Alimentarea cu apa a unei case
RoInstalatii.Ro | Blog | Alimentarea cu apa a unei case

Alimentarea cu apa a unei case - metode populare, cu avantaje si dezavantaje

Va recomandam

Publicat la 24 Noi 2023 | 377 afisari


Alimentarea cu apa a unei case - metode populare, cu avantaje si dezavantaje

Atunci cand iti construiesti sau cumperi o locuinta, printre cele mai importante lucruri de care trebuie sa te asiguri se regaseste si accesul la apa. Alimentarea cu apa a casei nu este un lux, ci o necesitate, pentru ca locatarii au nevoie de aceasta resursa in vederea desfasurarii activitatilor de zi cu zi. De asemenea, apa este necesara si in scopuri potabile, astfel ca este important sa se ia in calcul si acest aspect atunci cand se alege metoda prin care se obtine acces la apa. 

Sumar

    In prezent, exista mai multe metode prin care oamenii isi pot alimenta casa cu apa, iar in Romania poti sa rezolvi aceasta problema indiferent de locul in care iti construiesti locuinta. In mod traditional, casa este un tip de locuinta care poate sa presupuna eforturi mai mari, prin comparatie cu un apartament, din cauza extinderii limitate a retelelor publice in zonele rurale, indeosebi. In continuare, poti afla ce alternative exista si care sunt avantajele si dezavantajele acestora.

     

     

    Alimentarea cu apa a unei case - importanta accesului la apa + diferentele casa vs. apartament

     

    Apa, curentul electric si gazul sunt cele mai importante resurse pe care trebuie sa le poata accesa locatarii unei case si ai unui apartament. Dintre toate, insa, apa se remarca in mod special deoarece poate fi consumata si este esentiala pentru functionarea corecta a organismului uman. Pe langa faptul ca este potabila, apa este fundamentala si pentru alte activitati importante desfasurate in gospodarie.

     

    De ce este important ca gospodaria sa fie alimentata cu apa?

     

    • Igiena personala - apa este esentiala pentru asigurarea unui nivel optim de igiena personala. Dusul, igiena orala sau baia necesita acces la apa curata.

     

    • Gatit - alimentarea cu apa este cruciala in bucatarie. Prepararea alimentelor si curatarea vaselor si a ustensilelor sunt posibile doar daca exista acces la apa curata.

     

    • Curatenie - in orice casa, curatenia poate fi obtinuta doar cu ajutorul apei. Spalarea podelelor, stergerea prafului si alte activitati implica folosirea apei.

     

    • Agricultura si gradinarit - daca ai in jurul casei spatiu verde, o gradina sau o curte de care vrei sa te ingrijesti, apa este necesara pentru a asigura fertilitatea solului si pentru a oferi nutrientii necesari elementelor de vegetatie din jurul casei.

     

    • Prevenirea incendiilor - alimentarea cu apa este vitala si in situatii critice, precum izbucnirea unui incendiu. Hidrantele si sistemele de stropire au nevoie de alimentare constanta cu apa, pentru a fi eficiente pe parcursul interventiilor in situatii de urgenta.

     

    Asadar, apa este necesara din motive de igiena, sanatate si siguranta. Totusi, accesul la aceasta resursa pretioasa poate fi deseori dificil de obtinut atunci cand locuinta consta intr-o casa. Comparativ cu viata la apartament, traiul la curte ridica unele provocari in raport cu alimentarea cu apa. 

     

    Alimentarea cu apa a unei case - metode populare, cu avantaje si dezavantaje

     

    Cum difera alimentarea cu apa a unei case, comparativ cu un apartament?

     

    Principala diferenta dintre modul de alimentare cu apa a unei case si alimentarea unui apartament consta in complexitatea retelei necesare. Casele au o suprafata mai mare decat apartamentele, astfel ca reteaua de alimentare presupune utilizarea unui sistem de conducte si instalatii hidraulice mai complexe, cu o arie mare de acoperire. 

     

    Si in ceea ce priveste cantitatea de apa necesara pentru a alimenta o casa, aceasta este mai mare decat in cazul apartamentelor. De regula, casele dispun de mai multe bai si bucatarii, precum si de spatii exterioare. Acest lucru poate sa impuna nevoia de o presiune mai mare si de un debit crescut in sistemul de alimentare cu apa.

     

    Riscul de inghet reprezinta un alt reper important in comparatia casa vs. apartament. Casele situate in zone de clima care presupun ierni foarte reci ridica riscul spargerii conductelor, din cauza inghetului. Astfel, conductele exterioare trebuie sa fie foarte bine izolate, pentru a fi protejate de temperaturile extreme.

     

    O alta diferenta majora este cea a necesarului de instalatii suplimentare. Casele, mai ales cele care dispun de spatii exterioare mari, au nevoie de instalatii suplimentare de gestionare a apei. Sistemele de irigare pot fi deseori o necesitate, in vederea asigurarii ingrijirii corecte a plantelor si a gazonului.

     

    O ultima diferenta majora este cea a cerintelor de presiune. Intr-o casa, nivelul de presiune a apei poate sa varieze in mod semnificativ, in functie de etajul la care se afla fiecare punct de consum. Astfel, apare nevoia de a folosi sisteme de pompare, care asigura presiune optima in toate punctele de utilizare a apei.

     

    Alimentarea cu apa a unei case - metode populare, cu avantaje si dezavantaje

     

    De regula, alimentarea apartamentelor cu apa se face prin intermediul retelei publice care exista la nivelul comunitatilor in care se afla acest tip de locuinte. In schimb, casele pot fi deseori private de acces la o retea de acest fel. In continuare, poti sa descoperi cele mai importante modalitati prin care se poate alimenta cu apa o casa.

     

    Alimentarea unei case cu apa - principalele metode, cu avantaje si dezavantaje

     

    Alimentarea casei cu apa este, asadar, o necesitate care nu poate fi ignorata. Vestea buna este ca, desi ridica anumite provocari, obtinerea accesului la apa potabila si de uz menajer se poate face in mai multe moduri. Cele mai importante si populare sunt reteaua publica, hidroforul si pompa submersibila. Fiecare are avantaje si dezavantaje specifice. 

     

    Alimentarea de la reteaua publica

     

    Avantaje

     

    • accesibilitate - reteaua publica este cea mai comuna varianta adoptata de proprietarii de case din mediul urban si suburban. Accesul la apa se face simplu, fara a fi necesare investitii si eforturi semnificative. 

     

    • calitatea apei - apa din retelele publice este constant verificata si testata, pentru a se detecta potentialele contaminari. In general, apa furnizata este potabila si sigura pentru consumul uman, fara a fi necesare sisteme suplimentare de filtrare.

     

    • presiunea constanta - reteaua publica garanteaza o presiune constanta a apei. Aparatele sanitare si electrocasnicele care au nevoie de o presiune stabila beneficiaza de pe urma acestei caracteristici.

     

    Dezavantaje

     

    • dependenta de infrastructura publica - alimentarea cu apa din reteaua publica creeaza o dependenta de infrastructura creata si intretinuta de catre autoritatile locale. Daca apar probleme tehnice, vor fi generate si intreruperi ale aprovizionarii cu apa.

     

    • costuri lunare - este necesara plata unui cost, in baza monitorizarii cantitatii de apa consumate. Proprietarii de case conectate la retele publice au nevoie contoare de apa - apometre, care se aleg si se monteaza in conformitate cu standardele legale.

     

    • risc de contaminare - desi apa este supusa testelor in mod constant, exista un risc de contaminare, daca apar evenimente neprevazute, cum ar fi poluarea accidentala a sursei de apa.

     

    Alimentarea cu apa a unei case - metode populare, cu avantaje si dezavantaje

     

    Alimentarea cu hidrofor

     

    Avantaje

     

    • autonomie - cand vine vorba despre hidrofoare, popularitatea lor este deosebita datorita faptului ca ofera o alternativa autonoma pentru alimentarea cu apa. Proprietarii pot avea propriul lor sistem de alimentare, care poate fi folosit inclusiv in zonele izolate.

     

    • presiune reglabila - hidroforul permite controlul presiunii apei, in functie de necesitati. Flexibilitatea este esentiala pentru gospodariile care au nevoie de presiune variabila in diferite zone ale casei.

     

    • eficienta energetica - hidrofoarele moderne, precum cele disponibile in oferta RoInstalatii.ro, sunt proiectate sa aiba o eficienta energetica foarte buna. Ele au functie de pornire si oprire automata, in functie de cerere, fiind astfel redus consumul de energie.

     

    Dezavantaje

     

    • costurile initiale si mentenanta - instalarea unui hidrofor si intretinerea sa pot implica investitii financiare initiale destul de importante. Totodata, pot fi necesare diverse lucrari de reparatii, care vor presupune si alte costuri.

     

    • dependenta de o sursa de suprafata - hidroforul obisnuit are nevoie de o sursa de apa accesibila, aflata la o adancime nu foarte mare. In unele zone, astfel de surse nu sunt disponibile.

     

    • zgomot - unele hidrofoare pot sa produca zgomot in timpul functionarii. Acest lucru poate sa fie derenjant daca hidroforul este pozitionat in imediata proximitate a spatiilor locuite.

     

    Alimentarea prin intermediul pompei submersibile

     

    Avantaje

     

    • eficienta la adancime mare - pompele submersibile au capacitatea de a extrage apa aflata la adancimi foarte mari, de pana la 40 de metri. Astfel, ele sunt ideale pentru folosirea in zonele in care accesul la apa de suprafata este limitat.

     

    • durabilitatea - pompele submersibile sunt fabricate din materiale rezistente la contactul cu apa, ceea ce favorizeaza folosirea pe termen indelungat.

     

    • spatiul redus - pompa este scufundata in apa, astfel ca nu este necesara amenajarea unui spatiu dedicat pentru montarea ei in jurul casei. 

     

    Dezavantaje

     

    • costurile initiale - alimentarea casei cu apa obtinuta prin intermediul pompei submersibile poate sa implice costuri initiale mari, indeosebi daca se folosesc pompe de inalta capacitate. 

    • nevoia de instalare specializata - instalarea unei pompe submersibile implica experienta tehnica si cunostinte de specialitate. 

    • dependenta de energie electrica - majoritatea pompelor submersibile functioneaza pe baza de electricitate. In cazul intreruperilor de curent, poate fi limitat si accesul la apa.

     

    Alimentarea cu apa a unei case - metode populare, cu avantaje si dezavantaje

     

    Asadar, alimentarea casei cu apa se poate face in mai multe moduri. Identificarea celei mai bune solutii poate sa fie o provocare, insa poti gasi solutia ideala daca tii cont de nevoile gospodariei, de specificatiile mediului inconjurator si de resursele pe care le ai la dispozitie. Fiecare optiune vine cu avantaje si dezavantaje, insa o planificare buna te poate ajuta sa asiguri alimentarea casei tale cu apa de calitate, in orice moment.

     

    Alimentarea cu apa a casei - cum se face, pas cu pas

     

    Planificarea crearii unui sistem de alimentare cu apa a locuintei este foarte importanta si trebuie sa cuprinda mai multe etape. Bineinteles, nu exista un tipar exact care trebuie sa fie urmat, deoarece etapele variaza in functie de modalitatea aleasa pentru a alimenta locuinta cu apa. Insa pot fi luate in considerare cateva repere, dupa cum urmeaza:

     

    Etapa 1 - proiectarea sistemului

     

    Primul pas care trebuie urmat atunci cand vrei sa te asiguri ca ai o casa alimentata cu apa este proiectarea sistemului de alimentare. Trebuie sa stabilesti nevoile casei, in functie de numarul de locatari, dimensiunea casei, pozitionarea ei, numarul si complexitatea echipamentelor din interior care au nevoie de acces la apa. Cea mai buna solutie este sa apelezi la un specialist in instalatii sanitare, deoarece acesta poate sa faca o evaluare detaliata si sa proiecteze un sistem adaptat nevoilor tale specifice.

     

    Etapa 2 - alegerea materialelor si a echipamentelor

     

    Selectarea echipamentului potrivit si a materialelor suplimentare este un pas esential pentru a crea un sistem de alimentare cu apa durabil si eficient. Ai nevoie de tevi si fitinguri din materiale solide, iar recomandarea noastra este sa apelezi la teava si fitinguri PPR, cu rezistenta la inghet si coroziune. De asemenea, trebuie sa cumperi si robineti pentru apa care vor fi montati la interior si la exterior, in functie de plan.

     

    Alimentarea cu apa a unei case - metode populare, cu avantaje si dezavantaje

     

    Etapa 3 - conectarea la reteaua publica sau forarea putului

     

    Daca ai o casa intr-un mediu in care exista retea publica, va fi necesar sa urmezi procesul de conectare a locuintei la aceasta retea. Va fi necesar sa respecti regulile si normele locale si sa te asiguri ca depui actele necesare, in functie de specificul zonei in care se afla casa. In situatia in care nu te vei conecta la o retea publica, alternativa este sa mergi pe forarea unui put, pentru a obtine apa din surse subterane. Putul trebuie forat dupa ce te asiguri ca exista o sursa de apa calitativa. De asemenea, pot fi necesare avize care tin de protectia mediului.

     

    Etapa 4 - instalarea pompei sau a hidroforului

     

    Daca alegi o varianta alternativa la reteaua publica, dupa ce ai sapat putul si ai obtinut acces la sursa subterana, trebuie sa instalezi pompa de apa sau hidroforul. Echipamentul se alege in functie de necesitatile de consum si se instaleaza de catre un specialist, in functie de particularitatile solutiei selectate.

     

    Etapa 5 - instalarea contorului de apa

     

    Pentru cei care sunt conectati la reteaua publica, trebuie ca inainte de punerea in functiune a sistemului de alimentare sa se monteze si contorul care va monitoriza cantitatea de apa consumata. De asemenea, contorul va oferi informatii pentru facturarea serviciilor de furnizare de apa. Trebuie sa alegi contoare autorizate si sa apelezi la specialisti acreditati, pentru montaj.

     

    Etapa 6 - izolarea tevilor si protectia anti-inghet

     

    Pentru a evita problemele cauzate de inghet, este important sa izolezi foarte bine tevile expuse temperaturilor scazute. Alege materiale de izolatie calitative si asigura-te ca nu exista nicio zona vulnerabila care sa fie lasata descoperita. Astfel, vei putea sa previi daunele cauzate de inghet.

     

    Etapa 7 - testarea si verificarea sistemului

     

    Dupa ce sistemul a fost instalat complet, este important sa se efectueze o serie de teste si verificari, prin care sa se verifice functionarea corecta a acestuia. Este necesara verificarea presiunii apei in diferite puncte ale casei si trebuie sa fie depistate potentialele surse de scurgeri. De asemenea, sunt testate dispozitivele sanitare si robinetii.

     

    Etapa 8 - implementarea sistemelor de filtrare a apei

     

    Daca apa obtinuta in baza sistemului instalat va fi folosita si pentru a fi bauta sau pentru gatit, se recomanda instalarea unui sistem de filtrare care va elimina impuritatile si alte substante nedorite din apa.

     

    Etapa 9 - mentenanta periodica

     

    Sistemul de alimentare cu apa necesita mentenanta regulata, pentru a evita toate problemele si pentru a asigura functionarea eficienta pe termen lung. 

     

    Alimentarea cu apa a unei case - metode populare, cu avantaje si dezavantaje

     

    In concluzie, reteaua publica, pompa submersibila si hidroforul continua sa fie cele mai populare metode prin care poate fi garantata alimentarea cu apa a casei. Indiferent de locul in care iti construiesti o locuinta, una dintre aceste variante iti va fi de folos atunci cand vrei sa te asiguri ca ai acces la apa intr-o cantitate suficienta si la o calitate buna. Pe RoInstalatii.ro gasesti echipamente moderne si accesoriile de care ai nevoie pentru a le instala si utiliza in cele mai bune conditii, pe termen lung!

     


    Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


    Adauga comentariul tau
    Contact RoInstalatii.Ro
    Despre Cristian Alexandru
    Avatar Cristian Alexandru

    0376.44.80.30

    office@roinstalatii.ro

    Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

    Centrale termice

    Centrale termice pe gaz

    Centrale termice electrice

    Centrale termice pe combustibil solid

    Centrale termice pe peleti

    Accesorii pentru centrale termice

    UPS si stabilizatoare de tensiune

    Filtre antimagnetita

    Filtre anticalcar si armaturi montaj

    Cosuri de fum din inox

    Termostate de ambient

    Tubulatura de evacuare

    Accesorii GPL

    Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

    Calorifere / Radiatoare

    Calorifere panou din otel

    Calorifere panou din otel cu ventil

    Calorifere panou din otel verticale

    Calorifere din aluminiu

    Calorifere de baie

    Calorifere decorative

    Calorifere decorative Purmo

    Calorifere tubulare Tesi

    Calorifere SAX

    Calorifere PIANO

    Calorifere ARPA

    Convectoare electrice

    Robineti si accesorii calorifere

    Panouri solare

    Panouri solare presurizate

    Panouri solare nepresurizate

    Sisteme complete

    Accesorii panouri solare

    Incalzire in pardoseala

    Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

    Teava pex

    Colectoare de distributie

    Grupuri de amestec si distributie

    Accesorii si componente

    Placa cu nuturi

    Cutii pentru distribuitoare

    Incalzire in pardoseala electrica

    Covorase electrice

    Automatizari incalzire in pardoseala

    Automatizari cu fir

    Automatizari wireless / Smart Home

    Boilere / Puffere

    Boilere electrice

    Boilere termoelectrice

    Boilere pe lemn/electric

    Boilere indirecte

    Boilere cu pompa de caldura

    Incalzitoare instant

    Puffere

    Puffere pentru pompe de caldura

    Incalzitoare instant apa calda electrice

    Boilere pentru pompe de caldura

    Pompe de apa / Hidrofoare

    Pompe de circulatie

    Pompe submersibile

    Pompe periferice

    Hidrofoare

    Vase de expansiune pentru incalzire

    Vase de expansiune pentru hidrofor

    Vase de expansiune pentru A.C.M.

    Vase de expansiune multifunctionale

    Accesorii pentru pompe

    Instalatii APA / GAZ / CANAL

    Teava PEX

    Racorduri de presare pentru PEX

    Colectoare si distribuitori

    Teava de cupru

    Fitinguri de cupru

    Teava si fitinguri PPR alb

    Teava si fitinguri PPR verde

    Teava si fitinguri PEXAL

    Canalizari interioare PP

    Izolatie pentru teava

    Mufe rapide GEBO

    Mufe rapide COBRARING

    Contoare de apa / Apometre

    Robineti pentru apa TIEMME

    Supape de sens filtre si sorburi

    Supape de siguranta

    Robineti pentru gaz TIEMME

    Reductoare de presiune / Manometre

    Armaturi industriale fonta

    Robineti cu sfera si flansa

    Robineti sertar

    Robineti cu fluture disc

    Filtre Y

    Flanse si accesorii

    Rezervoare de Apa

    Accesorii pentru instalatori

    Detectoare de gaz

    Climatizare

    Aer conditionat mono split

    Aer conditionat multi split

    Aparate de tratare si filtrare aer

    Aer conditionat portabil

    Casa si gradina, bricolaj

    Baterii monocomanda

    Masini de taiat gresie si faianta

    Rigole si sifoane de dus

    Pompe de caldura

    Pompe de caldura split

    Pompe de caldura monobloc

    Pompe de caldura hibrid monobloc

    Pompe de caldura hibrid split

    Accesorii pentru pompe de caldura

    Sisteme fotovoltaice si accesorii

    Kituri panouri fotovoltaice

    Panouri fotovoltaice

    Piese de schimb

    Piese de schimb boilere

    Rezistente boilere

    Anod magneziu boiler

    Termostate boiler

    Placi boiler

    Piese de schimb centrale termice

    Placi centrale

    Electrod aprindere

    Fluxostate

    Schimbatoare caldura centrala

    Pompe recirculare

    Robineti umplere centrala

    Vane gaz

    Vase expansiune

    Ventilatoare centrala

    Presostate centrale

    Termomanometre si Manometre

    Supape presiune centrala

    Senzori de temperatura