De ce creste presiunea in centrala termica? - RoInstalatii.Ro

RoInstalatii.Ro | Blog | De ce creste presiunea in centrala termica?

Principalele cauze care duc la cresterea presiunii in centrala termica?

Centrale termice

Publicat la 30 Aug 2019 | 6929 afisari


Presiune, aer, centrala termica, vas de expansiune

Centrala termica este un echipament des folosit pentru a asigura o temperatura optima in orice spatiu. Costurile de instalare si utilizare ale unei astfel de instalatii nu sunt foarte mari, iar avantajele sunt considerabile. Consumul redus, eficienta energetica, durata de viata indelungata, gama variata de produse si randamentul ridicat au transformat centrala termica intr-un obiect indispensabil in orice locuinta. Insa, pe cat de utila, pe atat de sensibila poate fi uneori aceasta optiune independenta de incalzire. Una dintre cele mai comune defectiuni care pot aparea la centrala termica este cresterea presiunii apei. Indiferent daca functioneaza cu gaz, electricitate sau combustibil solid, centrala cu circuit inchis este prevazuta cu un afisaj digital sau manometru de control care indica aceasta valoare.

Ce presiune trebuie sa aiba o centrala termica

Presiunea normala pentru functionarea optima a centralei termice se masoara in bari, iar valoarea corecta trebuie sa fie cuprinsa intre 1 si 2 bari. Atunci cand detii un astfel de echipament trebuie sa verifici periodic presiunea apei prin citirea manometrului de control care apare pe panoul frontal.

 

Apa din sistemul de incalzire trebuie sa isi pastreze presiunea in limitele mentionate, valoarea ideala fiind 1.5 bari. In cazul in care senzorul din interiorul centralei termice indica o presiune sub 0.8 bari, instalatia intra in avarie pentru a nu functiona fara apa. Se intampla adesea ca presiunea sa fie mare, de peste 3 bari, situatie in care supapa de siguranta a centralei se va deschide, iar surplusul de apa va fi eliminat.

 

Din ce cauze creste presiunea in centrala termica

 

Centrala termica este o instalatie de incalzire inteligenta, special conceputa pentru a fi identificate usor defectiunile si pentru a actiona automat in cazul aparitiei unor erori. Reglarea presiunii apei constituie un aspect esential pentru functionarea corespunzatoare a acestui sistem. Totusi, atunci cand se intampla ca presiunea sa fie mai mare decat valoarea considerata normala, este posibil sa existe o problema. Cauzele care conduc la cresterea presiunii sunt:

 

Existenta aerului in instalatie

 

Daca observi ca presiunea in centrala termica atinge o valoare de peste 2.5 bari, exista posibilitatea sa fie aer in circuitul de incalzire. In acest caz, se recomanda scaderea presiunii printr-un aerisitor ori golirea instalatiei, daca dispune de un robinet, pana cand valoarea ajunge la 1.5 bari.

 

Cantitate prea mare de apa in sistem

 

Suprapresiunea poate fi si consecinta unei cantitati prea mari de apa in instalatie. Apa intra in centrala printr-un robinet de umplere montat in partea de jos a sistemului sau pe una dintre tevile de tur ori retur. Cand se introduce apa in centrala, se verifica totodata si acul manomentrului pentru a nu depasi valoarea de 2 bari. Umplerea neglijenta dupa o scadere de presiune sau defectarea robinetului conduc la cresterea presiunii apei. Acest lucru se intampla si daca robinetul de umplere a fost uitat deschis, caz in care poti scadea presiunea prin aerisirea caloriferelor ori prin robinetul de golire.

 

Aceasta problema apare, de regula, atunci cand centrala termica nu a mai fost utilizata o perioada lunga de timp sau cand nu se tine cont de aerul din instalatie.

 

Spargerea membranei vasului de expansiune

 

Vasul de expansiune reprezinta elementul de siguranta al instalatiei termice. Acesta actioneaza ca amortizor pentru a proteja sistemele de incalzire cu circuit inchis de presiunea suplimentara creata de sursa termica.

 

Atunci cand functioneaza centrala, apa incalzita isi mareste volumul de la 0 la 100 de grade Celsius cu aproape 4%. Vasul de expansiune este un rezervor mic care preia diferenta de presiune, facilitand astfel functionarea optima a instalatiei. Acesta lucreaza la fel ca o perna de aer si stabilizeaza centrala termica. In cazul in care presiunea din sistem creste in timpul functionarii si nu sunt identificate alte cauze, cel mai probabil rezervorul prezinta defectiuni.

 

Vasul de expansiune inchis are doua camere. Una dintre ele este umpluta cu apa in instalatie, iar cealalta cu aer, acestea fiind separate printr-o membrana. Cand volumul lichidului creste, membrana, fiind flexibila, se modifica in sensul cresterii volumului pentru a regla presiunea din sistem. In situatia in care se sparge, nu mai are cine sa preia dilatatea apei din instalatie. In mod normal, vasul de expansiune functioneaza corect atunci cand presiunea apei e stabilizata la 1 bar, indiferent daca centrala termica este sau nu in repaus.

 

Centrala termica este un aparat mult mai complex decat alte obiecte electrocasnice, astfel ca pot aparea mai des erori sau defectiuni. Multe dintre probleme pot fi identificate usor, insa daca exista situatii carora nu le gasesti raspuns, cel mai simplu ar fi sa apelezi la un instalator. De asemenea, nu ezita sa inlocuiesti centrala termica sau vasul de expansiune daca consideri ca echipamentul actual iti pune in pericol confortul si siguranta.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau