Curatarea caloriferelor - Recomandari utile pentru obtinerea de temperaturi placute in timpul iernii
RoInstalatii.Ro | Blog | Curatarea caloriferelor - Recomandari utile pentru obtinerea de temperaturi placute in timpul iernii

Curatarea caloriferelor - Recomandari utile pentru obtinerea de temperaturi placute in timpul iernii

Va recomandam

71 afisari


Caloriferele sunt componente ale sistemului de incalzire, fiind conectate fie la reteaua centralizata, fie la o centrala termica, ce functioneaza cu gaz sau cu alti combustibili. Rolul acestora este sa preia energia termica adusa de agentul fierbinte si sa o cedeze catre interiorul camerelor in care sunt plasate. 

 

Echipamentele de acest tip sunt robuste si functioneaza fara interventii complexe, insa la anumite perioade de timp se recomanda aplicarea unei spalari a interiorului si exteriorului, motivele fiind de ordin estetic, dar si functional. Din cauza modalitatii in care functioneaza sistemul de incalzire exista posibilitatea ca anumite zone ale caloriferului sa fie blocate de diferite tipuri de depuneri, ceea ce face obligatorie o interventie prompta pentru eliminarea impuritatilor si pentru obtinerea unui sistem de incalzire eficient.

Sumar

     

     

    Articolul de mai jos prezinta modalitatea recomandata de curatare a caloriferelor la interior si la exterior, indiferent ca este vorba despre calorifere din otel, fonta sau aluminiu. In plus, se vor putea descoperi informatii despre importanta efectuarii acestui procedeu, precum si despre ce alte lucrari pot fi realizate pentru a eficientiza sistemul de incalzire. 

     

    Cuprins:

    1. Curatarea caloriferelor la interior si exterior – Informatii utile

    1.1. Importanta curatarii caloriferelor la interior si exterior

    1.2. Cand se efectueaza curatarea caloriferelor la interior si exterior

    2. Pasii de aplicat pentru curatarea caloriferelor la exterior si interior

    2.1. Curatarea caloriferelor la exterior

    2.2. Curatarea caloriferelor in interior

    3. Spalarea caloriferelor si alte procedee pentru obtinerea unui sistem termic eficient

     

    1. Curatarea caloriferelor la interior si exterior – Informatii utile

     

     

    Caloriferele sunt incinte fabricate din metale termoconductive (fonta, otel, aluminiu) prin interiorul carora curge agentul termic fierbinte, furnizat de centrala. Datorita formei specifice, caloriferele ofera posibilitatea realizarii unei termoconvectii, aerul din apropiere fiind incalzit si fortat sa se ridice, ceea ce duce la incalzirea camerei. 

     

    Miscarea agentului termic din interior si a aerului la exterior face posibila aparitia unor depuneri de mizerie, ce impiedica eficienta maxima a sistemului. Astfel, se iveste necesitatea realizarii unor proceduri specifice, care sa indeparteze resturile si sa permita incalzirea satisfacatoare pe durata sezonului rece. 

     

    1.1. Importanta curatarii caloriferelor la interior si exterior

     

    Apa care circula prin calorifere nu are o puritate maxima, fiind contaminata cu diferite substante, precum calcarul, magnetita, rugina sau malul. Aceste substante mai grele decat apa tind sa se fixeze in anumite zone din interiorul caloriferelor, in special in zona inferioara, ceea ce impiedica fluxul normal al apei fierbinti. Pe suprafata caloriferelor vor aparea zone reci, iar in cazul in care temperaturile de afara scad sub zero grade, centrala nu va reusi sa incalzeasca intreaga locuinta. 

     

    Un alt motiv al aplicarii procedeului este legat de protejarea altor componente ale sistemului, si anume centrala, tevile si robinetii. In cazul in care resturile raman in sistem, acestea pot circula si pot provoca defectiuni greu de indepartat si care presupun realizarea unei investitii majore. 

     

    In plus, eficienta sistemului va avea de suferit, facturile la energie fiind ridicate, fara a se obtine confortul necesar. In ceea ce priveste curatarea exterioara, aceasta are mai mult un rol estetic, insa exista posibilitatea ca in cazul unor depuneri insemnate de praf sa se blocheze partial sau total circulatia aerului pe langa zonele fierbinti. 

     

     

    1.2. Cand se efectueaza curatarea caloriferelor la interior si exterior

     

    Intervalul de timp dintre doua spalari nu este unul exact. Specialistii recomanda, totusi, ca perioada de timp de luat in considerare sa fie 1 - 3 ani de zile. Daca apar anumite simptome, de genul zonelor reci ale caloriferelor, atunci se pot lua masuri imediate. Este adevarat ca astfel de situatii nu sunt cauzate intotdeauna de depuneri la interior, ci este posibil ca de vina sa fie aerisirea incorecta a sistemului. Mai intai se va aerisi in mod corespunzator sistemul, iar daca problemele persista se va trece la spalarea interioara a caloriferelor. 

     

    2. Pasii de aplicat pentru curatarea caloriferelor la exterior si interior

     

    Spalarea caloriferelor la interior si exterior poate fi efectuata in regie proprie, in cazul acesta fiind necesare cunostinte adecvate in privinta instalatiilor si a sculelor generice, sau prin apelarea la o firma ce ofera servicii de acest gen. Prima varianta este de evitat, pentru ca presupune realizarea unui efort fizic destul de sustinut si posibilitatea aparitiei unor scurgeri la remontarea sistemului, in cazul in care conexiunile nu sunt realizate corect. 

     

    A doua varianta, desi presupune o investitie medie, este recomandata, pentru ca instalatorii profesionisti au la dispozitie metode si scule specifice, care usureaza demersul si ofera garantia obtinerii unor rezultate satisfacatoare. 

     

    2.1. Curatarea caloriferelor la exterior

     

    Curatarea caloriferelor la exterior are ca scop indepartarea acelor resturi care se fixeaza in diverse zone ale echipamentului in urma atingerii acestuia cu mana, prin plasarea pe el a diverselor obiecte murdare sau din cauza prafului adus in urma miscarii de termoconvectie a aerului. 

     

    Curatarea exteriorului caloriferelor se realizeaza cu ajutorul unei solutii obtinute prin amestecul apei si a unui degresant, a unor carpe sau bureti si a unui aspirator puternic. Pentru executarea procedeului in mod corect se vor urmari pasii prezentati mai jos:

     

    • Prima etapa este reprezentata de indepartarea cat mai temeinica a prafului si a altor resturi, precum panzele de paianjen din toate zonele caloriferului. In acest sens poate fi folosit un aspirator dotat cu un adaptor ce permite patrunderea in spatii inguste sau perii speciale, manuale, de genul celor de spalat sticle;
    • Dupa indepartarea prafului caloriferul se spala cu ajutorul amestecului degresant, frecandu-se in acele zone in care mizeria este persistenta;
    • Ultima etapa este reprezentata de stergerea zonelor curatate cu o carpa curata pentru indepartarea tuturor resturilor de murdarie.

     

    Procedeul poate varia in functie de tipul de calorifer. Astfel, curatarea caloriferelor din fonta este mai greu de realizat, deoarece forma lor nu permite accesul facil catre anumite zone. Caloriferele din otel sunt mai accesibile, existand posibilitatea demontarii grilei superioare, ceea ce ofera acces catre zonele de interior, acolo unde praful tinde sa se depuna. Cel mai usor de spalat sunt caloriferele de aluminiu, care permit spalarea usoara. 

     

     

    2.2. Curatarea caloriferelor in interior

     

    Spalarea caloriferelor la interior este o operatiune absolut necesara daca se doreste functionarea la eficienta maxima a sistemului de incalzire. Agentul termic folosit nu are o puritate mare, ceea ce face ca in timp sa apara depuneri de diverse substante ce trebuie sa fie indepartate, pentru ca acestea nu permit incalzirea completa a tuturor zonelor caloriferelor. 

     

    Spalarea interioara a caloriferelor poate fi executata fie prin abordarea fiecarui calorifer in parte, fie prin spalarea intregului sistem. Primul procedeu este mai greu de aplicat, insa nu necesita prezenta vreunor scule specializate si nici detinerea unor cunostinte aprofundate in domeniul instalatiilor. In cazul in care se decide apelarea la aceasta solutie trebuie sa se urmareasca etapele de mai jos:

     

    • Primul pas este reprezentat de golirea instalatiei de lichidul termic. Dupa inchiderea robinetilor de control se desface o conexiune aflata in punctul cel mai de jos al sistemului, iar lichidul va fi adunat cu ajutorul unui recipient;
    • Al doilea pas este reprezentat de desfacerea fiecarui calorifer in parte prin demontarea legaturilor de intrare si iesire. Caloriferul astfel demontat va fi dus pana la locul spalarii;
    • Al treilea pas este reprezentat de spalarea propriu-zisa, care se face fie cu apa, fie cu un agent de spalare special, ce dizolva depunerile din interior. Caloriferul va fi miscat cu putere pentru a se desprinde toate particulele. Operatiunea se repeta pana cand apa va iesi curata;
    • Ultimul pas este reprezentat de remontarea caloriferelor, fiecare la locul lui. Se va acorda atentie etanseitatii conexiunilor, ce poate fi atinsa cu ajutorul folosirii unor accesorii, ca de exemplu banda de teflon sau fibra de canepa. 

     

    Dupa cum se vede se pot spala caloriferele chiar si de catre proprietar, insa munca poate fi destul de grea, iar rezultatele nu sunt intotdeauna perfecte, din pacate. Mai utila este apelarea la specialisti ce ofera doua solutii care usureaza munca. 

     

    In primul rand, acestia vor folosi o pompa speciala care introduce in calorifer jeturi de apa sub presiune, spalarea fiind mai eficienta in acest mod. In al doilea rand, instalatorii profesionisti folosesc anumite substante chimice care, odata introduse in calorifer, dizolva toate depunerile, obtinandu-se rezultate maxime.   

     

    Pentru spalarea rapida, completa si simpla exista si o a treia varianta, si anume curatarea chimica. Este adevarat ca investitiile in acest caz sunt unele superioare, insa si rezultatele sunt pe masura. Varianta aceasta este aplicata fara a fi necesara demontarea tuturor radiatoarelor, ci doar a pompei centralei si a racordului de la masina de spalat. 

     

    Instalatorii vor veni cu o pompa speciala de spalat, ce este racordata in locul pompei centralei. In sistem se introduce o substanta chimica speciala, ce este miscata prin sistem in ambele sensuri, cu ajutorul pompei de spalare. In acest mod orice depunere este dizolvata, urmand ca resturile sa fie indepartate prin furtunul de golire desprins de la masina de spalat. La final se introduce apa curata pentru evacuarea agentului de spalare. Pompa centralei este remontata, iar sistemul poate fi folosit cu eficienta maxima.

     

    Pentru realizarea unei spalari corecte se va tine cont si de tipul caloriferului ce exista, fiecare varianta trebuind sa fie abordata intr-un mod diferit:

     

    • Caloriferele din otel sunt cel mai des intalnite in casele din Romania, pentru ca au un pret accesibil si sunt usor de curatat la interior si la exterior. Motivele sunt date de greutatea redusa, ceea ce permite manipularea usoara, de forma la exterior, care ofera acces catre toate zonele si de caracteristica otelului de a nu retine la fel de multe resturi ca alte materiale;
    • Caloriferele din fonta sunt preferate de unele persoane, pentru ca, odata ce se incalzesc, pastreaza o temperatura placuta pentru o perioada mai lunga decat o fac radiatoarele fabricate din otel. In acelasi timp, insa, aceasta varianta face ca spalarea sa fie mai dificila. In primul rand, acest lucru se intampla din cauza greutatii insemnate, ceea ce face dificila manipularea si, in al doilea rand, din cauza fontei care are tendinta de a incuraja depuneri de calcar si rugina;
    • Curatarea caloriferelor de aluminiu este una foarte usoara. Deci, caloriferele din aluminiu sunt cel mai usor de intretinut, atat la interior, cat si la exterior, aluminiul neruginind, iar depunerile fiind astfel mai putine si mai usor de indepartat.

     

    3. Spalarea caloriferelor si alte procedee pentru obtinerea unui sistem termic eficient

     

     

    Functionarea sistemului de incalzire la un grad de eficienta crescut este de dorit, avandu-se in vedere ca in acest mod se va obtine un nivel de confort ridicat datorita temperaturilor placute din interior, indiferent de conditiile meteo de afara. Un alt motiv este oferit de faptul ca un sistem eficient va duce la scaderea facturilor pentru combustibil, fara a se face rabat la confort. 

     

    Persoanele care se intreaba cu ce se spala caloriferele fabricate din diverse materiale, precum cele de aluminiu, de fonta sau de otel, sau cu ce se curata caloriferele de praf, spre exemplu, trebuie sa stie ca exista atat varianta utilizarii apei curate (in acest caz procedeul este mai greu de aplicat, iar resturile nu sunt indepartate in intregime), cat si varianta folosirii substantelor chimice speciale, care au exact rolul de a indeparta rapid si complet depunerile, indiferent de natura lor (calcar, rugina, alte substante). 

     

    In afara spalarii caloriferelor, proprietarii pot lua si alte masuri care sa le garanteze functionarea corespunzatoare a sistemului de incalzire. De exemplu, daca se observa ca apa este calcaroasa sau contaminata cu rugina, exista posibilitatea montarii unor filtre speciale, care impiedica patrunderea substantelor daunatoare catre calorifere. In acest mod se elimina necesitatea aplicarii procedeului sau se mareste sensibil durata de timp dintre doua interventii. 

     

    Alte masuri ce pot fi luate sunt aerisirea si echilibrarea sistemului, operatiuni ce pot fi realizate de catre instalatori la momentul verificarii tehnice periodice. Acest procedeu este efectuat conform legii o data la doi ani, vizita instalatorului fiind un bun prilej sa se puna in practica si cele doua interventii amintite mai sus. 

     

    In concluzie, spalarea si curatarea instalatiei caloriferelor la intervale de timp regulate sunt considerate interventii necesare pentru functionarea sistemului de incalzire la parametrii normali printr-un consum minim de gaze sau de alti combustibili. In acelasi timp, prin intermediul lor se poate obtine o temperatura confortabila la interior, chiar si in zilele cu temperaturi foarte scazute. 

     

    Surse foto: unsplash.com, pinterest.com






    Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


    Adauga comentariul tau
    Contact RoInstalatii.Ro
    Despre Cristian Alexandru
    Avatar Cristian Alexandru

    0376.44.80.30

    office@roinstalatii.ro

    Categorii si Subcategorii RoInstalatii.Ro

    Centrale termice

    Centrale termice pe gaz

    Centrale termice electrice

    Centrale termice pe combustibil solid

    Centrale termice pe peleti

    Accesorii pentru centrale termice

    UPS si stabilizatoare de tensiune

    Filtre antimagnetita

    Filtre anticalcar si armaturi montaj

    Cosuri de fum din inox

    Termostate de ambient

    Tubulatura de evacuare

    Accesorii GPL

    Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM

    Calorifere / Radiatoare

    Calorifere panou din otel

    Calorifere panou din otel cu ventil

    Calorifere panou din otel verticale

    Calorifere din aluminiu

    Calorifere de baie

    Calorifere decorative

    Calorifere decorative Purmo

    Calorifere tubulare Tesi

    Calorifere SAX

    Calorifere PIANO

    Calorifere ARPA

    Convectoare electrice

    Robineti si accesorii calorifere

    Panouri solare

    Panouri solare presurizate

    Panouri solare nepresurizate

    Sisteme complete

    Accesorii panouri solare

    Incalzire in pardoseala

    Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic

    Teava pex

    Colectoare de distributie

    Grupuri de amestec si distributie

    Accesorii si componente

    Placa cu nuturi

    Cutii pentru distribuitoare

    Incalzire in pardoseala electrica

    Covorase electrice

    Automatizari incalzire in pardoseala

    Automatizari cu fir

    Automatizari wireless / Smart Home

    Boilere / Puffere

    Boilere electrice

    Boilere termoelectrice

    Boilere pe lemn/electric

    Boilere indirecte

    Boilere cu pompa de caldura

    Incalzitoare instant

    Puffere

    Puffere pentru pompe de caldura

    Incalzitoare instant apa calda electrice

    Boilere pentru pompe de caldura

    Pompe de apa / Hidrofoare

    Pompe de circulatie

    Pompe submersibile

    Pompe periferice

    Hidrofoare

    Vase de expansiune pentru incalzire

    Vase de expansiune pentru hidrofor

    Vase de expansiune pentru A.C.M.

    Vase de expansiune multifunctionale

    Accesorii pentru pompe

    Instalatii APA / GAZ / CANAL

    Teava PEX

    Racorduri de presare pentru PEX

    Colectoare si distribuitori

    Teava de cupru

    Fitinguri de cupru

    Teava si fitinguri PPR alb

    Teava si fitinguri PPR verde

    Teava si fitinguri PEXAL

    Canalizari interioare PP

    Izolatie pentru teava

    Mufe rapide GEBO

    Mufe rapide COBRARING

    Contoare de apa / Apometre

    Robineti pentru apa TIEMME

    Supape de sens filtre si sorburi

    Supape de siguranta

    Robineti pentru gaz TIEMME

    Reductoare de presiune / Manometre

    Armaturi industriale fonta

    Robineti cu sfera si flansa

    Robineti sertar

    Robineti cu fluture disc

    Filtre Y

    Flanse si accesorii

    Rezervoare de Apa

    Accesorii pentru instalatori

    Detectoare de gaz

    Climatizare

    Aer conditionat mono split

    Aer conditionat multi split

    Aparate de tratare si filtrare aer

    Aer conditionat portabil

    Casa si gradina, bricolaj

    Baterii monocomanda

    Masini de taiat gresie si faianta

    Rigole si sifoane de dus

    Pompe de caldura

    Pompe de caldura split

    Pompe de caldura monobloc

    Pompe de caldura hibrid monobloc

    Pompe de caldura hibrid split

    Accesorii pentru pompe de caldura

    Sisteme fotovoltaice si accesorii

    Kituri panouri fotovoltaice

    Panouri fotovoltaice

    Piese de schimb

    Piese de schimb boilere

    Rezistente boilere

    Anod magneziu boiler

    Termostate boiler

    Placi boiler

    Piese de schimb centrale termice

    Placi centrale

    Electrod aprindere

    Fluxostate

    Schimbatoare caldura centrala

    Pompe recirculare

    Robineti umplere centrala

    Vane gaz

    Vase expansiune

    Ventilatoare centrala

    Presostate centrale

    Termomanometre si Manometre

    Supape presiune centrala

    Senzori de temperatura