elementul absorbant trebuie sa capteze cat mai bine radiatia solara, atat cea directa cat si cea difuza si sa o transforme in caldura. Pentru a reduce la minimum pierderile de energie se acopera partea absorbanta cu un strat foarte selectiv. Una din primele acoperiri a fost cu crom. Actualmente cel mai extins procedeu este cel de depunere in atmosfera de gaz inert a unui strat de titan de culoare albastra (procedeul PDV).
 
 
Stratul are un coeficient de absorbtie mai mic, prezinta o emisie mai slaba si ca atare un randament mai mare. Pe langa materialul de acoperire utilizat, marii producatorii se disting si prin forma de realizare a partii absorbante. Frecvente sunt solutiile ce utilizeaza o placa metalica ce acopera suprafata interioara a panoului. In acest caz conducta e sudata in forma de harfa sau serpentina pe spatele placii. Pe langa aceasta exista constructii pe baza de benzi de circa 10-15 cm latime pe reversul carora se afla cate o conducta colectoare. O a treia forma este asemanatoare unei perne, pe spatele placii absorbante, fiind sudata la a doua placa - formata prin stantare. Agentul termic circula printre cele doua placi.
 
 
Panoul solar termic este componenta principala a unei instalatii termice solare si pana in anul 2002 a fost utilizata in deosebi pentru prepararea apei calde, iar recent isi gaseste aplicare si in furnizarea energiei necesare incalzirii cladirilor. La montarea corespunzatoare a panourilor si a rezervorului in Europa Centrala se poate asigura apa necesara pentru spalat si baie pe circa o jumatate de an (sezonul de vara). Producatorii livreaza panourile solare termice cu o durata de viata de 20 de ani. Pentru a dispune de apa calda suficienta si in zilele ploioase, panourilor solare li se ataseaza un rezervor special de apa calda cu schimbator de caldura, care in functie de numarul de membri de familie poate avea o capacitate de 300-1500 l. Pentru cerinte de ordin economic si ecologic este rational sa se apeleze la un sistem hibrid care combina panourile solare termice cu sistemele clasice de incalzire (centrale termice).
 
Sursa: Tehnica Instalatiilor

Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau
Contact RoInstalatii.Ro
Despre Cristian Alexandru
Avatar Cristian Alexandru

0376.44.80.30

office@roinstalatii.ro

Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

Centrale termice

Centrale termice pe gaz

Centrale termice electrice

Centrale termice pe combustibil solid

Centrale termice pe peleti

Accesorii pentru centrale termice

UPS si stabilizatoare de tensiune

Filtre antimagnetita

Filtre anticalcar si armaturi montaj

Cosuri de fum din inox

Termostate de ambient

Tubulatura de evacuare

Accesorii GPL

Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

Calorifere / Radiatoare

Calorifere panou din otel

Calorifere panou din otel cu ventil

Calorifere panou din otel verticale

Calorifere din aluminiu

Calorifere de baie

Calorifere decorative

Calorifere decorative Purmo

Calorifere tubulare Tesi

Calorifere SAX

Calorifere PIANO

Calorifere ARPA

Calorifere decorative baie

Convectoare electrice

Robineti si accesorii calorifere

Panouri solare

Panouri solare presurizate

Panouri solare nepresurizate

Sisteme complete

Accesorii panouri solare

Incalzire in pardoseala

Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

Teava pex

Colectoare de distributie

Grupuri de amestec si distributie

Accesorii si componente

Placa cu nuturi

Cutii pentru distribuitoare

Incalzire in pardoseala electrica

Covorase electrice

Automatizari incalzire in pardoseala

Automatizari cu fir

Automatizari wireless / Smart Home

Boilere / Puffere

Boilere electrice

Boilere termoelectrice

Boilere pe lemn/electric

Boilere indirecte

Boilere cu pompa de caldura

Incalzitoare instant

Puffere

Puffere pentru pompe de caldura

Incalzitoare instant apa calda electrice

Boilere pentru pompe de caldura

Pompe de apa / Hidrofoare

Pompe de circulatie

Pompe submersibile

Pompe periferice

Hidrofoare

Vase de expansiune pentru incalzire

Vase de expansiune pentru hidrofor

Vase de expansiune pentru A.C.M.

Vase de expansiune multifunctionale

Accesorii pentru pompe

Instalatii APA / GAZ / CANAL

Teava PEX

Racorduri de presare pentru PEX

Colectoare si distribuitori

Teava de cupru

Fitinguri de cupru

Teava si fitinguri PPR alb

Teava si fitinguri PPR verde

Teava si fitinguri PEXAL

Canalizari interioare PP

Izolatie pentru teava

Mufe rapide GEBO

Mufe rapide COBRARING

Contoare de apa / Apometre

Robineti pentru apa TIEMME

Supape de sens filtre si sorburi

Supape de siguranta

Robineti pentru gaz TIEMME

Reductoare de presiune / Manometre

Armaturi industriale fonta

Robineti cu sfera si flansa

Robineti sertar

Robineti cu fluture disc

Filtre Y

Flanse si accesorii

Rezervoare de Apa

Accesorii pentru instalatori

Detectoare de gaz

Climatizare

Aer conditionat mono split

Aer conditionat multi split

Aer conditionat Tip Caseta

Aer conditionat tip Coloana

Aparate de tratare si filtrare aer

Aer conditionat portabil

Accesorii pentru aer conditionat

Casa si gradina, bricolaj

Baterii monocomanda

Masini de taiat gresie si faianta

Rigole si sifoane de dus

Pompe de caldura

Pompe de caldura split

Pompe de caldura monobloc

Pompe de caldura hibrid monobloc

Pompe de caldura hibrid split

Accesorii pentru pompe de caldura

Sisteme fotovoltaice si accesorii

Kituri panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice

Piese de schimb

Piese de schimb boilere

Rezistente boilere

Anod magneziu boiler

Termostate boiler

Placi boiler

Piese de schimb centrale termice

Placi centrale

Electrod aprindere

Fluxostate

Schimbatoare caldura centrala

Pompe recirculare

Robineti umplere centrala

Vane gaz

Vase expansiune

Ventilatoare centrala

Presostate centrale

Termomanometre si Manometre

Supape presiune centrala

Senzori de temperatura