Centrala termica electrica sau aer conditionat

RoInstalatii.Ro | Blog | Centrala termica electrica sau aer conditionat
Centrala termica electrica sau aer conditionat - avantaje si dezavantaje
Va recomandam

Publicat la 21 Feb 2019 | 370 afisari


Centrala termica electrica,aer conditionat, locuinta, caldura

Unul dintre factorii importanti care influenteaza modelul de centrala termica il reprezinta combustibilul folosit. Alegerea unei centrale termice trebuie sa tina cont in primul rand de randamentul si eficienta enegetica a centralei, dar si de capacitatea de furnizare a apei calde, modalitatea de instalare si perioada de garantie. Exista o multime de surse de cladura, iar astazi iti spunem care sunt avantajele unei centrale termice electrice, dar si a unui aparat de aer conditionat.

Fiecare tip de centrala termica are propriile avantaje si dezavantaje, insa astazi vorbim despre centrala termica electrica. Iata care sunt cele mai importante beneficii:

  • Primul si cel mai mare avantaj este faptul ca centralele termice electrice au o arie foarte mare de acoperire in ceea ce priveste reteaua electrica, la fel si disponibilitatea utilizarii ei;
  • Centralele electrice au un randament de 100%, ceea ce inseamna ca orice kwh care este consumat este transformat in caldura;
  • Are dimensiuni mici si poate fi montata in orice spatiu deoarece nu degaja noxe si nici nu are nevoie de cos de evacuare ori alte echipamente care consuma spatiu. De asemenea, centrala termica nu impune revizii frecvente si este perfect silentioasa;
  • Nu produce noxe si nu este daunatoare mediului, deci poate fi utilizata chiar si in zonele protejate. De asemenea, un alt avantaj al centralelor termice electrice il reprezinta usurinta in exploatare si siguranta mare, dar si faptul ca nu are nevoie de avize speciale pentru functionare.


Ca si dezavantaje, unul care nu poate fi neglijat este costul ridicat al energiei electrice spre deosebire de costul lemnelor sau al gazului. De asemenea, centralele termice electrice sunt eficiente in spatii mici, tocmai din acest motiv sunt recomandate pentru locuintele mici deoarece nu sunt o solutie economica pentru casele mai mari care au nevoie de o incalzire permanenta.

Folosit cel mai mult pe timpul verii, pentru aer rece aparatul de aer conditionat este indispensabil in casa, masina sau la birou. Iata de ce ar trebui sa il folosesti:

  • Imbunatateste calitatea aerului deoarece aparatul de aer conditionat filtreaza aerul de praf si alti alergenti. Este inmasura sa reduca umiditatea din incapere si astfel reduce risucl de dezvoltare a mucegaiului.
  • Scade riscul de insolatie. Insolatia nu apare decat in momentul in care te expui unor temperaturi ridicate, ci si daca organismul nu mai face fata caldurii. Aerul conditionat reduce temperatura la interior si scade riscul de insolatie.
  • Reduce simptomele specifice astmului, dar si reactiilor alergice. Un aparat de aer conditionat are capacitatea de a dezinfecta aerul respirabil, iar acest lucru reduce riscul crizelor de astm, dar si declansarea anumitor reactii alergice.


Folosit in exces, aparatul de aer conditionat usuca aerul si poate usca pielea, mai ales daca ai pielea sensibila . De asemenea, schimbarile bruste de temperatura pot agrava probleme respiratorii, iar daca filtrele nu sunt schimbate in mod frecvent, pot favoriza declansarea reactiilor alergice, dar si a crizelor de atm.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau