Centrala termica pentru casa sau vila

RoInstalatii.Ro | Blog | Centrala termica pentru casa sau vila
Cum alegi centrala termica pentru casa sau vila?
Centrale termice

Publicat la 02 Mai 2019 | 752 afisari


Centrala termica, casa, vila, caldura, confort

Un criteriu important in alegerea centralei termice este si suprafata care urmeaza sa fie incalzita. In functie de acest aspect se pot stabilii detalii esentiale, precum: necesarul de putere al centralei, caracteristicile tehnice pe care aceasta trebuie sa le incorporeze, eficienta echipamentului, dar si optiunile de confort si de economie. Analizand acesti parametri, vei contura specificatiile solutiei ideale de incalzire pentru locuinta.

Toate aceste criterii necesita o atentie si mai mare in cazul in care trebuie sa alegem o centrala termica pentru casa sau vila, imobile care au, in majoritatea cazurilor, suprafete mai extinse si configuratii diferite, comparativ cu un apartament.

Asadar, cum alegi centrala termica potrivita pentru casa sau vila?

 

Centrala pe lemne

Prima optiune despre care discutam astazi este centrala pe lemne. Aceasta este alegerea ideala daca ai o casa construita intr-o zona in care nu este posibila racordarea la o sursa de gaze naturale.

Un plus pe care il ofera aceasta solutie de incalzire, comparativ cu centrala pe gaz sau cea electrica este costul redus al combustibililor. Lemnul si carbunele sunt foarte ieftine, mai ales in anumite zone ale tarii, asadar acesta este un motiv pentru care ai putea opta pentru centrala pe lemne ca metoda de incalzire a casei sau vilei tale.

Totusi, dezavantajul acestei optiuni este ca o centrala pe lemne necesita alimentarea constanta, ceea ce inseamna ca pe parcursul sezonului rece va fi destul de dificil sa mentii o temperatura optima in locuinta atunci cand nu esti acasa.

 

Centrala pe gaz

O a doua varianta de incalzire pe care o poti lua in considerare daca stai la casa sau la vila este centrala pe gaz. O centrala pe gaz este o alegere buna doar in cazul in care suprafata casei nu depaseste 250 mp. Pe de alta parte, o centrala cu o putere de 24 kW va face fata cu brio daca vila are pana in 150 mp suprafata.

Daca optezi pentru centrala pe gaz, trebuie sa stii ca aceasta va genera costuri ceva mai crescute decat in cea pe lemn. Acestea pot fi, insa, stabilizate prin calitatea izolatiei termice si prin alte modalitati menite sa minimizeze pierderile de caldura.

In cazul in care ai ales o centrala termica, iar mai apoi a inceput un proiect de extindere a casei, poti acoperi necesarul de caldura suplimentand echipamentele termice, respectiv optand pentru radiatoare.

 

Centrala electrica

Ultima si cea mai costisitoare dintre metodele de incalzire pentru case si vile este centrala electrica. Desi este o solutie de incalzire foarte eficienta si extrem de moderna, vei avea nevoie de un buget lunar destul de generos pentru a acoperi plata facturilor. Este cunoscut faptul ca pretul de achizitie al acestor echipamente este mai redus decat al celor pe gaz, in general, insa costurile ulterioare sunt mai ridicate. Daca optezi pentru o centrala electrica pentru casa sau vila ta, este recomandat sa alegi un sistem de incalzire prin pardoseala.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau