Centrale termice pe lemne vs centrale pe gaz

RoInstalatii.Ro | Blog | Centrale termice pe lemne vs centrale pe gaz
Centrale termice pe lemne versus centrale termice pe gaz
Centrale termice

Publicat la 08 Feb 2015 | 470 afisari


Centrale termice, incalzire, confort termic

Acasa trebuie sa fie intotdeauna un loc primitor. Asadar, indiferent de tipul si de dimensiunile locuintei, indiferent ca este apartament sau casa, in timpul sezonului rece va fi necesar sa iti incalzesti caminul. Producatorii de echipamente de incalzire pun la dispozitia utilizatorilor centrale termice pe lemne, dar si centrale pe gaz, carbuni sau energie electrica. Care este cea mai avantajoasa pentru tine?

Centrale termice pe lemne vs. centrale pe gaz - despre instalare

 

In timp ce unitatile de incalzire pe gaz au nevoie de autorizatii de functionare, instalatii speciale si personal autorizat pentru montarea intregului echipament, centrala termica pe lemne are nevoie de mai putine documente pentru a putea fi folosita in legalitate.

 

De asemenea, trebuie stiut ca centralele termice pe lemne sunt mai putin zgomotoase decat cele pe gaz, insa este foarte important sa cunosti foarte bine dimensiunile spatiului locuibil si ale spatiilor de depozitare.

 

In cazul in care locuiesti intr-un apartament, trebuie sa iei in considerare faptul ca vei avea nevoie de spatiu nu numai pentru centrala termica pe lemne, ci si de spatiu de depozitare pentru lemnele ce vor servi drept combustibil pentru centrala aleasa.

 

Centrale termice pe lemne vs. centrale pe gaz - despre consum

 

In functie de zona unde este pozitionata locuinta ta, s-ar putea sa fie mai avantajos sa instalezi o centrala termica pe lemne in detrimentul uneia pe gaz. De ce? Pentru ca, in unele zone, instalatia de alimentare cu gaze naturale nu este tocmai dezvoltata. In acest caz, montarea unui echipament de incalzire pe gaz ar fi imposibila, insa montarea unei centrale termice pe lemne va fi cea mai naturala solutie de incalzire a locuintei.

 

Daca ambele tipuri de combustibil sunt la fel de accesibile si ai spatiu suficient, atunci va trebui sa te gandesti pe termen lung la intretinerea centralei si banii dati pe alimentarea centralei.

 

Atat centrala termica pe lemne, cat si cea pe gaz, consuma in functie de puterea aparaturii. Insa, in functie de amplasarea geografica, lemnul este mai scump in unele zone si mai ieftin in altele. Asadar, daca locuiesti intr-o zona urbana, s-ar putea sa fie mai convenabil, pe termen lung, sa ai o centrala termica pe gaz, oricat de dragut ar fi sa ai un semineu pe lemne in sufragerie.Avantaje ale centralei termice pe lemne

 

Pentru ca exista mai multi producatori de centrale termice pe lemne, este imposibil sa nu poti gasi cel putin un model de centrala termica pe lemne, cum ar fi o centrala termica Viadrus, care sa se potriveasca locuintei tale si nevoilor familiei tale. Iata cateva dintre avantajele centralei termice pe lemne:

 

- poate functiona in orice zona, chiar si acolo unde nu exista acces la o retea de gaze naturale;

- poate fi alimentata cu mai multe tipuri de combustibil solid (lemne, carbune, peleti etc);

- se pot instala termostate si alte sisteme care sa ajute la supravegherea temperaturii emanate si a tirajului de aer;

-pretul centralei pe lemne este mai mic decat cel al altor tipuri de centrale termice; costurile de intretinere sunt foarte mici in comparatie cu intretinerea (verificarile periodice) altor tipuri de centrale termice;

- este sigura - se instaleaza de cele mai multe ori in exteriorul locuintei, iar defectiunile ce pot aparea in timp prezinta un grad mic de risc.

 

Avantaje ale centralei termice pe gaz

 

Trecem in revista mai jos principalele avantaje ale centralei termice pe gaz. Fiecare tip de centrala termica prezinta avantajele sale, inclusiv echipamentele de incalzire interioara pe baza de gaz:

- facturi mai mici;

- nu necesita spatiu suplimentar pentru depozitarea combustibilului;

- pot fi conectate la un sistem de incalzire prin pardoseala sau panouri radiante;

- se pot folosi accesorii pentru automatizarea functionarii centralei termice si pentru un anumit program de functionare, precum si termostate inteligente, care pot fi setate conform programului dorit.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau