Publicat la 05 Noi 2014 | 59 afisari
Doua directive europeane privind “Energy-related Products” (produse cu impact energetic) vor schimba fata pietei de instalatii si centrale termice. Pe de o parte este directiva privind Ecodesign-ul, pe de alta parte este cea de a doua care se refera la etichetarea energetica, ambele normative se adreseaza sistemelor de incalzire. Astfel, incepand cu septembrie 2015, odata cu intrarea in vigoare a celor doua normative, pe teritoriul UE, inclusiv in Romania, vor fi permise spre comercializare numai anumite tipuri de centrale termice, boilere si produse conexe care vor fi conforme unor standarde energetice ridicate. In ceea ce priveste centralele termice, singurele produse existente pe piata care s-ar ridica la standardele noilor criterii vor fi centralele termice in condensatie.
Repere privind regulamentele referitoare la echipamentele de incalzire si producere a apei calde
De inceput, e bine sa stiti ca pana la intrarea in vigoare a normativelor europene care privesc produsele cu impact energetic pot fi achizitionate si puse in functiune toate tipurile de centrale, boilere si produse conexe, intrucat regulamentele nu au efect retroactiv asupra consumatorilor. Astfel, daca la ora actuala puteti cumpara si instala orice tip de centrala existenta in oferta roinstalatii.ro, dupa septembrie 2015 veti cumpara doar centrale termice conforme, spre exemplu centrale termice pe gaz in condensatie, care sunt mai scumpe, dar in acelasi timp mai eficiente din punct de vedere energetic.
Cele doua directive care vor influenta pata de instalatii sunt: regulamentul privind proiectarea ecologica produselor sau ErP (produse cu impact energetic) si regulamentul privind etichetarea energetica sau ELD (Directiva privind etichetarea energetica).
Ecodesign-ul (proiectare ecologica) include doua categorii de produse. Pe de o parte sunt produsele de tipul EuP ( energy using products- produse consumatoare de energie) care se refera la echipamente care folosesc, genereaza, transfera sau masoara energie (precum electricitate, combustibil fosil, gaz) incluzand boilere si centrale. Pe de alta parte sunt produsele ErP (related energy products- produse conexe cu impact energetic) care nu folosesc in mod direct energie, dar au impact asupra consumului de energie. Aici pot fi incluse geamuri, produse de izolatie, echipamente pentru baie (robineti, cap de dus etc).
Directiva Ecodesign (proiectare ecologica) nu impune cerinte obligatorii, criteriile produsului ecologic sunt stabilite prin Regulamentele Europene. Specialistii in instalatii sustin ca la ora actuala, singurele tipuri de centrale termice care se conformeaza acestor necesitati sunt centralele termice in condensatie.
Care e beneficiul consumatorilor
Scopul acestor directive este ca in Europa, consumatorii sa utilizeze echipamente de un mare randament energetic. Beneficiile consumatorilor se reflecta in facturile lunare, printr-un consum scazut de gaz sau energie electrica (in cazul in care sunt folosite centrale sau boilere electrice). Un aparent dezavantaj este pretul mai mare al centralelor de ultima generatie, dar costurile sunt amortizate pe termen scurt si mediu prin eficienta sistemului de instalatii.
In cazul in care doriti sa achizitionati o centrala termica pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari, in condensatie sau de alt tip- mai ieftina, dar de o eficienta energetica mai mica, in oferta roinstalatii.ro gasiti o gama larga de centrale si boilere, de diferite clase energetice.
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro