Autorizatii iscir pentru centrale termice
RoInstalatii.Ro | Blog | Autorizatii iscir pentru centrale termice

Ce este autorizația ISCIR pentru centrale termice?

Centrale termice

Publicat la 05 Aug 2020 | 6454 afisari


Centrala termica, incalzire, apa calda, locuinta

Achizitia unei centrale termice este un motiv de bucurie, deoarece ea aduce cu sine un plus de confort si de utilitate. Totusi, pentru a instala si a folosi o centrala termica, ea va trebui in mmod obligatoriu autorizata ISCIR, iar acest lucru presupune parcurgerea unor etape de autorizare care la o prima vedere nu par deloc usoare. Daca te pregatesti sa faci o astfel de investitie intr-o centrala termica, iată ce ar trebui sa stii despre procesul de autorizare ISCIR.

 

 

Ce este autorizația ISCIR pentru centrale termice?

 

Autorizația ISCIR reprezintă un document atestator, eliberat de catre ISCIR, cu valabilitate de doi ani, care certifica buna functionare a centralei termice achizitionate si compatibilitatea ei cu sistemele de alimentare (apa, gaz, energie electrica). ISCIR este acronimul de la Inspectia de Stat pentru Controlul cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de ridicare, o unitate organizatorica tehnica, subordonata statului care se ocupa in principal cu verificarea instalatiilor si a derivatelor acestora sub aspectul bunei functionari. 

 

In general ISCIR autorizeaza produsele si sistemele care folosesc presiunea sau combustibilul, sau chiar instalatiile de ridicare, prin intermediul firmelor autorizate, subordonate la randul lor organizatiei principale. Acest lucru inseamna ca autorizarea ISCIR o poate face orice firma autorizata ISCIR care de asemenea executa si punerea in functiune, verificarea si explicarea datelor tehnice si de functionare ale sistemelor instalate direct catre utilizatori. 

 

De asemenea, personalul firmei autorizate are voie sa identifice si sa remedieze orice problema aparuta la produsele instalate si trebuie ca dupa perioada legala de doi ani sa vina din nou sa evalueze centrala termica si sa o reautorizeze, daca totul functioneaza in parametri optimi. 

 

Pe scurt asadar, autorizatia ISCIR este documentul fara de care o centrala termica nu poate functiona din punct de vedere legal, nu este recunoscuta ca fiind montata de personal calificat si autorizat, nici verificata si, in concluzie, ea nu este autorizata. 

 

Utilizarea unei centrale neautorizate nu este permisă, deoarece prin lege esti obligat sa apelezi la specialisti ISCIR, la o firma autorizata din zona ta, pe care o gasesti chiar pe site-ul institutiei pentru verificare, astfel incat acesti specialisti sa se poata ocupa de tot ce tine de verificare, control, punere in functiune si autorizare a centralei.

 

Cum se obține autorizația ISCIR?

 

Primul pas atunci cand vrei sa obtii o autorizatia ISCIR pentru centrala ta termica este acela de a solicita unei firme autorizate sa execute punerea in functiune a centralei si verificarea acesteia. In unele cazuri, daca centrala termica nu este achizitionata, beneficiarii pot obtine informatii despre modelele de centrale termice cu caracteristici foarte bune, pentru a se evita astfel alegerea unor modele care se afla in pericol de a nu fi autorizate (fie din cauza calitatii scazute, fie pentru ca modelele sunt foarte vechi, iar imposibilitatea de-a gasi piese de schimb este foarte mare). 

 

Tot inainte de a cumpara centrala termica ar trebui sa iei in calcul si varianta unui UPS pentru centrale termice, deoarece aceste echipamente vor avea rolul de a proteja centrala termica atunci cand exista probleme la nivelul alimentarii cu energie electrica. UPS-urile vor functiona precum un generator de energie, ca o baterie externa, ca o sursa secundara, astfel incat intreruperea energiei sa nu cauzeze probleme sistemului de functionare al centralei.

 

O data stabilita conlucrarea cu o firma autorizata ISCIR, va urma un sir de evenimente care va cuprinde aspecte birocratice si practice, fara a se intinde insa pe o durata prea mare de timp.

 

Se va stabili o programare împreună cu reprezentanții firmei autorizate, care se vor prezenta la domiciliul tau in scopul instalării centralei, a verificarii si autorizarii acesteia. Va trebui ca pana la acel moment sa ai lucrarile ce tin de racordarea la gaz terminate, caloriferele montate si curatate, astfel incat verificarile sa se poata face fara probleme. Verificarea efectiva a instalațiilor vizeaza in principal buna functionare a centralei termice, dar nici componentele secundare ale sistemului nu sunt neglijate, mai ales datorita faptului ca vorbim despre un produs care lucreaza cu presiuni si temperaturi mari. 

 

Centrala termica, bucatarie, apa calda, caldura

 

Acte necesare montare centrala termica de apartament

 

Este nevoie ca inainte de a stabili programarea pentru punerea in functiune a centralei si pentru autorizare, sa faci demersurile necesare pentru a pregati documentatia necesara. Iata care sunt documentele pe care va trebui sa le prezinti in prima faza, pentru a incepe instalarea centralei. 

 • Manualul de utilizare al centralei termice și certificatul acesteia de garantie

 • Factura produsului, care atesta achiziția sa

 • Procesul-verbal care atesta conectarea centralei termice la instalatia de alimentare cu gaze naturale.

 • Proiectul de racordare la instalatia de gaz

 

Acestor documente li se vor adauga si cele oferite de firma autorizata ISCIR, care va elibera raportul prin care se atestă punere în funcțiune a centralei termice, atestarea faptului că centrala termica este conforma cu cerintele, asadar o declaratie de conformitate, dar si autorizatia de funcționare a acesteia in regim de alimentare cu gaze naturale. 

 

Firme autorizate ISCIR pentru centrale termice

 

Autorizarea centralelor termice trebuie neaparat sa fie efectuata cu ajutorul unei firme recunoscute si autorizate de ISCIR - Inspectia de Stat pentru Controlul cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de ridicat. Pentru aceasta, fiecare firma trece printr-un training specializat si printr-o evaluare care sa permita verificarea centralelor termice ca reprezentant ISCIR. 

 

Aceste firme pot fi gasite intr-un format tabelar, pe site-ul organizatiei nationale, in functie de regiunea de care apartin. Este foarte important sa verifici cu cine vei lucra pentru punerea in functiune a centralei termice, deoarece orice lucrare neavizata nu doar ca nu este legala, dar pune in pericol viata si integritatea bunurilor, iar acest aspect nu este acoperit de nicio forma de asigurare. 

 

De retinut este si faptul ca nu doar firma aleasa trebuie sa fie autorizata ISCIR, ci si aparatura sa fie omologata, tocmai pentru a oferi astfel siguranta ca centralele termice sau alte produse care lucreaza cu presiune vor fi instalate in depline conditii de siguranta.

 

Punerea în funcțiune a centralei termice

 

Punerea in functiune a centralei termice este diferita de instalarea propriu-zisa a centralei. Etapele punerii in functiune includ verificari temeinice ale structurii in ansamblul ei, ca sa poata fi observate din timp eventualele probleme, astfel incat acestea sa fie reparate. De asemenea, dincolo de probleme tehnice ce pot sau nu sa apara, firma autorizata ISCIR care efectueaza punerea in functiune a centralei termice se va ocupa si de reglajele aferente, precum temperatura de functionare sau presiunea. 

 

Etapele punerii in functiune a centralei termice de catre o firmă autorizată sunt:

 • Verificarea centralei termice sub aspectul instalarii corecte, conform cartii tehnice a produsului

 • Verificarea tipului de centrala termica sub aspectul compatibilitatii cu sistemul de alimentare (ex: gaze naturale). In caz contrar, acesta este unul dintre aspectele care trebuie consemnate in documentatia specifica etapelor de verificare

 • Verificarea compatibilitatii cu sistemele de alimentare potrivite (alimentare cu gaz, alimentare cu apa, alimentare electrica si posibilitatea evacuarii gazelor arse)

 • Verificarea etanseitatii tuturor sistemelor de alimentare

 • Verificarea functionarii sistemelor care asigura reglajul si protectia

 • Verificarea parametrilor de intrare in aparat

 • Verificarea primei porniri a circuitului, a centralei termice și verificarea modului de funcționare a ansamblului

 

Important de retinut este si faptul ca la punerea in functiune a centralei termice se va face si verificarea existentei detectoarelor de gaz specializate, astfel incat si acest parametru sa poate fi verificat prin masuratori. 

 

Verificări pentru autorizația ISCIR

 

Verificarea centralelor termice in timpul functionarii acestora reprezinta un pas foarte important, deoarece astfel echipele tehnice pot masura cu exactitate parametrii in care un anumit tip de centrala ar trebui sa functioneze. Verificarile au in vedere tipul de centrala folosit si modelul acesteia, iar din acest motiv este solicitata cartea tehnica a produsului inca de la punerea in functiune a acestuia. 

 

Etapele verificarilor efectuate in vederea autorizarii ISCIR sunt:

 • Efectuarea primelor reglaje, corespunzătoare datelor observate in etapa de pornire

 • Se efectueaza reverificarea sistemelor de protectie la cald si a functiilor de reglare

 • Se verifica tirajul si functionarea centralei termice, dar si modul de evacuare a gazelor arse, sub aspectul etanseitatii instalatiei

 • Consemnarea in procese-verbale si buletine de masuratori a datelor inregistrate in urma masuratorilor efectuate in timpul verificarilor

 • Completarea avizului de functionare a centralei termice 

 • Completarea declaratiilor prin care beneficiarul isi asuma functionarea centralei termice in acord cu parametrii stabiliti de echipa tehnica, in urma masuratorilor

 • Instruirea beneficiarilor cu privire la functionarea centralei si a modului in care trebuie exploatata in mod corect instalatia. 

 

Dupa punerea in functiune a centralei termice se consemneaza data, care este foarte importanta deoarece revizia centralei termice se realizeaza din doi in doi ani. 

 

Este de retinut faptul ca, in urma tuturor verificarilor, utilizatorul este instruit sa solicite ajutor daca echipamentele nu functioneaza, sau daca se constata o functionare defectuoasa a acestora. De asemenea este pus in vedere si faptul ca, daca centrala termica intampina dificultati de functionare, atunci intregul sistem este oprit si sub nicio forma nu este permisa repornirea, deoarece ansamblul functioneaza sub presiune si poate cauza daune serioase, inclusiv prin pierderea de vieti omenesti. 

 

Este absolut obligatoriu ca la intampinarea unor probleme evidente sau la cea mai mica banuiala ca sistemul nu fuctioneaza corect sa fie chemata o firma autorizata ISCIR si reprezentanti ai acesteia, care sa constate situatia si sa elaboreze masurile ce se pot lua pentru remediarea problemelor. 

 

Centrala termica, ISCIR, PIF, montaj, instalare

 

Prețul unei autorizații ISCIR

 

Daca te-ai intrebat deja cat costa punerea în functiune a centralei termice, ar trebui sa stii ca in general preturile autorizarii ISCIR depind de multi factori, precum tipul, modelul centralei termice si eventualele probleme aparute la punerea in functiune a centralei. In general tariful pleaca de la circa 200 de lei, insa trebuie avute in vedere si situatiile in care firma autorizata percepe un onorariu in functie de problemele intampinate sau de necesarul de materiale folosit pentru realizarea punerii in functiune a centralei. Pentru a afla o suma aproximativa pentru obtinerea autorizatiei ISCIR fie poti sa apelezi direct la o firma autorizata pentru a cere oferta, fie te poti documenta pe internet, cautand dupa sintagma autorizație ISCIR centrala termica pret sau autorizatie ISCIR pret.

 

Centrala termica este cu siguranta una dintre cele mai bune imbunatatiri pe care le poti aduce locuintei tale, deoarece ea va spori confortul si te va ajuta sa pastrezi in casa un mediu si o ambianta cat mai placute. Daca nu te-ai decis la un anumit model de centrala termica, atunci o documentare temeinica pe site-urile de profil te-ar putea ajuta. Odata aleasa centrala termica, realizeaza toate demersurile pentru a obtine autorizatia si pentru a o pune in functiune. Nu uita sa iei in calcul si folosirea unui UPS pentru centrale termice, pentru a te asigura ca functionarea centralei termice se face fara probleme. 

 

Centrala termica este inima casei tale. Realizeaza asadar alegerea corecta a centralei termice si bucura-te de confortul oferit de beneficiile acesteia!


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau
Contact RoInstalatii.Ro
Despre Cristian Alexandru
Avatar Cristian Alexandru

0376.44.80.30

office@roinstalatii.ro

Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

Centrale termice

Centrale termice pe gaz

Centrale termice electrice

Centrale termice pe combustibil solid

Centrale termice pe peleti

Accesorii pentru centrale termice

UPS si stabilizatoare de tensiune

Filtre antimagnetita

Filtre anticalcar si armaturi montaj

Cosuri de fum din inox

Termostate de ambient

Tubulatura de evacuare

Accesorii GPL

Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

Calorifere / Radiatoare

Calorifere panou din otel

Calorifere panou din otel cu ventil

Calorifere panou din otel verticale

Calorifere din aluminiu

Calorifere de baie

Calorifere decorative

Calorifere decorative Purmo

Calorifere tubulare Tesi

Calorifere SAX

Calorifere PIANO

Calorifere ARPA

Convectoare electrice

Robineti si accesorii calorifere

Panouri solare

Panouri solare cu tuburi vidate

Sisteme complete

Accesorii panouri solare

Incalzire in pardoseala

Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

Teava pex

Colectoare de distributie

Grupuri de amestec si distributie

Accesorii si componente

Placa cu nuturi

Cutii pentru distribuitoare

Incalzire in pardoseala electrica

Covorase electrice

Boilere / Puffere

Boilere electrice

Boilere termoelectrice

Boilere pe lemn/electric

Boilere indirecte

Boilere cu pompa de caldura

Incalzitoare instant

Puffere

Incalzitoare instant apa calda electrice

Boilere pentru pompe de caldura

Pompe de apa / Hidrofoare

Pompe de circulatie

Pompe submersibile

Pompe periferice

Hidrofoare

Vase de expansiune pentru incalzire

Vase de expansiune pentru hidrofor

Vase de expansiune pentru A.C.M.

Vase de expansiune multifunctionale

Accesorii pentru pompe

Instalatii APA / GAZ / CANAL

Teava PEX

Racorduri de presare pentru PEX

Colectoare si distribuitori

Teava de cupru

Fitinguri de cupru

Teava si fitinguri PPR alb

Teava si fitinguri PPR verde

Teava si fitinguri PEXAL

Canalizari interioare PP

Izolatie pentru teava

Mufe rapide GEBO

Mufe rapide COBRARING

Contoare de apa / Apometre

Robineti pentru apa TIEMME

Supape de sens filtre si sorburi

Supape de siguranta

Robineti pentru gaz TIEMME

Reductoare de presiune / Manometre

Armaturi industriale fonta

Robineti cu sfera si flansa

Robineti sertar

Robineti cu fluture disc

Filtre Y

Flanse si accesorii

Rezervoare de Apa

Accesorii pentru instalatori

Detectoare de gaz

Climatizare

Aer conditionat mono split

Aer conditionat multi split

Aparate de tratare si filtrare aer

Aer conditionat portabil

Casa si gradina, bricolaj

Baterii monocomanda

Masini de taiat gresie si faianta

Rigole si sifoane de dus

Pompe de caldura

Pompe de caldura split

Pompe de caldura monobloc

Sisteme fotovoltaice si accesorii

Kituri panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice

Piese de schimb

Piese de schimb boilere

Rezistente boilere

Anod magneziu boiler

Termostate boiler

Placi boiler

Piese de schimb centrale termice

Placi centrale

Electrod aprindere

Fluxostate

Schimbatoare caldura centrala

Pompe recirculare

Robineti umplere centrala