Publicat la 30 Ian 2024 | 154 afisari
Odata cu venirea pe lume a unui copil (sau a mai multora), o grija in plus pentru parinti este decorarea camerei copilului/copiilor. Gasim astazi pe piata si pe Internet numeroase idei, insa tocmai acest lucru se poate dovedi coplesitor. De aceea, vom trece impreuna prin acest proces si vom vedea cum putem ajunge mai rapid la un design satisfacator al camerei copiilor, fara sa pierdem timp pretios rascolind Internetul in cautarea ideii perfecte. Acest articol este util atat pentru parintii care au o singura fata sau un singur baiat, cat si pentru cei care au 2, 3 sau mai multi copii si doresc sa le faca o singura camera pentru inceput. Vom discuta atat despre culorile camerei pentru copii, dar si despre alte idei de design, elemente surprinzatoare pentru decor, cum sunt caloriferele panou din otel de diferite culori, pozitionari in spatiu, accesorii si altele.
Cand ai primul tau copil, provocarile vin gramada, mai ales pentru ca totul este nou. Una dintre provocarile majore este si amenajarea camerei copilului, fie el fata sau baiat, la apartament sau la casa. Unii parinti aleg sa mobileze si sa decoreze camera chiar de cand afla ca vor avea un pui de om, in timp ce altii asteapta pana dupa nastere pentru a se apuca de treaba, mai ales daca vor ca sexul copilului sa fie o surpriza. Indiferent in ce categorie te incadrezi, hai sa vedem impreuna ce idei poti folosi pentru decorarea unei camere de fete, respectiv a uneia de baieti.
Probabil cel mai important avantaj atunci cand avem un singur copil este faptul ca se poate bucura de intregul spatiu doar pentru el. Acest lucru ne ofera si noua, la randul nostru, o mai mare libertate de miscare cand decoram, deoarece putem include si mobilier pentru diferite scopuri: cort de joaca, birou pentru studiu, mini-biblioteca, mini-dressing etc. De aceea, este important sa spatiem adecvat camera si sa maximizam locurile de depozitare.
In general, culorile pentru camera de fete pe care merg majoritatea parintilor sunt roz, rosu sau alte nuante pastelate. Insa, nu este obligatoriu sa ne limitam la acestea, deoarece sunt multe fetite carora le plac si culorile mai reci, asociate de obicei cu baietii: albastru, mov si alte nuante din aceasta gama. Important este ca aspectul final sa aiba un look proaspat si tineresc, care sa invite la creativitate si relaxare. Nu este recomandat sa alegem culori care stimuleaza foarte mult (precum rosu intens, albastru sau verde foarte inchis, negru sau marouri inchise), deoarece s-ar putea sa le agite pe fete sau chiar sa nu le placa deloc.
In ceea ce priveste stilul ales, din fericire exista numeroase optiuni. In ultimii ani, multi parinti aleg sa se indrepte catre un stil scandinav, minimalist, cu accente de culoare doar pe un perete sau mici decoratiuni raspandite prin camera. Mobila este simpla, alba, constand in modele care ofera flexibilitate in cazul in care dorim sa o schimbam destul de des pe masura ce fetita creste. Pentru aceasta optiune, este recomandata folosirea unui calorifer panou din otel, atat din punct de vedere al rezistentei, cat si a faptului ca poate fi ales un model colorat care sa completeze frumos restul camerei.
Alte optiuni de stil sunt: stilul vintage, cu cadrul patului metalic si cu bare albe, stilul boho, cu elemente din natura si tapet colorat, sau stilul geometric, cu forme geometrice vopsite pe pereti si mobilier asortat. Imaginatia este limita cand vine vorba de aceasta tema. Nu uita ca poti sa adaugi si alte elemente in camera: baldachine, corturi pentru joaca sau jucarii foarte mari, precum ursi de plus si bucatarii pentru papusi.
Chiar daca am putea porni de la ideea ca baietii nu sunt atat de interesati de decoratiuni si de modul in care este aranjata camera lor, este foarte important ca spatiul sa fie unul in care baiatul sa se simta bine. Din nou, fiind vorba de amenajarea camerei unui singur copil, putem profita de spatiu si putem include un birou unde sa isi poata face temele, dar si un spatiu pentru jocuri, in special daca are acces la cele video in camera sa. In ceea ce priveste culorile pentru camerele de baieti, optiunea clasica ar fi albastru si variantele sale sau verde in diferite nuante. Insa, nu este obligatoriu sa ne limitam numai la acestea, deoarece exista si baietei carora le plac culorile pastel si chiar cele calde.
O idee foarte buna pentru o camera mica de baiat si chiar si de adolescent este stilul industrial. Se bazeaza pe folosirea unor materiale brute (caramida, ciment, tevi la vedere) si este si un stil foarte la moda in ultimii ani. Cu toate acestea, trebuie acordata atentie la colturi si la materialele nefinisate care pot fi periculoase pentru copiii foarte mici.
Stilul scandinav minimalist ne poate salva si aici, insa daca nu suntem hotarati ce stil i-ar placea pe viitor micutului, putem opta pentru pereti albi si mobila asemanatoare. Acest lucru ne va oferi libertate in a adauga culori prin accesorii: pernute decorative, covorase in camera, jucarii atarnate sau agatate pe pereti si chiar calorifere decorative in culori potrivite cu restul camerei. Culoarea caloriferului poate fi chiar asortata la cea a peretilor, in cazul in care alegem sa zugravim peretii intr-o culoare vie. Si pentru baieti putem adauga corturi sau baldachine in camera pentru a o face mai atragatoare. Ne putem da frau liber imaginatiei pictand diferite peisaje pe pereti, daca suntem genul artistic, sau putem astepta sa mai creasca putin si sa facem chiar impreuna cu copilul un proiect interesant.
Daca pana acum am mers pe decorarea unei camere de copii in moduri mai degraba traditionale, abia acum putem spune ca ne dam frau liber imaginatiei prin alegerea unei tematici. Bineinteles, si aici optiunile sunt nenumarate, iar majoritatea parintilor aleg sa mearga pe diferentele clasice fete/baieti in alegerea temei: baietii sunt mai predispusi catre fotbal, masini, stiinte exacte, in timp ce fetele sunt incurajate catre stiinte umaniste, papusi, calatorii, haine etc. Daca deja stim ce preferinte are copilul si nu suntem la prima decorare a camerei, tocmai am economisit foarte mult timp in a alege.
Insa daca nu stim sigur ce i-ar placea, putem sa experimentam alegand din urmatoarele sugestii:
Tematica auto: pat in forma de masina cu calorifer colorat asortat la culoarea masinii, desene pe pereti cu roti sau volane, volan de jucarie;
Tematica de fotbal: lustra in forma de minge de fotbal, bean bags cu model de minge de fotbal, desen pe pereti cu gazon sau poarta;
Tematica de basm: stickere cu zane pe pereti, materiale roz si stralucitoare, chiar un calorifer roz, sclipici adaugat peste tot prin camera;
Tematica de camping/natura/casuta din copac: baldachine si corturi in camera, elemente naturale in camera (busteni reali sau artificiali, plante mari, plante agatatoare, un calorifer maro sau verde);
Tematica de gradina zoologica: tapet sau pictura pe pereti cu forme de animale, plusuri in forma de animale, elemente naturale (stuf sau trestie uscate pentru decor, covor care imita gazonul, postere sau imagini atarnate cu animale);
Tematica marina: lenjerie de pat in nuante de albastru, valuri pictate pe pereti sau tapet cu marea, calorifer albastru, alb sau crem, decoratiuni cu sfoara sau in forma de colac de salvare etc.
Bineinteles, si aici imaginatia este limita, insa cel mai important este sa ne asiguram ca tematica este una pe placul copilului. Merita mentionat aici si ca putem asorta totul cu un calorifer din aluminiu, pentru un plus de originalitate in camera copilului.
Cand avem mai multi copii, lucrurile se complica putin. In primul rand, este important sa tinem cont de diferentele dintre ei. Daca sunt aproximativ de aceeasi varsta, avem mai putina bataie de cap. Insa, daca avem copii de varste si sexe diferite, va fi o provocare sa imbinam diferite gusturi, stiluri sau interese, si cu atat mai mult, sa tinem pasul cu ele pe masura ce se schimba de-a lungul anilor.
O alta provocare este sa organizam spatiul in asa fel incat sa putem oferi locuri destinate diferitor tipuri de activitati: birou pentru studiu, biblioteca personala pe varste, haine daca este cazul, loc de depozitat jucariile fiecaruia sau obiectele personale etc. Un designer de interior poate fi de folos aici, insa, daca avem un buget mai redus, putem incerca si singuri sa adresam cat mai multe dintre nevoile copiilor.
Daca pana acum lucrurile au fost destul de simple, impartind decorarea camerelor pe sexe, cand trebuie sa avem o camera mixta putem sa intampinam cateva provocari. Insa, nu este o sarcina imposibila, daca tinem cont de cateva criterii simple. Unul din ele este sa impartim pur si simplu camera in doua si sa oferim fiecarui copil spatiul propriu. Astfel, fiecare dintre ei va simti ca are suficienta intimitate si ca poate lua propriile decizii vizavi de decor (in cazul in care sunt suficient de mari sa faca acest lucru).
Aceasta separare poate avea loc chiar si fizic, instaland o perdea, covorase sau baldachine de-a lungul (sau latul) camerei. O alta optiune sunt si panourile in stil chinezesc, care pot avea si desene atragatoare pe ele. Atentie insa, daca dormitorul este mic, acest lucru poate micsora si mai mult vizual spatiul.
O alta solutie salvatoare daca avem un baiat si o fata care trebuie sa imparta camera este sa folosim paturi supraetajate. Astfel, vom separa spatiul de dormit si vom castiga spatiu in restul camerei pentru a avea suficiente locuri de depozitare. Bineinteles, trebuie sa ne asiguram ca ambii copii sunt confortabili cu aceasta idee. In alte tari, aceasta este o solutie larg raspandita, mai ales in familiile numeroase, iar copiii sunt incantati sa doarma in paturi suprapuse. Bineinteles, daca nu ajung sa se certe pe locul de sus!
In ceea ce priveste culorile pentru decorarea unei camere pentru fata si baiat, putem merge pe optiuni neutre din punct de vedere al genului. Acest lucru nu inseamna ca designul trebuie sa fie plictisitor, ci din contra. O idee buna este sa combinam nuante de rosu, bleumarin si verde, de exemplu, pentru un boost de culoare. Alta optiune ar fi sa intrebam direct copiii (daca sunt mai mari) si sa ii punem sa voteze ce culori isi doresc; astfel, le putem combina pe acelea, in cazul in care sunt complementare. Atentie, insa, ca rezultatul final sa nu fie obositor pentru micuti.
In momentul in care avem 2, 3 sau mai multi copii care trebuie sa imparta o camera pentru cel putin cativa ani, lucrurile devin cu adevarat serioase. Trebuie o documentare temeinica pentru a afla cum putem economisi chiar si cativa centimetri patrati de spatiu, cum putem crea un flux facil pentru activitatile pe care copiii le desfasoara in camera, dar si cum putem imbina mai multe preferinte si dorinte. In mod ideal, cei care impart camera ar trebui sa aiba varste similare, indiferent de genul lor, insa cum acest lucru nu se intampla intotdeauna in realitate, hai sa vedem ce strategii putem adopta pentru a obtine un rezultat satisfacator pentru toata lumea.
Evident, primul lucru cu care trebuie sa incepem sunt paturile supraetajate. Doua astfel de paturi ar trebui sa fie suficiente pentru a gazdui patru copii, spre exemplu. In cazul in care trebuie sa acomodam trei copii, un singur pat supraetajat si un pat normal sunt suficiente. Daca alegem sa folosim paturi care au si spatii de depozitare, este excelent! Apoi, in afara cazului in care avem o camera imensa, va trebui sa ne adaptam spatiului si sa alegem un stil mai minimalist. Acest lucru inseamna ca vom cumpara doar mobila care este absolut necesara si care se va potrivi perfect in spatiul nostru pentru a putea castiga cat mai mult loc pentru depozitare.
Ramane valabil si principiul impartirii camerei pentru a oferi fiecarui copil spatiul sau (de exemplu, fiecare copil primeste spatiul aferent cate unui perete sau cate un colt unde sunt lucrurile sale, patul sau, jucariile etc.). Ce este important de retinut este faptul ca patul copilului cel mai tanar ar trebui amplasat cel mai aproape de usa din ratiuni practice: fiind mai mic, se va duce mai des la baie, se va plictisi mai repede si va dori sa iasa mai des, sa ajunga la parinti mai repede etc.
O alta sugestie utila este sa ne bazam pe un amplasament in forma de L, de-a lungul peretilor. Astfel, vom lasa liber centrul camerei pentru a le oferi copiilor suficient spatiu de joaca, dans sau alte activitati creative. Spatiile pot fi comasate daca au aceeasi destinatie: un singur dulap pentru haine, unul pentru jucarii, carti, puzzle-uri etc. Bineinteles, minimalismul isi spune si aici cuvantul. Odata ce anumite obiecte nu mai prezinta interes pentru copii, este util sa reducem numarul lor, fie donandu-le, fie vanzandu-le sau facand schimb cu alti parinti.
Referitor la culori, cel mai simplu este sa mergem pe culori neutre sau sa alegem o singura culoare si sa ne jucam cu nuantele ei prin restul camerei si in privinta unui calorifer colorat. Evident, va fi foarte dificil sa impacam gusturile a mai mult de 3 copii, de aceea, aici este recomandat sa mergem pe optiuni clasice. Totul devine mai usor daca toti copiii sunt de acelasi sex, caz in care putem alege culorile asociate sexului respectiv in mod traditional: albastru pentru baieti, roz pentru fete sau combinatii ale acestora.
In sfarsit, acum avem o viziune mai larga asupra modului in care ne putem apuca de amenajarea camerei copiilor. Fie ca avem doar un copil, baiat sau fata, sau planuim sa avem mai multi, din fericire, exista numeroase idei care ne pot scoate din impas. Este important sa nu uitam sa spatiem corespunzator camera, sa alegem culori placute si care nu agita copiii si sa alegem sa plusam decorul cu elemente surprinzatoare, cum sunt caloriferele panou din otel de diferite culori, dar si prin intermediul unor tematici potrivite varstei si intereselor lor. Spor la decorat!
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii