Intretinere calorifere

RoInstalatii.Ro | Blog | Intretinere calorifere
Pentru o viata mai lunga si eficienta energetica, caloriferele din otel au nevoie de un minim de intretinere
Calorifere, radiatoare

Publicat la 10 Iun 2013 | 299 afisari


Intretinere calorifere, radiatoare, eficienta termica, randament

V-ati achizitionat calorifere din otel, cele mai populare, le-ati montat si dupa cateva sezoane de iarna realizati ca nu mai incalzesc ca in anii precedenti. Pentru a evita aceasta neplacere, este bine sa efectuati din timp in timp operatiuni de intretinere, recomandabil inainte de sosirea anotimpului rece. Aceasta va prelungi durata de viata a caloriferului, dar in acelasi timp, prin eliminarea reziduurilor din radiatoare, acestea vor da un randament mai mare.

Intretierea caloriferelor este o operatiune care trebuie facuta periodic, pe timpul verii, inainte de instalarea frigului. Un prim aspect este mentinerea radiatorului in parametrii tehnici optimi. Spre exemplu, caloriferele de otel au o garantie  de pana la 10 ani, dar prin neglijarea mentenantei acestora, ii reduceti functionalitatea, fara sa fie de vina calitatea produsului. Pe langa motivele aratate mai sus, randament mai mare si o durata de viata mai lunga, inspectia radiatoarelor va fereste de incidente neplacute, precum inundatiile.  Procedura este necesara atat pentru locuintele care sunt incalzite cu centrala proprie, dar este recomandata si locatarilor racordati la RADET.  O prima masura pe care o puteti lua este spalarea caloriferelor. 

 

De ce este importanta spalarea caloriferelor? Prin instalatia de incalzire a locuintei, implicit prin radiatoare, curge apa calda menajera care este incarcata cu reziduuri.  Acestea se depun pe peretii interiori ai caloriferului, reducandu-i din eficienta calorica. La o prima vedere operatiunea pare simpla: se demonteaza radiatoarele, se spala in interior cu jet puternic de apa si produse chimice de curatare. Poate in locuintele in care incalzirea e asigurata de RADET, iar caloriferele sunt din fonta si nici atunci! Pentru a fi siguri ca nu afectati mai tare radiatorul in loc sa il ajutati, apelati la un specialist in instalatii. Acesta va sti daca este nevoie de operatiuni suplimentare in cazul sistemului racordat la centrala termica, cu ce solutii sa spele caloriferul pentru a nu ataca stratul protector interior, ordinea curatarii lor, sa il remonteze in circuit fara a risca inundatii.

 

O alta masura simpla de intretinere, pe care o puteti face dvs., este ca pe durata verii sa porniti periodic robinetii de tur-retur, ca atunci cand vine iarna sa fiti siguri ca nu sunt blocati. Pe de alta parte, pentru o buna functionare, la sosirea anotimpului rece este recomandat sa aerisiti radiatoarele. Ca o masura, rudimentara, e bine sa verificati caloriferele de fisuri, inainte de a vedea apa curgand in casa.

 

Acestea sunt operatiuni simple si deloc costisitoare care va ajuta sa va mentineti radiatoarele functionale pe o perioada mai lunga si in acelasi timp sa va tineti casa calduroasa. Este bine ca atunci cand achizitionati caloriferele sa va documentati de ce produs aveti nevoie pentru circuitul dvs., astfel incat sa aveti randament maxim pe un termen lung si un raport calitate-pret optim. In oferta roinstalatii.ro gasiti o gama larga de radiatoare de unde puteti alege caloriferul potrivit.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau